Съболезнования за Лондон от света, за Санкт Петербург – мълчание!

Западът прилага двоен стандарт, когато реагира на терористични атаки
5 апр 2017 21:32, Елка Василева
417
Съболезнования за Лондон от света, за Санкт Петербург – мълчание!
Снимка: архив, Reuters

На 22 март един мъж използва кола и нож, за да нападне цивилни и полицаи пред лондонския дворец Уестминстър, емблематичния дом на британския парламент. Четирима души бяха убити в нападението, което скоро след това бе определено като терористичен акт. Извършителят бе застрелян от полицията.

Нападението бързо предизвика порой от шок и мъка из цял свят. Световни лидери побързаха да изразят съпричастността си с хората в Лондон; броени часове след атаката президентът Тръмп изрази съболезнованията си в Тwitter.

Междувременно световноизвестни обекти в Берлин, Париж и Тел Авив почетоха паметта на жертвите на атаката, като бяха осветени в цветовете на британското знаме или угасиха светлините си, пише "Вашингтон пост".

Още по темата

По-малко от две седмици след лондонското нападение бе извършена друга предполагаема терористична атака. В понеделник бомба избухна във вагон на метрото в Санкт Петербург. В експлозията бяха убити най-малко 14 души, а десетки бяха ранени. Нови заплахи и съобщения, че е намерено второ взривно устройство, изправиха на нокти втория по големина град на Русия.

Ако обаче руснаците са се надявали на подобен изблик на международна скръб, те са останали разочаровани. Имаше твърде малко изрази на съпричастност в социалните медии, не се споделяха снимки в знак на почит или популярен хаштаг като "#wearestpetersburg" (Ние сме Санкт Петербург). Атака срещу Русия изглежда не привлече такова внимание като атаката над Великобритания, въпреки че бяха убити повече хора.

Въпреки че някои световни лидери поднесоха съболезнования, реакциите им бяха по-сдържани, отколкото при предишни атаки като тази в Лондон.

Дори Тръмп, който рядко пропуска възможност да пусне бърз туит в отговор на терористични нападения, когато се подозира, че се дължат на ислямистки екстремизъм, запази мълчание в Тwitter за нападението в Санкт Петербург. Вместо това Белият дом официално прочете съдържането на обаждането на Тръмп до руския президент Владимир Путин. Тръмп каза, че нападението е "ужасно нещо", но едва след като бе запитан за него от журналисти.

По света имаше твърде малко видими почитания на паметта на жертвите от Санкт Петербург. Бранденбургската врата в Берлин бе осветена в цветовете на британското знаме след нападението в Лондон. През последните години тази знакова структура бе осветявана и с цветовете на израелското, турското и френското знаме след терористични нападения, а след ужасяващата стрелба в нощен гей клуб в Орландо монументът бе осветен в цветовете на дъгата.

Бранденбургската врата обаче не почете руските жертви. Говорител на общината впоследствие каза на местни журналисти, че подобна илюминация се извършва само след нападения в побратимени градове или "места, с които Берлин има специални отношения".

Айфеловата кула в Париж обаче угаси светлините си след нападението в Лондон и даде други изрази на почит след други терористични нападения. Тя обаче не отбеляза нападението в Санкт Петербург в понеделник вечерта. Едва след като бяха отправени критики, кметът на Париж Ан Идалго обяви във вторник, че светлините на кулата ще бъдат намалени в памет на жертвите в Русия.

Кметството на Тел Авив бе една от малкото сгради в чужбина, които почетоха жертвите в Санкт Петербург, осветявайки се в цветовете на руското знаме. То постъпи по същия начин с британските жертви.

Относителната липса на международно съчувствие не остана незабелязана от наблюдателите. Руските държавни медии RT и "Спутник" отбелязаха, че нито Айфеловата кула, нито Бранденбургската врата са почели жертвите от Санкт Петербург в понеделник. Потребители в социални медии в Русия и други страни заявиха, че Западът прилага двоен стандарт, когато реагира на атаки.

Това обвинение не е нещо ново. Терористичните атаки в Западна Европа или САЩ обикновено получават голямо и почти мигновено внимание, но много по-честите и обикновено много по-смъртоносни атаки в мюсюлманския свят често отминават почти незабелязани.

Самоубийствените атентати на "Ислямска държава" в Багдад не карат кой знае колко хора да сменят снимката си в профила във Facebook с тази на иракското знаме, например, дори когато са убити стотици цивилни.

За руснаците проблемът се изостря от спорната международна репутация на страната им. Дори Тръмп, който често е изразявал желание за по-близки отношения с Путин, може да не е искал да бъде свързван с Русия в този момент, като се има предвид полемиката около твърденията за връзки на предизборния му екип с Кремъл. Руските военни действия в Украйна и Сирия също очевидно влияят на начина, по който мнозина възприемат нападенията срещу руснаци.

Колкото и да е парадоксално,  дългият опит на Русия с тероризма може би я прави дори по-малко симпатична за чужденците. През последните повече от 20 години Русия понесе няколко смъртоносни нападения. По някои критерии тя е претърпяла най-много терористични нападения от която и да е европейска държава от 1970 г. насам, но руската държава често е реагирала грубо и непохватно на тези атаки. Някои биха казали, че тези реакции поставят още повече руснаци в опасност.

Една добре известна теория на конспирацията гласи, че бомбените нападения в жилищни блокове в Русия през 1999 г., в които бяха убити над 300 души, всъщност са били дело на държавата и са имали за цел да направят Путин президент и да оправдаят нова война с чеченските бунтовници. Известни хора като бившия световен шампион по шах и руски продемократичен активист Гари Каспаров намекват, че държавата е замесена в бомбения атентат от понеделник, но не дават доказателства в подкрепа на твърдението си.

Недоверието към руското държавно управление е разбираемо в днешната обстановка, но липсата на международна реакция и ширещите се теории на конспирацията след нападението от понеделник смущават дори някои критици на Кремъл. Роденият във Великобритания експерт по руска сигурност Марк Галеоти вчера написа във в. "Москоу таймс", че видимата международна апатия единствено "помага на тезата на Кремъл, която много пъти е бил използвана с далеч по-малко основания" - а именно, че Западът иска на руснаците да им се случват лоши неща.

Международната реакция пропуска и факта, че жертвите на атаката от понеделник бяха обикновени руснаци, които живеят във велик, творчески активен и подчертано европейски град. И тези жители на Санкт Петербург реагираха на атаката със състрадание и солидарност, като предлагаха безплатен превоз на засегнати пътници на метрото или се редяха на опашка да даряват кръв за пострадалите.

Всички хора биха се гордели с такава реакция - без значение дали живеят в Русия, във Великобритания или другаде.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
3
 
5
 
! Отговори
до един там преди 7 години
Замисли се,че ако тези държави не се демократизира,и продължат да се множат,тогава не 2 милиона ще тръгнат към Евроа,а двеста милиона.И не си мисли че ако почнеш да стреляш ще ги спреш,тези хора в името на Алах пак ще тръгват.Можеш ли всеки ден да стреляш по лодки с жени и деца?Работите са сложни.Най лесно е да го оставиш да се множат,и да си пиеш кафето на някой европейски плаж,но някой ден,няма да види морето от лодки и тогава ще настане много по голяма касапница от сега.
163
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТСлед като оплю всички кажи сега ти какво предлагаш за Сирия и Украйна ?
162
6
 
1
 
! Отговори
до 269 Атакиста преди 7 години
Верваме ти, че си пил и скъпи пури сигурно си пафкал е сега като ни продадете на рашките пак ще има пури ама тоз път ще лапате на Путин пурата ха-ха-ха.
161
4
 
0
 
! Отговори
до един там преди 7 години
Ти не си спомняш да е имала бежанска вълна от Сирия,защото може би не следиш какво се случва по света.Трябва да четеш и да се интерисуваш повече.Да гледаш обективно на нещата,а не да повтаряш изтъркани клишета.Проблема с бежанците започна много преди войната в Сирия.Хиляди бежанци бяха пускани към Европа,най вече към Италия,и по малко към Гърция и в това беше замесен Кадафи.Той и други работи искаше да прави,велики съюзи между ислямски държави,предупредиха го,той се направи на голям и го отнесе.
160
3
 
1
 
! Отговори
няма значение преди 7 години
Грозно,срамно,позорно!
159
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТСъберете се атакистите в някое село и си нaправете едно ТКЗС така ще си върнете бай Тошовото време и никой няма да ви пречи да живеете като истински колхозници. Бийте шута на гнилите капиталисти хем най-сетне нервите ви може да улегнат ха-ха-ха. Или още предпочитате френското шампанско и Ривириерата като предпочитана дестинация.
158
5
 
0
 
! Отговори
до 249 преди 7 години
Това си е техен вътрешен проблем Асад няма как да остане на власт рано или късно ако остане в Сирия някой ще му свети маслото. При тъй създалото се положение е по-добре да си ходи.
157
2
 
4
 
! Отговори
един там преди 7 години
До 246,Никой не защитавам, само констатирам факти! Как беше Либия преди и как е след демократизацията- обективно погледнато сега е по-зле там! Нещо не си спомням да е имало бежанска вълна от Сирия преди 5-6 години! Само едно се питам- защо и на кой/кои беше необходима тази демократизация на тези арабски държави?
156
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТАха Асад и *** добре ще ''демократизират'' Сирия и после защо всички знаят, че Путин е масов убиец.
155
3
 
3
 
! Отговори
extremist преди 7 години
До до 239 : ДА ТОЧНО ТАКА - В Ю-ТУБАТА ГИ ИМА СЪБАРЯНКИ НА САДАМОВИ ПАМЕТНИЦИ И СЪЩО ТАКА ИМА ПРЕВЕДЕНИ ИЗКАЗВАНИЯ НА ИРАКЧАНИ С ГОРЕЩИ СЪЖАЛЕНИЯ ЗА ТАЗИ ГРЕШКА....ТА ЗА ТВА ГОВОРИМ В ТЕМАТА ЗА ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ
154
4
 
2
 
! Отговори
до един там преди 7 години
Ти ги защитаваш,ама като стане калабълака,те ще стрелят по теб,щото не се кланяш на алах.История не си ли учил,не си ли чел за Османскат Империя и за 500 години робство.Тези държави трябва да се демократизират и исляма да им бъде избит от главите.Проблема е че самите хора там не са виновни,те се раждат и от малки разни като Кадафи и започват да ги възпитават в исляма.Познавам много хора от ИзтокА,не са глупави,виждат и искат хубавия живот.Но от малки им промиват мозъците и е трудно да се откъсна
153
2
 
2
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 241,Не не разбрах? Само да те известя- кадафито отдавна е в небитието! Бегай да демократизираш в Либия! Асад, че ще го махаме, добре! Въпроса, обаче е следния- след като го махнем Асад, кой точно ще демократизира Сирия?
152
2
 
2
 
! Отговори
до един там преди 7 години
Кое не ти е ясно момче.В мюсулманските държави единственото което правят е да се множат,да се кланят на алах и да са готови да умрат за алах.В цял свят вече 1 милиард от тези прекрасни хора.Ако не се демократизират,ще продължат да се множат и в един момент ще им стане тясно.Някой луд като Кадафи или Садам ще ги подкукороса и ще обевят джихад на света.Пакистан вече са 180 милиона и имат атомни бомби.Иран са към 100 милиона и искат да имат атомни бомби.Разбра ли сега за кво иде дума.
151
4
 
1
 
! Отговори
до 235 преди 7 години
*** в Ютуб още ги има събарянията на паметниците на Саддам и си припомни сам. Нима мислиш, че ЕС се е построил за един ден и без революции нима мислиш, че във САЩ не е имало гражданска война за да има днес такъв ЕС и САЩ. Hе става за един ден мой човек, всичко е на опита проба - грешка, но от ЕС няма по-добро и ти го знаеш Демокрацията се отстоява със всеки изминал ден, като задължение на всеки европeйски гражданин, ако не ти харесва С, Корея, Куба или Венецуела *** провери после ще ни разкажеш
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти къде търсиш демокрация по време на див империализъм?
149
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТ"Хамерикнските добитъци, вече с нищо не могат да ме изненадат, камо ли с такава евтина провокация."И ти руски подлизурко с нищо не можеш да изненадаш, освен с плонжовете в краката на Путин и гъзолизането на всякакви наcpани руски 3адници.
148
2
 
4
 
! Отговори
един там преди 7 години
До (до 221),Добре, би ли ми припомнил/а от колко време я искат тази демокрация иракчаните? Колко години минаха откакто убиха Садам? Ти гарантираш ли, че щом Асад абдикира, веднага в Сирия ще настъпи мир и просперитет! Нека да оставим Ирак, да погледнем към Либия! Кадафито и той отдавна вече е на оня свят! Само че демокрацията в Либия нещо май все още се губи някъде!
147
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин никого не взима нищо чуждо, а как е накупил тия яхти или си е спестявал от закуската ? Aко му лъснат сметките от офшорките може да се изненадаме защо народа му пие бояришник и краде земята на съседите си тоя клептоман.
146
2
 
0
 
! Отговори
extremist преди 7 години
До Анонимен 225 : СЪВСЕМ НАПРОТИВ; ДЯДО И БАЩА МИ БКП ГИ ГОНЕШЕ ! А КОЙТО НЯМА ДОРИ И ДРЕБНА МИСЪЛ В ПРАЗНАТА СИ ТИКВА СИ ПЛАЩА ЗА ТОВА. ТИ НЯМА ДА БЪДЕШ ИЗКЛЮЧЕНИЕ
145
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 221:човешката история е историята за това как едни хора подчиняват на волята си други хора.Обикновено тези взаимоотношения имат икономически измерения.Лично аз съм му хванала цаката-нямам деца, мен може да ме експлоатират, но роб след мен няма да имат.