Румен Христов: Не осъждам протестите на зърнопроизводителите

Според него с диалог може да се постигнат добри решения
19 сеп 2023 20:50, Нели Христова
9
Румен Христов: Не осъждам протестите на зърнопроизводителите
Снимка: БГНЕС

„Не осъждам протестите на зърнопроизводителите и на останалите, които ги подкрепят, всеки има право да изразява своето недоволство. Сигурно няма да бъде удовлетворено на 100% искането на зърнопроизводителите. Част от петте неща, които бяха заявени могат да бъдат решени. Тези, които очакват нотификация от ЕС трябва да я изчакат“, каза Румен Христов, председател на СДС и бивш земеделски министър пред bTV.

Според него с диалог може да се постигнат добри решения и за двете страни.

„Трябваше да намерим балансирано решение, което в известен смисъл удовлетворява земеделските производители, преработвателите и най-вече потребителя. Трябваше да покажем, че сме солидарни с това, което се случва в Украйна. От друга страна, когато има единно решение, а то изтече на 15 септември в 00 ч., няма да продължим желанието си за налагане на забраната. Не може, когато имаш единно решение, да взимаш свои“, допълни Христов.

По думите му за нереализирана продукция на слънчоглед миналата година вина има правителството.

„Имаше кратка забрана за износ, макар и не официална, и изчакване на по-добри цени от страна на земеделските производители. В момента България има 6 млн. тона пшеница на склад и тя трябва да се възползва от това, че има голямо търсене в арабския свят и в Африка, да използваме нашата пристанищна инфраструктура, за да не стане, така че отново да залежи в складовете“, посочи Румен Христов.

По думите му количествата пшеница, които влязоха у нас миналата година са незначителни и по никакъв начин не са повлияли на нашия пазар.

„Да спрем да спекулираме с качеството на това, което влиза в България. Същите тези продукти се търгуват и пласират в ЕС. След като протестираме срещу вдигането на забраната за вноса на зърно, защо не протестираме срещу забраната на зърнената сделка от Русия и срещу войната. Преди войната тези проблеми ги нямахме“, каза още Христов.

По думите му за кмет на София се спрягат няколко имена, но няма окончателно решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Пффф, преди 7 месеца
В тая Босфор Тв само седера3тията ли канят?!? Няма ли нормални гости...
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
24 ЧасаВИДЕОПОДКАСТТЪРСЕНЕВСИЧКО ОТ ДЕНЯМОЯТ 24 ЧАСАБългарияЖивотътЖурналистът Пламен Каменов: Да сте чули имената на зърнарите с майбасите в благотворителни каузи?19.09.2023 19:5670644Сподели вПротестът на зърнарите пред Министерския съвет. Оранжевите жилетки пазят...Протестът на зърнарите пред Министерския съвет. Оранжевите жилетки пазят...Снимка: Румяна ТонeваЧета в "часовете" списъка на гОрките, съсипани от правителството и тежко обидени му протестиращи зърнари, пише във фейсбук журналистът Пламен Каменов. Той цитира данни те от разследване на "24 часа"
5
0
 
3
 
! Отговори
Шаман преди 7 месеца
Боклучав лидер на умрела партия с има няма няколко последователи. Какви балансирани решения ще търсиш бе шмульо щом изпълняваш външни поръчки и прекарваш нашенски производители, ***
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако Бг иска еврозона, не може без внос от Украйна.
3
5
 
2
 
! Отговори
СУВЕРЕН преди 7 месеца
По логиката на зърнопроизводителите могат всички браншове да стачкуват. Шивачите за вноса на дрехи,обущарите за вноса на обувки, козметичните за вноса на козметика и т.н. . Ревът за вноса на нищожно количество зърно от Украйна а какво да кажат производителите на захарни изделия.....В могазините е пълно с бонбони и бисквити на Парошенко.Май цялата работа е да изпросят компенсации. Крайно време е най-субсидирания сектор да е и най-проверяван. Изоравът на пролет за проверката и не всички сеят.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Баланса аз го разбирам така Окачаме го на едно въже с главата на долу ,докато му изпадат милионите от джобовете, Бентлита, скъпите вили, луксозните яхти и го пускаме да ходи га май* ната си из Европа ..Ха, нас ще плаши...
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съд и затвор за алчните зърнари за незаконните блокади на републиканската пътна мрежа.