Руски бомбардировачи тренирали атака срещу радар в Норвегия

Руски печат: "Глобус 2" следи и балистичните ракети в Северна Русия
13 фев 2019 14:00, Елка Василева
299
Руски бомбардировачи тренирали атака срещу радар в Норвегия
Снимка: архив, Reuters

Норвегия обвини руските Въздушно-космически сили (ВКС), че са тренирали нападение срещу норвежки радар, пише в заглавие "Военное обозрение".

Директорът на норвежкото разузнаване Мортен Хага Лунде заяви пред военнослужещи в Осло, че на 14 февруари миналата година руски самолети са осъществили "драматична" имитация на атака срещу военен радар край град Вардьо в Северна Норвегия.

Риториката на Русия срещу Норвегия стана по-рязка. Военната дейност на федерацията е сигнал за влошаване на ситуацията в региона и няма никакви признаци, че през 2019 г. отношенията между двете страни ще се подобрят, каза Лунде, цитиран във "Военное обозрение".

Още по темата

Според норвежкия генерал в миналогодишната операция на руските ВКС са участвали 11 бомбардировача, излетели от военно летище в северната Колска област. Самолетите са прелетели над Баренцово море и са "имитирали атака" срещу радиолокатора край Вардьо, после са се върнали в базата си, без да минават норвежката граница.

Директорът на норвежкото разузнаване смята, че по този начин Русия е изразила недоволство от събитията в Норвегия. Той добави, че подобна "агресия" е била проявявана и срещу други страни като Финландия, Швеция, Дания, Полша, Украйна и балтийски държави. На места дори е имало нарушения на държавни граници.

Това би могло да повиши риска от опасни инциденти и да влоши още повече бездруго трудните отношения на Русия със Запада и НАТО, предупреди норвежкият генерал.

"Фиктивната атака" на Русия изплаши Норвегия, констатира по повод изявлението му "Утро".

Радарът "Глобус 2" недалеч от Вардьо край границата с Русия отдавна е препъникамък в отношенията между Москва и Осло. Официално целта му е да наблюдава космически обекти, но покрай това "Глобус 2" следи и балистичните ракети, разположени в Северна Русия, добавя електронният вестник, цитиран от БТА.

Русия неведнъж е изказвала опасения, че този радар може да стане част от американската ПРО по границата с Колския полуостров, напомня "Известия".

През ноември м. г. норвежкото министерство на отбраната заяви, че Русия уж заглушавала тази система. По-късно финландското външно министерство заяви, че смята за достоверни заключенията на Осло.

Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, заяви, че Кремъл няма никакви данни за проблеми с джипиес навигацията по време на тренировки. По думите му често се случва Русия да бъде голословно обвинявана "във всички смъртни грехове", допълва "Известия".

"Свободная пресса" цитира собствена публикация по-рано този месец, според която Агенцията за отбранителни изследвания към шведското министерство на отбраната е убедена, че руското ръководство подготвя своята армия за мащабна и продължителна война.

По данни на норвежкото разузнаване руската военна авиация тренира всяка година въздушен удар по радиолокационния комплекс във Вардьо, отбелязва изданието.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова увери, че Русия ще вземе мерки във връзка с плановете на Норвегия да оборудва в Северния Атлантик - в град Тромсьо - , пристанище, в което да приема атомни подводници, припомня "Газета".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
7
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 222: Така е, на тяхна територия да си правят каквото искат, но какво правят Русия все още на нашата :)Чукни в гугъл: Процентно споразумениеВсе още сме под влиянието на Русия за съжаление. Ако бяхме под ботуша на САЩ щяхме да бъдем ако не Япония то поне Германия или пък Южна Корея ? Все страни окупирани от лошите американци :)
128
6
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Две неща само: "Не са минали границата"...Мисля си, че на тяхна територия, руснаците могат да правят каквото си искат, без разрешение от когото и да било? Те не са протекторат , като нас, за всичко да ходят на закуска до Вашингтон да ги инструктират, или за идват посланници и конгресмени у нас."Радарът е в близост до границата" ....Интересно, руското въздушно движение ли контролира, или просто му е интересно какво става в чужда държава? Това прилича на натрапник, който вечер гледа у вас през пр
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе стига с тия "реклами" и тук бе хора! ДОСАДНО Е!
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Кюр за шуткинИ на теб ле да обяснявам, че Норвегия Е В НАТО и то отдавна. Радвай се на Република Северна Македония! Сила голяма, с едни шиптърски плоскоглавци не можа да се оправи!
125
5
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Забравих още една страна Южна Корея. То какво излиза ? Всички окупирани страни са в топ 10 ?! Япония,Германия,Южна Корея, Великобритания, Австралия сигурно ..... ех жалко,че след ВСВ нас ни окупираха рашките които мислят само за бомби. Не,че и другите не мислят за това но поне имаха ток нон-стоп (без режими) и гъзпапир :)
124
6
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Така е минусче :( цялата ни енергетика зависи от Русия. Могат да ни спрат ядреното гориво, газта, петрола.... И няма да можеш да слагаш нови минуси :)Аз съм ОК. Ток и топло имам без Русия и САЩ до края на живота си :) И финансово също съм независим от тях. Но тук само фили и един умник не каза, кажи как го направи ...... Както казах в главите ви са само играчки за смърт, а една тоалетна хартия нямахме....
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Изгърбич ЗадвратянХайде, почна се логорейната diarrhea на Подгърбич Нахебян! И спиране няма! Взе да го удря на словотворчество - "..джурмалясите хоно за стари статии...". Да му имам самочувствието - реши, че с мозъче колкото изсъхнало орехче ще обогатява българския! Кой сте вий, мислителю, Марк Аврелий, Спиноза?
122
3
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 209: Не знам кой кого е гушнал, но ние сме още в силната прегръдка на Русия и то здраво. Да не казвам,че почти цялата ни икономика зависи от енергийните реруси на Русия.Ако кихне и ние ще се нацвъкаме. Де да бяхме в прегръдката или под ботуша на САЩ... щяхме да бъдем ако не Германия то поне Япония, но УВИ не сме все още :(Някой ден ако Русия отпусне захвата ... тогава.....
121
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гледна точкаИди, Норвегия е в НАТО. Даже генералният секретар на НАТО е норвежец. Там се проведоха най-големите учения на НАТО през 2018.Когото си извадиш главата от там, дето си я заврял, измий си очичките и имай гледна точка.Норвегия не е в ЕС.
120
4
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Скоро и Норвегия в НАТО!Много големи наивници (като Меркел) трябва да са били, щом до сега са дремали като бити миcиpки.
119
5
 
3
 
! Отговори
Кур за путкин преди 5 години
Скоро и Норвегия в НАТО!
118
3
 
6
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Поредната статия - партенка :) Както винаги "една мома казала нещо някъде си" и..............цитирана от руски *** хибриден. Статията трябва да внуши неква руска "мощ" ")) Смешна работа.
117
7
 
16
 
! Отговори
българин преди 5 години
Никой не може да се сърди.За нищо на Русия! Разбира се че ще тренира за своята безопасност! Целия соц лагер.След 1989 г."Гушна" Америка за свой "брат" И се отказа от Русия! И тя остана сама да се брани! Та прави го и ще го прави Докато свят светува! Под достойнството и е.Да влиза в някакъв Американски военен блок.Наричащ се НАТО. Тя има и ресурса. И оръжието и куража.Да се опази сама! Жив и здрав да е Путин! Та още дълги години.Да дразни Американският империализъм! -:)
116
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Значи за МиГ-29С, МиГ-29СМТ, МиГ-35МиГ-29С или Гърбавия е първата модернизация на МиГ-29А - Повече гориво и повече електроникаМиГ-29СМТ е с ПФАР ЖУК и може да носи ракети Р-77 - еквивалента на AIM-120 AMRAAMМиГ-35 е с АФАР ЖУК Изобщо ЖУК е радара масово монтиран на модернизирани МиГ-29 и Су-27 и преди този на Су-30/34/35ЖУК има стара версия още с механично сканиране.
115
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама са много нервозни кюфтета тези, шведчета. Откак ги би Александър Невски, треперят им мартинките.И колко години се мина и го помнят.
114
5
 
5
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Няма кой да дига цели ескадрили за тоя радар и да се главоболи за ПВО-то.Един Кинжал му стига,както и за ПРО-тата в Полша и Румъния.После литват едрите нещица и...каквото дойде.Е,малко ще се разреди населението на Земята,ама и без туй е много.Впрочем,сега в Чернобил кипи живот,какъвто е имало преди индустриалната епоха.
113
0
 
3
 
! Отговори
sdf преди 5 години
Тая новина я има и от март месец 2018г.,явно руснаците си го тренират топ радар всяка година по едно и също време
112
1
 
4
 
! Отговори
До 195 преди 5 години
Соросе, продължавай с хумореските.Скъсваме се да се смеем на глупостите, които редиш тука.Пиши още, кефиш ме силно.Пестя пари от хумористични вестници, чета ти глупостите под почти всяка изсмукана из пръстите статия в това фалшиво сайтче.
111
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди малко гледах в Интернета.Радърът са го построили в средата на голямо градче.Тези наистина не са със всичкия си или американците са им го набутали доброзорно, както ни набутаха на нас базите си.Тоя радар докато работи ги облъчва всичките наоколо, а ако си стигне до военни действия, заради радара камък върху камък няма да остане от градчето.
110
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Реалноста"1 бр нов ф 16 блок 70 ни идва 75 милиона"2 000 000 000лв = 1 156 000 000$8 * 75 000 000 = 600 000 000$Значи ми казваш че за един симулатор, Наземно оборудване, 8 бр ЗИП, 4 доп двигателя, 2 доп оръдия, Обучение на 200 техници и 12 пилота като 4 клас инструктор + Боекомплект от поне 60 ракети въздух въздух на самолет(общо 320бр) = 556 000 000$те услугите по-скъпи от самолетитеПП Всеки самолет си ходи с ЗИП(части и инструменти) никой голо желязо не купува(без оръжие да)