Шефовете на служби: Ние сме надпартийни и деполитизирани

Назначенията не се координират с чужди посолства
Обновена: 30 май 2023 14:56 | 30 май 2023 14:38, Камелия Цветанова
57

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Шефовете на службите декларираха в парламента като един, че са надпартийни и деполитизирани.

Изслушването им беше по искане на "Възраждане" заради изнесения публично запис от заседание на Националния съвет на ПП и твърденията, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави

"В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурата за председател или заместник-председател на ДАНС да бъдат съгласувани с когото и да е, в това число с чужди официални представителства", отсече шефът на ДАНС  Пламен Тончев.

Според него оценката, която получаваме от НАТО и партньорите в ЕС е "изключително висока". Тончев подчерта, че ще отстоява твърдо и безкомпромисно своите служители и агенцията.

Председателят на Държавна агенция „Разузнаване" Антоан Гечев припомни, че съгласно закона оглавяваната от него служба е непосредствено подчинена на МС.

"Според член 4 дейността на Държавна агенция "Разузнаване" по точка 6 е политическа неутралност. Държавна агенция "Разузнаване" не е на президента Радев, не е на някоя политическа партия, а е национална служба за сигурност, която извършва външно разузнаване“, отсече той.  

"Никой никога не е изявявал нито официално, нито неофициално желание или намерение да утвърждава, съгласува суверенни национални решения", подчерта той.

Шефът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев настоя, че тя е деполитизирана и надпартийна.

"В този контекст не можем да коментираме действия или бездействия на политически обекти или субекти или политическа партия, която е парламентарно представена. Сегашното законодателство се е постарало да гарантира равна отдалеченост на службата. Като военнослужещи сме в юрисдикцията на началника на отбраната, като служба сме пряко подчинени на министъра, на стратегическо ръководство ни управлява премиера, по командна линия са вече президентът и председателят на НС“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че ква е ползата от вас тогава след като позволявате на чужди посолства да дават заповеди ?
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нормален бюрократичен отговор,остана и някой да си признае и да му изгори заплатата.
41
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 10 месеца
Ще имат късмет и тримата ако само ги уволнят, защото разследването не им мърда. Как може такива сталинисти в системата. 21 век сме. Имаме поне 50 българи на висши позиции в Интерпол и в НАТО да ги вкарат тези тримата където им е мястото
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
".....национална служба за сигурност, която извършва външно разузнаване". Ама в държава с про-евроатлантически интереси - член на НАТО и ЕС. Не виждам как ръководството и работата на службата ще остане несъгласувана с "основните посолства".
39
1
 
6
 
! Отговори
Една жена каза преди 10 месеца
Всички назначения на държавни службички са политически.Конкурсите се правят за да се настанят "нашите" правилните калинчици малинчици.Явяването на конкутс за държавна службичка са театрални и циркови постановки.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те досегашните до един са получили достъп до натовски тайни след проучване. Така че доносите на ПП не са хванали дикиш.
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не посолството иска да смени службите, а доносниците от Предадохме промяната искат да си поставят свои хора, за което пишат доноси до посолствата, за да си гарантират нечестни избори. иначе ако са честни и българския народ се представи реално по партии които защитават интересите му пп дб ще имат едни мижави 7 процента максимум 10 процента.
36
0
 
2
 
! Отговори
МЪКА И СМЕХ преди 10 месеца
ОТ ЗАПИСА НА ПП ИЗЛЕЗЕ ЧЕ КОАЛИЦИОННИЯ ПАРТНЬОР НА ДПС И ПЕЕВСКИ СЕ НАРИЧА ХРИСТО ИВАНОВ БОЙКИКЕВ. АРЕ У ЛЕВО ДЕСАРИ, ПРЕБОЯДИСАНИ КОСТОВАЦИ И СЕДЕСАРИ
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПСИХОДЕСНИТЕ СИ ПОСТАВЯТ ЕДНОКНИЖНИЦИ НО ПОСЛУШКОВЦИ НА СЛУЖБИТЕ КАТО ДИМО ГЯУРОВ, ИЗДИГНАТ ОТ НИЩО ДО ГЕНЕРАЛ ОТ КОСТОВИТЕ ДИКТАТУРЧИЦИ ЗА ЕДИН ДЕН ОТ ЛЕЙТЕНАНТ ГИ ПРАВЯТ ГЕНЕРАЛИ И БЪЛГАРИЯ ПОТЪВА С НИЩО НЕ ДОПРИНАСЯ ЗА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА СИГУРНОСТ.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Такова животно Нема
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те може да са надпартийни и деполитизирани, но Бойко, който ДБ и ПП искат да изперат още не си е върнал членската книжка на БКП
32
3
 
0
 
! Отговори
!! преди 10 месеца
Интересно, защо всички про-евопейски партии и европейските посолства искат да сменят шефовете на службите? Явно нещо не-европейско има в тях.
31
0
 
3
 
! Отговори
Африканска версия преди 10 месеца
африканското посолство за консултациите е винаги готовоЗнакови журналисти познават къро и съмнителни други неща . за дрога конфискации и арест на копеленцата им
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама Вие наистина ли . . . ? При такива изказвания нищо друго не помага освен френското решение - нарича се гилотина!
29
5
 
0
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Мутро.фано.ва не спира публично и до сега да се бърка в вътрешните и външни работи на държавата ни, това не е ли престъпление срещу родината ни ?
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само каскета ще ви оправи, ах ваща мамка !! Гешев , оправи ги, разкажи им играта на тея *** хахаха !! Ураа
27
0
 
4
 
! Отговори
Човек от системата преди 10 месеца
Ай стига бе
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да бе, и се борите за чиста и свята република
25
2
 
11
 
! Отговори
Защо КирУ преди 10 месеца
Не е извикан за Разпит в Прокуратурата?
24
0
 
9
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
Поредния виц хахахаха!Ако е така защо сидят с заврени ръце в дебелите си гъ з о ве и нищо не правят срещу произвола който става в България нашата Родина?