Насред Германия: Експлоатация, недадени заплати и нощувки в гората

Тъжната история на 13 поляци, завършила с щастлив край
31 май 2021 21:17, Александър Попов
169
Насред Германия: Експлоатация, недадени заплати и нощувки в гората
Снимка: Grzegorz Szymanowski/DW

История с хепиенд: след 4 дни в гората и след като в Полша се вдигна шум, некоректен работодател от Източна Германия обеща да се издължи на бившите си работници. Това е тъжната история на 13 полски разносвачи на пакети.

След четири нощи в гората, мокри, уморени и гладни те отиват до "Каритас", за да потърсят помощ и да се изкъпят.

"Самият аз раздавах храна на нуждаещи се в Полша преди Коледа", казва Войчех Шумлак пред "Дойче Веле". Сега той се оказва от другата страна. "Не вярвах, че в Германия може да ми се случи нещо подобно".

Отговорна за положението, в което Шумлак и други 12 мъже изпадат, е компанията Lohof Transport от провинция Тюрингия. От април мъжете разнасят пратки за нея. След като не получават заплатите си, в началото на май те напускат и са принудени да се изнесат от жилището, което им е осигурено от работодателя. Единственото, което им остава, са ключовете от служебните автомобили, които задържат като лична застраховка и средство за натиск.

"Знаехме, че няма да видим парите, ако тръгнем към Полша", казва един от мъжете. Групата прекарва четири дни в гората. Многократно дават обяснения на полицията, след като работодателят ги обвинява в кражба на автомобилите. Техните семейства в Полша им изпращат пари за храна.

Фирмата-подизпълнител имала финансови затруднения

На 26 май полският вестник "Газета Виборча" съобщава за случая. Историята за разносвачите на пратки, които живеят в гората, достига спедиторския гигант GLS, за когото Lohof Transport изпълнявала поръчки. От GLS настаняват служителите в хотел. На 28 май е постигнато споразумение между фирмата-подизпълнител и полските шофьори. "Ще чакаме докато парите ни бъдат преведени, казва Войчех Шумлак. - Дотогава нищо няма да е приключило".

От Lohof Transport отказваха интервю на ДВ. Според GLS, компанията-подизпълнител е изпаднала във финансови затруднения. Защо хората не са получили парите си, от GLS не знаят. Но говорител на компанията заяви, че тя вече няма да работи с тази транспортна фирма.

Три пъти от Lohof Transport са звънели в полицията, за да обявяват автомобилите за откраднати. И всеки път служителите са показвали своите договори за работа и са обяснявали какъв всъщност е казусът. Според тях, при една от срещите с полицията техният работодател дори си признал, че не внасял за работниците си социални и здравни осигуровки.

Безогледна експлоатация

Понякога работният ден продължавал 15 часа. "Накрая очите ни сами се затваряха", разказва един от шофьорите. Друг пък работил сумарно 340 часа през април, което прави по 85 часа на седмица. "Вечер дори не се прибираше вкъщи, вместо това спеше в колата на една бензиностанция“, разказва негов колега.

Михаел Лем от Съюза на германските синдикати не е изненадан. При куриерските фирми неспазването на работното време е по-скоро правило, отколкото изключение. Това е възможно, тъй като водачите на автомобили с тегло под 2,8 тона не трябва да документират времето на шофиране и почивка, обяснява той.

"Организирана безотговорност"

Освен това повече служители са наети от подизпълнители, какъвто е случаят и с полските шофьори. От профсъюзите определят това като “организирана безотговорност“. Така големите фирми се оказват с чисти ръце, казва Лем.

Синдикатите са информирали съответните органи в Тюрингия за нарушенията на трудовото право. Самите поляци също са подали сигнали. Фирмата-подизпълнител е поела задължението да изплати всички дължими суми на мъжете, както и на техните колеги, които вече са се прибрали. От GLS предлагат да наемат шофьорите. "Някои от нас проявяваме интерес, признава Войчех Шумлак. - Но първо нека си починем от цялата тази история."


169
Още по темата: Германияексплоатация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
3
 
! Отговори
успех преди 1 месец
същата работа като в бг. там поне са се оправили нещата- тука никога.
114
1
 
10
 
! Отговори
роб преди 1 месец
Една фирма в Германия гафи и това се чува в цяла Европа..Да дойдат да видят тук как се работи без заплати !С години!
113
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ Е ВЕЧЕ ОНАЗИ ПРЕДИШНАТА ГЕРМАНИЯ - ВЕРЕН НАШ СЪЮЗНИК.....
112
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Популизъм германците си плащат работа да искаш минималната заплата е 2-3 хилки наши пари говорим за минималната.храна сирене месо мляко мед много по качествено.ния тука не можеме да се оправиме вия германия гледате.
111
3
 
0
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
Нигу вярвам.
110
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ми къде е президент Макрон, да направи още един пакет мобилност?та да защити правата и на тези хора?или май си гледаме само интереса?а самите германци, уж толко толерантни, уцж закони спазват, правила, ама ...не че съм против ЕС, напротив, ама това лицемерие ми идва в повече...
109
1
 
17
 
! Отговори
От Германия преди 1 месец
Има много работи, за които германците си затварят очите. Ако минат проверки трябва да затварят цели фирми, а те идеално знаят кои са и не проверяват. Аз лично съм работил по 12-14 часа на пакети за 1400 евро нето. Дори не ти плащат или забавят. Няма къде да се оплачеш, защото не знаеш език. Докато научиш езика е много трудно. Единствено трябва да търпиш и да учиш немски колкото се може по-бързо и след това олекват нещата.
108
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иначе са много важни на снимката, тарикати скръстили ръце. Преди да тръгват да бяха понаучили език, работа в Германия има много, особено за шофьори. И на мен преди ми беше жал, ходя, превеждам, помагам, но тези хора не мръдват и крачка напред с езика. Има такива които живеят над 10 г. в Германия и все някой им помага, превежда и те все са недоволни. Утре пак ще тръгнат, но няма да седнат и пет думи да научат.
107
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 93В българия всичко е толкова скапано, че колкото и пари да имащ, е безмислено. От личен опит. Никога повече
106
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами да са учили бе! Аз съм в източна германия, квалифициран специалист. Техен си проблем...
105
1
 
22
 
! Отговори
не е онази Германия! преди 1 месец
В моите представи беше рай пред комунизма и спасение на запад! Ислямизира се!Голямо желание - голямо разочарование...
104
4
 
12
 
! Отговори
До 93 преди 1 месец
Че ако си интелигентен хич не ти трябва да работиш в чужбина. В България има толкова възможности , даващи условия и качество на живот, които никога не би получил на запад- като . Казвам го от личен опит. Единствено нискоквалифицираните и безработните там ще са по добре .
103
0
 
14
 
! Отговори
Ха ха преди 1 месец
Представям си статия" Немски специалисти / щото и най- простите работници там се водят специалисти" бедстват в полска гора защот полския им работодател не им е плащал и ги е изгонил от жилищата им" Звучи невъзможно? Ами щото Германия просто няма да го допусне, а работниците биха вдигнали вой до небето . Може и политически скандал да стане .Е това е разликата
102
1
 
15
 
! Отговори
Е преди 1 месец
Те са си виновни - да бяха казали , че са от Афганистан , Сирия , или от Северна Африка , че нямат документи, и че са на по 15-16 години !
101
4
 
20
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 1 месец
Полша да си ги прибере и вместо да управя голямата политика и да се готви за война с Русия, Белорусия и иска да налага нов ред, да създаде работа на хората. Фалшива нация!
100
1
 
9
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 1 месец
Нека демократите и носителите наценности от високоразвитата Германия се огледат в огледалото и тогава да критикуват другите. В този сайт пише и за Русия, там някъде ще четем за Индия, или Китай или незнам къде. Фарисеи!
99
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
истинска европейска демокрация :D
98
2
 
34
 
! Отговори
извод преди 1 месец
Митовете за "готиния" Запад постепенно се разпадат. Германия, Англия, Италия и т. н. са отлични за живот, ако имаш пари, ако нямаш - АД, истински ад. Свирепа експлоатация, на германеца или италианеца не му пука, че и ти си човек - бачкане до смърт. Преди време четох за източноевропейски "роби" в Италия, живеели в нишите на някакви скали... Стана скандал, та Европа "разбра". Тя, Европа за доста неща се прави, че не ни разбира.
97
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До104.На доло под поляците са руснаците. Договори незнаят що е?
96
7
 
17
 
! Отговори
До Гошо преди 1 месец
Най-вероятно е поляк, по долни от поляците няма в Европа. Казвам го от опит.