Гълъб Донев: Служебният МС не може да има собствена политика по доходите

Редовно правителство да си изготви и изпълнява бюджет
Обновена: 11 ное 2022 10:18 | 11 ное 2022 10:06, Камелия Цветанова
22
Гълъб Донев: Служебният МС не може да има собствена политика по доходите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите включително и за тяхното увеличаване, а е длъжно да следва заварената политика, да се съобразява с приетия бюджет и законодателство. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова.  

Още по темата
"МС предложи удължаването на действието на бюджета до момента, в който бъде съставено редовно правителство и бъде приет нов бюджет. Една дългосрочна политика, каквато трябва да е политиката по доходите, трябва да се разработва, формира и изпълнява от редово правителство", отсече той.

Донев потвърди, че служебният кабинет предлага минималната заплата да остане 710 лева . Запазва се и възможността ваучерите за храна да останат 200 лева като с тях могат да се плащат и сметките за ток, газ, вода.

"МС отпусна допълнителни 20 милиона лева за още 40 000 семейства за отопление", посочи още Донев.

Нинова скочи, че служебното правителство не можело да прави политика по доходите, но можело да купува изтребители, които ще дойдат през 2030 г.  Тя обвини още, че се увеличава администрацията и членовете на бордовете на държавните компании.

"Сега сме изправени пред увеличаване на цените, но предложението на служебния кабинет е за замразяване на доходите, на минималната заплата на 710 лева, а това касае половин милион работещи бедни българи", настоя Нинова.

Тя обвини още служебното правителство, че планира да въведе понятието "енергийна бедност" чак от 1 януари 2024 г.

Освен това предлагало прагът на бедност да се увеличи от 1 юли следващата година.

"В най-тежките месеци през зимата той няма да бъде повишен, а с това и редица социални плащания", коментира още соцлидерката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Братя Райт преди 1 година
Служебният гълъб не може да лети по собствена траектория, а само по служебна.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В КОНСТИТУЦИЯТА НЕ ПИШЕ, ЧЕ МС ЗАКУПУВА F-16 и GRIPEN, НО ПИШЕ (2) Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководство на държавната администрация и на Въоръжените сили. КОЕТО ОЗНАЧАВА "ПРЕМЕСТИ ТИЯ КАМЪНИ ОТ ТАМ ТУКА И ОТ ТУКА - ТАМ; ОТГОВОРНИК - ИЗКАРАЙ ГАНО ГОВЕДАТА" !!!
18
1
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Хайде бе! Да замразиш бюджета, респ. доходите, също е политика по доходите! А как ще дадете 2 млрд. долара за още нарисувани самолети?
17
2
 
3
 
! Отговори
врабец преди 1 година
Просто резидента и кохортата му обслужват червената олигархия.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова е един изпечен интригант-популист, без чувство за срам и отговорност. Задъни партията си под дъното и сега, прави всичко възможно, за да спечели някакво доверие от рехавите си избиратели. Да прави сравнение между мерки по социална програма и други, за закупуване на отбранителна военна техника, обезпечаваща националната ни сигурност, е връх на наглост, цинизъм и невежество.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но иначе могат да назначат главния комсомолски секретар Роската Карадимов за шеф на ББР,без да разбира нищо от банки и той веднага реши че нашите пари от банката ще човекът към частните болници.Могат да уволняват масово и да назначават путинисти навсякъде да увеличават бордовете на държавни фирми и да назначават там близки на льотчика. Могат да прокарват пропуска политика която е срам за България. Това е най слабото и некъдърно правителство което България някога е имала.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но иначе могат да назначат главния комсомолски секретар Роската Карадимов за шеф на ББР0,без да разбира нищо от банки и той веднага реши че нашите пари от банката ще човекът към частните болници.Могат да уволняват масово и да назначават путинисти навсякъде да увеличават бордовете на държавни фирми и да назначават там близки на льотчика. Могат да прокарват пропуска политика която е срам за България. Това е най слабото и некъдърно правителство което България някога е имала.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простия бълграски народ така и не проумя че тая инфлация СЕ ХРАНИ от ХАРЧОВЕ .Ниски били доходите ,ами ниски са и още по ниски са като продължавате да ПОМПАТЕ ИНФЛАЦИЯТА С ПОМОЩИ И МЕРКИ .Досега да я бяхме изгладували и забравили тази криза ,6-9 месеца СПАД в потреблението никакво вдигане на НИЩО да видите как цените на всичко ОТИВАТ В КАНАЛА
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гууууууу
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
седемстотин и десет лева и по едно кисело мляко лб булгарикум
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аа взехме да се оправдаваме вече... А как уволнявахте с размах, стратегии за десетилетия чертаехте...
9
3
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
С кое се справят добре?Само пожари,наводнения,мигранти,убити полицаи,корупция,инфлация,заеми и мизерия.
8
2
 
2
 
! Отговори
МВР Перник уроди преди 1 година
В България се изтезават и Екзекутират хора от милиции близки до Борисов и Гешев, преследват жертвите до смърт в целият Европейски Съюз!
7
1
 
4
 
! Отговори
Увеличихте преди 1 година
Помощите за ток на фирмите .Преди се плащаше над 250лв.,сега над 200лв. Това са стотици милиони месечно .
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам да ги изберем за постоянни. Справят се в пъти по-добре от Шайката крадци и неграмотници на Тиквата.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуване на чертежи за самолети може,повече парици за президенството може,изхранване и подслон на хиляди украински прошляциии може,ама иначе собствена политика по доходите не може!
4
7
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НИНЧЕ , ДРУГИЯ ПАРЛАМЕНТ БЕЗ ТЕБ , ЗЛОБНИЦЕ !!!
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как гласува увеличение на заплатите в президентството? Или там може? Реално гълъбчето си гласува увеличение на заплатата, защото е *** работа там! За хората замразяване за чорапа ръст с 30%
2
3
 
8
 
! Отговори
Върнахте моделът преди 1 година
ГЕРБ -ДПС и мизерията е факт.А увеличихте помощите за бизнеса.
1
4
 
14
 
! Отговори
Така ли ,Гълъб? преди 1 година
А как дадохте 2 милиона на Президентството за увеличение на заплатите на 135 чиновника?За едни може,за други -не.