Терминалът в Александруполис ще осигури значителни количества газ

Това ще се случи от 2024 г.
22
Терминалът в Александруполис ще осигури значителни количества газ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Енергийният министър Росен Христов и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов инспектираха дейностите по изграждане на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция. Българският газопреносен оператор притежава 20% от терминала.

Представители на ръководството на проектната компания Gastrade S.A. представиха на място напредъка в изграждането на терминала и съпътстващата инфраструктура. Потвърдени бяха плановете за въвеждане на съоръжението в експлоатация от началото на 2024 г.

Владимир Малинов подчерта значимостта на инфраструктурата за България и страните от Югоизточна Европа. "Терминалът в Александруполис ще осигури нови количества газ на конкурентни цени за пазарите в региона и ще подобри тяхната ликвидност", подчерта той при инспекцията. "Новият капацитет за съхранение и регазификация на втечнен газ е важен и за производителите на LNG и ще позволи да се избегнат претоварвания на LNG инфраструктурата и липсата на слотове в региона, на каквито бяхме свидетели през 2022 г.", добави Малинов.

„Очакваме от следващата година да можем да доставяме годишно по 10 танкера втечнен природен газ през тази инфраструктура“, коментира при проверката министърът на енергетиката Росен Христов. Това количество представлява около една трета от потреблението в страната.

Изпълнителният директор на Булгартрансгаз обърна внимание и на синергията на терминала с проекта за разширение на газовото хранилище Чирен. "Наличието на достатъчен капацитет за съхранение на газ е ключово за увеличаване на доставките на LNG  и диверсификацията в региона", подчерта той.

"Независимата система за природен газ Александруполис" е с проектен капацитет за регазификация от 5,5 млрд. м³/ природен газ годишно. Капацитетът за съхранение на LNG на съоръжението е 153,500 хил. м³. Сред потенциални източници за доставка са страни, производители на втечнен природен газ като Алжир, Катар, САЩ и др.

Освен Булгартрансгаз, акционери с по 20% в проектнaта компания, изграждаща терминала, са гръцкият газопреносен оператор DESFA, Gaslog Cyprus Investment, DEPA Commercial и г-жа Елмина Копелузу. Акционерите взеха окончателното инвестиционно решение за проекта в началото на 2022 г., а строителството започна през миналото лято.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй като ужким нямамс находища на газ в морето. Ще получаваме от вън и колкото повече источници има, толкова по до ре, а не един високомерен снабдител.
10
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Росене, цената, каква ще е цената и я сравни с тази на Газпром. Интересно никой не дава цифри в тази посока. Кирчо каза че втечнения газ ще е много по-евтин, а се оказа 70% по-скъп. Явно в Харвард знака минус значи плюс.
9
0
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Е при южен поток не зависим ли от Русия? Когато нямаш залежи винаги си зависим от някой.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Южен поток на Варна беше много по-изгоден. А сега зависим от Турция и Гърция като дигат цените ни скубат или връткат крана и искат рекет..
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вадите 15 бона и си купувате термопомпа. Чиста работа. Икономично и топло. Газът е вече много скъп и колкото и да "пада" цената му на т.н. виртуална борса в Амстердам няма да се върне на старите нива. Руснаците също вече евтин газ няма да дават, то е ясно.... Газът е у канавката. При намаляло потребление ще им намалят отстъпките на вносителите, в случая Булгаргаз и нещата ще се закучат повече. Не знам какво ще ги правят само социалните в София, щото там основно отиват дотациите за да им е топло.
6
1
 
1
 
! Отговори
Boko преди 1 година
Този "факт" (от януари'23 втечнен газ от Александрополис) на ФАКТИ си го записвам! Иде "видьов ден" за този газ, а да не говорим на каква цена!
5
2
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Точно така, но сега сме зависими от Турция. А турците не се пазарят, ако не им харесваш толкоз. Справка - мигрантски натиск в Гърция. Колкото до независимия газ от Азербайджан.....азерите са яко зависими от Русия. Ако руснаците им кажат "спрете им газта", те ще го направят. Но...глупааак като теб няма как да знае. Ти си с промит пропаганден мозък. Днешните фенове на САЩ и ЕС абсолютно по нищо не се различават от пропагандите на бившия СССР. Предполагам и че сте същите хора или техни наследници.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако този газ ще е пак двойно и тройно по-скъп от нивата през 2021г. просто няма да има интерес към него. Всеки може да смята вече. Разбира се, при положение, че комуналката ЕС не направи цените на тока три пъти по-високи от сегашната им стойност. Сега на ток с термопомпа, цената на киловат час е три пъти по-ниска от цената на газа. Отдавна съм изключил газовия котел и съм си инсталирал термопомпа. Пък те ако искат и от Марс прескъпа газ да карат .. Бал съм ги...
3
4
 
12
 
! Отговори
BG преди 1 година
Това беше целта на Америка да взимаме от тях . А цената я плащаме ние не Кирчо и кокорчо
2
16
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Можело и без руска газ значи.А четирихилядниците ни продъниха ушите с руската газ.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по-евтина газ от кирчевата/ленената няма!