България казва: Не на войната в Украйна!

Очаква се голямо шествие днес от 18.30 ч. на пл. "Независимост"
Обновена: 24 мар 2022 10:29 | 24 мар 2022 10:28, Петя Славова
187
България казва: Не на войната в Украйна!
Снимка: БГНЕС

България излиза на голямо шествие в подкрепа на суверенна Украйна! Само на няколкостотин километра от нас един народ се бие за своята свобода и за бъдещето на Европа с цената на огромни невинни жертви и разрушения. Този народ успя да изненада целия свят с достойнството, смелостта и издръжливостта си.

Шествието, организирано в социалните мрежи ще бъде на 24 март от 18.30 ч. на пл. "Независимост".

Същевременно България е в плен на все по-силната хватка на руската пропагандна война срещу страната ни. Руската посланичка си позволи да говори от името на българския народ. Следим надигащия се краен национализъм в Русия и разбираме какво означава той за България, ако не изискаме една адекватна и навременна позиция в подкрепа на Украйна от правителството ни. Не можем да позволим маргинални про-руски партии да диктуват най-важните решения за бъдещето на България. Не бива да оставим гласовете ни да бъдат заглушени, заявяват протестиращите във фейсбук.

Време е да се заявим, че сме тук, че сме в ЕС и НАТО, че сме направили вече цивилизационния си избор и заставаме зад него. Нека и ние да излезем, да направим един ярък, макар и символичен жест към народа на Украйна. Заедно с Украйна!, призовават протестиращите.

Площад Незавимост, 18:30 ч, четвъртък, 24 март - точно 1 месец от началото на войната!

Включете се, поканете приятели и семейство, нарисувайте плакати, вземете знамена - украински, български, на ЕС, а и музикални инструменти, за да ни видят и чуят! Събитието е мирно и участниците ще спазваме законите на Република България, заявяват още организаторите на протеста.

Асоциацията на европейските журналисти - България подкрепя мирното шествие за Украйна, което ще се състои в София. Подобни събития ще се състоят и в Бургас в сряда и във Варна в събота. Вече месец продължава тази безумна война на Владимир Путин срещу независима и суверенна Украйна. Война, в която бяха убити хиляди, включително стотици деца. Война, в която прекрасни градове бяха сринати със земята, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си, предаде .БГНЕС.

Тази война стана възможна единствено заради лъжи. Лъже се за всичко, дори за това, че това, че такава война няма. В самата Русия бе прието законодателство, въвеждащо военна цензура, което предвижда до 15 години затвор, за всеки дръзнал да каже истината за войната. Антивоенните протести са разпръсквани незабавно, а участниците арестувани, а независимите медии са закривани, заявяват от АЕЖ.

Посегателствата над свободата на словото не са нищо ново за режима на Владимир Путин. Но след началото на кървавата военна инвазия в Украйна, която Кремъл нарича „специална военна операция“, примката около критичните журналисти и граждани се затегна до ситуация, в която казването на истината на практика е криминализирано. За това свидетелстват арестите на десетки хиляди руски граждани и закриването на някои от последните независими руски медии като „Ехото на Москва“ и телевизия „Дождь“. Легендарният вестник „Новая Газета“, чийто главен редактор Дмитрий Муратов получи на Нобеловата награда за мир през 2021 г., взе решение да продължи работа въпреки фактическата забрана да предава реалността такава, каквато е. Дмитрий Муратов заяви, че ще даде нобеловата си награда за бежанците от Украйна.

И въпреки всичко, истината намира начин да си пробие път, дори на най-неочаквани места. Нека си спомним за Марина Овсянникова, журналистката от руския Първи канал - едно от главните остриета на Кремълската пропаганда, дръзнала да се появи в ефира на централните вечерни новини на държавната телевизия с плакат „No war. Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Russians against war“.

Постъпката на Овсянникова, а и на хиляди руснаци, намиращи оригинални начини да изразят позицията си срещу войната, показва, че във времена на всеобщ мрак, е много важно да сме активни и да се противопоставяме на злото. Именно затова ви призоваваме да се включите в шествието и да покажете, че българите подкрепят мира и украинския народ в справедливата му борба срещу престъпната агресия на Владимир Путин, заявяват още от Асоциацията на европейските журналисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
7
 
! Отговори
клоуни преди 2 години
Те които бяха против в целия свят се събираха преди месец, не чакат да ги събирате с кафе и кебабче хаха, клоуни)))
120
11
 
3
 
! Отговори
Крундел преди 2 години
кремлботове, вие най-много трябва да сте за даване на оръжие на Украйна, защото ако руzzките *** прегазят Украйна ще искат да направят коридор до Калининград по суша - така говорят поне по техните телевизии, което значи война с Полша и НАТО, а при война, такива като вас са предатели и нали знаете какво се случва с предателите тогава?Жокер за онези с гънки на петолъчки: намазват въжето...
119
3
 
8
 
! Отговори
Супер, минете преди 2 години
До Анонимен : Прес Руското посолство минете - и камъни хвърляйте и викайте! Може някоя камера да запише някой от най активните и да има похвала и кариера ..... как един свестен коментар не прочетох ?
118
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО Да. Първо, че нямаш основания нито да си съвсем сигурен, нито пък за другите да допускаш нищожна вероятност. Позицията ти се основава на оптимизъм, което води до грешки. И второ, аз как виждам нещата - всеки, когато има нужда от помощ се прави на приятел. Но все пак после ще си гледа собствения интерес. Не можеш да предвидиш какво ще им хрумне, затова правилната позиция за нас е неутралитет. Трябва най-сетне да се научим да гледаме своя интерес, иначе все ще ни мачкат.
117
16
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Без даване на сериозни оръжия на Украйна и без намеса на НАТО поне във въздуха, нещата няма да се оправят. Само ще имаме руски войски на границата си - настървени за още убийства. И колкото повече се бавим, положението се влошава и се влошава експоненциално. НАТО има силите да приключи това изстъпление на руския империализъм и то така, че повече да не им хрумва да гледат на запад. Войната е неизбежна, просто утре ще я водим от много по-неизгодни позиции.
116
3
 
5
 
! Отговори
Остави тия простотии преди 2 години
До Вежлив мъж : Стига сте Славосвали Запада и Русията. Ние сме тука бре *** - в МИЗЕРНАТА БЪЛГАРИЯ !!! - няма шанс за тоя народ. Бойко отдавна до каза - остана само калпавия матриял ...
115
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ша минем и през руското посолство да видим ко праят ботовете там.
114
6
 
11
 
! Отговори
Шествието е тест преди 2 години
С това шествие се цели да се види какви са нагласите. Или по скоро да се направи видео и да се пуска нон стоп как българите са за Украйна. От там ще се отприщят коментатори и агитатори и за нула време ще пратим оръжия на Украйна. Няма лошо - вместо мир, дозасилваме войната. Подобен ход е смел от страна на Кито и компания и ще изпъкнат към Евроатналтическите си партньори. НО НАРОДА ЩЕ НОСИ И ОТГОВАРЯ КАТО ПОСЛЕДСТВИЯ !!
113
7
 
5
 
! Отговори
Крундел преди 2 години
неуважаеми кремлботове, дето говорите за неутралност - каква точно неутралност, при положение, че вашата истинска родина ни обяви за вражеска държава, колкото до врясъците да не даваме оръжие, това са пълни глупости, Турция например, като дава постоянно байрактари и какво?Спряха ли и газа, петрола или пък я нападнаха?Хайде сега малко мисъл - кое е повече дрон с въоражение или муниции за ак и рпк?Въпрос с повишена трудност за бивши кадри на НМ и БНА с петолъчки в мозъците вместо гънки.
112
1
 
7
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
,,България казва''...Кой го казва това!!! Няма човек,който да подкрепя войните /освен едни ,,миротворци''/,но ако някой те е притиснал,щеш не щеш,нападаш от инстинкт за самосъхранение!
111
2
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Значи за едните си съвсем сигурен, а за другите избираш да си оптимист? -----////----- Значи, за едните съм съвсем сигурен, а за другите само допускам нищожна вероятност. А ти по друг начин ли виждаш нещата?
110
2
 
18
 
! Отговори
Вежлив мъж преди 2 години
България вече каза СЛАВА НА РУСИЯ!СЛАВА НА ПРАВОСЛАВИЕТО!СЛАВА НА ПУТИН!ЕДИННО И НЕДЕЛИМО СЕМЕЙСТВО МЪЖ ЖЕНА И ДЕТЕ!!!Някакви събори на трансексуални кънчовци и грантаджии не е България!
109
3
 
14
 
! Отговори
НЕ ВЗИМАЙТЕ СТРАНА преди 2 години
БЪЛГАРИ, СТОЙТЕ НАСТАРАНИ! И двете страни са ни братски, ни на двете страни ръцете са изцапани с кръв. Стойте настрана и не се месете. Не изпращайте оръжия и не подклаждайте войната. БЛАЖЕНИ СА МИРОТВОРЦИТЕ. БЪДЕТЕ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ. ОКО ЗА ОКО И ЗЪБ ЗА ЗЪБ НЕ Е ЗАКОНА НА ХРИСТОС.
108
2
 
20
 
! Отговори
Сънища или Реалност преди 2 години
Всеки ден чета коментари, които са напълно лишени от мисъл. Статии които са Пропаганда. Реалността е една : Русия ще довърши започнатото. Може и света да не е с нея, според Евроатлантиците, НО тези които са с нея няма да я оставят. Тези които са с нея им е дотегнало от Щатите - а те не са хич малко, нито като население, нито като ресурси, нито като военна мощ. Реалност или сън - Америка слиза от кормилото на планетата. Паси и компания колкото и да плачат, дотук бяха.
107
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Или вечер, за да изглеждат протестиращите повече?
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, сетих се! Каните се да горите нещо? Руски знамена, книги, плакати на Путин? Предвидими сте.
105
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голем праз.Ще дойдат добре познатите ни наркомани и *** от НПО-кочинките и някойко дузини ***,които да покажат"масовост".Аз пък по това време ще си налея една 50-градусова грозданка за здравето на Владимир Путин-кошмарътр на отиващата си глобалистка секта.
104
1
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
пълен неутралитет двата братски народи да седнат на масата за преговори и дапрекратят воината спрете да искате и да купувате оръжие мир така не се налага
103
1
 
11
 
! Отговори
Войната преди 2 години
САЩ помагат на Китай с години. Китай става все по силен и се откъсва от САЩ. Щатите икономически са заплашени. Не могат да обявят война на Китай. Русия им е вечния враг. Украйна се явява идеална - плацдарм занеоткрита война с Русия. САЩ смачкват Русия и с ядрения и арсенал следва подчинение и на Китай. ГЕОПИЛИТИКА е това - няма място за съчувствие. Европа също пада в немилост - тя също като Украйна е марионетка. Какъв митинг, какви оръжия за Украйна, кой изобщо нас ни вижда ?
102
0
 
12
 
! Отговори
БГ МАЙДАН?????? преди 2 години
Така започна майдана в Украйна! БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ БЪЛГАРИ! И гледайте по високите етажи за снайпери. СЛАГАТ НИ НА ПЪРЗАЛКАТА. С помощта на някои от вас самите. ВСЯКО ЦАРСТВО РАЗДЕЛЕНО ПРОТИВ СЕБЕ СИ ЗАПУСТЯВА И НИКОЙ ДОМ ИЛИ ГРАД РАЗДЕЛЕН ПРОТИВ СЕБЕ СИ НЯМА ДА УСТОИ. МАТЕЯ 12: 25. Бог да пази България!