Новият папа е Франциск, а не Франциск I

Официалното име е без римското число, уточни Светият престол
Обновена: 14 мар 2013 14:41 | 14 мар 2013 07:16,
46
Новият папа е Франциск, а не Франциск I
Снимка: Reuters

Ватиканът заяви, че официалното име на новоизбрания папа е папа Франциск, без римско число, съобщи Асошиейтед прес.

На пресконференция във Ватикана говорителят на Светия престол Федерико Ломбарди направи уточнение във връзка с възможно объркване, като заяви, че кардинал Жан-Луи Торан, който обяви името пред света, е казал просто Франциск. Така е записано името в първия бюлетин на Ватикана за новия папа,
добави говорителят.

Още по темата
 Този папа може би един ден ще бъде наричан Франциск Първи, ако някой от наследниците му реши да му отдаде почит, като приеме името му и се нарече Франциск Втори, посочи Ломбарди. Кардинал Берголио, който е първият папа от американския континент и първият папа йезуит, е също така първият папа, избрал името Франциск, в памет на Свети Франциск от Асизи, или Свети Франциск Асизки, отбелязва Франс прес.

Ломбарди, който самият е йезуит, изрази задоволство от избора на това име, защото Франциск е "голям свидетел на Евангелието". "Той не избра името Игнаций /като Игнаций Лойола, основателят на Ордена на йезуитите/, и с това иска да каже, че ние сме в служба на Църквата", добави говорителят на Ватикана, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Францискпапа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
трябваше да изберът *** (
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Името е ФРАНСИС .
18
2
 
21
 
! Отговори
Вервате ли им?!?! преди 11 години
....Не знам как облечените в расо "бизнесмени-далавераджии" и от нашата Църква... и при Католиците... нямат капка страх от ИСТИНСКИЯТ БОГ,който едва ли някога им е дал каквито и да е "правомощия" да ползват ИМЕТО МУ за собствени облаги... и на принципа "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ"!!! Все едно ще са вечни на тази земя!.... БОГ Е В СЪРЦЕТО И ДУШАТА НА ВСЕКИ ОТ НАС! И никой не може да ни го вземе! И ГРЕХОВЕТЕ ГИ ОПРОЩАВА ТОЙ... А НЕ ТИЯ "ДАЛАВЕРАДЖИИ" СРЕЩУ "СКРОМНА СУМА" В ЦЪРКВИТЕ! :( :( :( :(.....
17
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОСТАВКА! Искаме си черния папа!!!
16
4
 
18
 
! Отговори
Вервате ли им?!?! преди 11 години
....3.СМЯТАТЕ ЛИ НАИСТИНА,ЧЕ БОГ БИ БИЛ ДОВОЛЕН "НЕГОВ ПРЕДСТАВИТЕЛ" ДА БЪДЕ БИВШ НАЦИСТ...ИЛИ ПЪК БИВШ АГЕНТУРЕН КАДЪР...ИЛИ ПЪК "БИВШ ПЕДОФИЛ",със каквито е пълно в тия църкви?!?! Същото важи,разбира се,и за нашата Православна Църква.... СМЯТАТЕ ЛИ,ЧЕ БОГ Е В РОЛЕКС ЗА 11 000 ЕВРО ИЛИ В "ЛИНКЪЛНА"?!?! Защото това не са "Божии представители" а са добре облечени бизнесмени-далавераджии... и във Ватикана... и тук... а и при Мюсюлманите също!!! :( :( :( :(.....
15
2
 
4
 
! Отговори
az преди 11 години
Не разбирам защо когато се казва Франциско бг.журналисти го прекръстват да е по трудно ли...Обърнете внимание не ползвал до сега служебен транспорт,а метрото и пеша,готви си сам,обича футбол и танго
14
7
 
30
 
! Отговори
Вервате ли им?!?! преди 11 години
Искам да попитам всеки НАИСТИНА интелигентен и ерудиран човек.... Наистина ли вярвате на тези от Ватикана?!?! А и не само на тях де...! И ако да... следват логичните въпроси: 1. КОЙ И КОГА ПО-ТОЧНО Е ДАЛ СВЕЩЕНОТО ПРАВО ЕДИН ЧОВЕК,КАКЪВТО И ДА Е ТОЙ,ДА Е ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БОГ НА ЗЕМЯТА ИЛИ ТЕ САМИ СА СИ ГО "ПРИСВОИЛИ" МАЙ А?!? 2.СМЯТАТЕ ЛИ НАИСТИНА,ЧЕ БОГ,ЩЕ ДАДЕ СВЕЩЕНОТО ПРАВО НЯКОЙ ДА ГО ПРЕДСТАВЛЯВА НА ЗЕМЯТА ТОЧНО НА ТИЯ ОЯДЕНИ *** СЪС ТЯХНАТЕ КУЛТОВА ПОКАЗНОСТ?!?! СМЯТАТЕ ЛИ ГО НАИСТИНА?!
13
4
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
Прекратяваме протестите за по-добър живот и отиваме на площада да празнуваме новия папа.
12
4
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
До Анонимен - т.п топкаджия
11
3
 
15
 
! Отговори
Бай Сотир преди 11 години
По същия начин ,както във Ватикана трябваше да има множество от миряни пред "Александър Невски" когато избираха Патриарха и да се молят за мир и благоденствие Нооооооооооо гога ли и у нас това ще стане?????
10
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С каква убеденост говорите как 2 млрд. католици живеят в схизма? Вие да не сте наместници на Бога на земята?На обикновените вярващи не им е до това кой какъв е в йерархията на дадена църква - православна или католическа. Те са просто вярващи!
9
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За първи път папата е от Ордена на Йезуитите, което е ЦРУ-то и КГБ-то на Католическата църква. Ето и нещо повече.Членовете на Ордена се обвързват с каузата му чрез обети, съответстващи на мястото им в йерархията му. Малцина от тях, ръководителите на Ордена, са допускани да дадат най-важния обет този за лична преданост към папата. Те следват променен морал, който в специални случаи допуска лицемерие и лъжа (reservatio mentalis).
8
9
 
4
 
! Отговори
123 преди 11 години
абе баш си е Папа Тодор Правешки IIпреродил се е преводача на ***
7
7
 
3
 
! Отговори
asd преди 11 години
До Анонимен 3Вселенският ни патриарх еее.... избраният ни пааатриарх еее ... и- той - ееее. .... Не! - Ооооо - ... Фииииииииииит!
6
6
 
8
 
! Отговори
Бай Трендо, № 3 преди 11 години
Правилно, трябва да се съсредоточим върху делата и проблемите на вселенската патриаршия и източноправославната църква, вместо да се занимаваме всеки ден с живеещите в схизма католици - разколници. Никой не чества рождения ден на вселенския патриарх Вартоломей - 29.02.1940 г., който е почетен гражданин на Пловдив, както и неговата борба с турските ислямисти, след като от 2007 г. Върховния касационен съд в Турция забранява на Вартоломей да се нарича в Турция вселенски патриарх
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахахах верно прилича на бай Тошо на тази снимка и на вид и на маниер и на излъчване... иначе да е честит на всички католици!
4
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ха, бай Тошо възкръснал
3
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предлагам да има всенародни тържества на площада ! Толкова се говори все за него и се радват нашите медии ! Ако обаче ги питаш как се казва вселенският ни патриарх, малцина ще отговорят .
2
18
 
6
 
! Отговори
Пачо преди 11 години
За този сигурно ли е че няма педофилски наклонности? Да не се наложи скоро пак да избират друг.
1
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Новият папа е аржентинец защото във вторник Италия призна Лионел Меси за бог!