Османско минало незабравимо – Турция иска влияние

Ердоган се стреми към връщане на Балканите в турската орбита
Обновена: 16 май 2012 15:16 | 16 май 2012 12:53, Елка Василева
1001
Османско минало незабравимо – Турция иска влияние
Турция засилва международното си медийно присъствие. Снимка: архив, Reuters

Турция иска влияние. И затова засилва международното си медийно присъствие. Една от първите цели на турската експанзия са доминираните от мюсюлмани райони на Балканите, попадащи в състава на някогашната Османска империя, пише Дойче веле.

За затвърждаване на образа си на регионална сила Турция залага на засилено медийно присъствие. Турският арабскоезичен телевизионен канал, пуснат миналата година, очевидно е част от по-мащабен план, чиито контури се очертават все по-ясно.

Сред първите пет в света

Този план предвижда не само обогатяване на палитрата от чуждоезични емисии, но и разширяване на периметъра на действие на държавната информационна Анадолска агенция. Високи цели преследва сравнително новият й директор Кемал Йозтюрк, който е на поста от август 2011 г. 100-годишния юбилей от основаването си агенцията ще посрещне през 2020 година като петата най-голяма информационна агенция в света, обеща Йозтюрк при представянето на новите проекти. Дотогава Анадолската агенция ще предлага продукт на 11 езика, сред които руски и дори кюрдски, а броят на абонатите трябва да се увеличи от 1 121 в момента на 7 000 през 2020 година.

Първа стъпка в начертаната посока беше направена през март т.г., когато Анадолу Ажансъ разшири своя уеб продукт със съдържания на босненски език. И няма нищо чудно в това, че една от първите цели на турската експанзия са доминираните от мюсюлмани райони на Балканите, попадащи в състава на някогашната Османска империя.

До голяма степен това е свързано и със съвременния турски неоосманизъм, пропагандиран лично от премиера Ердоган, който се стреми към връщането на Балканите в турската сфера на влияние. Анкара е принудена да действа така и поради една друга причина - малко изненадващо през ноември м.г. катарският канал Ал Джазира започна да излъчва програми и на няколко южнославянски езика.

Мюсюлманско побратимяване

Включително и заради арабската конкуренция върховната повеля на Анкара е да сигнализира готовност за мюсюлманско побратимяване. Така например Анадолската агенция отрази много широко разговорите на директора си Йозтюрк в Доха с катарската информационна агенция и телевизия Ал Джазира за разширяване на сътрудничеството в Арабския свят. А този месец Анадолската агенция открива свое бюро в Кайро, което ще отговаря за арабскоезичния продукт на турската агенция.

Още по темата

На босненския си сайт Анадолската агенция пропагандира съдържания, които имат особено символично значение за връзките между Турция и мюсюлманските народи на Балканите. Така например при посещението си в Сараево за получаване на наградата "Лидер на 21 век" турският външен министър Ахмет Давутоглу не пропусна да отбележи турския ангажимент за косовските албанци. Малко преди това първият турски дипломат беше организирал за шефа на косовския парламент топло посрещане в Анкара.

Освен че внушава процес на сближаване между Турция и мюсюлманските райони на Балканите, босненският сайт на Анадолската агенция е използван и за индиректна антиизраелска пропаганда. Очевидно управляваната от ислямисти Турция, която демонстративно се прегръща с победилите на изборите в Тунис и Египет мюсюлмани, на всяка цена иска да внуши, че в района на арабското Средиземноморие антиизраелските настроения се засилват все повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1001
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
754
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До do 826то много хора дори цели народи са загинали от туския ятаган, това фанатизирано долнопробно, ислямистко племе дето сее кръв, кланета, извращения и погроми, мюсюлмански мръсни ***, талибаните се родиха в турция, майка ви долнопробна
753
3
 
2
 
! Отговори
КИРИЛ СОФИЙСКИ преди 11 години
ДА ЗАПОВЯДАТ И НА ГОЛЯМАТА И НА МАЛКАТА ШИПКА, ДА ГИ ВРАЗУМИМ ОТНОВО!!!! ЯВНО ПАМЕТТА ИМ Е КЪСА!
752
2
 
1
 
! Отговори
Националист преди 11 години
Които си има държава там да си стои там Защото търпимостта на българите е към своя край !!!
751
3
 
2
 
! Отговори
Тило Сарацин преди 11 години
Ако не са миячите на чинии и хамалите, работещи в ЕС, другите турци ще изпукат от глад. Гастарбайтерите изпращат пари на роднините си и ги издържат. Всъщност от тях се формира и фалшивия ръст на икономиката. Въпреки това дефицитът по текущата сметка астрономически расте, девалвира лирата и расте кредитния бум. Скоро ще има обратен тренд и ще лъсне истината за балонния "просперитет"! Язък за големите суперлативи! А къде е златото от окрадените поробени държави! Май изтече в тръбите на "Набуко"!
750
2
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 11 години
и не забравяйте че сте обичан народ ...ние ви обичаме ...!
749
9
 
7
 
! Отговори
Бай Ганьо до 946 преди 11 години
ти се благодари на Османската империя ...ако беше под друго робство пример на Византия или на Бавария сега нямаше да можеш да пишеш тука на форума ...незнам дали чила по новините какво каза Унгарския президент " добре че сме били под Османско робство толкова години ,ако бяхме под някое християнско робство сега нямаше да ни съществува като нация"...всички народи са живеели в мир в Османското робство и раждаемоста на БГ е била толкова висока че през комунизма не е била толкова висока
748
3
 
6
 
! Отговори
Йоанна преди 11 години
Докато Турция не признае и не се извини на България за 500 години геноцид, за разрушаването на българската култура, унищожаването на книгите, събарянето на крепостите ни, докато Турция не върне или не заплати имотите на българите от Беломорска Такия, никакви язовири, никакви магистрали !!! От няколко години са в икономически възход и отново взеха да се мислят за покорители на света.
747
0
 
2
 
! Отговори
ЕРГЕНЕКОН преди 11 години
В Анкара започна исторически процес срещу генералите Кенан Еврен и Тахсин Шахинкая, които могат да получат доживотни присъди за престъпления срещу държавата.Този процес дискредитира турската армия, която е обект и на други съдебни преследвания. На подсъдимата скамейка сядат двама старци 30 г. след събитията. Процесът срещу автора на военния преврат от 1980 г. Кенан Еврен и член на неговата хунта, Тахсин Шахинкая, който започна в Анкара, е безпрецедентен в Турция.
746
0
 
4
 
! Отговори
ТИЛО САРАЦИН преди 11 години
Европейските държави, по правило, се сблъскват с проблемите, породени от миграцията от мюсюлманския свят. И този въпрос няма нищо общо например, с миграцията на източноевропейците в Германия. Доколкото знам, в момента в Германия живеят поне два милиона поляци и милион и половина руснаци. Те отлично се адаптират в германското общество. Да започнем с това, че външно не се отличават особено от западноевропейците. По правило, бързо се научават да говорят немски, което много им помага да се приспособят към новата среда. Ако живеете в Италия например, имате семейство и ви се родят деца, те със сигурност ще израснат като италианци. Моята баба например беше от Великобритания, а прабаба ми от Италия, но аз съм германец. Имигрантите от мюсюлманския свят обаче представляват истински проблем. По правило, те се затварят в себе си и упорито следват само собствените си културни традиции. Което пък поражда напрежение в страните, където са се преселили. В Германия например, са налице сериозни проблеми с турските имигранти. Франция си има проблеми с арабските имигранти, същото се отнася и за Холандия. Проблем за британците пък са имигрантите от Пакистан и Бангладеш. Мисля, че нещата опират до мюсюлманската култура, както и до масовия характер на имиграцията на мюсюлманите в Европа, където те обикновено се затварят в себе си, формирайки собствени общности.Проблемът на тези мюсюлмански имигранти e свързан с липсата на прогрес в образованието и трудностите, с които се сблъскват на трудовия пазар: показателите на мюсюлманите се оказват доста по-ниски от средните показатели на приемащото ги общество. Това е и проблемът за статута на жената в тези култури, и проблемът с високата раждаемост, който пак е свързан с ролята на жената в мюсюлманския свят. Тоест, няма никакви проблеми с мултикултурализма, като цяло, има проблем с масираната имиграция на хора от мюсюлманските държави.
745
0
 
3
 
! Отговори
Кюрдистан преди 11 години
Икономическото развитие на Турция е небалансирано и хаотично, доминирано е от гастарбайтерите в Европа/миячи на чинии и носачи на кашони/,а призивите на онези, които предупреждават за опасността от прегряване, стават все по-настоятелни и реални.Тревога предизвиква обстоятелството, че главен двигател на икономическия подем са вътрешното търсене и неудържимото отпускане на кредити.Съответно рязко расте напоследък и вноса/56 % внос, 22 % износ/. Предстои тежка рецесия.
744
0
 
8
 
! Отговори
до 927 преди 11 години
Като си за мир и добросъседство, защо Турция не признава геноцида над арменците? Защо нахлухте вероломно в Кипър? Защо избивате кюрдите? Защо вместо да се помага на бедните хора с детски градини, училища и болници, се строят джамии и се зомбират хората с религия от 15-ти век? Защо се харчат стотици милиарди всяка година за армия, за Сивите вълци, Контрагериля, Мюсулмански братя и прочие терористични групировки? Защо прогресивни интелектуалци гният по затворите в Анадола?
743
2
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Много ги е яд руските мекерета, като четат тази статия. Бърка им в душияките, а пък на нен ми е става хубаво,
742
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 11 години
928- НАПИШИ СИ КООРДИНАТИТЕ И ЩЕ ТИ ПОМОГНА ЛИЧНО ДА УМРЕШ ЗА ЗНАМЕТО СИ!
741
1
 
5
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 11 години
А бе ти що не си ходиш в "майката родина". Що щещ в България???? България за Българите!Ей Българи,да се вземаме в ръце, че виждате ли наглостта до къде стига!?? Много свободи им се събраха! А по въпроса на номер 933- какво точно ти знаеш за Русия!??? Ако си знаеше Българската история, както руснаците знаят нашата- вероятно щеше да сИ се обагатил значително и като знания и като личност! Виждал си ти робство! А може и да си, знам ли-щом мислиш, говориш и живееш като роб!
740
0
 
2
 
! Отговори
Йебльо преди 11 години
Въпроса ти може да се реши лесно. Ще умреш, но си дай координатите
739
8
 
8
 
! Отговори
Читател преди 11 години
Алооооо, като Турцията е толкова просперираща, какво правите тука, бе! Само замърсявате природата ли? Айде марш в Кюрдистан ли, в Анадола ли,вие си знаете къде!
738
21
 
12
 
! Отговори
прекрасно знаме преди 11 години
Знамето което е изложено тук е най-красивото знаме на света. Знаме за което са загинали стотици хиляди свидни чеда на майката Родина Турция от крепосните стени на Виена, Балканите,Украйна, Полша, Крим, Арабския полуостров, Африка и средна азия.Това знаме е напоено с кръвта на хилядите дали живота си при защитата на Едирне, Чаталджа, Чанаккале, Иньоню,Сакария, Антеп и Мараш. Това е знамето което окраси небесвода при изгрев слънце на 20 юли 1974 година. Това е знамето за което трябва да умра.
737
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вярвам, че като съседи Турция и България ще продължават да споделят общо бъдеще, обусловено от мир, благоденствие и стабилност.С тези мисли и чувства бих желал да споделя щастието, което изпитвам от първото си официално посещение в България.Основната насока на турската външна политика са отношенията със съседните страни. България е една от най-важните съседни държави, с която имаме обща история и култура, заемаща приоритетно място във външната ни политика.Контактите между България и Турция са обусловени от наследството на общото историческо минало. Благодарение на решителните стъпки на мъдри държавници те са пример за приятелство и сътрудничество между две страни, фокусирани върху общо бъдеще.Принципът на основоположника на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк Мир в страната, мир в света, върху който е изградена мирната външна политика, ненамесата във вътрешните работи и развитието на взаимоизгодни добросъседски отношения са приоритети в приятелските отношения с България.
736
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нови хоризонтиСлед края на студената война Турция и България се сближиха отново и откриха нови хоризонти в отношенията си. Договорът за приятелство, добросъседство, сътрудничество и сигурност, подписан през 1992 г., очертава принципите на взаимоотношенията през новата епоха. Турция и България полагат огромни усилия за развитието на политическите, икономическите и културните отношения.Турция разглежда отношенията си с България в четири основни направления.Първотоот тях е Политика на нулеви проблеми със съседите.Второто е насърчаването на взаимните икономически отношения. Развитието на икономическите отношения показва, че сме в правилна посока, но и че съществува потенциал за по-голям напредък. Днес констатираме, че Турция и България са най-важните икономически партньори в региона. Търговският ни стокообмен е достигнал 3 млрд. евро. Преките и косвените турски инвестиции в България са приблизително 1 млрд. долара.Енергетиката е сфера с най-голям потенциал за сътрудничество между нашите страни. Вярвам, че подписаният договор за сътрудничество в областта на енергетиката по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Турция ще открие нови хоризонти.Третото направление е насочено към развитието на човешките и културните взаимоотношения и гарантиране на дълготрайни отношения на стабилна основа чрез осигуряване на условия за по-добро опознаване и разбиране на двата народа.
735
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На фона на кризата, която разтърсва ЕС, икономиката на Турция изживява невероятен бум. На какво се дължи турското икономическо чудо? И какви рискове крият бързите темпове на растеж? Небостъргачите във финансовия квартал на 15-милионната метрополия Истанбул изглеждат като стъклени гиганти. Огромни плакати пред строежите предсказват бъдещето им - те ще станат фирмени офиси и банки. През миналата година турската икономика е отбелязала ръст от 8,9 процента, сочат данните .