Османско минало незабравимо – Турция иска влияние

Ердоган се стреми към връщане на Балканите в турската орбита
Обновена: 16 май 2012 15:16 | 16 май 2012 12:53, Елка Василева
1001
Османско минало незабравимо – Турция иска влияние
Турция засилва международното си медийно присъствие. Снимка: архив, Reuters

Турция иска влияние. И затова засилва международното си медийно присъствие. Една от първите цели на турската експанзия са доминираните от мюсюлмани райони на Балканите, попадащи в състава на някогашната Османска империя, пише Дойче веле.

За затвърждаване на образа си на регионална сила Турция залага на засилено медийно присъствие. Турският арабскоезичен телевизионен канал, пуснат миналата година, очевидно е част от по-мащабен план, чиито контури се очертават все по-ясно.

Сред първите пет в света

Този план предвижда не само обогатяване на палитрата от чуждоезични емисии, но и разширяване на периметъра на действие на държавната информационна Анадолска агенция. Високи цели преследва сравнително новият й директор Кемал Йозтюрк, който е на поста от август 2011 г. 100-годишния юбилей от основаването си агенцията ще посрещне през 2020 година като петата най-голяма информационна агенция в света, обеща Йозтюрк при представянето на новите проекти. Дотогава Анадолската агенция ще предлага продукт на 11 езика, сред които руски и дори кюрдски, а броят на абонатите трябва да се увеличи от 1 121 в момента на 7 000 през 2020 година.

Първа стъпка в начертаната посока беше направена през март т.г., когато Анадолу Ажансъ разшири своя уеб продукт със съдържания на босненски език. И няма нищо чудно в това, че една от първите цели на турската експанзия са доминираните от мюсюлмани райони на Балканите, попадащи в състава на някогашната Османска империя.

До голяма степен това е свързано и със съвременния турски неоосманизъм, пропагандиран лично от премиера Ердоган, който се стреми към връщането на Балканите в турската сфера на влияние. Анкара е принудена да действа така и поради една друга причина - малко изненадващо през ноември м.г. катарският канал Ал Джазира започна да излъчва програми и на няколко южнославянски езика.

Мюсюлманско побратимяване

Включително и заради арабската конкуренция върховната повеля на Анкара е да сигнализира готовност за мюсюлманско побратимяване. Така например Анадолската агенция отрази много широко разговорите на директора си Йозтюрк в Доха с катарската информационна агенция и телевизия Ал Джазира за разширяване на сътрудничеството в Арабския свят. А този месец Анадолската агенция открива свое бюро в Кайро, което ще отговаря за арабскоезичния продукт на турската агенция.

Още по темата

На босненския си сайт Анадолската агенция пропагандира съдържания, които имат особено символично значение за връзките между Турция и мюсюлманските народи на Балканите. Така например при посещението си в Сараево за получаване на наградата "Лидер на 21 век" турският външен министър Ахмет Давутоглу не пропусна да отбележи турския ангажимент за косовските албанци. Малко преди това първият турски дипломат беше организирал за шефа на косовския парламент топло посрещане в Анкара.

Освен че внушава процес на сближаване между Турция и мюсюлманските райони на Балканите, босненският сайт на Анадолската агенция е използван и за индиректна антиизраелска пропаганда. Очевидно управляваната от ислямисти Турция, която демонстративно се прегръща с победилите на изборите в Тунис и Египет мюсюлмани, на всяка цена иска да внуши, че в района на арабското Средиземноморие антиизраелските настроения се засилват все повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1001
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
634
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Da podmivat zadnicite i da chakat:)
633
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ne gi e gazil skoro ruski botush rezniacite za tova pochvat da viat.Viite viite she si go poluchite.
632
1
 
7
 
! Отговори
666 преди 12 години
До 806И техните пърделници ще разкъсаме и двоя ***!
631
5
 
10
 
! Отговори
Dracula преди 12 години
Снимката горе и мен ме кефи:Развяващи се многократно използвани дамски превръзки с турският полумесец върху тях !!!
630
12
 
3
 
! Отговори
turk преди 12 години
снимката много ме кефи :)superr TURKIYE
629
3
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....КЪМ БУЛГАРИТЕ :...ЧЕСТИТО ТУРЦИ.... УЧЕТЕ КИТАИСКИ...!
628
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mami4kata vi gadna turska dolu turcite
627
14
 
8
 
! Отговори
turk преди 12 години
Ние ще възстановим тези Балкани. Хората ни наричат "неоосманци". Османската ера на Балканите е история на успеха. Сега тя трябва да се завърне . Истанбул би трябвало да се превърне в център на новия халифат за целия мюсюлмански свят.
626
2
 
6
 
! Отговори
Ганьо преди 12 години
Един гюл - розово масло, едно заскуване на мустака и туркинята ще се влюби и после ориентал и *** и айде оправяме демографската криза. Булгаааар, булгааар, силен е нашия ген ейййй!!!
625
1
 
1
 
! Отговори
Az. Sam za преди 12 години
Vreme e da se promeni neshto Tuerkey moshe da si go pozvoli ne e unishtozhavala Armiata si. Pone togava mislja Site vlizat v zatvora
624
2
 
7
 
! Отговори
Ганьо преди 12 години
А така, таман ше се любят млади туркини. Ухх на бат ***, турските цепенячета...
623
5
 
10
 
! Отговори
Йонко преди 12 години
Да не даваме ход на полумесеца в България. Долу ислямизацията !
622
1
 
6
 
! Отговори
Уорлик преди 12 години
Аз ще им помогна - все пак Турция са основния ни съюзник в региона. Като начало след построяването на турската АЕЦ ще започнете да внасяте ток от тях. Затова ви забраних построяването на вашата собствена централа.
621
3
 
20
 
! Отговори
Сюлейман Безумний преди 12 години
Най-голямото доказателство, че Османската империя е държавно образование на паразитна, бандитска основа е че въпреки вековете присъствие в региона няма абсолютно никакво културно или материално наследство. Няма нито един университет, нито една библиотека, нито едно изобретение, няма нищо построено с изключение на няколко грозни джамии- имитации на църквата Св. София и един жалък мост на р. Марица. Наследството е в корупцията (бакшиш културата), мръсотията, леността, простотията и други
620
1
 
11
 
! Отговори
Сюлейман Безумний преди 12 години
В своята структура съвременната турска нация е смес от араби, *** (в Османската администрация е била пълна с ***. Такъв е бил и първия губернатор на Кипър след превземането му. Убит от еничарите заради своеволията си.), местни християни-ренегати, европейски роби приели исляма за да се спасят, крадливи номадски племена от кавказки, монголски и *** произход, европейски професионални престъпници и главорези, приели исляма за да могат по лесно да ограбват своите съотечественици
619
1
 
8
 
! Отговори
Сюлейман Безумний преди 12 години
армията и администрацията е била изградена от турци. Даже напротив. В тези структури обикновено не е имало нито един такъв. Причината този език да е официален, е че това е майчиния език на турко-монголския клан Хакъ (потомствени номади, главорези и конекрадци) от който произхожда фамилия на главатаря Осман.
618
1
 
5
 
! Отговори
Сюлейман Безумний преди 12 години
Там са намирали подслон всякакви престъпници, убийци, предатели, мошеници, сребролюбци, авантюристи... Достатъчно е било да се обрежеш, да се закълнеш във вярност на султана (тартора) и си имал пълен карт-блаш да се занимаваш със занаята си. Основна мисия на империята и била водене на свещена война срещу християните, тяхното тероризиране, ограбване на земите им, разрушение на построеното от тях. Религиозният фанатизъм е бил Османската конституция. Официалният език е бил турски не поради това че
617
6
 
17
 
! Отговори
Сюлейман Безумний преди 12 години
Не мога да разбера как не ги е срам разните там турчета да седнат и да ни обясняват колко велика е Турция и каква велика история имала. Цял свят мрази и презира турците заради религиозната омраза, разрушаването на паметници на световното културно наследство и престъпленията извършени от тях. Това е все едно някой бард на мафията да хвали своята фамилия колко свои противници е избила, колко пари е откраднала и колко страх ги е било хората от нея. Османската империя е била бандитска организация
616
1
 
12
 
! Отговори
alagar преди 12 години
Тази снимка с знамето и изтребителя е махнете и не че имам нещо против Турция просто не е нормално да я има в българска информационна агенция.
615
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДНЕС е турски сайт, събира мнения по темата! Изтрива всички полезни и добри мнения за България! Преди малко изтриха и моето вписване, въпреки, че там имаше само информация, че Турция и нейната неоосманска полтика са в залез и се срутват, че няма нито интелектуален нито технологически потенциял да бъде каквото и да било в региона!Базира в момента на слабото българско управление, на проблемите на Гърция и т.н. Но ние сме член на елита на света - ЕС, на който Т. никога няма да стане член!