Грешна ли беше стратегията на ГЕРБ за първия мандат?

Коментар на Цветан Цветанов, Борислав Великов и Мехмед Дикме
15 дек 2022 16:08, Анисия Иванова
40

Парламентът не одобри проф. Николай Габровски за министър-председател. "За" гласуваха 113, "против" - 125. Същевременно ПП официално издигнаха кандидатурата на академик Николай Денков за премиер.

"За всички беше ясно, че този мандат няма как да се реализира, поне по твърдо заявените позиции от политическите партии. Това, което направих в изборната нощ - заявих, че този мандат ще бъде със същия неуспех, както беше април 2021 г., когато приключиха редовните избори. ГЕРБ влязоха в изключително сложна ситуация с инициирането на промените в Изборния кодекс и подкрепата, която дадоха. Това дава политически възможности както на президента, така и на политическите партии, които могат да се упражняват върху изборното законодателство", каза лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в студиото на "България сутрин".

Според него по-важни са темите, които трябва да приемат политиците.

"Това са приоритети, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, законодателството, което трябва да бъде променено. Към момента страната ни трябва да получи 12 млрд. лв., ние ще получим само 2,6 млрд. лв.. Всички държави от ЕС получиха авансови средства още в началото на тази година и вече започват да си получават регулярно парите. Ние в момента сме в хипотезата, която има в Унгария и Полша. И двете страни започнаха да правят отстъпки, за да може да се отключат възможностите да ползват европейските фондове, защото това е част от тази трансформация, която е част от зелената сделка", допълни Цветанов.

Още по темата
По думите му ГЕРБ и останалите политически партии ограничават местната власт да получи съответните финансови средства.

"Още преди месец беше предвидено, че шансовете за правителство са не повече от 10%. Това, което е важно за общините по Плана, е свързано и с ВиК. По него ние сме се задължили да направим реформа във ВиК сектора. Има проект за нов закон, а в него се предвижда насилствено ликвидиране на всички общински ВиК дружества. Това е неправилно, трябва да се работи внимателно и да не се прибързва", подчерта председателят на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Бившият земеделски министър Мехмед Дикме смята, че липсата на редовен кабинет не е пречка да се приемат закони.

"Става въпрос за нещо много по-сериозно и по-глобално. Планът за възстановяване може да се приеме и от сегашния парламент. Тук говорим за липсата на редовно правителство като политически акт. Много жалко за професионалистите, които бяха употребени, но Борисов не за първи път показва, че може да използва хората и след това да ги изхвърля на улицата. Жалко и за хората, които дадоха своето съгласие. Те поеха ангажимента и си заложиха имената. Грешна беше стратегията по съставянето на кабинет. Няма такова чудо "експертен кабинет", има експерти, които участват в кабинет", добави той.

И е категоричен, че обявяването на имената ден преди гласуването е грешен ход.

"ДПС и ГЕРБ отдавна работят заедно. Това, че Бойко Борисов казва, че не се среща с Доган, не е вярно. И няма лошо в това. Лошото е, че те се срещат в ловни хижи, това придава лош привкус. Хубаво е да бъде публично. За съжаление, и двете партии са поставени в изолация от другите политическите субекти", сподели Дикме.

Цветанов припомни, че трябва да се носи политическа отговорност и тежестта на управленския мандат.

"Трябва да се върви към приоритети, които анонсира "Продължаваме промяната", както и мерките, свързани с Плана. Ако ние не постигнем някакво съгласие по темата - това означава, че страната ни ще бъде лишена от тези финансови възможности, ние ще увеличаваме държавния си дълг. А когато влизаме от избори в избори, винаги има политически пазарлъци и популизъм, свързан с разходната част по Бюджета. "Български възход" ще подкрепи един кабинет на "Продължаваме промяната", въпреки техните политически различия. Борисов трябва да предприеме по-ясен ход, за да може да успокои неговите избиратели. За всички е ясно, че ГЕРБ и ДПС в смесените региони ги приемат като едно цяло", каза още лидерът на "Републиканци за България", като добави, че местните избори ще са разковничето за разплитането на политическия възел.

Според Великов предсрочни избори през март ще има.

"Нека не бързаме с прогнозите за предсрочни избори, мисля, че има шансове за съставяне на редовен кабинет с втория мандат. Много е важно какво ще е посланието с издигането на министър-председател. Ако те направят краткосрочна програма за 6 месеца - убеден съм, че ДПС ще са склонни да подкрепят едно такова правителство на малцинството. Задължително политическа фигура трябва да е кандидатът за премиер", контрира Дикме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари