Западен печат: ЕС пред потенциална криза, ако Русия спре газа

Брюксел не знае европейска компания, готвеща се да се съобрази с Москва
3 май 2022 15:39, Елка Василева
185
 Западен печат: ЕС пред потенциална криза, ако Русия спре газа
Снимка: архив, БГНЕС

Европа е изправена пред потенциална криза в средата на този месец, когато държавите от Европейския съюз ще трябва да отхвърлят исканията на Москва плащанията за гориво да се извършват в рубли, въпреки че нямат алтернативни доставки на газ, предупреди Брюксел, пише британският в. „Гардиън“.

Вестникът цитира еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон, която каза вчера, че трябва да бъдат отхвърлени исканията на Кремъл въпреки рисковете от прекъсване на доставките в момент, в който недостигът не може да бъде компенсиран.

Още по темата
Миналата седмица "Газпром" преустанови доставките на газ към Полша и България и заплаши, че същото ще се случи и на други страни, ако поемат по пътя на Варшава и София и не плащат за горивото в руска валута.

След среща на министрите на енергетиката на ЕС Симсон каза, че всички те (министрите на енергетиката на страните от ЕС) са приели, че плащането в рубли чрез механизма, определен от Русия, ще наруши санкциите, наложени от блока след нахлуването на Русия в Украйна.

Тя добави, че не е чувала за европейска енергийна компания, която се готви да се съобрази с Москва въпреки противоположните твърдения на „Газпром“ и компании като унгарската МОЛ.

„Много европейски енергийни компании трябва да направят следващото плащане към „Газпром“ в средата на май и се опитват да намерят най-доброто решение за това какво трябва да направят“, поради което трябва да им бъде разяснено обстойно, че плащането в рубли чрез механизъм за конвертиране, управляван от руските власти и втора специална сметка в "Газпромбанк" „са нарушение на санкциите и не могат да бъдат приети“, заяви Симсон.

„Гардиън“ припомня, че през миналата година ЕС е внесъл 155 милиарда кубически метра природен газ от Русия, което представлява около 45 процента от вноса на газ в ЕС и близо 40 на сто от общото потребление на газ.

През последната година тази зависимост беше намалена, но зависимостта от руското гориво остава толкова голяма, че няма алтернатива, която да компенсира напълно загубата му.

Следващата дата за плащания за газ от европейските енергийни компании е 20 май.

В момента ЕС обмисля поетапна забрана на руския петрол - ход, за който министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек каза вчера, че ще доведе до голям икономически удар и по-високи цени за потребителите.

Хабек каза, че Германия не е против такава забрана, но предупреди, че европейците поради готовността да понесат икономически стрес от солидарност към украинците трябва да бъдат подготвени за последствията и че някои страни ще бъдат засегнати по-сериозно от други.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 104 А Украйна къде е - нито в ЕС , нито в НАТО - що тогава се бутаме? Щото хамериканците ни карат. Страхотна румънска карикатура от преди 2-3 седмици- наредени на опашка ЕС, БГ и Румъния и целуват дъто на УСА. Факт!!!
95
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да бъде,аз все си мислех че 'наказваме' Русия,пък накрая ще се окаже,че ние се самонаказахме!
94
10
 
7
 
! Отговори
До 94 преди 2 години
До АнонименХАхахаха Путин забрани износа на всякакви стоки от Русия. Много скоро никой няма да чете плоската пропаганда за войната в Украйна, защото икономиката ни влизам в режим на свободно падане.
93
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената е без значение, когато има война и агресор, който трябва да бъде спрян и унищожен.
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Какво следва 105Ние изнасяме ток за тех, надали ще ни продават по скъп газ :))) Той "руския" газ идва от Баку, а Азербайджан са нещо като турци, тъй че само сменяме доставчика :)))
91
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България винаги ще бъде на дъното, докато в нея има живи... русофили и комунисти. Всичко, което ни свързва с фашистка Русия трябва да бъде изоставено и забравено, ако искаме да живеем по-добре...
90
6
 
7
 
! Отговори
Какво следва преди 2 години
Вариантът за газта е ясен: Купуваме газ от Турция, Гърция и Румъния. И то пак в по-голямата си част руски газ, но по-скъп, защото ще плащаме и на посредниците. Въпросът е, това ли е защитата на националните ни интереси (в което са се клели депутатите и министрите) или е бъркане в отънелият джоб на българският народ. На кого служат харвардците?
89
4
 
2
 
! Отговори
До 100 преди 2 години
Да, защото БЪЛГАРИТЕ са в ЕС и НАТО и нямат общо с раша
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС и Русия отново се показаха като най-глупавите в света ! Отново както при 2 св.война САЩ ще е единственият печеливш с огромен джакпот ! Китай също ще намаже яко , а сметката ще я платят ЕС и Русия !
87
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция ще ни достави необходимия газ, все пак не го ползваме много, въпроса е рашките какво ще правят, след като се скарат с уж "най-верните" им "партньори" :)))
86
5
 
0
 
! Отговори
До 99 преди 2 години
Твой колега русофил току що обясни, че раша вече няма да продава евтин газ. Тъй че е все едно от кой ще се купува газа. Цените ще растат!
85
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
искат да предизвикат гражданска война в БГ
84
6
 
4
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 2 години
До Анонимен 92: От коментара ти се вижда, че си точно от о'простаченото от русофобска пропаганда население. А бъкгарският народ страда от ръста на цените на всичко, което му се налага да купува всеки ден. И като капак сега ни сервират и поскъпване на газа. И за какво? За да служим на чужди интереси.
83
8
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
САЩ (мразят, завиждат и т.н. на Русия) .....Сценария . САЩ надъхаха Украйна и предизвикаха Русия да ги нападне (знаейки добре че така ще развали всякъкви отношения между ЕС и Русия) войната е готова !САЩ тъпчат и карат ЕС да тъпче с оръжия Украйна ( с един куршум два заека ,единия заек е още по яростно отношение помежду ЕС и Русия ..другото повече унищожена техника и избити войници от страна на Русия) готово ...и България барабар Петко с мъжете . САЩ са надалеч стоят и командват парада ЕС слуша
82
4
 
8
 
! Отговори
Язе преди 2 години
Драги ми недорасли пишлегарчета,пишещи тук за солидарност и други глупости - само да ви напомня (щото сте малки и не знаете) - държавата ни фалира няколко пъти през последните десетилетия от солидарност с някой.... Този път цял континент ще фалира, а УСА ще се смеят самодоволно....
81
5
 
5
 
! Отговори
идетрибунал преди 2 години
Мили наши евроатлантически братя и сестри със свити сърца наблюдаваме ужасот и шока у дзъркелите ви,че газот от Русия щял да сре!Учители наши,повелители на доброто,нема да се плашите!Дълго време го търсихте и той триглавиот дойде!Как ще го поемете и къде си е ваш евроатлантически демократичен избор!От сега виждам килиметричните опашки за вазелин!Историята ще ви научимче и той нама да ви помоглне!Ох,ох,ох
80
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наиграхме се. Путин изпревари колективния запад и спря доставките на всякакви стоки от Русия. Сега вече сме в режим на свободно падане.
79
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата криза ще приключи със смъртта на диктатора в Кремъл, което се надявам да стане съвсем скоро. Жалко за напразния "труд" на русофилите по форумите и социалните мрежи. Ха-ха-ха!
78
3
 
9
 
! Отговори
До 91 преди 2 години
По твоята логика газът от раша вече ще е много скъп. За кво ни е тогава?!!! Да им финансираме войната ли?!!!! Ще се купува скъп но от други доставчици!!!
77
12
 
15
 
! Отговори
Кое е шантаж и рекет преди 2 години
В западни банки са блокирани руски активи за 300 милиарда евро (най-голямата кражба в световен мащаб). И нищо не им пречи да блокират нови постъпления от плащане за газ. Да плащат по старата схема за Русия е все едно да се съгласи да доставя газ безплатно. И то на кого: на авторите на санкции. Ето това което искат от Брюксел (да плащат в сметки които могат да блокират) е шантаж и рекет. Няма как да продължава така.