Западен печат: ЕС пред потенциална криза, ако Русия спре газа

Брюксел не знае европейска компания, готвеща се да се съобрази с Москва
3 май 2022 15:39, Елка Василева
185
 Западен печат: ЕС пред потенциална криза, ако Русия спре газа
Снимка: архив, БГНЕС

Европа е изправена пред потенциална криза в средата на този месец, когато държавите от Европейския съюз ще трябва да отхвърлят исканията на Москва плащанията за гориво да се извършват в рубли, въпреки че нямат алтернативни доставки на газ, предупреди Брюксел, пише британският в. „Гардиън“.

Вестникът цитира еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон, която каза вчера, че трябва да бъдат отхвърлени исканията на Кремъл въпреки рисковете от прекъсване на доставките в момент, в който недостигът не може да бъде компенсиран.

Още по темата
Миналата седмица "Газпром" преустанови доставките на газ към Полша и България и заплаши, че същото ще се случи и на други страни, ако поемат по пътя на Варшава и София и не плащат за горивото в руска валута.

След среща на министрите на енергетиката на ЕС Симсон каза, че всички те (министрите на енергетиката на страните от ЕС) са приели, че плащането в рубли чрез механизма, определен от Русия, ще наруши санкциите, наложени от блока след нахлуването на Русия в Украйна.

Тя добави, че не е чувала за европейска енергийна компания, която се готви да се съобрази с Москва въпреки противоположните твърдения на „Газпром“ и компании като унгарската МОЛ.

„Много европейски енергийни компании трябва да направят следващото плащане към „Газпром“ в средата на май и се опитват да намерят най-доброто решение за това какво трябва да направят“, поради което трябва да им бъде разяснено обстойно, че плащането в рубли чрез механизъм за конвертиране, управляван от руските власти и втора специална сметка в "Газпромбанк" „са нарушение на санкциите и не могат да бъдат приети“, заяви Симсон.

„Гардиън“ припомня, че през миналата година ЕС е внесъл 155 милиарда кубически метра природен газ от Русия, което представлява около 45 процента от вноса на газ в ЕС и близо 40 на сто от общото потребление на газ.

През последната година тази зависимост беше намалена, но зависимостта от руското гориво остава толкова голяма, че няма алтернатива, която да компенсира напълно загубата му.

Следващата дата за плащания за газ от европейските енергийни компании е 20 май.

В момента ЕС обмисля поетапна забрана на руския петрол - ход, за който министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек каза вчера, че ще доведе до голям икономически удар и по-високи цени за потребителите.

Хабек каза, че Германия не е против такава забрана, но предупреди, че европейците поради готовността да понесат икономически стрес от солидарност към украинците трябва да бъдат подготвени за последствията и че някои страни ще бъдат засегнати по-сериозно от други.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
11
 
! Отговори
До126 преди 2 години
Вярно бе,то петрол много,газ много,чувам че и ядрено гориво за АЕЦ-ца,бол го има по света,та да се чуди чиляк,за какво още не сме се отказали от всичко руско това и да си живеем животеца,охолно,охолно?
115
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До н2оТи луд ли си ве мен ! :)) България се е доказала като бойна нация, не си поплюва, ама защо намесваш Румъния и Гърция русофилче ? :))) Сега от турците е разбираемо да очакваме заплаха, ама Гърция и Румъния къде ги вкючваш Мутрофанова :)))
114
10
 
11
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Анонимен 120: В Украйна от осем години се водеше гражданска война, мирното население на Донбас и Луганск беше периодично обстрелвано. Киев отказваше да изпълнява Минските споразумения, а Зеленски ги наричаше "мъртвородени". А под тях се бяха подписали президентите на Русия, Украйна и Франция и канцлерът на Германия. Това беше пътят към мира. Но Украйна избра пътят към войната. Тайни лаборатории за биологично оръжие, намерения за атомно оръжие, сто хилядна армия край Донбас. Така започна.
113
4
 
5
 
! Отговори
н2о преди 2 години
"Свято място, пусто не остава!" В момента, в който ЕС и НАТО прекратят съществуването си, ние сме обречени! Турция, Гърция и Румъния ще ни разкъсат, ще ни оставят 30% от Северозападна Бг. Този път Русия няма да си мръдне палеца да ни защити!
112
3
 
16
 
! Отговори
До 119 преди 2 години
Агресорът е Бай дън и администрацията му. Те забъркаха тази каша в Украйна. Не мога да повярвам, че все още има хора, които продължават да вярват на американската пропаганда и демагогия!
111
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 122Петрол много по свето, стига да искаме да си сменим доставчика, ама нали се водим братски народ на рашките :))) Те са много прозрачни рашките, поне за нас, били сме с тех и ако те имат огромното желание да ни "накажат", да заповядат :))))) Нас все искат да ни наказват, то стана като навик :))
110
3
 
9
 
! Отговори
Защо сме на дъното преди 2 години
До Анонимен 106: България винаги ще бъде на дъното докато я управляват политици, които служат на чужди интереси. А са се клели "във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа". И докато това е така все ще сме най-бедната държава в ЕС.
109
3
 
14
 
! Отговори
ПХ преди 2 години
Щатите имат Три Конкурента - Китай, Европа и Русия. В момента САЩ се опитва да "утилизират" Европа и Русия. Европа се поддаде на този трик и в момента се самоунищожава икономически - енергетика, промишленост, сел. стопанство, ще последват инфлация, безработца и съответно социална криза и бунтове. Русия се консолидира и ще се бори докрай, в противен случай ще престане да съществува! Както винаги, Китай наблюдава отстрани, но знае, че ако падне Русия, те са обречени и ако се наложи ще им помогнат.
108
3
 
11
 
! Отговори
До 113 преди 2 години
Ааааа газа го спряха. Скоро и петрола...та приключваме...
107
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе чувам от 13 май сме щели да наказваме Русия и да спираме доставките на петрол от там,па от юни се чува и за горивото на АЕЦ,та си мисля,голямо НАКЗАНИЕ ги(НИ)чака!
106
4
 
7
 
! Отговори
Язе преди 2 години
До 118 А какъв избор имахме при войната в Сърбия? Война,водена до БГ??? Защо тогава не бяхте така съпричастни към бежанците??? То бива лицемерие, ама вашто е направо наглост.
105
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По данни на Службата на Върховния комисар на ООН за човешките права общо загиналите по време на военните действия в Източна Украйна (Донбас) от 2014 до 2022 година надхвърлят 13 000 души, като от тях цивилните жертви около 3350, а останалите са въоръжени проруски сепаратисти. ..които са използвали цивилни, като жив щит срещу украинската армия... 11 пъти за 8 години Путин осуетява опити на ООН да провери, какво се случва в Донбас.През цялото време фашистка Русия праща оръжия на сепаратистите...
104
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срещу всеки агресор, който поставя на изпитание световния мир винаги трябва да се действа твърдо и без компромиси. Затова са всички тези санкции и лишения. Пcиxoпатът в Кремъл носи персонална отговорност за тази криза и никой друг......
103
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Добре, а кой плаща? 113Ние не можем да бъдем неутрални ве мен, дори и да искаме :))) Погледни къде се намира на картата България и къде се намира на картата Раша, немаме избор просто :)))
102
17
 
11
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 2 години
До До 111: Войната срещу Донбас я започна Украйна. Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Сега Заленски е отворил уста като хипопотам иска оръжие
101
3
 
5
 
! Отговори
Язе преди 2 години
До 112 Не ми пука за рашките, не ми пука и за бандерите - нито са в ЕС, нито в НАТО. Не знам защо трябва да страдам сега. Утре ще кажат, че трябва да страдаме и за всяка държава, без значение къде е и какво прави. Ай сиктир...
100
2
 
11
 
! Отговори
До 108 преди 2 години
Така ли? Без значение ли е цената? Хайде да видим тази зима кое е без значение. Ако не можеш да отоплиш жилището си и децата ти мръзнат кое ще има значение за тебе? Или ако не можеш да ги нахраниш? Мачкай сега докато можеш да изкараш някой и друг лев с тролене и още ти плащат защото много скоро никой няма да се връзва на плоската пропаганда.
99
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как е евро-джендърчета,научихте ли се да правите като вятъра?
98
2
 
7
 
! Отговори
Добре, а кой плаща? преди 2 години
До До 100: "Да, защото БЪЛГАРИТЕ са в ЕС и НАТО и нямат общо с раша". Нямат нищо общо? Ами защо тогава внасяме нефт и газ от Русия. Да ги внасяме от ЕС. Те да ни платят и разлитата от това, което ние ще плащаме в повече заради санкциите, които те искат да спазваме.
97
8
 
2
 
! Отговори
До 111 преди 2 години
М.и същото важи и за раша...нито е в ЕС нито в НАТО. Разликата е че раша започна война