Светът не може да поддържа две войни, върви се към разделение

Чистенето на складове е "мечешка услуга", смятат проф. Валерий Тодоров и доц. Искрен Иванов
107

Президентът Румен Радев наложи вето върху изпращането на бронирана техника на Украйна. Вицепремиерът Мария Габриел пък заяви, че предстои да бъде изработена нова национална стратегия за външната политика на България. Ще мине ли ветото?

"Трябва да се изясни дали ще предоставим всички машини. Трябваше да се даде и оценка на състоянието, за да преценят какво даваме. Възникват и извънредни ситуации, военните често пъти с тази техника помагат в бедстващите райони. След като частници могат да изкупуват бракувана техника и да я приспособяват за тези цели, вероятно може и част от тези бронетранспортьори. Ако не гарантираме една минимум сигурност, разбирана като гражданска и военна, не бива да тръгваме смело напред", коментира журналистът проф. Валерий Тодоров в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов пък съзря в политическото противопоставяне и доза пиар.

"Става въпрос от една страна за война, която се води между президент и правителство. От друга страна - противопоставяне между президента Радев и военния министър Тодор Тагарев. Преди всичко трябва да видим обективно каква е нашата потребност от тази техника. Сигурността няма как да бъде гарантирана с политически пиар", категоричен е доц. Иванов.

България е един от най-големите донори на техника и ресурси за Украйна, изключвайки САЩ, подчерта още експертът.

"Следваме американската политика. Това влияе и върху публичния дебат, и върху политическия дебат. Опасенията, че не сме използвали дълго време тези машини не трябва да ни успокоява. И самото НАТО дълго време смяташе, че тези оръжия, които имат в складовете, няма да влязат в потреба", уточни доц. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът му заяви, че войната не трябва да се разглежда като чистене на складовете, защото това е "мечешка услуга".

"Светът не може да поддържа две войни. Капацитетът на военната индустрия не стига. Много от държавите реагират резервирано на призивите на Украйна", добави проф. Тодоров.

Русия си връща инициативата на бойното поле и това се дължи на факта, че Северна Корея е "изляла" около 1 млн. боеприпаси в руската отбранителна индустрия от една страна, а от друга - Русия е върнала стратегия от Втората световна война, твърди експертът.

Гостите са на мнение, че се върви към разделение на Украйна.

"Преговори се водят и зад гърба на президента Зеленски", добави проф. Тодоров. Той добави, че делът на България в световната сигурност отслабва на  фона на отслабващата ни "военна мощ".

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
по времето на някои от тях него изобщо го нямаше на политическата сцена ----///----- Сериозно ли? И кой беше директор на руското ЦРУ по време на операцията на НАТО в Югославия? И как така половин година след това Елцин го посочи за свой заместник, ако не е имал нищо общо с държавната политика преди това? Я да се измиташ, гов но съвецко...
56
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 55 А не помниш ли, че Ирак беше разбомбен заради една упруветка с прах за пране////В Ирак имаше химоръжие, но докато САЩ се натуткат и доказват на света, че Ирак има хим. оръжие,Садам го прехвърли в Русия.
55
1
 
5
 
! Отговори
По Карл Май преди 5 месеца
А войната на НАТО срещу Сърбия беше буквално до нашите граници. Една американска ракета улучи покрив на къща в Горна Баня, но това нашите медии го премълчаха. Добре че поне жертви нямаше.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 47 В същото време СССР/Русия са участвали едва в 7. Участвали, не инициирали.)))Само в Латинска Америка са 7.Куба, Салвадор, Никарагуа, Гранада, Чили, Гватемала.И за това в тези страни имаше и американски спец операции на ЦРУ.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Сата Нато 45. Аплодисменти! Путин бил виновен за войните в Ирак, Либия, Сирия и Югославия. Нищо, че по времето на някои от тях него изобщо го нямаше на политическата сцена. А не помниш ли, че Ирак беше разбомбен заради една упруветка с прах за пране? Защо бяха разбомбени останалите, някой едва ли би могъл да каже.
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 49Преди 1989 г. имахме лека и тежка промишленост, селско стопанство, енертетика, модерна армия, безплатни здравеопазванеи образование,)))Промишленост която произвеждаше за страните от СИВ, защото не можеше да пробият на друг пазар, в селкото стопанство се работеше за стотинки или безплатно, самозалъгваш се, че армията е била модерна!Интересно, парите за здравеопазване от Небето ли падаха.
51
6
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
лека и тежка промишленост, селско стопанство, енертетика, модерна армия, безплатни здравеопазванеи образование, най-доброто в света образование, национално достойнство -----///----- Национално достойнство нямат само зомбираните путинисти и в най-тежка степен копе летата на рускините. А модерна армия... служил съм и знам какво беше. И ако не си спомняте защо фалирахме и при кого - беше заради комунистическите дългове и фалита го обяви полуруското копе ле със съветски паспорт Андрей Луканов.
50
1
 
4
 
! Отговори
Напред на нож преди 5 месеца
И доларите, и снарядите за Украйна свършват. А Зеленски е подписал декрет, че никакви преговори за мир с Русия няма да се водят. А сега накъде?
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Незнам що се притеснявате? Ние почти живеем като американците! Пускаш тв- новини за убийства, изнасилвания, катастрофи и войни! Нищо хубаво. Колкото сме подтиснати още повече ни мачкат вербално. Руснаците са лошите, американците раздават шоколади и бонбони с обеднен уран! Участваме в де що има американски конфликт, даваме акъл и техника, че и пари, ама нямаме за нашите деца една болница... Иначе мачкаме Русия и всички терористи!
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За разлика от повърхностното ниво, новото на видимата печалба, където от много време са се установявали международни валути, в областта на техниката има изключително голяма, даже нарочно създавана , несъвместимост. виждаме го даже по ежедневноте си компютри. Което се прави отново за временна бърза печалба, но на практика срокът на действие на всички тенически джади силно се съкращава. Отнася се и до военната техника.
47
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 32. Ще ти посоча няколко параметъра. Преди 1989 г. имахме лека и тежка промишленост, селско стопанство, енертетика, модерна армия, безплатни здравеопазванеи образование, най-доброто в света образование, национално достойнство. От изброеното, сега нямаме нищо.
46
1
 
7
 
! Отговори
Едно не разбрах, преди 5 месеца
защо господата в студиото изведнъж се загрижиха за нацията? След като преди това от девет кладенеца вода вадиха, че сме били едва ли не длъжни да си дадем всичката техника на Украйна, че и да им платим за доставката даже.
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Според американския (не руския) институт за изучаване на войната през последните 60 години САЩ са инициирали над 180 военни конфликта, като в това число влизат и операциите на ЦРУ по извършване на военни преврати и сваляне на правителства в различни части на света. Нормално! Иначе няма демокрация. В същото време СССР/Русия са участвали едва в 7. Участвали, не инициирали! Ама тва е щот са слаби пък искат да превземат света!
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В украински клип, излъчен по Дойче веле, на въпрос защо украинците предпочитат старата съветска техника пред западната, отговорът беше, че за съветската техника запасни части могат да се намерят във всяка авторемонтна работилница, а западната изисква да се закара на специално място и части няма. Което говори най-вече за комлпексния подход, който са имали по времето на СССР. Че при нужда, може да се мобилизира огромен цивилен потенциал. А танковете леопард например изискват лиценз от Великобрита
43
17
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
Путин може да плати на всеки екваториален мъгнал да запали война - така както плащаше на Милошевич, на Саддам, на Кадафи и Асад. Но това не го вади от кереча. Играта му е загубена. Плановете му бяха да вземе Украйна и да се подсили с 40 млн население и територия. А вместо това е със счупени нокти и избити зъби преди да е стигнал Днепър.
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Реалист 40. Ти да не си от някоя паралелна реалност бе, приятел? Украйна ще цъфне със Запада, колкото цъфнахме ние. А от Русия нямаш никакво понятие. Затова по-добре си трай.
41
7
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
сега почват Китай-Тайван, Косово-Сърбия, Венецуела-Гвиана и България-Македония. -----///----- Първо, тези не почват. И второ, и сега не са две, а една и половина. И трето, няма да е Венецуела-Гвиана, защото ще е Венецуела-Бразилия, което значи, че Венецуела ще изчезне от картата.
40
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Щом като чуя, че света се разделя и ние отново сме на грешната страна, разбирам, че става въпрос за нагла рудофилска лъжа.На Запад има стабилен военнен съюз, такъв какъвто не виждам да има на Изток и където и да е по света.Кой помага с военни средства на Русия?Сев. Корея и Иран! Ако бъде нападната НАТОвска държава съмнявам се, че ще бъде оставена сама. В ООН Русия многократно е осъждана от за агресията си в Украйна. Кой подкрепи Русия? Венецуела, КНДР, Еритрея, Сомалия и Сирия!
39
1
 
9
 
! Отговори
И без война ние сме преди 5 месеца
намалени с 30% за 30г. Оцелелите пък живеят в зверилник.
38
19
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
Даже и да се стигне до там агресорът русия да задържи окупираните територии, те ще се превърнат в същата клоака, като другата й част. А Украйна ще стане демократична, свободна и просперираща цивилизована държава. Зомбираните съветски олигоффрени и в окупираните територии ще се цъклят от завист, страдайки доказано в империя на злото. Хак да им е. А самата просия още десетилетия занапред ще бъде изолирана от целия демократичен свят.