Ау-у, Путин, май никой вече не вярва на валутата ти!

"Вашингтон пост": Доходите на руснаците са се свили с 9% през 2015 г.
25 яну 2016 21:42, Елка Василева
450
Ау-у, Путин, май никой вече не вярва на валутата ти!
Снимка: архив, Reuters

Русия стана жертва на две класически грешки. Най-известната е никога не се намесвай във война за земя в Азия (опа-а-а). Малко по-слабо известна е другата грешка - да си мислиш, че бизнесът с износа на петрол може да замени истинската икономика, пише Мат О'Брайън във в. "Вашингтон пост"

Двойно разминаване с целта

Съдейки по последните новини, руската валута отново е в състояние на свободно падане. От началото на годината тя се е обезценила с 12% и с цели 5% са във вторник, 19 януари, спирайки се на прага малко над 83 рубли спрямо долара. В петък, 22 януари, тя малко укрепна, тъй като този ден бе добър за петрола. Дори и при това положение стойността й е значително под равнището от година по-рано, когато заради бягството от рублата правителството бе принудено да вдигне водещата лихва, за да не допусне хората да изгубят доверие в рублата. С други думи, вчерашните панически страхове днес станаха сурова действителност.

Всичко опира, както вече съм го споменавал, до това, че Русия на практика няма никаква икономика с изключение на износа на петрол, което означава, че сега тя изобщо няма икономика.

Забавянето на икономическия растеж на Китай пък означава, че търсенето на петрола се свива, но още по-важно е това, че производството му е прекалено голямо. През периода между шистовата революция, отказа на Саудитска Арабия да свие добива си и отмяната на санкциите срещу Иран Международната агенция за енергията е отчела излишък на пазара от 1,5 милиона барела дневно.

В резултат, поне засега, цената на петрола е спаднала със 75% до 30 долара за барел за последните 18 месеца. Това равнище е толкова ниско, че някои компании, които добиват шистов петрол, би трябвало да започнат да излизат от този бизнес, а след това обемът на предлагането би трябвало да се свие и цените да тръгнат нагоре.

Добре, но тук има два проблема. Първият е в това, че много производители на шистов петрол са взели на заем толкова много пари, че сега не могат да си позволят да спрат добива. Вторият проблем е, че дори те да направят това, много лесно те ще могат да спират и да пускат в действие кладенците според това какво е необходимо да се прави. Това означава, че в най-лошия случай те ще бъдат принудени да бездействат, но щом цените отново се вдигнат, да кажем до 60 долара за барел, те пак ще започнат добива, определяйки ценови таван на това равнище.

Поради тази причина, дори ако ситуацията се подобри, в Русия тя ще си остане неблагоприятна. Обърнете внимание на следното: икономиката й се сви през 2015 година с 3,7%, и според прогнози на Международния валутен фонд през тази година ще се свие с още 1%, като това са твърде оптимистични предположения към днешна дата за цена на петрола средно 42 долара за барел.

Съдейки по всичко не по-добре са нещата и с руския бюджет. Та нали 50% от бюджетните постъпления идват от продажбите на петрол. Така че обявеното съвсем неотдавна орязване на бюджетните разходи с 10% може да се окаже недостатъчно, защото то бе планирано с надеждата, че цената на петрола отново ще се вдигне до 50 долара за барел.

Не помага и това, че на Внешекономбанк може да й потрябва държавна подкрепа на стойност 18 милиарда долара. Защо можете да кажете, че нещата стават по-сериозни? Какъв друг аргумент има, освен че руските олигарси в Лондон вече не пазаруват толкова много скъпи произведения на изкуството? Ами замислете се за следното: високопоставени руски представители заявиха, че Русия може да бъде принудена да съкрати добива на петрол в опит изкуствено да подкрепи цените на петрола, признавайки по този начин поражение, отстъпвайки цял от пазара, в "студената си война" със Саудитска Арабия.

Или пък само погледнете рублата. Тя е близо до равнището на показателите за руската икономика. А сега това означава, че страната търпи крах. Рублата се е обезценила почти с 60%.

И пак всичко опира до петрола. Спада на цените на петрола означава, че руските компании вече имат по-малко долари, които могат да бъдат обърнати в рубли, или казано иначе търсенето на рубли е спаднало, а следователно се понижава и стойността й. Колкото повече рублата се обезценява, толкова повече обикновените руснаци могат да решат, че дори при лихва от 11 % не си струва да държат рубли, които се обезценяват. Именно това стана в края на 2014 година, или поне докато доларите на банките не свършиха. Тогава хората са втурнаха да обменят рублите си в каквото и да е, да купуват автомобили, мебели от Ikea, продукти на Apple и това сякаш щеше да подкрепи стойността на рублата.

За Москва това е червена линия. Не е страшно, когато рублата поевтинява, страшно е, когато тя се срива. Защото валутата не може да функционира, ако няма доверие в нея. И срив от такъв характер би могъл да разруши и малкото останало от доверието към рублата. А това на свой ред би довело до положението руските компании да си останат с доларови дългове, чието изплащане би било много по-трудно сега, когато на тях самите биха им плащали в рубли, които почти нищо не струват. С други думи това би означавало фалит.

Добраната новина е, че това сега не става. Лошата новина обаче е, че рублата понижава курса си толкова бързо, че е напълно възможно именно това да се случи.

Ако обаче сега Русия остави рублата да спада, това не означава, че страната действа погрешно. Това е правилно. Тя наистина не може да си позволи да губи резервите си, опитвайки се да отправи предизвикателство към икономическата гравитация, удържайки това, което е нараствало заедно с цената на черното злато, за да не спадне по пътя на тази цена, или пък да нанесе на икономиката си още по-голяма вреда, вдигайки водещата лихва.

Освен това по-евтината валута прави по-конкурентни непетролните сектори на икономиката, доколкото ги има. Русия обаче иска това да стане планово, организирано, а това означава, че може да й се наложи да се опита да свие продажбите, като избере това, което вече казах, че не бива да прави: да похарчи част от резервите си и дори като обложи с данъци хората, които прехвърлят свои средства в чужбина. Това в действителност е по-разумно, отколкото изглежда. Смисълът на подобно действие е в това, че Русия трябва да запази резервите, ако стане съвсем лошо, а не просто лошо.

Най-важното е, че рублата ще продължа да спада и по-нататък, докато спадат котировките на петрола. А ако ви се струва, че това вече сте го виждали преди, то причината е, че наистина е така. Дали става дума за 1986 година или за 2016-а, руската икономика е силна само тогава, когато цената на петрола е трайна, което пък означава, че сега тя е е много силна.

Доходите на обикновените руснаци само през миналата година са се свили с 9% с отчитане на инфлацията. За Путин това не е добър знак.
 

/БТА/
 


450
Още по темата: петролРусияикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До StrikerКитай се е конкурирал с Америка ли ? Хммммм в кво бе човек ? Във копирането на фалшиви айфони ли бе ? ха Ха Ха ха ха или в краденето на технологии
196
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДедоНикога не казвай никога, изборите следиш ли ? В скоро време руска партия в парламента няма да има от парламента ще се преместят в пенсионерските клубове а от там на ония свят и в учебниците по история
195
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен292 кравешките мечти са сбъднати, а те са свинска реалност за свинете в ***, в която дори и децата на путин и Сергей Лавров не искат да живеят, както и всички други милиардерски дечица и стотици хиляди играещи лотарията за зелена карта
194
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиБоби не се напъвай бе братче, ще си изкараш някой мозъчен хемороид от напъване, дори и руснаците дори и сирийците и иранците които са новите ви мюсюлмански братя искат долари и евро, а не рубли, и нищо чудно при тази ежегодишна инфлация от над десет процента всяка година с путин на власт, но садомазото е модерно в русия, те нали се биеха с клонки в общите си бани
193
2
 
36
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Много сте зле дедовото, Русия ке свърши ама Русофилите у България - никога!
192
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Октомври 1917 = Октомври 2017
191
6
 
35
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До кокоspa 279Добре бре умнико ето ти съпътстващо събитие сняг във Вашингтон. САЩ 70-% от БВП е от услуги. Идва сняг или каквото и да е непредвидено събитие и "ЗАГУБИ ЗА МИЛИАРДИ ДОЛАРИ" ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА "УСЛУЖВАШ"Ако дойде непредвидено събитие в Русия какво става? Ето пример Преди 3 години падна метеорит до руски град в Сибир и практически изби всички стъкла по средата на зимата. Две седмици по-късно с доставката на няколко влака със стъкла и проблема се реши.
190
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До StrikerНяма нужда да си сменяш имената. Спокойно може да пишеш под едно име - то се разбира кой си и каъв си :)
189
4
 
34
 
! Отговори
Striker преди 5 години
С няколко думи: Да живее хипофизното кремлинско джужде! НАТО няма нужда да се хаби, джуджето кинта и пеесе само ще дозакопае каквото е останало от Мужикистан. Няма по-изстрадал, обаче и *** народ от мужиците. 2016-та сме, Китай се конкурира с Америка, а тия се чудят к'во да ядат, благодарения на вожда-лилипуткин. Обаче Кримнаш, хахаха!
188
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха...Ленин би казал:онанизъм+бобизъм=комунизъм или руска икономика
187
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе няма ли кой да го хване Боби за ушите и да го замъкне при Путин?Стига си е хабял полезните съвети тук напразно.Иначе статията е доста мека и дипломатична.Положението в Русия е мноого пи-зле.Там на практика "икономиката" е заложник на цената на петрола,независимо от бобизмите.Абе знаете онанизмът(импортозаместването) до какво води.
186
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 283Приятелю... На хранилка ли си някъде или просто си трагично объркан?....Дано да вземаш някой лев, пишейки възхвали за запада... Да си докарваш по нещо, иначе си загубен!
185
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се унищожи русия за да млъкнат най сетне тук скапаните русофили. България е виждала само лошо от русия. Дори през 1878 година реално са искали да ни породят. Никъде в санстефанският договор не е записано името България а вместо това е записано ЗАДУНАЙСКА БАЛКАНСКА ОБЛАСТ. Благодарение на намесата на европа сме държава
184
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Не на РусияОх, ох, ох... по колко изкарваш? По колко ти плащат? :)
183
5
 
36
 
! Отговори
Не на Русия преди 5 години
Това е най хубаво че русия да фалира. Поне света ще се отърве от последното останало зло - русия.
182
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кокоspaКакто каза един световно известен френски актьор:"Разликата м/у запада и Русия е, че в Русия олигарсите се страхуват от президента"
181
5
 
34
 
! Отговори
кокоspa преди 5 години
В Русия НЯМА пазарна икономика!!82% от нея е контролирана от държавата-съответно има постсъветски контролиран пазар.Сферата на услугите дава едва 3,5 %от парите.Селското стопанство е от брежневските времена.Високотехологичните производства са само 0,8%от БВП.Самозадоволяването е приом в обществата от времената на 19 век.Даже арабите го проумяха-ОАЕ,Кувейт,Катар-залагайки не само на петрола!!!Не и Русия!!!
180
3
 
44
 
! Отговори
та какво казвате?.. преди 5 години
ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ ЕВРОПА :)Великобритания 9,6 трилона $ (406% от БВП)Германия 5,5 трл.$ (145% от БВП)Франция 5.8 трл.$ (222% от БВП)Люксембург 3.5 трл.$ (3443% от БВП)Испания 2.3 трл.$ (167% от БВП)Ирландия 240 трл.$ (1008% от БВП)Белгия 1.3 трл.$ (266% от БВП)Швеция 1.15 трл.$ (187% от БВП)Австрия 820 млрд.$ (200% от БВП)Гърция 575 млрд. (174% от БВП)Португалия 549 млрд. (223% от БВП)Италия 2.65 трилиона $ (124% от БВП)Дания 593 млрд. (180% от БВП)
179
2
 
32
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До кокоspa 174Путин и Лимузини? Пари за Оръжия?1. Коко в РФ за разработката на почти всяко оръжие плаща държавата. След това като почне производството държавата плаща само производствена цена която е с пъти по-евтина от цената която би платил чужда страна - в цената е включена и цената на разработката за клиента страна.2. Ефективността на РФ производство беше 20% сега вместо ръчни стругове и роботи си поръчват от примерно Хюндай Хеви Индъстриз или Самсунг ултрамодерни с цифрово управление.
178
7
 
36
 
! Отговори
кокоspa преди 5 години
Смущаващо е че Путин харчи парите за оръжие,луксозни грандомански лимузини ....загърбвайки икономиката(доколкото я има).Ефективноста на руското производтсво е 20% от това в Германия а енергоемкоста е 3 пъти по-висока.Продукт който в Русия се прави за 1 час,в Южна Корея се прави за 13 минути.Икономиката дураки.....