Експерт: Конфликтът между Русия и Украйна е много сериозен

Ще се стигне ли до среща между Путин и Байдън?
27 апр 2021 22:47, Нели Христова
132

Военното напрежение по руско-украинската граница достигна точка на кипене този месец, но обстановката започна да се успокоява, след като Русия обяви, че изтегля струпаните войски от границата. Колко е сериозен конфликтът между двете страни и възможно ли е все пак да се стигне до военни действия?

"Конфликтът между Русия и Украйна е много сериозен и е изпълнен с познати, но и неочаквани рискови фактори, които биха могли да възникнат, в този момент, когато се дрънкат оръжия и от двете страни на геополитическата сцена", заяви политическият анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

И изтъкна, че Украйна също си позволява агресивно поведение по отношение на Руската федерация и най-вече на Донбас, струпвайки свои войски и привличайки чуждестранни военни съветници. Той определи риска от военни действия за хипотетичен.

"В международната политика винаги хипотезите заплашват да се превърнат в реалност и да излязат вън от контрол", предупреди проф. Захариев.

Политическият анализатор посочи, че провокация е възможна и от страната на проруските сепаратисти в Донбас, и от фашисти и неонацисти в Украйна, които да предизвикат война и да кажат: западът нямат друг ход освен да останат твърдо зад нас.

"Рисковете са изключително големи", категоричен е гостът на Bulgaria ON AIR.

Въпреки това проф. Захариев е оптимист, че напрежението на украинската граница може да бъде разрешено по мирен път.

"Виждате как Щатите в лицето най-вече на Байдън от една страна и от друга самата Русия като че ли търсят някаква форма на разбирателство и диалог. Основната причина са нито санкциите, нито опитите на САЩ да изтласка Русия от европейското пространство и да я превърне в азиатска страна, а е страхът за онова, което би могло хипотетично да се случи", настоя събеседникът на Ганиела Ангелова.

Но според него самата среща е под въпрос, тъй като все още няма официални контакти, преговори и работна група, която да изготви дневен ред.

"Руската страна очаква ясно формулиран дневен ред. Готова е да говори за Украйна и за настъплението на НАТО към руските граници, но и за основните проблеми като контрола върху стратегическите оръжия, ракетите за среден и малък радиус, както и въпроса около "Открито небе", посочи проф. Захариев.

"Байдън пък е притиснат вътре в Щатите. Той трябва да покаже, че той не е президент на войната, а президент на мира. Не е уместно всичките му изяви да са насочени в една посока - конфронтация и военен конфликт", допълни политическият анализатор.


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Политическият анализатор посочи, че провокация е възможна и от страната на проруските сепаратисти в Донбас, и от фашисти и неонацисти в Украйна"А защо не фaшисти и неонацисти в Русия? Какво като едните са Украйна, а другите са Русия? Нацизмът и фашизмът са модел на поведение, идеология, възпитание, начин на живот, изразяват се в делата на хората, отношението им към останалите хора.
47
4
 
5
 
! Отговори
Сталин 2 преди 1 месец
Долу КГБ, долу Путин !!! Да живее братския руски народ !! Не на концлагерите
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
43 защото са свободни и имат пари. Сега давай другата опорка. Примерно как те завземали апартаменти по черноморието, защото ти нямаш пари въпреки че си на грантова американска хранилка.
45
2
 
3
 
! Отговори
За това преди 1 месец
За това всички пред руското посолство !!! Да помогнем на братушките!!!
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борис III е казал никога срещу Русия, но неофашистите си мечтаят да щурмуват Сталинград и да им дадът железен кръст.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 41 ЧапаевАм чи направи на любимия си БайдънСвирка беПендал. А е лека нощ ча штаебаУПендала
42
2
 
5
 
! Отговори
фоб грантов наклон преди 1 месец
Байдън искам да ме направи на Пенда, предпочитам да съм Пенда, затова троля. Путин не ми е направил нищо но ще пиша глупости за да ми обърнат внимание че съм Пенда.
41
5
 
5
 
! Отговори
Володя преди 1 месец
Слави блогъра има една класация за Русия.Направи ми впечатление как всяка година емигрират по 120 хил руснаци.Защо като е толкова хубаво при Путин заминават толкова много ??
40
3
 
3
 
! Отговори
Въргал преди 1 месец
Е ,ние винаги сме по напред от рашата.За това им харесва в Бг. Да живеят руските ни братя !
39
6
 
6
 
! Отговори
Чапаев преди 1 месец
Значи според Путин всички от протестите през лятото трябваше да са в концлагер !!! Не благодаря !!! Предпочитам Байдън !
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна е създадена от немския агент, радикал и таласъм Владимир Илич, който е мразил руснаците. Руснаците са най-големите жертви на комунизма, който е еврейски интернационален заговор за ликвидирането на славяните. Самия евреин Маркс пише, че славяните трябва да бъдат претопени в революционния холокост.
37
6
 
5
 
! Отговори
Степя преди 1 месец
Ето това е и причината да не пуска Путин кокала- огромното крадене и огромна карупция
36
1
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 месец
В Бг като чуя думата експерт и се хващам за броунинга.
35
8
 
4
 
! Отговори
Лино преди 1 месец
Да не забравяме Путин да върне ограбеното от руския народ- има няма 80- 100 милиарда евро.Като прибавиш и неговите двайсетина олигарха, ето защо руснаците са бедни
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България и Украйна се отделиха от славянството и тръгнаха по пътя на фашизма.
33
1
 
2
 
! Отговори
Местан преди 1 месец
Настъпих руска мина вай вай
32
7
 
4
 
! Отговори
Горан преди 1 месец
С репресии и концлагери само ще настрои младите в Русия с- ще Путин
31
6
 
6
 
! Отговори
Жана преди 1 месец
България незабавно трябва да поиска отпадане на всички визи и ограничения в срок до една седмица. Не бъде ли изпълнено, България незабавно трябва да напусне Ес и нато. Почнат ли заплахи, купуваме руски оръжия и правим бизнес с китайците в технологичната сфера.
30
10
 
5
 
! Отговори
Слави преди 1 месец
Скоро ще протестират и в други страни против сталиниста Путин.Не на концлагерите, свобода за руския народ !!!!
29
10
 
5
 
! Отговори
Ива преди 1 месец
Има вече и последователи в Фейса ! Добра идея.Долу Путин !!!