Западен печат: ЕС пред потенциална криза, ако Русия спре газа

Брюксел не знае европейска компания, готвеща се да се съобрази с Москва
3 май 2022 15:39, Елка Василева
185
 Западен печат: ЕС пред потенциална криза, ако Русия спре газа
Снимка: архив, БГНЕС

Европа е изправена пред потенциална криза в средата на този месец, когато държавите от Европейския съюз ще трябва да отхвърлят исканията на Москва плащанията за гориво да се извършват в рубли, въпреки че нямат алтернативни доставки на газ, предупреди Брюксел, пише британският в. „Гардиън“.

Вестникът цитира еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон, която каза вчера, че трябва да бъдат отхвърлени исканията на Кремъл въпреки рисковете от прекъсване на доставките в момент, в който недостигът не може да бъде компенсиран.

Още по темата
Миналата седмица "Газпром" преустанови доставките на газ към Полша и България и заплаши, че същото ще се случи и на други страни, ако поемат по пътя на Варшава и София и не плащат за горивото в руска валута.

След среща на министрите на енергетиката на ЕС Симсон каза, че всички те (министрите на енергетиката на страните от ЕС) са приели, че плащането в рубли чрез механизма, определен от Русия, ще наруши санкциите, наложени от блока след нахлуването на Русия в Украйна.

Тя добави, че не е чувала за европейска енергийна компания, която се готви да се съобрази с Москва въпреки противоположните твърдения на „Газпром“ и компании като унгарската МОЛ.

„Много европейски енергийни компании трябва да направят следващото плащане към „Газпром“ в средата на май и се опитват да намерят най-доброто решение за това какво трябва да направят“, поради което трябва да им бъде разяснено обстойно, че плащането в рубли чрез механизъм за конвертиране, управляван от руските власти и втора специална сметка в "Газпромбанк" „са нарушение на санкциите и не могат да бъдат приети“, заяви Симсон.

„Гардиън“ припомня, че през миналата година ЕС е внесъл 155 милиарда кубически метра природен газ от Русия, което представлява около 45 процента от вноса на газ в ЕС и близо 40 на сто от общото потребление на газ.

През последната година тази зависимост беше намалена, но зависимостта от руското гориво остава толкова голяма, че няма алтернатива, която да компенсира напълно загубата му.

Следващата дата за плащания за газ от европейските енергийни компании е 20 май.

В момента ЕС обмисля поетапна забрана на руския петрол - ход, за който министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек каза вчера, че ще доведе до голям икономически удар и по-високи цени за потребителите.

Хабек каза, че Германия не е против такава забрана, но предупреди, че европейците поради готовността да понесат икономически стрес от солидарност към украинците трябва да бъдат подготвени за последствията и че някои страни ще бъдат засегнати по-сериозно от други.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
6
 
! Отговори
До 148 преди 2 години
И какво от това!!! Какво се опитваш да кажеш??? Европа не иска да плаща в рубли а както е по договор в евро или долари!!!! Да спират газа!
135
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна ще победи в тази война и едва тогава ще преговоря с фашистка Русия за репарациите, които ще получи от нея...
134
14
 
22
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 2 години
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Сега Заленски е отворил уста като хипопотам иска оръжие вместо мир.
133
8
 
15
 
! Отговори
Кои са сателитите преди 2 години
Светът не се състои от САЩ и сателитите им. Кой е съюзник на САЩ в Азия? На пръсти се броят. А в Африка, в Латинска Америка? Светът вече не е еднополюсен. Те сателитите се видяха кои са. Антъни Блинкен събра военните им министри в американската база в Рамщат. И на срещата поставиха само американското и украинското знаме - за сателитите не са сметнали за необходимо да го правят, дори за страната домакин Германия.
132
5
 
19
 
! Отговори
Да преговарят преди 2 години
Украинската армия е с отстъпление, нищо не е спечелила. Ако сега Украйна преговаря за мир, ще загуби само Донбас и Луганск. Ако преговаря след месец-два, ще загуби и Харков, а след още месец - два може да загуби и Одеса. Но на Зеленски му дърпат конците от САЩ - ще воюват до последният украинец.
131
3
 
17
 
! Отговори
Какво следва преди 2 години
До До 142: Да, безплатен обяд няма. Който не иска даплаща за газта, (или да плаща в сметки, които сетне да блокира) няма да получи. Просто и ясно.
130
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8 години фашистка Русия финансира сепаратистите в Донбас, които използваха цивилните там, като жив щит срещу украинската армия, която се опитваше да си върне контрола в Донецк и Луганск. Кремълският пcиxoпат нарочно изчакваше момента след Олимпиадата в Китай за да нападне вероломно Украйна... Това са фактите
129
11
 
13
 
! Отговори
Фашистка е Украйна преди 2 години
До Анонимен 138: Фашистна е Украйна, нацистките батальони си носят свастиките. Украинските силоваци воюват като джихадисти: гонят хората в мазите за да стрелят от жилищата им и стрелят по тях ако се покажат. Стрелят с ракети с касетъчни заряди срещу мирното население, ето, това е престъпление. Русия не можеше да остави на изтребление рускоезичното население на Донбас и Луганск. Дойде времето укронацистите да платят за престъпленията си.
128
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърдете се на фашистка Русия русофилчета бедни и *** . Тя нападна Украйна след куп лъжи на Конската глава и шефа му, че няма да го направи. САЩ и Запада многократно говориха с кремълския пcиxoпат и го предупреждаваха да не прави тази грешка.
127
2
 
9
 
! Отговори
До 142 преди 2 години
Безплатен обяд няма! Комунистическите легенди за БЕЗПЛАТНО...не издържаха и умряха. Историята ги изтри като ПРОВАЛ на управление!!!
126
1
 
1
 
! Отговори
До 141 преди 2 години
Гоуем виц измисли!!! Хахахаха
125
5
 
13
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Анонимен 139: Ще живеем свободно, да. И русофили,и русофоби. И сега свободно плащаме по три лева за бензин. Да видим какво още свободно ще последва.
124
7
 
15
 
! Отговори
До до н20 преди 2 години
Оох.., колко мъка от пр.стотията човешка има по този свят..! "Бг е бойна нация", и с какво ще воюва тази "бойна нация"??? Численоста на армията ни барабар с генералите и секретарките им е под 30,000 хиляди. За въоръжението да не говорим... даже едно "парадче" не може да си спретнем! Гърция си иска Северна Македония, Румъния - Южна Добруджа, а Турция..., ами сещай се сам!
123
8
 
12
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До Анонимен 131: Пак ли по опорната точка? А кой обещаваше на Русия че НАТО няма да се разширява "нито на дюйм" на изток. Всичко започна от САЩ и продължава пак от там, а сателитите им (и ние в това число) плащат сметката. Е, подкрепяхме санкции, сега да чакаме газ от САЩ и да видим на каква цена.
122
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви черни картини рисуват русофилите! От какво сте толкова уплашени и панирани?!!! Че оставате без раша влияние ли? Ще живеете по свободно, опитайте!!!
121
10
 
19
 
! Отговори
До 126 преди 2 години
То петрол викаш и на село в кладенеца ти тече. ОПЕК казаха, че не могат да компенсират руския нефт и ако има ембарго на руския нефт цената скача. В случая Путин сам наложи ембарго на ресурсите си за колективния запад. Ние нефт ще намерим, но на каква цена? От високите цени на енергоносителите и голяма несигурност в доставките влизаме в спиралата на хиперинфлация. От там в срив в икономиката, глад и накрая революция. Спомени за зимата на 96/97? Това го чака целия ЕС.
120
2
 
18
 
! Отговори
Ще спре преди 2 години
Щом ЕС отказва да плаща по схемата на Газпром (макар че нищо не губят от това) газът от Русия ще спре. Русия няма интерес да получава заплащане по сметки, които ЕС може да блокира когато си поиска. В момента има 300 милиарда евро руски активи, блокирани в западни банки. Не може да се продължава така.
119
2
 
11
 
! Отговори
Ква... преди 2 години
...криза бе днесът, пак не сте разбрали. Кирчо рече че САЩ ше пратят 200 млрд. кубични метра газ за ЕС и всичко точно. Не ни трябва руска газ 😉, 'нал тъй?!
118
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 119 - всичко супер ама не си познал кой е агресора. Може да отвориш карта на военноте бази на САЩ/Нато о да видиш как обграждат Русия и Китай. Войната е почната много отдавна но не от Русия. Чети и се информирай повече...
117
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако стандарта на живот в ЕС се срути, ЕС приключва. Как да се срути (се питат американци и руснаци)? Ами като спрем газа и петрола. Какво ще последва? Русия и САЩ пак ще си разделят Европа. Според вас България за кой ще е? Аз искам независим ЕС, но със зависими политици на върха му, няма как да стане. Жалко и за ЕС, и за Бг. Жалко и за пилешките разсъждения на прозападните хора, които не осъзнават, как с тях ни тласкат отново към Изтока. Дано да е за добро.