Без свинско за хлапетата в две детски градини в Лайпциг: Културен диктат!?

Наложи се полиция да патрулира пред двете забавачници
Обновена: 26 юли 2019 09:03 | 25 юли 2019 21:30,
169
Без свинско за хлапетата в две детски градини в Лайпциг: Културен диктат!?
Снимка: архив, Reuters

Новината, че две детски градини в Лайпциг са решили да изключат свинското месо и продуктите, съдържащи желатин (напр. желирани мечета) от ежедневното меню на децата, предизвика многобройни критики в мрежата. За готвената промяна съобщи най-напред вестник "Билд", който написа, че това се правело заради две мюсюлмански деца.

"От уважение към променящия се свят, от 15 юли ще се сервират само ястия и закуски, които не съдържат свинско месо", се казва в цитирано от "Билд" писмо до родителите.

Още по темата
Заради разгорещените реакции обаче полицията в Лайпциг изпрати патрулни коли, които да охраняват двете градини - за да ги предпази от "възможни опасности", съобщава агенция ДПА. Вълната от възмущение принуди ръководството на двете градини да замразят плановете си, пише DW.

"Изумени сме от тази реакция", казва директорът Волфганг Шефер пред ДПА.

"Културен диктат"

Новината на вестник "Билд" се разпространи като горски пожар в социалните мрежи, а хаштагът #Schweinefleisch (свинско месо) е най-споделяният в Туитър през последните дни. Местната организация на Християндемократическия съюз (ХДС) в Саксония обяви, че това е равносилно на "забрана на свинското месо", което е неприемливо.

Беатрикс фон Щорх, депутатка от крайнодясната "Алтернатива за Германия", смята тази идея за "културен диктат", опирайки се твърдението, че детските градини са взели това решение от уважение към мюсюлманските деца.

"Все едно заради германските деца в Рияд, които не искат да се отказват от наденичките къривурст, тамошното общество да промени хранителните си навици", е цитирана да казва Фон Щорх.

Според социалдемократката Сосан Шебли, която е от палестински произход, мярката може и да е с добри намерения, но тя не допринася с нищо за приобщаването на мюсюлманите. "Ако детските градини, училищата и други подобни заведения решат съвсем да изключат месото от менюто си и да предлагат само вегетарианска храна, аз не бих имала нищо против. Но не приемам това да се представя за нещо, което се прави от уважение към мюсюлманите", написа тя в Туитър.

Родители: този дебат е абсурден

Шницелите, колбасите, желираните бонбони - много класически германски ястия съдържат свински съставки. В много детски градини и училища за децата, които поради религиозни причини, алергии или на диетично хранене не могат да консумират определен вид месо, често се предлага алтернативно меню.

Някои от родителите на децата в двете детски градини одобряват решението на ръководството за изваждане на свинското от менюто. По този повод една майка казва пред ДПА, че дебатът е абсурден и че нейната 4-годишна дъщеря изобщо не разбира дали в храната, която получава, има свинско или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Jas преди 4 години
..до какъв тотален и самоунищожителен абсурд стигнаха почти всички "развити" европейски народи. Днес ще е свинското в детски градини и училища, утре ще е отстраняването на Коледа и Велик ден с всичките им атрибути и накрая, както недавно се изяви Murter Merkel, че Рамадана би трябвало вече да се смята за част от немската култура, от Европатс на Русо, Гьоте, Шилер и т.н. няма да остане нищо освен помия а свинското ще изчезне, но пък ще има фалафал, дьонер и други халал помии.
103
3
 
0
 
! Отговори
Иван преди 4 години
От свинско и алкохол се получава Делянката, така че добре са направили хората.
102
1
 
7
 
! Отговори
Сокол Юнак млати преди 4 години
България и тя там върви, но под лозунга за борба с т.н. чума по прасетата.
101
0
 
6
 
! Отговори
mnmn преди 4 години
Градините са частни. Там решенията се взимат от самите родители.
100
0
 
29
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Тотален регрес. Вместо да се интегрират и влязат в 21 век, те им толерират средновекоените суеверия. А те не са малко! Освен свинското, забраняват и алкохола, изображенията на живи същества, музиката, земята е плоска и т.н.
99
0
 
8
 
! Отговори
KOC преди 4 години
от УВАЖЕНИЕ към променящата се България да има само пица маргарита и дюнери с пилешко, затва сутрин ша млатите баници на обяд дюнери с айрян а за вечеря топла пица, а сега преглътнете вкусотия е
98
0
 
15
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
Истината е че без Прусия, Германия е едно нищо ...
97
2
 
14
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Няма свинско в България, изядоха го евреите!
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може свинското да е от България...
95
0
 
6
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Да натискаме на овче ,докато няма и АЧО.
94
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Населението свикна с тези подлости- турци и мигранти изобщо не са допускани до социална промоция- гърбят из мизерията, но местните се престарават с пишман показност уж колко се съобразяват... всъщност интеграцията е провал и това е студено разделено съжителстване
93
2
 
12
 
! Отговори
РККА преди 4 години
е у нас унищожиха 100 000 пра,сета по същата причина,щото артъка от швабските детски градини ще го консумира *** купувайки го от Кауфланд и Лидъл...
92
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още някой мандат на Юдео Демократите и ще им забранят да живеят. На всеки германец вече му омръзна да му диктуват живота, араби, гейове изрудски норми, античовешко е.Евреите искат да почнат 3тата световна пак от Германия, наблъскаха 20млн талибани,сега е време да дърпат конците. Като гръмне първата пушка се почват. Тогава ще търсим Русия пак (аз ги мразя тези простаци), защото друг избор няма да има. Иска се всеки ден отпор, корумпиран по корумпиран.Евреите работят само с подкупи.
91
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е хубаво така,освен със свинско обиждат мюсюлманчетата и с Коледа и коледни елхи.
90
1
 
32
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
това е уникална простотия!Тя показва само ,че дойчовците са тотално объркани и изперкани!..Ако утре друго муслиманче каже че не яде хляб,и хляба ли ще забранят ?..Дойчовците носят тегобата на чутовното престъпление с/у човечеството покрай ВСВ..Чувстват вината,но нямат представа как да я компенсират..За това Трепкащата напълни Европа с всякаква из мет..Но това не само не смекчава вината им за ВСВ,но и добавя НОВА,тоя път по-страшна , пред народите на Европа..
89
18
 
6
 
! Отговори
От Канада преди 4 години
В Монреал сме всички от семейството на шумаж + социални предобивки. 1500 доларес на месец си докарвам с лежане само аз! Вие работете за 500 лева и се смейте на германците, че забраняват свинското!
88
2
 
25
 
! Отговори
Баба от морето преди 4 години
Свинското е част от културните традиции на германците. До там ли го докараха? Познавам германци и голяма част от тях не могат да преглътнат агнешко. Повдига им се само от миризмата. Добре, че нашите мюсюлмани са разумни хора и нямат проблем с яденето на свинско в детските градини. Когато са ни идвали на гости мюсюлмани, имаме такива приятели, са си хапвали и луканка и други мезета.
87
4
 
15
 
! Отговори
Мустафа Кемал преди 4 години
Абе аркадаш, лиебе фреундин, както се казва на немски. Това са малки деца, а по-големи да са, дори и възрастни хора да са, като сте гладни питате ли, в ресторанта, "ама в тва свинско ли има или не?". Да не говорим, че масово месото се заменя с какви ли не заместите с хормони и гмо, че сега и с тази чума по шопарите хептен ще станат зле нещата. От цялата тази история АfD и останалите партии правят едни добри пари и стабилен PR. Айде със здраве братя и сестри българи.
86
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Korean soup"През 1938 г. немските войски навлизат в Австрия, като същевремнно се провежда и референдум за или против присъединяването към Германия. Резултатът е решително в полза на присъединяването. Чрез договора за присъединяване -аншлус Австрия става част от Германската империя. "99,7 % от австрийците са гласували за присъединяването на референдума та не е било чаааак толкова насилствено.
85
0
 
8
 
! Отговори
До 1ъ преди 4 години
Напротив! Де да беше бавно...