Кабинетът решава за американския втечнен газ

Офертата беше договорена от коалиционното правителство на Петков
88
 Кабинетът решава за американския втечнен газ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебното правителство трябва да реши днес дали да потвърди офертата за доставка на три танкера американски втечнен газ до края на годината.

Офертата беше договорена от коалиционното правителство на Кирил Петков.

Дни преди да сдаде властта Кирил Петков обяви офертата - за доставка на 7 танкера, три до края на тази година и още 4 за първите месеци на следващата, като уточни, че ако служебното правителство намери по добри оферти може да откаже тази за танкерите.

Вчера служебният енергиен министър Росен Христов коментира, че американската фирма доставчик на синьото гориво е отказала за удължи срока за потвърждаване на офертата. До вчера нямаше няма купени слотове на терминали за разтоварването, като опциите са Гърция или Турция.

"Събрахме оферти, компании, които имат запазени слотове в Гърция, тук идва въпросът и с цената, т.е. газ на цена, която никой не иска да плати, е такава, че предприятията работят неефективно и домакинствата не могат да си позволят, на нас такъв газ не ни трябва“, каза той.

Разговори обаче са водени със заместник енергийният министър на Турция, а днес трябва да е ясно дали разтоварването на танкерите може да е там.

Росен Христов обви, че ако офертата се откаже, "Булгаргаз" ще търси количества газ с търгове.

"Обсъждаме също и варианти с частни турски компании, големи. Те проявяват интерес за някакви средносрочни договори. Както виждате, работим и с "Шениер", т.е. дори да не успеем за тези танкери, компанията е силно заинтересована да работи с нас и в бъдеще, така че имаме оферти и от тях. Моето желание е до края на август да приключим с всички тези преговори с ключови доставчици", посочи той, цитиран от БНР.

До 17 часа днес правителството трябва да отговори на американската компания за окончателното си решение.  На масата все още стои и опцията да водят разговори с "Газпром", ако се налага , но по сегашният договор, по който България не получава количества от април и ще се обсъжда начина на плащане, но служебният министър допусна, че "Газпром" може и да откаже преговори заради утежнената политическа обстановка.
 


88
Още по темата: САЩгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 месец
На тея дето се молят за Газпром - вижте какво прави другия руски ботуш в България - Лукойл! Дере ви на живо! Как беше, "швейцарския" посредник Литаско, а? Дето му дърпат щепсела от Москва? Готино ли ви е, да плащате еФтин руски бензин по 3 лева при пазар по нисък от миналогодишния? Плащате дан на Сударя с всеки литър бензин, обаче сте ококорили гуреливите очички към Масква и пищите за милост? Е затова ще ви мачка руския ботуш!
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Събрахме оферти за газ на цена, която никой не иска да плати". Това е газ за закъсали абдали, които по-рано са се отказали да платят на "Газпром" в рубли. Отказали се и изпуснали питомното, а сега се опитват да хванат дивото.
76
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Стига дъвпели темата Газпром. Немски компании плащат в рубли, но газпром им намали доставките и сега се чудят откъде да закърпят зимата. Киро си свърши работата, като намери газ на прилична цена спрямо пазара. Тези новите уж гръцката връзка беше не готова, а изведнъж готова и ще се пуска октомври. Уж нямаше танкери, а се оказа, че има. Яко подлива вода по заповед на фигуранта. Много се оплетаха в лъжи
75
4
 
2
 
! Отговори
Не ми пука... преди 1 месец
ЗА ПАРНОТО НА СОФИЙСКИТЕ СЕЛЯНИ---ВАЖНОТО Е ДА ПРИЕМЕМ ГАЗА ОТ САЩ, ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ ЗА ДА ИМАМЕ РАБОТА И ХЛЯБ!!!--СОФИЯ , НЕ Е БЪЛГАРИЯ!!!
74
2
 
3
 
! Отговори
АЙДЕ' ГЪЛЪБЧЕ. преди 1 месец
Приемай газа от САЩ....за да не "приемаш"--‐НАС ПО ПРИНУДА!!!.
73
3
 
3
 
! Отговори
Не ми пука... преди 1 месец
ЗА ПАРНОТО НА СОФИЙСКИТЕ СЕЛЯНИ---ВАЖНОТО Е ДА ПРИЕМЕМ ГАЗА ОТ САЩ, ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ ЗА ДА ИМАМЕ РАБОТА И ХЛЯБ!!!--СОФИЯ , НЕ Е БЪЛГАРИЯ!!!
72
1
 
7
 
! Отговори
в крайна преди 1 месец
сметка ме интересува крайната цена на парното, а не от къде и как ще го внасят. Може и от Луната, но да е на нормално ниска цена! Управляващите мой не разбраха, че хладилника победи политиката и от тук на татък трябва да се съобразяват с хладилника, а не с претенциите на единици.
71
5
 
6
 
! Отговори
ЗА СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ преди 1 месец
БЕЗ "ГАЗПРОМ" РУСКИ РЕКЕТ И РУСКА РОБИЯ!
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
70 пичаго Газа от Газпром не е по евтин стига внушения
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ревете? Хората са доволни и богати. Единствените протести в Бъргария са ЗА по-скъп газ!
68
1
 
7
 
! Отговори
Какво следва преди 1 месец
Да доставят от там, откъдето е най-евтино и откъдето са сигурни доставките. Няма так втечненият газ да е по-евтин от тръбният. Газ сигурно може да се достави и от Австралия, въпроса е на каква цена.
67
0
 
9
 
! Отговори
защо няма публикации преди 1 месец
за интервюто на Румен Петков по БНТ1. това ако не е тотална цензура здраве му кажи. Взе да намирисва на нещо повече от цензура! Предполагам, че и този коментар ще го резнете!
66
3
 
7
 
! Отговори
Онзи преди 1 месец
Откажете това безумие! Веднага да се обновят доставките от Z!
65
11
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 месец
Стига вече със скапания Газпром! Руснаците се държат с нас като с роби, защото такива са т.н. ни Президент и шумкарите милиционери и военни с които ни заля! Зора е да се влачиме в краката на руснаците! Днес ще лъсне фейса на служебното ни правителство! Да видим как ще изглежда! О, и да наскрапим т.н. турски поток. Руснаците да си доставят на Сърбия и Унгария газ по пощата, като са толкова отворени.
64
11
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Рундю ни тика към Газпром и психопата путин. Няма да стане тая работа, ще има сопа!
63
3
 
5
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 месец
ЗАЩО МИ ИЗТРИХТЕ КОМЕНТАРА - СТРАХУВАТЕ СЕ ОТ ДПС - БРАВО ВСЕКИ ИМА СВОИТЕ СТАХОВЕ - ЕРДУГАН ЩЕ ДОКАРА ГАЗ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ВИДИ ЧЕ ТОЙ Е СПАСИТЕЛЯ НИ!!!
62
10
 
8
 
! Отговори
Искаме БЪЛГАРИЯ: преди 1 месец
БЕЗ "ГАЗПРОМ" РУСКИ РЕКЕТ И РОБСТВО!!!!
61
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАРЯЗВАМЕ ВСИЧКО РУСКО И ГО ЗАКОПАВАМЕ НАДЪЛБОКО. САМО САЩ МОЖЕ ДА ОСИГУРИ ПРОСПЕРИТЕТ НА СТРАНАТА.
60
6
 
4
 
! Отговори
ИМА 3-ТЕРМИНАЛА преди 1 месец
За ГАЗА ОТ САЩ ЗА БЪЛГАРИЯ--1-в ГЪРЦИЯ и 2-в ТУРЦИЯ...приемете ГАЗА за страната --‐ЗА ДА НЕ ИДВАМЕ НИЕ....на "ПРИЕМ" в Президентството....
59
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАРЯЗВАМЕ ВСИЧКО РУСКО И ГО ДАВАМЕ ЗА СКРАБ... САМО САЩ МОГАТ ДА ОСИГУРЯТ ПРОСПЕРИТЕТ НА БЪЛГАРИЯ.

Спонсорирани публикации