ПП включват "военно-техническа помощ" за Украйна

Икономов коментира, че не търси конфликт с президентската институция
3 май 2022 14:12, Петя Славова
42
ПП включват "военно-техническа помощ" за Украйна
Снимка: БГНЕС

"От "Продължаваме промяната" ще коригират предложението си за Украйна с нова  формулировка "военно-техническа" помощ.", каза пред БНТ заместник-председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Калоян Икономов.

Коалиционните партньори се събират довечера на съвет, на който ще направят пореден опит за постигане на консенсус за предоставянето на военна помощ за Киев преди утре парламента да разгледа въпроса на извънредно заседание.

Още по темата

Проекторешението на най-голямата парламентарно представена партия, което е одобрено от комисията по външни работи, предвиждаше народното събрание да даде мандат на правителството за предоставянето на "техническа помощ за защитни цели" на Украйна.

 "В идеалния случай всички партии от коалицията ще се обединят около проекторешението. Ясно е, че такъв важен въпрос не може да мине само със санкцията на част от коалицията или народното събрание. Но е важно да се знае, че парламентът не дава оръжие на никого, а мандат на Министерски съвет да реши какво да прави. Затова и отидохме в Киев, за да видим от какво точно се нуждае Зеленски. Това е цивилизационен избор и как ще реагира народното събрание е решение на всеки един народен представител." - каза Икономов.

Икономов заяви, че не мисли, че БСП ще напусне коалицията заради решението за военна помощ.
 "Тази коалиция опозицията я събаря откакто сме я създали. Това е малко като един дълъг развод между мъж и жена, в който те от 10 години се развеждат и продължават да са заедно. Между партньорите се подобрява общуването и вече си знаем много по-добре червените линии. Така че, аз не мисля, че госпожа Нинова ще напусне коалицията, защото има много повече неща, които ни свързват, отколкото ни разделят." - увери той.

В коментар за критиките на президента Румен Радев Калоян Икономов изтъкна, че от "Продължаваме промяната" не търсят конфликт с институциите и ще се радват да дискутират въпроса с администрацията на държавния глава.

 "По подобна тема е важно обществото да се обединява. Това се случва много близо до нас и трябва да подходим отговорно. Не може да се слага знак за равенство между оказване на военна помощ и война – това са съвсем различни неща. В случая оказваме помощ на една нападната държава да защити себе си." - заяви Икономов.

Той допълни, че по въпроса за военната помощ има поляризация в обществото, но тя е в следствие на дезинформация.

 "Много силно се акцентира върху темата "страх" и определени политически кръгове, и не само такива, се опитват да насадят чувството на страх в обществото - че ако дадем оръжие, видиш ли – влизаме във войната. А това е двоен избор – имаме добро и лошо много ясно формулирани. Защото какви са гаранциите, че Русия утре няма да нападне някой друг и тази война няма да ескалира? За нас е най-добре войната да свърши възможно най-бързо." - каза Калоян Икономов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най после и ние да покажем, можем да пратиме военно "технична" помощ. Например ще ги научим как да се мазнят на руснаците та да не ги бият много
26
5
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен 25: Защото рублата стана безценна, няма цена. А руската централна банка я продава все едно е равна на еврото и долара и си мисли, че така ще накара някой да им уважава вестника. И проблема е, че има подписани договори за разплащане и там не фигурира плащане с рубли. Така цената на суровините се вдига доста над борсовите цени. И това, ще се включи в репарациите които ще плащат, ще им излезе през носа и пак никой няма да им купува ресурсите. Репарациите ще се плащат с ресурси ...
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бинокли и чадъри
24
1
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен 28: Защото нормалните хора в Сирия бяха избити и прогонени от СССР-2 и Ислямска държава и Сирия стана 50/50 Баасисти (комунисти) и мюсолмани фанатици от ИДИЛ. Путин помагаше и на двете групировки, докато ЕС и САЩ се опитваха да неутрализират ИДИЛ. А междувременно цивилизования свят и Турция приютиха милиони сириици, които не дойдоха по установения начин, а през оградата, а с тях и всякакви други който изобщо не се бежанци. Та за това...
23
0
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен 15: Поскъпва по същата причина поради която долара по Бай Тошово време беше 0,98 лв. за 1$. Обаче на черно, беше 25 лв. за 1$. Е за това става така. Вика му се казармен комунизъм. За тези които са живели по онова време е ясно. Някои държави ги лустросаха и вече са средно европейски, а у нас все си искаме червената тояга и казармения комунизъм на Путин и СССТ-2. Иначе сме супер ентелгнтен народ. Ти да видиш ...?
22
0
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Пп: Стига си повтарял тия фейкове, не ти ли омръзна или пак свършиха парите.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо не оказахте помощ и на Сирия?
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Но е важно да се знае, че парламентът не дава оръжие на никого, а мандат на Министерски съвет да реши какво да прави."_______В Харвард ли ви учат на тези елементарни финтове?
19
2
 
14
 
! Отговори
Док преди 2 години
Чакам оставката на Импексова.
18
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай бе що пазярувянето в рубли да е мошеничество газът нефта металите са си руски логично е да купуваш в рубли къде е логикята да купувам руски газ в американски долари газът не е американски.
17
2
 
20
 
! Отговори
Пп преди 2 години
1. Българинът инж. Иван Милев - жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 деец на българската общност...2 Българинът Александър Николов - мирен протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 2014...3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014...4. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 пред посещението на Българския Президент...5. Оскверненият пред 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1878 в Болград - поруганите им имена омазани с украинска жълта и синя боя на 29 февруари 2017 и написаната на него закана към местните българи "чемодан - вокзал - София" ...6. Бъ
16
1
 
21
 
! Отговори
гост преди 2 години
ПП включват "военно-техническа помощ" за Украйна ТЕ ВКЛЮЧВАТ , А НИЕ ЩЕ ГИ ИЗКЛЮЧИМЕ . ТРЯБВА ДА СЕ РАЗСЛЕДВАТ МИЛИАРДИТЕ ИЗТОЧЕНИ ОТ ЗАЕМИТЕ . ЗА ЧЕТЕРИ МЕСЕЦА ТОЛКОВА МИЛИАРДИ , КОИТО ЗА ДЕСЕТ ГОДИНИ БЯХА ВЗЕТИ . ЗА ОЩЕ ЧЕТЕРИ МЕСЕЦА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА НА ПАРЧЕ . СВАЛЯНЕТО НА ТОВА НЕКАДЪРНО ПРАВИТЕЛСТВО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО , ЗА ДА ОЦЕЛЕЕМ КАТО НАРОД . ТЕЗИ СА ЕНИЧАРИ СПУСНАТИ ОТ ГЛОБАЛИСТИТЕ И КРАВАРИТЕ ЗА ДА ИЗДУЯТ И ФАЛИРАТ ДЪРЖАВАТА НИ . ПОСЛЕ Е ЯСНО .
15
3
 
3
 
! Отговори
Бум преди 2 години
За какво да го покриваме със знамена. Пратете му една ракета, както правят рашистите.
14
5
 
9
 
! Отговори
Холмз преди 2 години
Името ми е Шерлок Холмз. За Кражбите и "направеното" от ГЕРБ И ПП ще се направи опит да бъдат прикрити след като бъдете вкарани във война с Русия и разрушат държавата ви. И така престъпниците във властта ще се опитат да излязат на чисто. Елементарно Уотсън.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
....имаме добро и лошо много ясно формулирани,но от кого и в чии интерес?
12
3
 
21
 
! Отговори
Канадеца преди 2 години
Какво ше е следващото,което Киро ще ни каже?!Който е на фронта ще има осигурен хляб.Който не е...сам да се оправя.Натам е тръгнало
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 хахааа,и как го вдигат я кажи бе умствено напредналия?
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
американофенчета рублата що така поскъпва от ден на ден? днесе 69 петък беше 74 нали русия до май щтеше да фалира
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен-За теб няма да има 9-ти май!
8
9
 
18
 
! Отговори
Масква преди 2 години
Озверели фашисти искат да късат българско месо водени от кирил володимир и бойко.