Кой ще хвърли камък по политическата кочина?

Лумпен-популизмът е опасен, когато има бедни и недоволни
Обновена: 25 май 2011 11:53 | 20 май 2011 17:50,
694
Кой ще хвърли камък по политическата кочина?
Снимка: Булфото

Близо 400 хиляди българи са гласували за партия „Атака” на изборите през 2009 година. С близо 10 процента от гласовете на избирателите партията влиза в парламента с 20 народни представители.

На 20 май 2011 година пред софийската джамия "Баня Баши" протестиращи от „Атака” се сбиват с молещи се мюсюлмани. Има леко ранени партийни активисти и един депутат. В резултат от трибуната на Народното събрание партийният лидер Волен Сидеров призовава да бъде задържан „престъпникът-ислямист”, хвърлил камък срещу депутата Деница Гаджева. В противен случай Сидеров иска оставката на вътрешния министър и заплашва ГЕРБ, че ще разбере какво е опозиция.

Още по темата

Коментарите за поведението на партията и нейният лидер в медиите и в социалните мрежи са еднозначни: недопустимо, скандално, срам. Тепърва ще видим реакциите на институциите и на политическата класа. Със сигурност ще има остри фрази, но нищо повече. Защото истинската присъда за Сидеров и партията му трябва да дойде от другаде – от урните.

Защото в случая не става дума за пияни футболни фенове, нито за разюздани абитуриенти, нито за спонтанно развихрил се студентски гняв. Става дума за редовно организирано партийно мероприятие на парламентарна политическа сила. Избрана от 400 хиляди българи да ги представлява в Народното събрание. Нали това е представителната демокрация – хората гласуват, депутатите ги представляват.

Това означава, че на фона на 40-те или 400-те потресени от поведението на „Атака”, не само днес, а назад в годините, има едни 400 хиляди българи, които го одобряват. Които смятат, че мюсюлманите са ислямисти, че Турция все още иска да пороби България и че си истински българин само ако пребиваш по един ром дневно.

Ако ли пък не е така, ако тези хора не мислят така, защо гласуваха за Волен Сидеров и неговите подопечни лумпени? Заради патриотизма, в името на народа, за да живее България? Или защото Сидеров им обещаваше национализация и планова икономика, в духа на зрелия соц? Или в знак на протест срещу останалите?

Политически креатури като Волен Сидеров със сигурност обслужват интереси, но най-малко националните. Добре е тези 400 хиляди души, които направиха от „Атака” политически фактор и парламентарен балансьор с държавна субсидия, да помислят върху всичко това, когато отново посегнат към бюлетината. 

Добре би било също най-после обществото ни да направи така, щото демокрацията да не се обръща срещу нас. Като злоупотребяваме с най-висшето си демократично право – да избираме, даваме власт на хора със съмнителни интереси и морал, но затова пък с несъмнено вредни политически послания.

Никой от нас не иска да го смятат за лумпен, нито да живее в общество, доминирано от такива. А така изглежда, когато 400 хиляди души дадат гласа си за партия, проповядваща ксенофобия, национализъм и национализация. Или го продадат, резултатът е същият.

Популизмът е вълна, набираща сили в цяла Европа. Но лумпен-популизмът в българския си вариант е опасен. В страна, където има твърде много бедни и недоволни хора, искрата на омразата може да подпали пожар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


694
Още по темата: ”атака”волен сидеов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
607
18
 
5
 
! Отговори
Да,но преди 12 години
ВИВА БОРИСОВ, ВИВА ГЕРБ
606
1
 
20
 
! Отговори
Ruja преди 12 години
Напълно съм съгласна.Тръпки ме побиват, като виждам колко бързо и опасно се наелектризирва общественото мнение. Тук е едно от малкото места, където все още може да се пише. Хора, съвземете се, не се давайте на омразата и отвратителния популизъм. Като реве сега волен, че не знам ти от колко години подава сигнали в Столична община против виенето на високоговорителите от джамията, кажете защо той и Бойко, след като не пропускаха две години да си стискат ръцете от трибуната та НС, не решиха проблема
605
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДНЕС.БГ ТУРСКАТА МЕДИА.
604
22
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
платена анти-реклама срещу Воленсправка:корупцията в БГ медията/темата затворена
603
10
 
31
 
! Отговори
БГ работник преди 12 години
Повечето медий,са продадени,купени и платени.Така,че не се учудвайте като четете подобни оплюващи статий.
602
18
 
27
 
! Отговори
zeta преди 12 години
Ислямистите провокират навсякъде.Бавно но методично.Толерантна Европа обаче,започна да се осъзнава и да спира ислямизирането.В бъдеще ще има все-повече хора като Волен Сидеров.
601
13
 
19
 
! Отговори
zeta преди 12 години
Ислямистите провокират навсякъде.Бавно но методично.Толерантна Европа обаче,започна да се осъзнава и да спира ислямизирането.В бъдеще ще има все-повече хора като Волен Сидеров.
600
10
 
13
 
! Отговори
Атеист преди 12 години
Досадна и повърхностна статия в дух на "политически правилната журналистика".Като пързаляне по лакиран мозък.По-скоро протестът е трябвало да протече пред Столична община,защото разрешава провокативно изповядване на религия в центъра на християнска столица-за разлика от другите европейски.От другата страна имаме неуспешен опит за помпене на спихнал политически рейтинг.Допускането на физически сблъсъци говори за не особено висока интелигентност от двете страни.Интелигентното решение ще го даде НФ
599
20
 
24
 
! Отговори
Балкантон преди 12 години
"Атака" е единствената политическа партия, която защитава българските национални интереси. Когато някои ,като братя Юзеирови, или като Ахмед Башев и нему подобни субекти, започне да се държи като дерибей, ревете като вдовици за ***! Когато някой им се опъне и им натрие носа, го правите най-големия расист, фашист и т.н. Редовно в Турция стават убийства на християни. Не искат да ни върнат имотите и църквите, а седнали да осъждат "Атака".
598
10
 
12
 
! Отговори
..... преди 12 години
tva koeto napravi Volen ne e dobre taka nasaskva horata da se biyat edin na drug,vse edno turcite da napadnat carkvata na velik den kogato se molyat mojeli takova bezobrazie i takav 4ovek mojeli oshte da e v parlamenta da e deputat toy treva da go vkarat v pandizaprevarjenicite na Ataka vie vsi4kiste nekvi narkomani ili nekva sekta treva vi psihiatar
597
4
 
37
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 12 години
KOGATO EDIN NAROD JIVEE DOBRE......RELIGIITE NAI MALKO GO INTERESUVAT...
596
5
 
9
 
! Отговори
selandura преди 12 години
ey nestasnik kato ste inpotentni i ne mojete da napravite desa koy vi e vinoven kakvi im sa vinovni tezi hora v camiyata za da gi bezpokoyi i da im razvalya molitvata kade go ima tva v europa dokato imame takava partiya kato ataka i takiva rasisti kato tehnite sinpazitani nema da ste europeysi nikoga 6te si ostanete selanduri i 6te si hodite s carvuli ,,,,ataka
595
26
 
21
 
! Отговори
Атака преди 12 години
А така Атака ритаите мангало турските *** по често защото после ще е късно. А на всички овце ще им е честит" ***"ако не поткрепят Атака и България.ще си слушат маанета и турска tv и населението ще стане основно *** и турско тогава ще разберат но.... ??????!
594
12
 
23
 
! Отговори
Lub4o преди 12 години
Нещата трябва да се казват директно: Волене, ако джамиите са ти много, строй църкви! Не нападай джамии... Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо!
593
0
 
6
 
! Отговори
баф мааму преди 12 години
и всичко това идва от простите ни и алчни политици.народа синяма е една нихелиска райя.не се надявайте на нещо положително за в бъдеще. все по дълбоко затъваме.закони за всички и за всичко.днес едно утре друго .много и излишни партии и партийки,много ненужни депутати и министри и чиновници. малко работа и малки заплати и пенсии и детски и т. н. *** и *** управия.не държава а *** със гладни *** сме вече.добре че КОЛЕДА наближава.хамериканците не лознаха, но маите-май,май ще е то.
592
5
 
9
 
! Отговори
Tur4in преди 12 години
Reni, nese bezpokoy, nikoy ne reji pi6ki na hristiyani, nikoy ne bie jeni s kamani vTurtsiya, a ne zabravyay, nikoy ne napada 4erkva ili podpbno ne6tot kadeto se molyat hora koito ne sa islyamisit. I o6te, ako ne si spokoyna v Balgariya, ela da jivee6 v Turtsiya, tuka ima6 pravata da se moli6, da hodi6 s gola ili kakto iska6.. Tova e demokratsiya, a ne kakto pri vas... Okey?
591
3
 
3
 
! Отговори
марти преди 12 години
Госпожо Ковачева,защо не изсмучете изпод лакираните си нокти и една тирада относно партията,чието противодействие се явява партия Атака???Да,правилно сте се ориентирали откъде и как може да изкопчите някой лев,като оплюете българската националистическа партия,но за ваше сведение на този свят на всяко действие има обратно такова,което се казва...противодействие!!!Дали щеше да има партия като Атака,ако нямаше противоконституционна такава като...знаете много добре коя???
590
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде в Корана пише какви тонколони и по колко вата трябва да са ? Зашо ислямистът не си спазва задълженията по устав и да се качва на минарето да грачи ,а пущат запис ?Нямаше ли някаква наредба за силната музика, рекламни послания и подобни в градската среда? Ми утре ако някой реши да си пусне рев на слонове от Хармън-Кардон-а си от 8-мия етаж в 5 сутринта ,когато е време за молитва на правоверните ?
589
6
 
9
 
! Отговори
da преди 12 години
"пред" и "около"а не вътре, както си му е реда - кой е издал разрешение централна част от столицата да се ползва за молене, а не самата сграда ? що е осеяно с килимчета навсякъде наоколо ?ако си се молеха хората кротко вътре в храма си никакви проблеми нямаше да имакой издава разрешения ?
588
10
 
23
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Волене, преди години беше различен изказваше различното мнение от всички останали в парламента, сега си един ОТЧАЯН НЕНОРМАЛНИК водещ след себе си две шепи още по-отчаяни платени привърженици! Болен си! Съжелявам че някога съм гласувал за теб! Изнеси се час по-скоро от територията на страната ни изпадни в неизвестност! И най-важното лекувай се!