Лавров: Опасността от трета световна война е реална и сериозна

Нямало надежден канал за комуникация между Путин и Байдън
Обновена: 26 апр 2022 07:11 | 26 апр 2022 07:10, Камелия Цветанова
447
Лавров: Опасността от трета световна война е реална и сериозна
Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди за опасност от трета световна война, предаде БТА като се позова на ДПА.

Още по темата

"Опасността е сериозна, тя е реална, не бива да бъде подценявана", каза Лавров в интервю за руска телевизия, споделено снощи в профила в "Телеграм" на външното министерство.

На въпрос за сравнение на настоящата ситуация с Карибската криза през 1962 г., Лавров заяви, че "тогава имаше много малко правила, писани правила". Но "правилата на поведение" по думите му са били съвсем ясни - Москва е била наясно как се държи Вашингтон и Вашингтон е бил наясно как се държи Москва.

Дори днес има малко правила, каза Лавров, имайки предвид договора за ядрено разоръжаване Нов СТАРТ. Споразумението ограничава ядрените арсенали на двете страни до 800 пускови установки и 1550 ядрени бойни глави.

Но "същевременно всички други инструменти за контрол на въоръженията и неразпространение са на практика унищожени", каза руският топдипломат.

Той добави, че по време на Карибската криза е имало надежден канал за комуникация между лидерите на Съветския съюз и САЩ. Сега по думите му няма такъв канал и никой не опитва да създаде.  


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


447
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
11
 
16
 
! Отговори
до малко за политика преди 2 години
Ти наистина си объркан, щом смяташ че войната носи печалба. Забравяш че войната убива беззащитни хора особено жени и ДЕЦА. Русия е жесток агресор. Агресията е начин диктатора Путин и няколко престъпно забогатели около него да запазят пожизнено властта си. След войната Русия ще прилича на Авганистан, а Украйна ще бъде възстановена и просперираща.
266
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До А ЕС какво върши?Очевидно не познаваш Еропейците, ако Европа не помогне на Украйна сега, техните правителства ще паднат мигновенно. В Европа има морални ценности, които не позволяват да седят и да се ослушват, когато една страна напада друга. Русия ако иска да скастри Украйна да й беше наложила санкции, както правят нормалните държави. Русия е пътник вече - няма Русия, свиквайте с мисълта - там ще е глад и мизерия с години зад желязна завеса.
265
9
 
14
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Русия не трябва да съществева в сегашната си форма.Никога няма да има мир ако русия продължава да съществува като до сега.
264
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е заплаха за мира в света.
263
0
 
16
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Пълномащабна ядрена война е много малко вероятна, това е край на човешката цивилизация в досегашния й вид. Затова има сложни системи за контрол, натискането на копчето не зависи от един човек, а доста повече. Тези хора също имат семейства, деца, близки, чието бъдеще не биха затрили ей така. В каквито и бункери да се скрият, просто ще си удължат агонията с месец, година, две, след което ще се избият и изпоядат взаимно.
262
6
 
7
 
! Отговори
Зле преди 2 години
Много зле. Много по зле от Карибската криза. Жалко за човечеството. Едните им писна от доминацията на другите а другите не щат да изпуснат кокала.
261
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С терористи не се преговаря, те се ликвидират. Затова Лавров така го е страх, знае че е следващият
260
13
 
13
 
! Отговори
Попарко преди 2 години
Да преговаряш със Саш е все едно да изнасяш лекции на кварталния бабаит вместо да му надъниш сурата
259
8
 
9
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Анонимен 284: Нещо си се объркал. Светът не се състои от САЩ и сателитите им. Кой е съюзник на САЩ в Азия? На пръсти се броят. А в Африка, в Латинска Америка? Светът вече не е еднополюсен.
258
9
 
11
 
! Отговори
А ЕС какво върши? преди 2 години
Европейският съюз може да бъде посредник за сключване на мир защото има какво да предложи и на Русия и на Украйна. За Русия ЕС е голям търговски партньор, а Украйна иска да стане член на ЕС. Вместо това ЕС изпраща оръжия на Украйна. Защо? За да продължава войната и да има още жертви и разрушения. Как да навредим максимално на Русия без да навредим на себе си. Това им е голямата дилема. А не се получава така. Рано или късно избирателите ще им потърсят сметка за това, че плащат са русофобството им
257
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,За да стане световна война трябва Мордория да има поне един съюзник, а така като гледам те нямат нито един. Така че няма да бъде световна война а ще бъде специална операция по денацифициране и демилитаризиране на Рашустан
256
9
 
10
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До объркани: Наистина си объркан. Никой не се радва на опасността от Трета световна война. Но от локална война има много печеливши, най-вече американският военнопромишлен комплекс. Големи държавни поръчки, големи печалби. Затова, доколкото зависи от САЩ, войната в Украйна няма скоро да завърши. САЩ са готови да наливат оръжия там докато все още има украинска армия.
255
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опасността от Русия, която ще запали трета световна война, е реална и сериозна.
254
4
 
14
 
! Отговори
ЯКО Е ЗАКЪСАЛА РАША преди 2 години
ДОГОВОРИТЕ ВАЖАТ ЗА ЦЕЛИЯ ЗЕМЕН СВЯТ, ВОЙНИТЕ ДА СЕ ВОДЯТ САМО С КОНВЕНЦИОНАЛНИ ОРЪЖИЯ. ЯДРЕНИТЕ СА ПАРИТЕТНИ И НИКОЙ НЯМА ДА БЪДЕ ПОБЕДИТЕЛ И ВСИЧКО ЩЕ ЗАГИНЕ. ВОЙНИ СА ВОДЕНИ ОТ МНОГО ЯДРЕНИ ДЪРЖАВИ, НО НИКОЯ НЕ СИ Е ПОМИСЛЯЛА ДА ИЗПОЛЗВА АТОМНИ БОМБИ. ИНДИЯ И ПАКИСТАН, ИЗРАЕЛ, АНГЛИЯ И АРЖЕНТИНА, САЩ.
253
4
 
11
 
! Отговори
До 275 питащия преди 2 години
Ако Хитлер имаше ядрен арсенал той нямаше да си губи времето да изнудва
252
11
 
17
 
! Отговори
объркани преди 2 години
Путин и анти българските русофили се радват на заплахата с ядрена война. Ако си мислят че след като Русия задейства първата ядрена бомба,другите страни ще треперят от страх и ще чакат и тях да ги убие. Бъдете сигурни че само след половин час Русия ще стане пустиня.
251
1
 
12
 
! Отговори
факт преди 2 години
е вие така или иначе обичате войната а и я наричате освободителна .
250
14
 
5
 
! Отговори
Бгн преди 2 години
То голяма война ще бъде-русофобските държави ще получат няколко ядрени ракети и всички останали русифоби бързо ще преосмислят санкции, доставки на оръжия и да воюват въобще !!!
249
1
 
17
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Айде взривявяйте се един-друг и светът да се свършва. Че вече ни измъчихте с глупостите ви. Очевидно тази "цивилизация" е съвсем сбъркана и за нищо не става.
248
4
 
7
 
! Отговори
До 270 преди 2 години
Никого не плаши.Казва,че няма канали за преговори между САЩ и Русия,както и липса на контрол върху разпространение на оръжия.Оръжия всякакви,ядрени също.