Светът не може да поддържа две войни, върви се към разделение

Чистенето на складове е "мечешка услуга", смятат проф. Валерий Тодоров и доц. Искрен Иванов
107

Президентът Румен Радев наложи вето върху изпращането на бронирана техника на Украйна. Вицепремиерът Мария Габриел пък заяви, че предстои да бъде изработена нова национална стратегия за външната политика на България. Ще мине ли ветото?

"Трябва да се изясни дали ще предоставим всички машини. Трябваше да се даде и оценка на състоянието, за да преценят какво даваме. Възникват и извънредни ситуации, военните често пъти с тази техника помагат в бедстващите райони. След като частници могат да изкупуват бракувана техника и да я приспособяват за тези цели, вероятно може и част от тези бронетранспортьори. Ако не гарантираме една минимум сигурност, разбирана като гражданска и военна, не бива да тръгваме смело напред", коментира журналистът проф. Валерий Тодоров в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов пък съзря в политическото противопоставяне и доза пиар.

"Става въпрос от една страна за война, която се води между президент и правителство. От друга страна - противопоставяне между президента Радев и военния министър Тодор Тагарев. Преди всичко трябва да видим обективно каква е нашата потребност от тази техника. Сигурността няма как да бъде гарантирана с политически пиар", категоричен е доц. Иванов.

България е един от най-големите донори на техника и ресурси за Украйна, изключвайки САЩ, подчерта още експертът.

"Следваме американската политика. Това влияе и върху публичния дебат, и върху политическия дебат. Опасенията, че не сме използвали дълго време тези машини не трябва да ни успокоява. И самото НАТО дълго време смяташе, че тези оръжия, които имат в складовете, няма да влязат в потреба", уточни доц. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът му заяви, че войната не трябва да се разглежда като чистене на складовете, защото това е "мечешка услуга".

"Светът не може да поддържа две войни. Капацитетът на военната индустрия не стига. Много от държавите реагират резервирано на призивите на Украйна", добави проф. Тодоров.

Русия си връща инициативата на бойното поле и това се дължи на факта, че Северна Корея е "изляла" около 1 млн. боеприпаси в руската отбранителна индустрия от една страна, а от друга - Русия е върнала стратегия от Втората световна война, твърди експертът.

Гостите са на мнение, че се върви към разделение на Украйна.

"Преговори се водят и зад гърба на президента Зеленски", добави проф. Тодоров. Той добави, че делът на България в световната сигурност отслабва на  фона на отслабващата ни "военна мощ".

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
24
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
Руските с мрадове затова не се изтеглят от Украйна, защото това не е изолирана военна операция, както твърдят, за някакви локални цели, а е част от плана им за завладяване на Европа. И нямат друг вариант, освен да напират напред. Ако беше само за унищожението на Украйна, тя вече е срината и отслабена и няма смисъл от повече жертви. Но те играят за това, което е ЗАД Украйна. Това е война на унищожение - победят ли ни, веднага след това ще ни изтребят.
76
2
 
7
 
! Отговори
читалище заря преди 5 месеца
Валерий Илиев Тодоров е български журналист, генерален директор на Българското национално радио (2007 2010, 2010 2013), заместник-директор на Националната опера и балет (2014 2015). Роден е на 25 август 1956 г. в гр. Силистра. През 1974 г. завършва гимназия в конкурсен клас със специалност Програмиране и изчислителна математика. През 1981 г. завършва специалност Радио във Факултета по журналистика на Софийския университет Климент Охридски. изключителен специалист по военно дело.
75
5
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
на мястото на "великите сили", по модерному е "светът". ами , "светът" като не може да поддържа две войни, (при положение, че израел се оправя бая добре с радикалните ислямисти, нежелани даже от арабите не виждам кво има за поддържане), се изтегля като за световно от вече плячкосаните така или иначе територии, слага за пред останалия "свят" оня мертек Дневални отгоре и започва да симулира перестройка, с надеждата да се разминат репарациите.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз не разбрах кои са двете войни, дето поддържал светът, а повече не можело така!
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има повече от две войни в момента, но не се интересуваме от тях.
72
5
 
18
 
! Отговори
70-ти преди 5 месеца
Убеден съм, че докато си жив ще видиш падението на запада, то и сега се вижда, но изглежда не е съвсем очевидно за теб. Колкото до израза "икономическа логика" - няма такава логика. Кремиковци, КЦМ-то в Пловдив, АЕЦ Козлодуй, Винпром Чирпан и още много други са бълвали продукция... без икономическа логика? А хората, които са работили в тия предприятия са били неграмотни селяни събрани от гората, които ей тъй, са седели по цял ден и са вземали пари от въздуха. Либерастски глупости не ми се четат.
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
сатанаато бягай в ада изчадие такова
70
4
 
11
 
! Отговори
Баланс преди 5 месеца
Дано да няма повече войни . По точното е САЩ не могат да поддържат две войни . А може и трета да се появи край Тайван . Добре е , че китайците са миролюбиво настроени .
69
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Евроатламтиците не издържат на обществени дебати , издишат на теория и на практика.
68
4
 
6
 
! Отговори
СаЩ преди 5 месеца
Бъдещето на България е в ромската общност
67
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България се превърна за последните 34 години в ромско гето но все пак евроатлантическо гето нали ве сополанковци?
66
6
 
6
 
! Отговори
До 49 преди 5 месеца
Имахме това но защото света беше друг по това време, т.е. имаше два блока и затворена икономика и ние бяхме в едния. На *** им беше много лесно да национализират всичко и да направат договорена икономика (ти на мен - аз на теб) и в период от 20 години този начин вървеше, но не беше устойчиво развитие това и се сруши като кула от карти. Строеха мега комбинати без икономическа логика само и само да покажат на Запада че са "велики". И от както съм роден слушам как Западът щял да рухне.
65
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само малките деца тука които не са живели по времето на СоЦ-а не знаят каква мизерия беше. Има много снимки в интернет от стара София,Пловдив,Варна,Бургас .. погледнете ги и вижте какво ви предлага Руския МИР после говорете против запада !
64
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Започвайте да правите заводи за производство на военна техника и хич не го мислете. Това ще е единствения начин да се защитим. Президента трябва да бъде изгонен като мръсно коте заради про-руската си позиция !
63
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако американците изоставят Украйна, това ще означава нова война, защото Путин няма да се спре просто така.
62
13
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
Защо бяха разбомбени останалите, някой едва ли би могъл да каже. ----///------ По една единствена причина - заради доктрината и стратегията на Кремъл да ангажира САЩ в много локални конфликти, за да ги отслаби, докато умрелия СССР въкръсне и посъбере сили. През цялото време се правиха на умрела лисица и крадоха технологии и разработваха оръжия, за да се стигне да заявяват ултиматум на НАТО, да се изтеглели зад границите от 1997 :))) Дее ва и с мрадовете! Добре ли е сега с минус 500 хил мужика?
61
19
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
Ирак не беше разбомбен за притежаване на хим оръжие, а заради съмнения, че разработва биологическо оръжие и по-точно защото отказа проверка и изгони инспекторите на ООН. Саддам просто се изплю в лицето на международната общност и си получи според заслугите. Но имаше тая смелост, защото ог Москва му обещаваха подкрепа. И по същата схема минаха и останалите гом няри-диктатори.
60
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 57А войната на НАТО срещу Сърбия беше буквално до нашите граници. ///В Ytybe има интервюта с Вук Драшкович, национслист,обяснява кой е виновен за войната.САЩ до последно са държали за цялоста на Сърбия, Милошевич, решава да се прави на велик и да се гаври със Запада като не правеше никакви отстъпки. Сега Сърбия предлага много по-голяма автономия на Косово, от колкото САЩ предлагаше по времето на Милошевич
59
1
 
9
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
Европа замръзна бе, кажете на руските ботове че тука има само сняг и лед, да не ни безпокоят.
58
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 49. Всичко това, което го пишеш е проста статистика. Ти живял ли си преди 1989г.? Тогава въпреки леката и тежка промишленост или измисленото ТКЗС, което нямаше да съществува, ако от първи клас не ходехме на бригади по полето, та тогава бяхме бедни. Празни магазини. Дефицит. Ще дам пример. Пред нашия столичен панелен блок имаше паркирани 3 москвича и 2 жигулита 1973г. Я излез и погледни сега какво чудо е на улицата пред Вас. Сега сме далеч по-богати като държава. Не ми хвали соца,моля