Светът не може да поддържа две войни, върви се към разделение

Чистенето на складове е "мечешка услуга", смятат проф. Валерий Тодоров и доц. Искрен Иванов
107

Президентът Румен Радев наложи вето върху изпращането на бронирана техника на Украйна. Вицепремиерът Мария Габриел пък заяви, че предстои да бъде изработена нова национална стратегия за външната политика на България. Ще мине ли ветото?

"Трябва да се изясни дали ще предоставим всички машини. Трябваше да се даде и оценка на състоянието, за да преценят какво даваме. Възникват и извънредни ситуации, военните често пъти с тази техника помагат в бедстващите райони. След като частници могат да изкупуват бракувана техника и да я приспособяват за тези цели, вероятно може и част от тези бронетранспортьори. Ако не гарантираме една минимум сигурност, разбирана като гражданска и военна, не бива да тръгваме смело напред", коментира журналистът проф. Валерий Тодоров в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов пък съзря в политическото противопоставяне и доза пиар.

"Става въпрос от една страна за война, която се води между президент и правителство. От друга страна - противопоставяне между президента Радев и военния министър Тодор Тагарев. Преди всичко трябва да видим обективно каква е нашата потребност от тази техника. Сигурността няма как да бъде гарантирана с политически пиар", категоричен е доц. Иванов.

България е един от най-големите донори на техника и ресурси за Украйна, изключвайки САЩ, подчерта още експертът.

"Следваме американската политика. Това влияе и върху публичния дебат, и върху политическия дебат. Опасенията, че не сме използвали дълго време тези машини не трябва да ни успокоява. И самото НАТО дълго време смяташе, че тези оръжия, които имат в складовете, няма да влязат в потреба", уточни доц. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът му заяви, че войната не трябва да се разглежда като чистене на складовете, защото това е "мечешка услуга".

"Светът не може да поддържа две войни. Капацитетът на военната индустрия не стига. Много от държавите реагират резервирано на призивите на Украйна", добави проф. Тодоров.

Русия си връща инициативата на бойното поле и това се дължи на факта, че Северна Корея е "изляла" около 1 млн. боеприпаси в руската отбранителна индустрия от една страна, а от друга - Русия е върнала стратегия от Втората световна война, твърди експертът.

Гостите са на мнение, че се върви към разделение на Украйна.

"Преговори се водят и зад гърба на президента Зеленски", добави проф. Тодоров. Той добави, че делът на България в световната сигурност отслабва на  фона на отслабващата ни "военна мощ".

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 32 До 28..........престъпността...например. Тя е свързана със големи проблеми на изпълнителната власт (така казват от ЕС поне) оттам параметъра "държава" тотално колабира и т.н. и т.н. Не всичко е в чинията и в ТВто ти приятелю
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Свобода за Джулиан Асандж!
35
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Валери е путински иддийод, това си е ясно от време оно...
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 30 Макетата ще ни превземат с танковете които им подарихме да се пазят от Албания///Танковете отдавна са продадени в Африка, а те и едно благодарим ви тАпаци, не казаха.
33
11
 
5
 
! Отговори
Западняк преди 5 месеца
До аз. Това, че на теб като отявлен антизападняк и вероятно зомбиран русофил, ти изглежда, че сега е по-зле, не означава, че наистина е така. Реалността е коренно различна и то очевадно се открива в това, че всички нормални страни се отказаха от източния комунизЪм. Като не ти харесва тук, заминавай за Северна Корея или Венецуела.
32
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руsофилисти на седенка си говорят алабалистики.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В.Путин ще бъде поканен на срещата на Г20 в Бразилия, но едва ли ще присъства, тъй като президентът на Бразилия Лула предупреди за спазването на международната заповед за арест на В.Путин.
30
12
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 5 месеца
Обясни ми как нещата при нас вървят все по-зле, посочи ми параметър според кой сме сега по-зле от преди 1989?
29
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русофашистите вече не крият, че те започнаха войната и не са я прекъсвали от 2014та година насам.
28
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
До Така България - Македония .... по-добре не че сега като подарим на уРкайна техниката която имаме после Макетата ще ни превземат с танковете които им подарихме да се пазят от Албания
27
3
 
10
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
Това всичко е дело на Байдън. Да си го изберете пак.
26
4
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
До БББ - Браво на контактите ти. Обясни ми само защо от както сме със Запада нещата вървят на все по-зле. Или може би и ти се кефиш на бананите
25
3
 
5
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
Няма да са две, сега почват Китай-Тайван, Косово-Сърбия, Венецуела-Гвиана и България-Македония.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дайте една заплата за Зеленски и още една заплата за Израел. Покорни роби на евреите, като вас, могат да победят Русия и Иран и Китай.
23
1
 
14
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Днес подаряваме на уРкайна по заповед на ФАЩ, утре ще купуваме от ФАЩ за да можем да си изпълним ангажимента към НАТО ииииии така
22
10
 
3
 
! Отговори
БББ преди 5 месеца
Тия войни по света които ги започна джуджето не са само войни за територии, това е сблъсък между две цивилизации. Едната е тоталитарна, недемократична, задушаваща, а другата цивилизация е просперираща, всичко което имаме днес като технологии и напредък в науката идва от западната цивилизация, към КОЯТО НИЕ ПРИНАДЛЕЖИМ, а не на някаква източна дивлящина от Русия, Китай или Иран. Имал съм контакт и с двете цивилизации, вярвайте ми, по-добре ще сме със Запада!
21
0
 
11
 
! Отговори
Шопендар преди 5 месеца
Показатвлитв на техниката за украйна като,непотребна,остаряла,неефективна,скраб и т.н.,важат с пълна сила и за нашите продажни управници,време е да помислим как да се отървем и от тях преди да са потрошили съвсем България.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ай, стига сте ги мазали евреите с паче перо!
19
12
 
7
 
! Отговори
Страшно е преди 5 месеца
Рубладжиите са налазили медиите. Разбирам защо не ни искат в Шенген. Ние сме пробита държава.
18
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Безумно е да мислиш, че ще победиш ядрена държава с 6000 ядрени бойни глави, по простата причина, че ядрото лети и в двете посоки и САЩ ОТЛИЧНО ЗНАЯТ ТОВА. ЗАТОВА НАБУТВАТ ОСТАНАЛИТЕ В БЕЗУМНИ РАЗХОДИ, КОИТО СА САМО ПЕЧАЛБА ЗА ТЯХНАТА ВОЕННА ПРОМИШЛЕНОСТ, от която ние купуваме за милиарди. Прогледнете!