Цвекло, ряпа, колбас от лешници - какво са яли германците след войната?

Нужна е била огромна изобретателност за изхранване на семействата
1 юли 2020 19:15, Елка Василева
53
Цвекло, ряпа, колбас от лешници - какво са яли германците след войната?
Снимка: архив, БГНЕС

Какво са яли германците в първите години след войната? Цвекло и особено много картофи. Това са две от основните съставки на ястията, приготвяни навремето. Една нова книга представя някои рецепти от следвоенна Германия.

Когато в началото на епидемията от коронавирус от рафтовете на магазините в Германия изчезнаха брашното и маята, много от по-възрастите хора неволно си припомниха първите гладни години след Втората световна война, пише Дойче веле.

Тетрадката с рецепти на дядо

Навремето в разрушените германски градове изхранването на децата е било организирано в училищата - там са им раздавали хляб и горещ бульон от зеленчуци. В селата подобни възможности за учениците обаче не е имало. Още по-тежко е било положението на бежанците и преселниците.

Габриеле Шменкел узнала от разказите на майка си колко трудно е било снабдяването с хранителни продукти в първите години след войната. Семейството било принудено да напусне Судетската област. От предишната родина им останали само спомени и... готварски рецепти. Дядото на Габриеле ги записвал по памет в дебела тетрадка, като замествал някои от дефицитните съставките с други, по-достъпни.

Прочитайки тази тетрадка, Габриеле Шменкел решила да разкаже за това как хората са били принудени да проявяват огромна изобретателност, за да нахранят семействата си. Така се ражда нейната книга "Лека кухня от тежки времена: оригинални рецепти от следвоенно време".

В нея се откриват някои ястия, които навремето са били храна за бедни хора, а днес се ползват с изключителна популярност, както и някои потънали в забрава рецепти. Особена изобретателност е била необходима да се заместят липсващите след войната продукти като месо, масло, брашно и захар. Домакините са били изправени пред сериозно предизвикателство, изискващо фантазия и умение.

"Почти единствената храна, с която разполагахме едно време, беше цвеклото - ядяхме го сутрин, обед и вечер", спомня си роденият в Тюрингия Райнер Якоби, който през 1945-та бил на осем години.

В наши дни цвеклото, пащърнакът и ряпата, както и някои други кореноплодни растения са много популярни поради високото им съдържание на витамини и полезни микроелементи. В готварската книга с рецепти на Габриеле Шменкел например се открива рецепта за кюфтета от сварено цвекло, моркови, ситно настърган лук и овесена каша. Всичко това се смесва заедно с няколко лъжици мляко и се пържи в растителна мазнина.

Повечето ястия от следвоенната кухня са били приготвяни от обикновени и евтини продукти (ряпа, кисело зеле, ревен и тиква). Тези продукти днес ги препоръчват на хората, които имат непоносимост към глутена и лактозата или страдат от диабет.

Вегетарианските варианти на гулаш, състоящ се от земна ябълка и репи, също са елемент от днешната здравословна кухня.

Прочутата германска яхния (Eintopf), която по принцип задължително съдържа и месо или наденички, в гладните години след войната е била приготвяна от кестени и жълъди, които хората събирали из горите и парковете. Младите, млечни жълъди са били запичани в тиган с щипка захар или лъжица сироп от захарно цвекло. След това постепенно към тях е била добавяна вода, докато се получи гъста каша. В добавка към ястието често са ползвали диворастящи растения като глухарче, коприва, маргаритки.

Как се приготвя колбас от лешници

В годините след войната в Германия са приготвяли колбаси от лешници - ядките, съдържащи много цинк и желязо, са били много ценна храна.

Ето и една рецепта за лешников "колбас": Лешниците се запичат леко в тиган или се потапят в гореща вода, за да се обелят. След това се смилат и се смесват с картофено пюре. Към сместа се добавят сол, лук и подправки на вкус. След това сместа се пълни в черва - естествени или изкуствени - и те се варят за около час. Вместо лешници могат да се ползват също други видове ядки или слънчогледови семки.

В гладните години след войната приготвяли популярното днес ястие "Фалшив заек", като замествали месото на заека с малко кайма, смесена с картофи, лук и хляб, накиснат във вода. В онези времена са приготвяли също така мармалад, сварен от репи, "мед", приготвен от обезмаслено мляко със захар, и "вино" от шипки. А вместо масло филиите за закуска са били намазвани с горчица, която в Германия по принцип няма остър вкус.

Истинското кафе след войната било заменяно от различни заместители - като ечемик, корени от цикория, коренища от земна ябълка, шипки или семена от сладък картоф. Торти и печива са били приготвяни от моркови и картофи.

Картофите изобщо са били основна храна на германците след войната, както и основен заместител на пшеничното брашно. А формите за изпичане на хляб или кексове са били намазвани не с олио или масло, а с пчелен восък. Битата сметана, която в Германия по традиция поднасят към тортите, е била замествана от обезмаслено мляко, към което са добавяли лъжица захар и лъжица картофено нишесте.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
5
 
! Отговори
Беселина преди 3 години
Не само за германците е било трудно, било е трудно и у нас, и в СССР, и във Франция... Войната е огромно зло, никога да не го допускаме да ни се случи!
35
1
 
3
 
! Отговори
Хюго Бос до 33 преди 3 години
Да не говорим как с вагоните са изнацяли нашата храна за фронтовете им. За лагерите да не говорим. Ама то Дойчето веле толкова си може- дай им да описват нацистка германия с розови краски и кокко интересно е било. Нещо като нашето "съжителство" == геноцид.
34
2
 
5
 
! Отговори
Хюго Бос до 34 преди 3 години
Оцелели са и са се възстановили благодарени на САЩ. Разгледйа какво се е случило там където е минал съветския ботиуш и там където е минал Чичо Сам. Справка, двете Германии.
33
2
 
4
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
Трябва да ги съжалявам ли, какво? като не могат да воюват, а са алчни, да не почват войни. заради тях попаднахме под съветския ботуш. право го каза Кошлуков- 9 май донесе свободата на Западна Европа, но за Източна тепъурва започна за 45 г.
32
3
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Каквото и да са яли германците след войната са оцелели и само за 10 години Германия е възстановила и надградила икономиката си буквално от руините на ВСВ, за разлиса от едни победители, които освобождавайки ни от фашизма ни натресоха комунизЪма си, а там дето е минал той и сега трева не никне ... !!!
31
4
 
8
 
! Отговори
госпожо василева преди 3 години
как мислите, с какво са се изхранвали по време на войната поляците, руснаците, гърците и още ред народи въвлечени във войната с цел постигане на благоденствие на тази висша раса....
30
10
 
12
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
А ние, по златните години на социализъма ядяхме не много разнообразна, но истинска храна. Сега, в тази изключително вредна демокрация, има богато разнообразие от изключително скапана храна, като за третия свят.
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От колбас от лешници и ряпа стигнаха до робство в кланиците. Нямат мярка немците. Ако се види днес някой немец и да не е грандоман то той е или от ГДР или от Румъния.
28
5
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Германците след войната са яли тези неща , а ние след 50 г. комунизъм , днес ядем същото като германците тогава.
27
4
 
11
 
! Отговори
Цецо ловецо преди 3 години
По принцип всичко се яде. Братята китайци го доказват. Храна има за 5 планети но хората са леко глупави и живеят неефективно. В Индия има каста които рупат плъхове, печени, но всички ги избягват.
26
2
 
7
 
! Отговори
Крив преди 3 години
До АнонимеПрав си, но Чичкото с мустака оправя безработицата на немците с повсеместно участие във военният промишлен комлекс. Войната съсипва всичко.
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип,цяла западна Европа са живяли в голям глад,мизерия,примитивност и мръстотия,преди да започат да колонизират и грабят други народи и държави.Първо започват да изселват престъпници в колониите и да заселват новите земи с престъпници,а след това,заради големия глад и земята,започват да се преселват и бедни хора към новоткритите земи и колонии,както и малка група хора,които искат да забогатяват с търговия,така се развива и корабостроенето.
24
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте лъгали,немците преди ВСВ са живяли в голяма мизерия и глад,инфлацията е хвърчала с часове и за да си купиш един хляб е трябвало да плащаш с чували пари(хартийки), немците са били считани за втора ръка хора,имали са комплекси и именно затова се връзват на играта на откачения Хит.лер,който пък доунищожи Европа и изби 60 милиона европейци и направи Европа зависима.След ВСВ и на изток в ГДР и на запад в ГФР,немците разцъфтяват и се развиват добре.
23
1
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
По-важно е какво ще ядат,когато им сложат чaлмите.
22
6
 
17
 
! Отговори
До12 преди 3 години
Имаш предвид консерванти, палмово масло, модифицирани мазнини, увкосители.. и захар във всеки продукт???Като живеещ на Запад мога да ти кажа , че храната на интелигентните хора с възможности е проста и натурална и органична - точно каквато беше истинската храна в България преди пазара да се залее с вносни и новоизмислени наши ***.
21
2
 
9
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
В момента на запад елдата е като чията у нас . Модерна суперхрана и много по- скъпа от...всеки макдоналдски ***, например .Така че по кротко с определенията
20
7
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Това ГФР не съм го чувал, че и световни са станали. Значи има ФРГ и ГДР. Преди да се пениш момче, попрочети малко история.
19
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 3 години
Не е важно дали е много, а че е свободно, за разлика от други сайтове !
18
7
 
2
 
! Отговори
11 преди 3 години
Туй със земните ябълки изкърти всички мивки, лепи плочки, дави риба, цепи мрака и *** бухали.
17
4
 
4
 
! Отговори
11 преди 3 години
До ЦРУИ сеа кво пръдна?