Кой съживява Хитлер в социалните мрежи?

Три хаштага са добили огромна популярност през последните дни
Обновена: 17 юли 2014 17:41 | 17 юли 2014 14:45,
280
Кой съживява Хитлер в социалните мрежи?
Снимка: Getty Images

През последните две седмици са се появили няколко хаштага в социалните мрежи, свързани с Хитлер. Но кой стои зад това?

Хаштагове #HitlerWasRight ("Хитлер беше прав"), #HitlerDidNothingWrong ("Хитлер не е направил нищо лошо"), и най-често срещаният #IfHitlerWasAlive ("Ако Хитлер беше жив"), се разпространяват във Facebook и Тwitter през последните няколко дни, пише Би Би Си.

Разбира се, препратките към Хитлер в социалните мрежи не са нищо ново - само през последната година името на Хитлер е употребено повече от 10 милиона пъти в Тwitter. Но сега определено се наблюдава ръст в използването на хаштаговете заради победата на Германия в Световното първенство по футбол, както и заради израелско-палестинския конфликт.

Взети заедно, тези три хаштага са използвани 15 хил. пъти през последната седмица. Заглавията им предполагат антисемитски настроения. Но в дискусиите, които пораждат, преобладават критичните коментари и голяма част от хората осъждат тези, които използват хаштаговете.

Възходът на употребата на хаштаговете започна с победите на германския отбор в ключови футболни срещи.

"Последният път, когато германците са унищожили някого по този начин, е било през Втората световна война". Това е написал потребител в социалната мрежа. Малайзийски депутат също е предизвикал възмущение, като е написал подобен коментар по повод на позорната загуба на Бразилия от Германия с 7:1.

Употребата на тези хаштагове по повод Световното по футбол могат да бъдат сметнати като шеги, но те не са подходящи. Малко след това обаче тези послания в социалната мрежа придобиха антисемитски привкус.

Когато израелско-палестинския конфликт се обостри, много пропалестински настроени хора започнаха да използват хаштаговете. Но в същото време много палестинци призоваха да спрат да се употребяват обидните послания. Според студентка от палестински произход хаштаговете нямат място в палестинскaта активност и ги описва като изпълнени с омраза и фанатизъм.

Трудно е да се проследи произходът на #HitlerWasRight ("Хитлер беше прав") и #HitlerDidNothingWrong ("Хитлер не е направил нищо лошо"), защото тези хаштагове не са използвани периодично. Но #IfHitlerWasAlive ("Ако Хитлер беше жив") е тръгнал от потребители в Пакистан.

"Това е дело на необразовани хора", коментира пакистански студент, който сега живее в Испания. Той осъжда употребата на този хаштаг и се включва в инициативата да бъде спряна употребата му с поста си в Тwitter: "Това е група от хора, които разпространяват хаштагове само за да ги популяризират. Това са глупави хора, които не познават фактите."

Равинът Кенет Коен също осъжда тази акция в социалните мрежи, като напомня, че целта на тези хаштагове е да разпалят конфликт и да бъдат много обидни.

"Във време, в което трябва да потушаваме напрежението, някои хора искат да разпалят огъня", допълва Кенет Коен. Според него относителната анонимност в социалните мрежи позволява на потребителите да изказват неща, които са социално неприемливи и никога не биха ги споделили при контакт лице в лице.

Специалист коментира, че употребата на името на Хитлер в интерент не е изненада. Майк Гудуин е изследвал нацистките настроения в интернет и според него всяка дискусия онлайн стига до намесването на Хитлер или нацистите. "Това е моделът на злото в западния свят", коментира той и допълва, че по този начин винаги може да се провокира дебат.

По думите на Майк Гудуин възможностите за споделяне и разпространяване в социалните мрежи правят тези антисемитски изказвания много по-популярни и достъпни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам предвид съветски граждани бе - там има 200 националности
105
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"НАЦИОНАЛ -СОЦИАЛИЗМА" И "СОЦИАЛИЗМА"/КОМУНИЗМА/----СА ДВЕТЕ СТРАНИ НА ЕДНА И СЪЩА МОНЕТА!!!!!СТАЛИН И ХИТЛЕР ----СА ДВЕТЕ ЛИЦА НА ЕДНА И СЪЩА ДИКТАТУРА!ИЗБИТИТЕ ХОРА ОТ СТАЛИН СА ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ НА ХИТЛЕР!В СРАВНЕНИЕ СЪС СТАЛИН ---ХИТЛЕР Е БЛЕДА УЧЕНИЧКА!!АНТИСЕМИТИЗМА НА СССР ---СЕ ПРОЯВИ СЛЕД ВОЙНАТА!
104
0
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
О фадър --- къде си да оправиш този объркан Свят !! ??
103
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 151Сталин не е избивал "своите сънародници руснаци". ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА, ЧЕ СТАЛИН НЕ Е РУСНАК, А ГРУЗИНЕЦ И РУСНАЦИТЕ НЕ СА НЕГОВИ СЪНАРОДНИЦИ!
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставете Лили МАРЛЕН намира-това не е нацистка песен.1942 г е забранена от Гъобелс.Пее се от всички войници в Африка и Западния фронт.Тази песен става по популярна от изпълненията на АН ШЕЛТОН,ВЕРА ЛИН,МАРЛЕНЕ ДИТРИХ,ГРЕТА ГАРБО,КОНИ ФРАНСИС,ОЛГА ЧЕХОВА,НАТАЛИЯ ШМИДТ,BZN,АМАНДА ЛЕЪР,НАНА МУСКУРИ,ПАТИРЦИЯ КААС,и много други-това е войнишката песен.Текстът е на Hans Leip /1915г/музиката е на Norbert Schulze/1937/Излъчва се за 1 път от радио Белград/1941/Английският и текст е от 1942.Има 50 превода
101
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не забравим да кажем, че за равините най-голямото зло на света е Православието.Т.е. ясно е, че чрез техните уста говори дявола.Равините имат сбъркана ценностна система.Понятията "добро" и "зло" при тях са разменени.Да се убиват хора било добро,според Талмуда.Евреите след разпъването на Христа не са вече Богоизбран народ, те не са юдеи,а талмудисти,сатанисти.Талмуда е пълен с омраза към цялото Човечество.Най-големи жертви на Талмуда обаче са именно евреите, защото са загубили човещината си.
100
5
 
7
 
! Отговори
1939 г. преди 9 години
До с.Сталин навлиза в Полша за да си върне заграбената от Полша Западна Украйна. Това не са полски земи, а украински. Тогава Украйна е в СССР. Степан Бандера също се е борил срещу полското робство и за освобождението на украинските земи от Полша, За което има издадена смъртна присъда от поляците, но под натиска на Хитлер тя е отменена и заменена със затвор. Сталин избива в концлагерите основно и главно комунисти, болшевики. А Хитлер избива чужди народи.
99
1
 
2
 
! Отговори
12345678 преди 9 години
До с . Рузвелт и Чърчил много ме се радваха на чичо Джо! Що ли?
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тук се акцентира върху Хитлер а не върху Сталин, защото Сталин като цяло е избивал собствения си народ - демек руските граждани (а на кого му пука за тва) , а Хитлер е обърнал внимание като цяло на евреите (по чисто икономико-политически причини) е как сега да не го обявим за по големия злодей )))
97
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 9 години
До с.добре казано!
96
0
 
3
 
! Отговори
антипростаци2 преди 9 години
Знам и само, че в днешно време антисемити са хора, които мразят евреите, а са хора, които евреите мразят. :)))
95
3
 
9
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Фюрерът легитимира комунистите.Антикоминтерновски пакт.Идеите му са живи.При тази *** в България,продажните ни политици,не виждат сянката зад ъгъла която се задава.Грешката му е воината с Русия.Да с Русия,защото Украина посреща Вермахта с хляб и сол.
94
0
 
9
 
! Отговори
антипростаци преди 9 години
Знам само едно и то е, че историята се пише от победителя. Всичко друго бледнее пред този факт.
93
5
 
8
 
! Отговори
Отто преди 9 години
Плюете Хитлер ,ама не споменавате БГ комунистите ,дето колеха и бесеха ,биеха и разстрелваха,особено в първите следвоенни години ей така за едната дума казана напряко ,национализацията на земята и на останалите средства за производство е една от ФУНДАМЕНТАЛНИТЕ причини които през десетилетията ни доведоха до това положение,другата е СЛАГАЧЕСТВОТО пред руснаците ,а Хитлер ,вярно бил е злодей ,ама пред Йосиф Сталин е като ученичка в 1-ви клас
92
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХИТЛЕР СЕ Е ПРОДАЛ НА САЩ,БЕЗ ПОМОЩА НА САЩ НЯМАШЕ ДА ГО ИМА ТОВА ЯВЛЕНИЕ,ХИТЛЕР Е САЩ
91
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В немски исторически сайтове ,когато става дума за нацизма,винаги се упоменава,че"изнесените факти не са и не могат да бъдат нацистка пропаганда".Да,нацизмът е отвратителен и е осъден.Но и много факти се премълчават в контекста на историческите дадености за тази епоха-социалната програма на НСДАП,строежа на 1000 км.год магистралии т.н.Премълчава се и безумните бомбардировки на съюзническата авиация над германските градове без военно значение,язоврини стени за предизвикване на наводнения и т.н.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лили Марлен...Лили Марлен...
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то има и един тука дето го съживява и пише глупости
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да го "съживяват" или не - бития си е бит ....нататък го знаете.Това е
87
1
 
24
 
! Отговори
с. преди 9 години
А иначе симпатиите към Хитлер не са чудни!Сатанизирането му и съответно постоянно тиканото в очите на хората мъченичество на евреите,/добре осребрено/,между другото дразни!Спор няма,че са пострадали,но нима това е единственият геноцид в историята!А свинщините на испанците в Латинска Америка!?Мексиканците какво да си поискат сега!?Освен това с оглед на гадостите и грабежите на банки и подобни по цял свят плюс агресиите в Палестина и прочее евреите са малко трудни за харесване!