Ау-у, Путин, май никой вече не вярва на валутата ти!

"Вашингтон пост": Доходите на руснаците са се свили с 9% през 2015 г.
25 яну 2016 21:42, Елка Василева
450
Ау-у, Путин, май никой вече не вярва на валутата ти!
Снимка: архив, Reuters

Русия стана жертва на две класически грешки. Най-известната е никога не се намесвай във война за земя в Азия (опа-а-а). Малко по-слабо известна е другата грешка - да си мислиш, че бизнесът с износа на петрол може да замени истинската икономика, пише Мат О'Брайън във в. "Вашингтон пост"

Двойно разминаване с целта

Съдейки по последните новини, руската валута отново е в състояние на свободно падане. От началото на годината тя се е обезценила с 12% и с цели 5% са във вторник, 19 януари, спирайки се на прага малко над 83 рубли спрямо долара. В петък, 22 януари, тя малко укрепна, тъй като този ден бе добър за петрола. Дори и при това положение стойността й е значително под равнището от година по-рано, когато заради бягството от рублата правителството бе принудено да вдигне водещата лихва, за да не допусне хората да изгубят доверие в рублата. С други думи, вчерашните панически страхове днес станаха сурова действителност.

Всичко опира, както вече съм го споменавал, до това, че Русия на практика няма никаква икономика с изключение на износа на петрол, което означава, че сега тя изобщо няма икономика.

Забавянето на икономическия растеж на Китай пък означава, че търсенето на петрола се свива, но още по-важно е това, че производството му е прекалено голямо. През периода между шистовата революция, отказа на Саудитска Арабия да свие добива си и отмяната на санкциите срещу Иран Международната агенция за енергията е отчела излишък на пазара от 1,5 милиона барела дневно.

В резултат, поне засега, цената на петрола е спаднала със 75% до 30 долара за барел за последните 18 месеца. Това равнище е толкова ниско, че някои компании, които добиват шистов петрол, би трябвало да започнат да излизат от този бизнес, а след това обемът на предлагането би трябвало да се свие и цените да тръгнат нагоре.

Добре, но тук има два проблема. Първият е в това, че много производители на шистов петрол са взели на заем толкова много пари, че сега не могат да си позволят да спрат добива. Вторият проблем е, че дори те да направят това, много лесно те ще могат да спират и да пускат в действие кладенците според това какво е необходимо да се прави. Това означава, че в най-лошия случай те ще бъдат принудени да бездействат, но щом цените отново се вдигнат, да кажем до 60 долара за барел, те пак ще започнат добива, определяйки ценови таван на това равнище.

Поради тази причина, дори ако ситуацията се подобри, в Русия тя ще си остане неблагоприятна. Обърнете внимание на следното: икономиката й се сви през 2015 година с 3,7%, и според прогнози на Международния валутен фонд през тази година ще се свие с още 1%, като това са твърде оптимистични предположения към днешна дата за цена на петрола средно 42 долара за барел.

Съдейки по всичко не по-добре са нещата и с руския бюджет. Та нали 50% от бюджетните постъпления идват от продажбите на петрол. Така че обявеното съвсем неотдавна орязване на бюджетните разходи с 10% може да се окаже недостатъчно, защото то бе планирано с надеждата, че цената на петрола отново ще се вдигне до 50 долара за барел.

Не помага и това, че на Внешекономбанк може да й потрябва държавна подкрепа на стойност 18 милиарда долара. Защо можете да кажете, че нещата стават по-сериозни? Какъв друг аргумент има, освен че руските олигарси в Лондон вече не пазаруват толкова много скъпи произведения на изкуството? Ами замислете се за следното: високопоставени руски представители заявиха, че Русия може да бъде принудена да съкрати добива на петрол в опит изкуствено да подкрепи цените на петрола, признавайки по този начин поражение, отстъпвайки цял от пазара, в "студената си война" със Саудитска Арабия.

Или пък само погледнете рублата. Тя е близо до равнището на показателите за руската икономика. А сега това означава, че страната търпи крах. Рублата се е обезценила почти с 60%.

И пак всичко опира до петрола. Спада на цените на петрола означава, че руските компании вече имат по-малко долари, които могат да бъдат обърнати в рубли, или казано иначе търсенето на рубли е спаднало, а следователно се понижава и стойността й. Колкото повече рублата се обезценява, толкова повече обикновените руснаци могат да решат, че дори при лихва от 11 % не си струва да държат рубли, които се обезценяват. Именно това стана в края на 2014 година, или поне докато доларите на банките не свършиха. Тогава хората са втурнаха да обменят рублите си в каквото и да е, да купуват автомобили, мебели от Ikea, продукти на Apple и това сякаш щеше да подкрепи стойността на рублата.

За Москва това е червена линия. Не е страшно, когато рублата поевтинява, страшно е, когато тя се срива. Защото валутата не може да функционира, ако няма доверие в нея. И срив от такъв характер би могъл да разруши и малкото останало от доверието към рублата. А това на свой ред би довело до положението руските компании да си останат с доларови дългове, чието изплащане би било много по-трудно сега, когато на тях самите биха им плащали в рубли, които почти нищо не струват. С други думи това би означавало фалит.

Добраната новина е, че това сега не става. Лошата новина обаче е, че рублата понижава курса си толкова бързо, че е напълно възможно именно това да се случи.

Ако обаче сега Русия остави рублата да спада, това не означава, че страната действа погрешно. Това е правилно. Тя наистина не може да си позволи да губи резервите си, опитвайки се да отправи предизвикателство към икономическата гравитация, удържайки това, което е нараствало заедно с цената на черното злато, за да не спадне по пътя на тази цена, или пък да нанесе на икономиката си още по-голяма вреда, вдигайки водещата лихва.

Освен това по-евтината валута прави по-конкурентни непетролните сектори на икономиката, доколкото ги има. Русия обаче иска това да стане планово, организирано, а това означава, че може да й се наложи да се опита да свие продажбите, като избере това, което вече казах, че не бива да прави: да похарчи част от резервите си и дори като обложи с данъци хората, които прехвърлят свои средства в чужбина. Това в действителност е по-разумно, отколкото изглежда. Смисълът на подобно действие е в това, че Русия трябва да запази резервите, ако стане съвсем лошо, а не просто лошо.

Най-важното е, че рублата ще продължа да спада и по-нататък, докато спадат котировките на петрола. А ако ви се струва, че това вече сте го виждали преди, то причината е, че наистина е така. Дали става дума за 1986 година или за 2016-а, руската икономика е силна само тогава, когато цената на петрола е трайна, което пък означава, че сега тя е е много силна.

Доходите на обикновените руснаци само през миналата година са се свили с 9% с отчитане на инфлацията. За Путин това не е добър знак.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: петролРусияикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Дадо324 дядо айде към гробищата, расия винаги ще е против на балканите да има силна и независима държава.Това пречи на амбициите и да владее Цариград.Не случайно самата Русия предприема ходове за осуетяването на сан Стефанска България изплашена от неочаквано голямата територия населена с население самоопределило се като българи.Не случайно пак тя е и против Съединението по причини за които не стига празната проруска тиква
214
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Da,za obiknovenia rusnak, momenta ne e lessen, no tova e v kratkosrocen period ot 1-2 godiniI TE GO RAZBIRAT-zatova reitinga na botoksovoto dzudze e v nebesataZastoto vizdat razlikata s Rusia 1998Sledvastata kracka triabva da bude-vuzstanoviavane na PULNIA SUVERENITET na stranata-za koeto trtiabva PROMIANA NA KOLONIALNATA KONSTITUCIA ot 1993/pisana ot amerikanci/ , nacionalizirane na CENTRALNATA im BANKA/koiato de facto e filial na FED i ogranicavane na pravomostiata na KONSULTANTSKITE Firmi kato Deloitte&Touche, KPMG,Oliver Wymani podobniApropoNamirate li podobni prili
213
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
-evtinata RUBLA vodi do konkurentnosposobnost na proizvezdanite stoki na VUNSNITE pazari----uvelicenie na IZNOSA-Za IMPORTOZAMESTVANETO na stoki I uslugi, vnasiani ot cuzbina,na nas Ganco dali mu govori nestoA to tece ot povece ot GODINAI zagubenite ot zapada pazarni nishiNIAMA da budat vuzstanoveni-priznatoto dori ot zapada NAI-BURZO vuzstanoviavane na boesposobna armia ot vremeto na FureraGovori li vi nesto??Ili za nas Gancho, na kogoto dori I cesuna e vnos ot Kitaitezi nesta sa NESUSTESTVENI ??
212
1
 
33
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 323Да съгласен съм, но пропускаш една малка подробност - спец поръчките по ИМПОРТОЗАМЕСТВАНЕТО са само и единствено към ДЪРЖАВНИ предприятия. Ако към въпросното предприятие има прикрепен доставчик на "Приятел" доказуемостта за деяние е още по-ниска.
211
2
 
39
 
! Отговори
Дадо преди 8 години
Явно парите, на новия посланик на САЩ вече са пристигнали и започва раздаването им на удобните ***,които ще бълват идиотщини и и всякакви измислици и небивалици срещу един народ, с който българските интереси изискват да бъдем приятели. Безкруполната политика на янките работи срещу българските интереси и държава.Бъдете внимателни.
210
1
 
37
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 319Анонимни не се прави на по-малко интелигентен от колкото си.Със сигурност помагането на приятел има много измерения. Ето давам ти пример за скрита помощ на приятел: (НЕ ДОКАЗУЕМА, НЕ ПРОСЛЕДИМА)Пст след 6 месеца ще се обяви Обществена поръчка с параметри ***.С тази вътрешна информация "Приятеля" има 6 месеца преднина да планира, проучва дори и да закупи дефицитни материали на по-ниски цени при което офертата му е и по-конкурентна от което в крайна сметка печели конкурса.
209
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиДежурен в цивилизования свят да помагаш на приятел докато си на пост с държавни пари му си вика престъпление и се влиза м затвора за много години, справка Род Благоевич, стотиците хиляди българи в Чикаго знаят кой е род Благоевич
208
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Есенин Трябва да бъде изучаван от децата в.учебниците по литература Захари Стоянов в учебниците по история
207
4
 
34
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 299Анонимни ама наистина пиши си името да ти се смеем персонално.1. Повече ще повярвам в твърдението което според мен намирисва на Истина че Меркел е подписала "Канцлер Акт" от колкото че Путин е подкупен от Хамериканците. Поне за Меркел със сигурност можем да кажем че последните 2 години ТВЪРДО работи ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НА ГЕРМАНИЯ и ЕС.2. Путин има на страна милярди. Със сигурност на името на щерките му има Милиарди, но не и на името на Путин.3. ВСЕКИ/ПУТИН помага на "Приятели"
206
2
 
34
 
! Отговори
До 283 преди 8 години
руснаците не са ни освободили , а Берлинският Договор , който ги изгонва от България. Второ - ние можехме да се освободим от турците , ако руснаците не унищожиха българските духовни и революционни водачи.По искане на подлият граф Игнатиев, за искане независимост на БПЦ и разваляне по този начин на руските планове на Балканите, българските духовни , църковни водачи са заточени в Диарбекир. По Искане на графа Игнатиев, Левски е осъден от специален турски съд с двама назначени от игнатиев с
205
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Григор Д.307 ха ха ха ха ха не е лесно да си русофил тези днели, ежедневни главоболия, лоши новини, нещастие и други симптоми на руската болест
204
0
 
34
 
! Отговори
dryn-dryn преди 8 години
Ega ti typungerite ima w taq dyrzava.Golemi umnici se izvydiha.Vsichko im e jasno,no sebe si ne mogat da opravqt.
203
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕсенинПредупреждавам те лично момче, не ме карай да се смея че ме боли корема, и е опасно да падна от стола от смях , поздрави пич , номер едно си, голям сме ме разсмя, споделяйте защото смеха е здраве а всички имаме нужда да се посмеем за здраве, русофилите плачат но техен проблем хо хо хо хо хо
202
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен301 това финито от миналия век го слушаме вече няколко десант ха ха ха ха ха ха ха аааа хаха ха ха ха нещастници луди, още ли сте живи бе?
201
1
 
32
 
! Отговори
кокоspa преди 8 години
Колегиии за някой пишещи в този форум даже помощното училище се явява трудност!!Очевидно умсвеното развитие е следствие от четенето на брошурки в час по политпросвета.Но на крепосния духом нищо не може да вземе оковите,те са вътре в него!!
200
1
 
34
 
! Отговори
До 283 преди 8 години
ЕВРОПА Е УГОВАРЯЛА ТУРЦИЯ ОЩЕ 1876-г ....за "АВТОНОМИЯ НА БЪЛГАРИЯ" на конференцията в Цариград от 12.12.1876г.СЛЕД ВОЙНАТА -----БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВА "АВТОНОМИЯ" НА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ/Ю.България/....сев.България е под руска окупация!"СЪЕДИНЕНИЕТО" --Е ИСТИНСКОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ!!!!/..тогава Русия е против а помислете защо
199
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиБоби трябва да замести путин и да оправи русия защото путин е на път да изкара русия от първите 20 световни икономики, боби за руски президент, путин е подкупен от американците личи си по действията му
198
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен285 боби е опасен за путин защото е по умен от путин, ако руснаците разберат какъв проруски *** спами в бг медиите ще изритат путин веднага да направят боби президент на педеруската *** или 14тата световна икономика хи хи хи хи хи
197
2
 
36
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До АнонименПиши си името та да ти се смеем персонално!1. Иран с изключение на самолети граждански и тежки оръжейни системи всичко останало произвежда.2. РФ без зарзават и плодове щото там не виреят и по-сериозните лекарства останалото го произвежда. Разбира се не толкова качествено и луксозно като на запад.3. Ако под Садо Мазо разбираш че Рашките са преживели време на терор с 150 бомбени атентата годишно да те са Садо Мазо
196
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До StrikerКитай се е конкурирал с Америка ли ? Хммммм в кво бе човек ? Във копирането на фалшиви айфони ли бе ? ха Ха Ха ха ха или в краденето на технологии