Забраните са протекционистка политика, вредят на икономиката

Инфлацията ще бъде спънка за Еврозоната, каза Михаил Кръстев
19 сеп 2023 13:42, Анисия Иванова
48

След отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна - правителството предложи компенсации на засегнатите. Държавата очаква така да успее да получи повече средства в бюджета. Заговори се и за понижаване на цените на основните хранителни продукти.

"Повече са плюсовете и загубите, докато съществуват каквито и да било забрани, тъй като това протекционистка политика. Това вреди на икономиката, спъва свободния пазар и създава такива механизми на зависимост, че в един момент секторите, които са защитени, се оказват зависими. В момента, в който той отпадне, се оказва, че секторът е заплашен от щети", коментира икономистът Михаил Кръстев в "България сутрин".

Според него държавата е ощетена и подчерта, че това е ощетяване на реалната икономика.

Още по темата

"Косвено държавата събира по-малко пари. Това са изчисления на Министерството на финансите. Те са от периода от началото на тази забрана, който беше в края на месец април. Ако ние наложим на годишна база, се получава половин милиард лева, които държавата събира по-малко, главно под формата на ДДС", каза анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

Забраната касае не само внасянето на различни култури, но и индустрии, които са навързани в българската икономика, добави Кръстев.

"Една от най-успешните такива индустрии през 2022 г. е именно преработвателната. Всеки проблем от настоящото ни ежедневие е проблем, заложен в миналото. Министерството на финансите се опитва да запълни дупки в бюджета, тъй като приетият бюджет през лятото, съответно бюджетите, приети през последните две години, са с изключително раздута и недалновидна разходна част", смята икономистът.

По думите на Кръстев цените на основните хранителни продукти може и да не се понижат.

"Протекционистките политики и забраните, препятствия, които се поставят пред свободната търговия, водят до повишение на цените. Понижаването на цената зависи от световните пазари. В България не е забранен вносът на олио. Ако олиото, което се произвежда в България, стане прекалено скъпо, ние ще започнем да внасяме от съседните държави. Въпросът е дали няма да се повиши цената на олиото. Ако тези забрани продължат, ще има недостиг на суровини, на стоки и услуги. Проблемът с инфлацията не е решен. Той ще бъде основната спънка за искане на България да се присъедини към Еврозоната", настоя гостът и добави, че не трябва да има средства за компенсации.

Българските земеделци и по време на забраната, и след падането ѝ, са свободни да изнасят продукцията си в съседни държави и да се възползват от цените на международните пазари, настоя икономистът.


48
Още от Общество
Росен Костурков: Протестите са със силна политокраска
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз виждам протекции за укрозърното, а тоя "експерд" не вижда по-напред от rъзa си.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Протекционистката политика не е вредна, а полезна за българската икономика. Протекция = на защита. Такава политика помага да се развива българското производство, осигурява работни места и висок БВП. От къде ги намирате тези специалисти?
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Както винаги, по делата сме най-умни, по резултатите - най-глупави.
29
1
 
1
 
! Отговори
Украинско зърно преди 1 седмица
Украинско зърно Украинско зърно Укроинско зърно
28
2
 
1
 
! Отговори
Искаме преди 1 седмица
По евтино и по качествено украинско зърно
27
1
 
1
 
! Отговори
Беларуски стандарт преди 1 седмица
От българския Лукашенко
26
1
 
1
 
! Отговори
ЗърнаритеСаТерористи преди 1 седмица
Врагове на народа *** болшевишка иzмет метежници командвани от Румен Пригожин
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз пък искам безмитен внос на автомобили. Имаме право - не ги произвеждаме. Също и такъв внос на горива, на редица метали. Що се забранява на държави, също нечленки в ЕС, да внасят у нас безмитен внос на стоки и услуги, които не произвеждаме?
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А че що забранихте руския внос тогиз? Двойните ви аршини са пословично излагащи дами-господа-еднополови-многочленести.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Германия произвежда автомобили и за това ЕС има протекционистка политика за вносните ....но Германия не произвежда зърно и иска евтино зърно без да и дреме че нашите фермери ще фалират.Това е...
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нали има стокови борси за целта в страната където се приемат заявки за вид стока където продукцията се котира спрямо стандарти за търговски сделки и условия за извършване с определените условия на борсите за регистрацията и допълнителни условия на транспортирането и застраховането на стоките и данъчните ставки и други такси на територията на страната като борсова база на доставка и отправка на стоката в посока на сделката за кое място е предназчена с данъчни облекчения за износ извън територията
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами махнете митата на китайските коли да няма протекционистка политика.
20
0
 
7
 
! Отговори
лобистка статия преди 1 седмица
Този да каже за майбасите на производителите на олио. Скъп им бил българския слънчоглед, та не работели. Искат евтин украински. Ми от кво живеят сиромасите като не работят. И аз искам да живея като не работя.
19
2
 
9
 
! Отговори
BGexit преди 1 седмица
Еврозоната ще ни докара инфлация - вижте какво става с Хърватия. Националните предатели и родоотстъпници вредят на икономиката ни.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Знаех, че имаме велики експерти не такива като на Хърватия да ги лъжат...
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Брей да си пазиш собствената икономика било вредно за нея. Ами субсидиите също са част от протекционизма защото ощетяват производителите извън ЕС. Остава да поиска и да се спрат и те.
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе, къде е Кадиров? ))))))
15
3
 
13
 
! Отговори
Дядо коледа преди 1 седмица
Аз пък произвеждам играчки и искам държавата да спре вноса на китайски такива.Не го ли направят протест до дупка.
14
3
 
15
 
! Отговори
Жик так преди 1 седмица
Денков доведе нещата до фалит,хазната е празна и сега се чудят как да се оправдаят, песните за русия вече не хващат дикиш.
13
1
 
11
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 седмица
искам да кажеш същите думи публично в ЕП и Урсула, ако може по синтезирано, по темата ВНОС НА КИТАЙСКИ КОЛИ В ЕС!