Вяла кампания и оскъдно политическо меню

Слави Василев и Кристиян Шкварек за предизборната борба
31 мар 2023 10:01, Александър Попов
11

Днес е последният ден от предизборната кампания. Каква бе тя, убедителни ли бяха политиците, какво ни очаква?

"Вече не мога да се ориентирам кога сме в политическа кампания и кога сме извън. Разбира се, когато мирише на избори, емоциите съвсем се покачват. Знаем, че сме към края на раздаването на картите. Какво ще се получи - трудно е да се прогнозира. Вариантът, в който ще има устойчиво управление и парламентът ще се събере, ние най-накрая ще се съберем и ще тръгнем в една светла посока, ми се струва малко вероятно", каза политологът Слави Василев пред Bulgaria ON AIR.

Според политическия анализатор Кристиян Шкварек кампанията на политиците е била вяла.

"Сякаш не сме минали през кампания. Има вариант, че най-големите и най-основните партии малко или много са намалили интензитета на атаки една след друга, с цел да има някаква възможност за съставяне на кабинет. Но пък може и да е страшна умора, все пак отиваме за пети път на избори", допълни той.

Василев не смята, че ще се стигне до висока избирателна активност.

"Не трябва да си фамозен политически анализатор, за да видиш, че политическият процес в България е амортизиран, той не произвежда нещо ново, избирателите са го видели. Менюто, което се предлага на тези парламентарни избори, е също толкова оскъдно, колкото се е предлагало последния път. Това няма да предизвика кой знае какъв ентусиазъм сред хората. Не смятам, че и бомбените заплахи ще променят коренно нещо", подчерта политологът.

Шкварек смята, че сме в ситуация, в която малко или много е имало надпревара само на твърдите ядра.

"Именно защото нямаше нищо интересно на пазара и нещо, което да таргетира по-голямата част от избирателите. Преди 4-5 години за какво говорихме? Първите политически сили взимаха милион и нещо гласа, в момента взимат по 500-600 хиляди гласа. Държавата ни не е намаляла с 50% за последните 4 години. Практически сме оставени на това само служебни кабинети да ни управляват, защото партиите бягат от отговорност да съставят кабинет. Защо бягат от отговорност? Защото в момента имаме две крила, които са се самоизолирали. От една страна имаш по-системните партии, които казват, че с никого няма да управляват, а от другата страна са по-атлантическите партии, които казват, че с никого няма да управляват, защото има мафия, задкулисие. По средата има група от партии, които не се опитват да се изолират по този начин, но на тях не им стигат гласовете да направят кабинет", обясни Кристиян Шкварек.

Той не смята, че може да отидем на избори 2 в 1: "Това би било абсолютен крах на нашата избирателна система - да се правят 2 различни избора - мажоритарен, после балотаж, евентуално референдум."

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бяха питали шефа на Възраждане по националната телевизия защо прави реклама основно в Американска Компания youtube.Той се оправда и каза,че нямало друга.А има разбира се. Питаха го защо парите му и парите на партията му са им в Евро и той не можа да каже ,че има друга валута и просто замълча.Нещо подобно се случи с ваксините срещу Ковид,всички политици от Възраждане бяха ваксинирани,а разпространяваха пропаганда срещу ваксините!!!
10
2
 
0
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
Инструктажа от 1990-та година се изпълнява успешно. Тогава другарите Лилов, Премянав,Виденов,Тодор Вълчев,Костадин Чакъров инструктирваха партийният актив в цялата страна ,как ще премине прехода и как ще продадем държавицата си.Общо са 41 точки,имам ги на записки. За съжаление обаче народа преспа този период, а там където споделях истината с околните ме упрекваха ,че фантазирам. Е, сега фантазьора Ви приветства: Яжте им попарата.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Mижaв интepec...
8
1
 
2
 
! Отговори
figil преди 1 година
Хех последните думи за програмите на партиите, ме накараха да се смея на глас :) . Да си изпълниш това което си обещал и да няма никакъв ефект в нагласата на избирателите. Това директно показва, че популизмът е правилният вариант за привличане на гласоподаватели или да го кажем така, които вика по- силно, той ще е победител
7
2
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
какво меню очаквате от парапета и грешния ъгъл няма да гласувам избори додупка докато изгони м тези нав-ле-ци
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро е приключил политик, само за 2 години е с по-голямо неодобрение дори от Боко, просто не става за политик няма качества и набляга на плюенето по типичен български маниер.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Taка е, вяла и скучна камапания, но пък за сметка на това из форумите разни неудачници са готови да се изядат за една или друга партия, ще кажеш че сами те ще стават депутати, хахах
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой не е разбрал, на Кирето са му обещали да управлява дълго и щастливо от Козяк. И Боко вършеше работа, но е малко непредсказуем. Засега е в резервния отбор. Ако Кире нещо се издъни, веднага че ни натресът пак Боко. А вие си ходете по избори. Ходенето е здраве.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе има и такива, които са се изплашили от бомбените заплахи, предимно са възрастни, и няма да гласуват. Като цяло са от плаващия електорат. Твърдият електорат ще си гласува под строй, както винаги.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласне съм с хората. И аз не вярвам, че има и един, дето сериозно се хваща на бомбените заплахи. Вчера хванаха бутквално ДЕЦА, да го правят. Кой знае, в коя дискорд група, кое тъпо ТикТок предизикателство или каквата глупсот ссе е пръкнала между миналия вторник и днеска, са видели. Не вярвам, че са и руски атаки. Не, честно - В Тутракан и в две софийски гиманзии, нямало се гласува! Лелее! "Отиде коня у рякта", ама друг път.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не само, да има пак масивни иненади. Помните ли, как на Трифонов му даваха 4-5-6%, после баш преди иборите вдигна на 9, а той изби на 17-18% или нещо такова. А после му даавха 7-8 (хммм..), а те паднаха под 4. така че, не се знае.