Пеевски: "Лукойл" ще платят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни

Това е станало след предложеното отнемане на дерогацията
Обновена: 23 окт 2023 10:30 | 23 окт 2023 09:58, Нели Христова
320
Пеевски: "Лукойл" ще платят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни
Снимка: БГНЕС

„Благодарение на това, че ГЕРБ и ние от ДПС внесохме предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“, от рафинерията са заявили пред шефа на кабинета, че са готови да заплатят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни“. Това заяви Делян Пеевски от ДПС, предаде репортер на БГНЕС.

Пеевски каза, че са провели среща с министър-председателя и онлайн се е включил министърът на финансите Асен Василев. Съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков и Атанас Атанасов също са се включили.

Пеевски подчерта, че премиерът Денков е дал уверение за внасянето на данъците от страна на Лукойл. “Това ни е уверение от премиера. Ние заявяваме, че ако това не се случи, ще поискаме отнемане на дерогацията. Ще поискаме и изменение в закона, така че всички граждани да имат достъп до складовете и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“. Уточнихме се и за „Булгартрансгаз“ проблема, всички знаете за 20-те лв. Ще променим закона, така че да се събират таксите от Агенция “Митници”, но ако „Булгартрансгаз“ не си получи парите от „Газпром“, ще си ги търси МФ в лицето на Митниците директно от „Газпром“ и руската страна, за да няма риск за българското дружество”, поясни депутатът от ДПС, след което уточни, че в петък ще има извънредно заседание, за да преодолеят ветото на президента върху закона за енергетиката.

“Вече няма да има нотификация в събирането на таксите и 0,73 стотинки ще бъдат прибрани за българския данъкоплатец и ще се използват от фонда за енергийна сигурност, това решение е със задна дата и следователно ще приберем над милиард от фонда, които не бяха платени от „Лукойл”, подчерта Делян Пеевски.

Делян Добрев от ГЕРБ припомни, че през януари месец НС е приел закон, който казва, че 70% от разликата между нефт сорт „Урал“ и „Брент“ трябва да влизат във Фонда за енергийна сигурност и да се връща от потребителите на горива под формата на компенсации. „В началото на август направихме калкулация, че към тогавашния период „Лукойл“ е трябвало да внесе 622 млн. Разделено на потреблението на горива това излизаше на 0,73 стотинки, които гражданите трябваше да си получат във всеки един литър бензин или дизел от януари месец до сега и които те не получават. Имаме уверението, че след преодоляването на ветото „Лукойл“ ще започнат да дават компенсации във фонда. Най- важното е да има компенсации за хората и то тези средства ще дойдат от „Лукойл“. След компенсацията горивото няма да е 3 лв., а малко над 2 лв. Тоест това е мярка като тази за намаление от 0,25 стотинки на литър гориво за потребителите, само че сега хората ще получат намаление от 0,73 стотинки и тези пари няма да идват от бюджета, а от „Лукойл”, обясни Делян Добрев.

Той поясни, че правителството е поели отговорност да събере таксите от „Лукойл“ и да даде компенсациите на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
5
 
! Отговори
северомакедонец преди 6 месеца
2 млрд лева чиста печалба/фантазия. Е да де ама уралс на международните борси се продава за 81 долар за барел, а не както ЕС наложи 60 USD/Дерогацията е това - не само руски петрол, но и на договорените цени. Та как да стане законово? Та целта е рекет тип КТБ - понеже явно лукойл ще мине към "индийски петрол" и "продажба" на рафинерията. П&Б участват за последно май... Башка бюджетът издънен, а идва ротация т.е. смяна на отговорността
237
0
 
17
 
! Отговори
Спиро преди 6 месеца
Нищо няма да платят.Залъгват ни.Постоянно се играе някакъв спектакъл за отвличане на вниманието на народа от истинските проблеми.
236
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Делянчо бил казал, че "Лукойл" ще платят 500 млн. Това толкова ще се случи, колкото се изпълни неговата "заповед" Руската църква да отвори веднага врати.
235
6
 
14
 
! Отговори
Taто преди 6 месеца
Защо заблуждавате българите, че Лукойл е руски. Лукойл е на Натанаил Родшилд, а такива като него нямат навиците да плащат данъци, те се мислят за богове, ама не са..... Златото в Челопеч също е на на фирми с негово участие.....
234
0
 
1
 
! Отговори
кубанская столица преди 6 месеца
Лукойл, падла, задължи на България завинаги, посмертно. Кажете ми, моля, българи, вие наистинали мислите така или сте ***?
233
0
 
32
 
! Отговори
далай Лама преди 6 месеца
Не е ясно физиономията на Пеевски на коя порода *** прилича. Виждаш, че е свински образ , гади ти се, но търпиш да те управлява такова животно! Горко ти, българино , с тези *** по върховете на държавата !
232
4
 
15
 
! Отговори
Антинатовец преди 6 месеца
Зор за тези милиони а милиардите от златото на Дънди Прешънс защо не си ги търсите а *** мръсни? А парите от американските тецове и бази защо не си ги търсите ***? Лукойл както и Газпром са толкова богати фирми че цялата ни държава могат да купят без проблем. Защо сега швабите съжаляват че купуват по скъп газ от американците ? Защо отборът на Шалке изпадна от първа Бундеслига след оттеглянето на Газпром ?Няма ги десетките милиони на сезон евра за това изпадна.
231
0
 
14
 
! Отговори
Лукойл преди 6 месеца
Ще платим. В шестък. Ха ха ха ХА! Като се запукат араби и ционисти, ще видите колко струва руската нафта!
230
0
 
15
 
! Отговори
Изспражненията преди 6 месеца
От депесарските герберасти е време да се завръщат в майчината си родина че,ми писна от ***.
229
0
 
20
 
! Отговори
Каквото пипне преди 6 месеца
Свинския образ умира всичко Българско и родно след него.
228
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо пак предлагат компенсации като ни осъдиха за това?!Пак ли искат да ни съдят?!
227
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Освен това срещу България започва и наказателна процедура заради схемата за компенсации за горивата. ЕК посочва, че страната ни е въвела мерки, които противоречат на разпоредбите за вътрешния пазар." Дата:26.01.2023г.
226
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Миналият път от ЕК ни осъдиха за компрнсацията за горивата.Пак ще ни осъдят.Пак целия народ ще плаща от джоба си малoyмните им решения...Заради тях все се вдигат цените.
225
0
 
8
 
! Отговори
дообрее преди 6 месеца
айде и златната мина да изгодните канадците
224
1
 
9
 
! Отговори
ИЗВЪН ТЕМАТА преди 6 месеца
В Русе няма обществени тоалетни,няма къде да се изсере човек.Доколкото знам,в метрото също няма тоалетни,***...Ако се изкензам на обществено място,какво следва,ако наблизо няма ***???В гащите си да се изсера???
223
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А "благодарение" на КОЙ и хидроинжинер- дървен философ със сараи в Росенец и игрички на " карти уж"- въобще няма и лев платено в данъци - а в евро къщи , бутици и чекмеджета
222
0
 
3
 
! Отговори
Като няма хляб преди 6 месеца
Зрелищата се засилват неимоверно, до степен "кич"! Не ви вярвам драги пичове, просто не ви вярвам!
221
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прашчо се е побъркал.
220
4
 
3
 
! Отговори
ББ преди 6 месеца
Шиши, вземай си държавата в ръце. Всички тебе гледат.
219
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като сте подпукали Лукоил, защо не преразгледате и концесията за българското злато, за което се говори, че може да храни 3 поколения българи, без да работят.. Тая работа да се изнася руда за преработка чак до Канада едва ли е случайност. А в същото време сме на последно място по показатели на живот във всички таблици.