Пеевски: "Лукойл" ще платят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни

Това е станало след предложеното отнемане на дерогацията
Обновена: 23 окт 2023 10:30 | 23 окт 2023 09:58, Нели Христова
320
Пеевски: "Лукойл" ще платят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни
Снимка: БГНЕС

„Благодарение на това, че ГЕРБ и ние от ДПС внесохме предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“, от рафинерията са заявили пред шефа на кабинета, че са готови да заплатят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни“. Това заяви Делян Пеевски от ДПС, предаде репортер на БГНЕС.

Пеевски каза, че са провели среща с министър-председателя и онлайн се е включил министърът на финансите Асен Василев. Съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков и Атанас Атанасов също са се включили.

Пеевски подчерта, че премиерът Денков е дал уверение за внасянето на данъците от страна на Лукойл. “Това ни е уверение от премиера. Ние заявяваме, че ако това не се случи, ще поискаме отнемане на дерогацията. Ще поискаме и изменение в закона, така че всички граждани да имат достъп до складовете и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“. Уточнихме се и за „Булгартрансгаз“ проблема, всички знаете за 20-те лв. Ще променим закона, така че да се събират таксите от Агенция “Митници”, но ако „Булгартрансгаз“ не си получи парите от „Газпром“, ще си ги търси МФ в лицето на Митниците директно от „Газпром“ и руската страна, за да няма риск за българското дружество”, поясни депутатът от ДПС, след което уточни, че в петък ще има извънредно заседание, за да преодолеят ветото на президента върху закона за енергетиката.

“Вече няма да има нотификация в събирането на таксите и 0,73 стотинки ще бъдат прибрани за българския данъкоплатец и ще се използват от фонда за енергийна сигурност, това решение е със задна дата и следователно ще приберем над милиард от фонда, които не бяха платени от „Лукойл”, подчерта Делян Пеевски.

Делян Добрев от ГЕРБ припомни, че през януари месец НС е приел закон, който казва, че 70% от разликата между нефт сорт „Урал“ и „Брент“ трябва да влизат във Фонда за енергийна сигурност и да се връща от потребителите на горива под формата на компенсации. „В началото на август направихме калкулация, че към тогавашния период „Лукойл“ е трябвало да внесе 622 млн. Разделено на потреблението на горива това излизаше на 0,73 стотинки, които гражданите трябваше да си получат във всеки един литър бензин или дизел от януари месец до сега и които те не получават. Имаме уверението, че след преодоляването на ветото „Лукойл“ ще започнат да дават компенсации във фонда. Най- важното е да има компенсации за хората и то тези средства ще дойдат от „Лукойл“. След компенсацията горивото няма да е 3 лв., а малко над 2 лв. Тоест това е мярка като тази за намаление от 0,25 стотинки на литър гориво за потребителите, само че сега хората ще получат намаление от 0,73 стотинки и тези пари няма да идват от бюджета, а от „Лукойл”, обясни Делян Добрев.

Той поясни, че правителството е поели отговорност да събере таксите от „Лукойл“ и да даде компенсациите на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
1
 
11
 
! Отговори
... преди 6 месеца
Тия нищо няма да платят. Това е ясно. Въпросът е докога ще ни доят, т.е. докога нашите политици ще ни лъжат ?
217
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще платят, ама някой друг ***! Сега ще нахъсят бачкерите да правят стачки и край, нито цените ще паднат нито ддс-то ще дойде! Руската колония БГ трябва да е задължена до гроб на государите!
216
3
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 месеца
Тея лъжат като за световно! Ок, ЛУКоил не плаща измислените 500 милиона ДДС. Отнема се дерогацията и почва преработката на западен, демократичен нефт купуван от Русия и препродаван с американска надценка. А междувременно докато се намери този демократичен *** изминават 2-5 месеца Десет дни сле отпадане на дерогацията Нефтохим спира работата поради липса на суровина. Бензина и дизела стават 10 лева за литър , ако се намери на бензиностанциите. Храните изчезват от магазините.
215
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хи, хи, хи, значи в територията руснаците плащат ДДС по усмотрение. Ако са на кеф! Пък казваме, че ни управлявали посолство. Може, ама руското.
214
2
 
2
 
! Отговори
САТАНА преди 6 месеца
Съвестта на ГЕРБ пропя ѝ от Пеевски, Борисов позволи на Лукойл да не плащат данъци ѝ от Лукойл наду цените...
213
0
 
18
 
! Отговори
ХоХоХо преди 6 месеца
Приказки от 1001 нощ. Пеевски да си смени името на Прасун ал Рашид
212
0
 
9
 
! Отговори
Туй дибйелото преди 6 месеца
Кат са приближи някой до него и има привличане от Магнииитското в него....
211
1
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 6 месеца
лелееее!...Много лют тоя цар Прасчо бре!..Цар Прасчо Магнитски...Самозабрави са прасето,взе се за много "важна клечка"...
210
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лъжат ни, отново...
209
0
 
16
 
! Отговори
инфо преди 6 месеца
А този до каквото се докопа направо го и бастисва.
208
0
 
18
 
! Отговори
инфо преди 6 месеца
Е то го и новият собственик
207
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя у за зимириса на пачки и се активира
206
0
 
9
 
! Отговори
Joko преди 6 месеца
Пиьовски , га Лукоил ти платят 500 лн. ДДС ми се обади да те черпя едно турско кайвЕ в баш сарайте на Росенец !
205
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво ста с хаштаговете #КОЙ и #ДАНСwithme? Какво стана с протестите на жълтите павета от 2013-та ? НяКОЙ беше избягал от правосъдието в Дубай, а сега е специалист по всичко и каквото нареди, ГЕРБ, ПП, СДС, ДСБ и ДБ козируват и изпълняват. То бива къса памет, ама това мaлoyмнo.
204
0
 
9
 
! Отговори
икономист преди 6 месеца
То хубаво, но обещанието не е като даването.... Не вярвам да има компания, която да се раздели доброволно с печалбата си, за да може нейните клиенти да получават продукта й на народни цени. Това при пазарна икономика не може да се случи, но е възможно да се случи в предизборните фантазии на двамата Деляновци.
203
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен:"а защо герп не са събирали данъци на лукойл,,," - ___ - ша събират, ама...
202
0
 
7
 
! Отговори
Диоген преди 6 месеца
"Лукойл" ще платят 500млн. ДПС :-))
201
0
 
2
 
! Отговори
Сър Пичук преди 6 месеца
Обикновенни рекетьори, не им обръщайте внимане.
200
0
 
2
 
! Отговори
Кире преди 6 месеца
Леле докуде се докарахме...
199
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А вие кога ще платите вашите сметки на държава и народа