Не се прави така, господин президент

За "колорадския скандал", наказаната пиарка и указа за главен прокурор
11 яну 2013 19:06,
165
Не се прави така, господин президент
Росен Плевнелиев. Снимка: архив Булфото

Не се прави така, господин президент. Не и когато претендирате да сте модерен държавен глава, различен от предшествениците си, който има диалог с бизнеса и иска да обединява нацията.

На 10 януари от прессекретарията на президенството съобщиха, че прессекретарят на президента Росен Плевнелиев – Мария Иванова, е наказана за гафа със снимката от Колорадо с предупреждение за уволнение.

„Мария Иванова е предупредена официално по административен път съгласно Кодекса на труда“, гласеше краткото изявление на пиарите на институцията.

То не се появи на официалната страница на президентството, нито беше официално съобщено до всички медии. Датата вече я споменах – 10 януари.

Речта на президента по случай настъпването на 2013 година наистина предизвика широка дискусия, за съжаление с гафа със снимката на Скалистите планини в Колорадо, която илюстрираше българската природа.

Първото изказване на Плевнелиев по темата беше на 6 януари. Той обясни, че държавният глава не е техник, една снимка е подменила съдържанието на цялата му реч и заяви, че тези, които говорят за президентски гаф, не уважават самата институция. После хвърли горещия картоф към БНТ, която правила техническата част.

Не се прави така, господин президент.

Естествено, че не сте техник, естествено, че не ви е работа техническата част, естествено, че, както каза Иван Гарелов, гафът със снимката няма никакво обществено значение. Но вие сте лицето на тази институция и когато нещо в новогодишната ви реч се обърка, всички го посочват за ваша грешка.

Действията ви с Мария Иванова също доста закъсняха. Да, на 6 януари вие заявихте, че ще има наказани. На 7 януари тя получи “Златен скункс“ от “Господари на ефира“. На 10 януари решихте да я накажете. В изказването на президентството вчера се казваше, че тя е поела цялата вина.

 Мария Иванова трябваше да е изгледала клипа поне 10 пъти. Трябваше да е забелязала снимката. Наказанието й обаче остави впечатление, че е просто е изкупителна жертва, която трябва да удовлетвори очакването на обществото за наказание.

Някак покрай “колорадския скандал“ указът за назначаването на Сотир Цацаров, който Плевнелиев разписа на 21 декември в края на работния ден, остана незабелязан.

Не се прави така, господин президент. Коментарът ви по темата дойде твърде късно – отново на 6 януари.

Цацаров се ползвал с голямо обществено доверие, обясни държавният глава. То обаче явно остана незабелязано, доверието де, за всички, освен за президента и вътрешния министър Цветан Цветанов.

Укази за назначаването на спорни кандидати, избрани със спорни процедури, предизвикващи спорни реакции в обществото, не се подписват в последния работен час на последния работен ден преди празниците. Особено ако смятате да не се появите на клетвата за главен прокурор.  По закон не сте задължен, но щеше да е знак – знак, че действително подкрепяте Цацаров, а не сте подписали указа “тихомълком“.

Не се прави така, господин президент, защото заличавате впечатленията от силните постъпки, които несъмнено имате.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
? преди 11 години
Статия,която не казва нищо.Има техническа грешка при речта на президента.виновните са наказани след направената проверка.За главния прокурор-има други процедури-от страна на избралите го и от страна на недоволните.
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само да споменем че наказание "предупреждение за уволнение" няма! Има порицание ,мъмрене, понижение за 1 година и уволнение. Така че това наказание за ПР-ката явно е фиктивно но даже не са го измислили добре за пред хората
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещастен, некадърен клоун на конци, както 95% от "политиците" на ГЕРБ.
113
0
 
0
 
! Отговори
Българин от скалите преди 11 години
Оставете снимката на планините на на най красивата българска планина (някъде из най-демократичната държава ), прочетете внимателно речта-поздравление.То пък беше една реч, то пък беше едно поздравление, сякаш въпросния поздравяващ живее нейде в показаната планина.ГЕРБаджийския президент е президент само на онези българи, живеещи във въпросната планина, по показаните скали. Те единствено го разбраха. Ние които живеем из нашата демократична страна разбрахме че не се отнася до нас и затова нямам
112
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 11 години
Абе ей,отнасяйте се към първите хора на държавата ДИПЛОМАТИЧНО и с УВАЖЕНИЕ...
111
0
 
0
 
! Отговори
Ingener i President преди 11 години
Dali taka se e podgotvjal Plevneliev pri predstavjaneto na proektite si kato vodesht ingener v Germanija , bez da vidi njakolko pati tehniko - ikonomicheskite si zapiski i zchislenija , bez da vidi vseki slaid kakvo iska da predstavi , kak sa grafikite mu , kakvi snimki ili danni predstavja - tova ne e pocherkat na edin deistvash i uspjal technicheski ingener , kolko chudno - vednazh v politikata, kak vsichki , dori i tehnicheskite lica se obezlichavat i zapochvat da ja karat "prez prosoto" ???
110
0
 
0
 
! Отговори
експертка преди 11 години
Към експерт- Какво значи " ***" - ти какъв си- вероятно ***?
109
0
 
2
 
! Отговори
Той е преди 11 години
Само не разбрах последното, за какви "силни постъпки" иде реч? Това е една парцалена кукла, едно дървено човече на конци, без собствено мнение по нито един въпрос, радващо се като *** на това, че американския президент го е потупал по рамото...Ако това е от силните му постъпки, не ми се мисли, какви ли ще да са слабите такива...Срам ме е от такива "президенти"! Продажна твар, от самото начало на прехода, това са всичките!
108
0
 
0
 
! Отговори
atanas преди 11 години
Веднага се появи поредният умник, който освен че не се е подписал под глупостите които е написал, но с чуство на превъзходство на човек знаещ "как се прави това" или "онова"може да дава акъл при всеки конкретен случай. Аман от задръстени *** и ***!
107
0
 
1
 
! Отговори
експерт преди 11 години
Що се занимавате с тоя *** бе
106
2
 
0
 
! Отговори
Анонимка преди 11 години
Хайде стига с тези *** планини, бе хора. Много сте повърхностни и отдавате значение на външното, а не на същественото. Речта на президента беше много добра, най-добрата, която сме чували от години и най-смислената. Посланието беше невероятно, но явно всички мутри пред телевизора само от картинки разбират. Гледайте напред и спрете да дълбаете в безсмислени теми. по-добре си помислете внимателно за АЕЦ-референдума, че вашите деца ще страдат от грешен избор - дългове за милиарди и околна среда!
105
2
 
0
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Глупости на търкалета. Президентът не може да гледа под лупа клипа. Шефката на ПР-а затова е назначена там, за да не се допускат подобни гафове. Вината е изцяло нейна. Подобна супер висока позиция предполага не само големи доходи и известност, но и големи отговорности.
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хърватските комунисти поеха отговорност за взривовете в ЗагребRead more: balkani.actualno/Hyrvatskite-komunisti-poeha-otgovornost-za-vzrivovete-v-Zagreb-news_412656.html#ixzz2HwVkzdHl А ТАКА ЛИ СЕ ПРАВИ ????
103
1
 
2
 
! Отговори
Илияна преди 11 години
Разбира се, че не се прави така, и това че Плевнелиев не застана като мъж и човек на такъв висок и престижен пост да се извини от името на цялата институция, само потвърждава позицията му на *** и на човек без мнение. Но най-вече, на Президент, който играе, като кукла на конци.
102
1
 
3
 
! Отговори
66666 преди 11 години
КЛОУН АМА БЕЗДАРЕН
101
1
 
2
 
! Отговори
lubimec_13 преди 11 години
"Не се прави така, господин президент, защото заличавате впечатленията от силните постъпки, които несъмнено имате."И кои са му тези силни постъпки? От началото на мандата не мога да се сетя за такива! А когато трябваше да прави силни постъпки, той се дънеше като новобранец. Това с Марковска беше върха на цялата простотия. Не може държавен глава да не знае какво пише в Конституцията, просто няма как!
100
0
 
2
 
! Отговори
borkoslav преди 11 години
Плевнелиев за пореден път реагира абсолютно неадекватно - първо реакцията му се забави много, после наказани бяха хора просто ей така, за да се затворят устите на хората?! А Плевнелиев, който ежегодно кара ски на Пампорово, явно дори не си е направил труда да гледа клипчето, иначе навярно щеше да забележе пропуска. Иначе жалко, че от господарите не му връчиха лично скункса за случая Цацаров и естествено спектакъла Маркоска, където той имаше главна роля.
99
0
 
0
 
! Отговори
plevel преди 11 години
*** guwedooou....
98
0
 
0
 
! Отговори
българче преди 11 години
а бе български продажници - какво значи пиар на бългаски това като Аrschloch или fucking down ли е. Какъв е този български. Може би е подобре, да не се разбира за какво става въпрос. Може ли някой да ми даде едно разбираемо обяснение, защо някой който му върви бизнеса в чужбина, ще се върне в България да прави кариера!
97
2
 
0
 
! Отговори
КНК преди 11 години
Типично по комунистически.Защото не могат да преглътнат качественото поведение на Плевнелиев на фона на безличното мрънкане на Първанов,измислат разни "гафове".ЗА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ГАФ - ПРЕЗИДЕНТСТВОТО НА ПЪРВАНОВ,ИНТРИГИТЕ И ПРЕДАТЕЛСТВАТА МУ,НИТО ДУМА !!! Защото на нищо не могат да предадат съдържание и не го разбират,винаги се занимават с формата - снимки,костюми,вратовръзки,здрависване и т.н. Това са те - лъскава форма,без съдържание = комунисти и отрочета.