Ще пращаме ли войски в Украйна?

Денков и Тагарев обясняват пред депутатите днес
29 фев 2024 06:34, Александър Попов
147
Ще пращаме ли войски в Украйна?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите изслушват днес премиера Николай Денков във връзка с посещението му в Украйна, както и министъра на отбраната Тодор Тагарев.

От БСП настояват министър-председателят да разясни думите си в Киев за сключване на двустранното споразумение за сигурност с Украйна и дали това предполага готовността на България да предостави войска.

Хамид Хамид от ДПС предложи към изслушването на Денков да се включи и това на министъра на отбраната Тодор Тагарев и то бе прието.

Корнелия Нинова изрази притеснения относно възможността България да изпрати жива сила на фронта в Украйна и затова поиска изслушване на Денков.

„В контекста на срещата на европейските лидери в Париж, разчитаме като готовност да се предостави войска. Знаете, че в Париж президентът Макрон направи изявление, че макар и да не е постигнат консенсус сега и веднага, в бъдеще стои открит въпросът за предоставяне на жива сила по двустранни споразумения между държави - членки на НАТО и Европейския съюз и Украйна“, каза Нинова.

Денков от своя страна пък контрира като каза, че темата за изпращане на войници от България не е дискутирана с президента на Украйна Володимир Зеленски, след което увери, че помагаме на Украйна само с техническа помощ и че жива сила няма да се праща.

Напрежение има и около военния министър Тодор Тагарев след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че министърът е неработещ, че БТР-ите, които бяха гласувани в пленарна зала да се изпратят към Украйна все още са тук и че Тагарев трябва да бъде сменен. Председателят на ДПС Делян Пеевски пък определи свършената му работа като нулева.

За оставката му призоваха и от опозицията. Тагарев пък каза, че няма смисъл да подава оставка сега, след като премиерът Денков ще подаде на 6 март във връзка с ротацията. От ПП изразиха учудване от исканата оставка на Тагарев, тъй като партньорите на България много харесвали военния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
14
 
! Отговори
Денков вече преди 2 месеца
Се е споразумял да се праща войска. В министерство на отбраната тайно е започнало разглеждане на нов мобилизационен план. При над милион загуби на укросите това се очаква. Новия закон за мобилизация в Украйна на практика те лишава от всякакви граждански права, ако нямаш военна регистрация. В Полша вече има военни патрули които връчват призовки на украинците. Вероятно ще ги последват германците и чехите. Заформя се истинска световна война.
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е вие Великобританци ли искате да умират на фронта??
57
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако България започне война срещу Русия, тук ще има по-голямо партизанско движение от времето на втората световна война. Всички българи трябва да направим революция и да създадем народен съд и да си оправим държавата.
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евроатлантическия дженндъриат, ху съпортс юктейн, при война първи ще хване самолетите за Щатите и повече няма да се върне. Ще пратят на фронта пак обикновения мат'рял.
55
1
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 61 "Ако стане война в България богагите първи ще избягат..." - е и? Могат-бягат. Кой ви е карал бедните про'с'таци, дет не можете да бягате, да гласувате за ЕС и НАТО на 2 Април?
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
РАЗБИРА СЕ ЧЕ ИЗПРАТЯТ НАШИ МОМЧЕТА В МЕСОМЕЛАЧКАТА КОЙТО ЩЕ СЕ ВЪРНАТ В КОФЧЕЗИ КАТО АМЕРИКАНЦИТЕ ФРАНЦУЗИТЕ БРИТАНЦИТЕ ПОЛЯЦИТЕ КОЙТО ВЕЧЕ НЕИСКАТ ДА ХОДЯТ НА ЯВНА СМЪРТ ! ТОВА Е НАЙ ПРОДАЖНОТО ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО СМЕ ИМАЛИ НО ТО НЯМА ИЗПРАТИ СВОЙТЕ СИНОВЕ И ДЕЦА ЩЕ ИЗПРАТИ ТЕЗИ НА НАЙ БЕДНИТЕ ОТ НАРОДА КОЙТО ЩЕ БЪДАТ ПОДЛЪГАНИ ЗА ПАРИ
53
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 57 "... ама видиш ли ние да ходим да умираме за агент Зеля и господарите му!" - ДА, ТАКА и ТРЯБВА! Нали на 2 Април 85% гласувахте да ви управляват ЕС, НАТО и да приемете ценностите им? ВСИЧКИ над 2 милиона гласували за евроатлантизъм ТРЯБВА да бъдат пратени на фронта. България няма нужда от тях.
52
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако Путин обяви обща мобилизация което се очаква след "изборите" в Русия е задължително НАТО да се намеси в Украйна. Иначе Европа я чака много кървава война, това каза Макрон. Няма начин милиони въоръжени руски бандити да стоят на границата на ЕС и Европа да стои и да ръкопляска на Путин. Точно каква ще бъде намесата дали само с авиазия и ПВО или нещо друго зависи от какво има нужда Украйна за да се справи с руските убийци.
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е да и ще ги въоръжим с меча реплика на Ханко брат и Наколенков пак ще получи похвали от Макарон щото България с 6.5 милиона население е дала помощ за Урколандия колко и Франция с 68 милионна население Пак ще теглят заеми политиците, българите ще получат потупване по рамото и усмивка от служебното куче
50
8
 
0
 
! Отговори
Полк. Фонщрьон преди 2 месеца
Не се плашете, даже и да решим да изпратим войска в Украйна, тя ще пристигне след като войната е приключила...
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до НАТО не им пука за вилите и луксозните комплекси: откраднали са за 2 живота напред! А ние и този няма да изживеем целия!
48
1
 
13
 
! Отговори
НАТО преди 2 месеца
Ако стане война в България богагите първи ще избягат с скъпите си коли и болшевишки семейства.Жалко че именията и затворените комплекси няма как да си ги вземат с тях Мухахахаха
47
8
 
1
 
! Отговори
Агатюрк преди 2 месеца
55 Кюрде и ти като баща ти комуниста си Шимейл
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само Посолството знае!
45
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тука има хиляди дезертирали украинци, ама видиш ли ние да ходим да умираме за агент Зеля и господарите му! Това е повече от цинизъм!!!
44
1
 
18
 
! Отговори
Денков преди 2 месеца
Всички евроатлантици на фронта веднага!!!
43
1
 
3
 
! Отговори
До Ататюрк преди 2 месеца
Кюрд е баща ти бе шMeuл , питай к рyBъта (р одителката ти)
42
16
 
4
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 2 месеца
Аз съм за подпомагане на украйна с жива сила ,но да бъде доброволно. Всеки който иска да ходи на фронта,Евала на люлинското левскарче,беше истински мъж. Та който се чувства ,,Жо сюи украйна,, и иска да убива руснаци ,да стяга куфара и на фронта
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ше пращаме, Денков ще ги води, Габриелова ше им сваля напрежението.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кажете, че ще пращате, та да ви приключат военните веднъж за винаги!