Радев наложи вето за пращането на бронирана техника за Украйна

Върна в НС Закона за ратифициране на Споразумението
Обновена: 4 дек 2023 18:49 | 4 дек 2023 10:19, Александър Попов
617
Радев наложи вето за пращането на бронирана техника за Украйна
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев подчертава, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“. Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони. „Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет“, заявява президентът.

„Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им“ е позицията на държавния глава.

В мотивите си Радев заявява, че със Закона за Ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г., България се лишава от военна техника с наличното към нея въоръжение и резервни части. Като държавен глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България съм длъжен да обърна внимание за възможните негативни последици от това решение и да предоставя възможност за ново обсъждане.

Видно от мотивите, придружаващи закона, както и от предшестващото го Решение на Народното събрание от 21.07.2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна, техниката, която България се задължава безвъзмездно да отдаде следва да е „с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи“. Считам, че това обстоятелство не е достатъчно добре обследвано от народните представители.

От дискусиите при приемането на законопроекта в Народното събрание е видно, че голяма част от тях не са били запознати с конкретния списък на предоставяната техника към момента на гласуването, което ги поставя в невъзможност да преценят дали тя действително е с отпаднала необходимост. Във водещата парламентарна комисия по отбрана само един неин член е взел участие в обсъждането, а от дебатите в пленарната зала става ясно, че едва няколко народни представители са се запознали с Приложение № 1 към Споразумението. Провеждането на двете гласувания в рамките на един ден допълнително ограничи възможността на депутатите да се информират за точните параметри на Споразумението, преди да го ратифицират.

Така не са взети предвид военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи. Тяхното изпълнение е поставено под въпрос без наличието на бронирана техника, а с такава, след изпълнение на споразумението, министерството няма да разполага. Лишаването на Министерството на вътрешните работи от способности не е съпътствано с каквито и да било постъпки за придобиване на нова бронирана техника. Не е известно дали такова е планирано и за кога. В проекта на Закон за държавния бюджет за 2024 г. не са предвидени средства за придобиване на необходимото за изпълнение на военновременните задачи на МВР оборудване, заявява Радев.

Още повече, че и в момента Главна дирекция „Гранична полиция“ не разполага с достатъчно количество от нужната й високопроходима техника. Понастоящем този дефицит се компенсира с транспортна техника от Българската армия. Предоставяната с това Споразумение на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва при защитата на българската граница – въпрос от съществена важност, както за вътрешната сигурност, така и за изпълнението на външнополитическия приоритет на страната за пълноправното присъединяване на България към Шенгенското пространство. Такава техника е особено необходима на фона на лошото състояние на прилежащите към възпиращото съоръжение пътища, които са истинско изпитание за разполагаемата в момента техника.

Важно е да се отбележи, че предоставяната техника е особено подходяща за ползване във високопланинските погранични райони и при тежки зимни условия. Това е особено необходимо за изпълнението на мисията на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, призвана да оказва помощ на населението при бедствия и аварии, вкл. в трудно достъпни зони. Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Климатичните промени предполагат, че случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват, което налага укрепването, а не отслабването им.

Предвид изложените мотиви и убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет, упражнявам правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България да върна за ново обсъждане Закона за Ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г., заявява още Радев.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


617
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
438
0
 
0
 
! Отговори
Да дееее преди 2 месеца
До USA Кво доживяхме САЩ станали комунисти,а Руснаците фашисти!Наздраве попе все ще я нагласят в ООН-то.Владимир Ага (Путин)от както прие Исляма и крепи ХАМАС срещу Израел много го уважават Ислямистите.И Джамия у Москва построи,абе Алах Акбар.И нашия поганец Радев се обрязал чувам вето турил за Украйна.........
437
0
 
1
 
! Отговори
USA преди 2 месеца
И какво излиза сега - или Радев е републиканец или републиканците са путинисти ;-)
436
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За обикновените хора пращането на тази бронирана техника и за украинците и за нас.е противопоказно. Но за определени хора означава пари, много пари и сладки службици-награди от Посолството.
435
5
 
4
 
! Отговори
Кина преди 2 месеца
Едвам го траях, но явно си е заслужавало да поизчакам да видя повече от действията му. Подкрепям ветото. Ако категорично заяви политика на пълен неутралитет и всякакъв износ подкрепящ воюващи страни, направо ме печели.
434
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БРАВО!Само един българин има сред тази ппаплач!!ВЕТО и ВЕТО на ВЕТОТО!
433
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само РАДЕВ мисли за народа - другите властници се борят за власт и пари !
432
10
 
8
 
! Отговори
Златка преди 2 месеца
Радев за пореден път доказва, че е русская падлога!
431
5
 
15
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 2 месеца
БРАВО НА ДОСТОЙНИЯ ПРЕЗИДЕНТ! ДРУГИТЕ СА ЕВРО-ШУШУМИГИ!
430
5
 
8
 
! Отговори
gogo преди 2 месеца
вън! про-атлатически смешници! давайте , давайте и следващия ви ход е да си пратите и долните ***, като Ви напънат съседите да им е по-лесно да ви уНО,дят ;)
429
7
 
12
 
! Отговори
супер преди 2 месеца
Супер, Браво на Президента!!!!
428
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може да натоварите и фашистката укро агитка на някой ЗИЛ и да ги пратите да воюват на първа линия на фронта, ние ще им размахваме укро знаменца за сбогом, докато се отърваваме от тях и омразата, която пръскат!
427
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Румен Ветото. Май с това име ще си остане. Май беше и марка бяла техника.
426
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на Президента! Единствения в това правителство, който работи за България!
425
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно Радев е по-информиран, защото Зеленски заминава на бунището на историята! Сменете си плочата и не се занимавайте вече с укро пропаганда.
424
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руски слуга и злобен анти българинСрам
423
9
 
12
 
! Отговори
УрсулаЛайнян преди 2 месеца
Всички шарениДжендери да си ходят при новиятПалячоФюрерЗеленски! Фашист, подкрепян от "демократичният" запад без нито една военна победа прочул се с избиването на жени и деца в Донбас! ЛГБТМижитурки и ЕвроатлантическаСволач = да се изпарите дано. Само да попитам новите БГ Демократи-п доволни ли сте от сглобката, в която Мирчев и Иванов лапат шарана на Боко и Доган хахахахха? Про$ти с промити мозъци евро-п$еде$руги!
422
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еврейски комунистически фюрер!!!
421
26
 
13
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 2 месеца
РАДЕВ Е СРАМ И ПОЗОР ЗА НАЦИЯТА,ЖАЛКО,ЧЕ ИМА МНОГО ОЩЕ ПУТИНИСТИ И НЕГОВИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ.
420
25
 
15
 
! Отговори
Олд преди 2 месеца
Свинското гюбре радеф знае че ветото му нищо не значи но иска малко да помечтае помияра.
419
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малее неможах и да си видя коментара и го изтрихте, много работите бре.