Западен печат: ЕС пред потенциална криза, ако Русия спре газа

Брюксел не знае европейска компания, готвеща се да се съобрази с Москва
3 май 2022 15:39, Елка Василева
185
 Западен печат: ЕС пред потенциална криза, ако Русия спре газа
Снимка: архив, БГНЕС

Европа е изправена пред потенциална криза в средата на този месец, когато държавите от Европейския съюз ще трябва да отхвърлят исканията на Москва плащанията за гориво да се извършват в рубли, въпреки че нямат алтернативни доставки на газ, предупреди Брюксел, пише британският в. „Гардиън“.

Вестникът цитира еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон, която каза вчера, че трябва да бъдат отхвърлени исканията на Кремъл въпреки рисковете от прекъсване на доставките в момент, в който недостигът не може да бъде компенсиран.

Още по темата
Миналата седмица "Газпром" преустанови доставките на газ към Полша и България и заплаши, че същото ще се случи и на други страни, ако поемат по пътя на Варшава и София и не плащат за горивото в руска валута.

След среща на министрите на енергетиката на ЕС Симсон каза, че всички те (министрите на енергетиката на страните от ЕС) са приели, че плащането в рубли чрез механизма, определен от Русия, ще наруши санкциите, наложени от блока след нахлуването на Русия в Украйна.

Тя добави, че не е чувала за европейска енергийна компания, която се готви да се съобрази с Москва въпреки противоположните твърдения на „Газпром“ и компании като унгарската МОЛ.

„Много европейски енергийни компании трябва да направят следващото плащане към „Газпром“ в средата на май и се опитват да намерят най-доброто решение за това какво трябва да направят“, поради което трябва да им бъде разяснено обстойно, че плащането в рубли чрез механизъм за конвертиране, управляван от руските власти и втора специална сметка в "Газпромбанк" „са нарушение на санкциите и не могат да бъдат приети“, заяви Симсон.

„Гардиън“ припомня, че през миналата година ЕС е внесъл 155 милиарда кубически метра природен газ от Русия, което представлява около 45 процента от вноса на газ в ЕС и близо 40 на сто от общото потребление на газ.

През последната година тази зависимост беше намалена, но зависимостта от руското гориво остава толкова голяма, че няма алтернатива, която да компенсира напълно загубата му.

Следващата дата за плащания за газ от европейските енергийни компании е 20 май.

В момента ЕС обмисля поетапна забрана на руския петрол - ход, за който министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек каза вчера, че ще доведе до голям икономически удар и по-високи цени за потребителите.

Хабек каза, че Германия не е против такава забрана, но предупреди, че европейците поради готовността да понесат икономически стрес от солидарност към украинците трябва да бъдат подготвени за последствията и че някои страни ще бъдат засегнати по-сериозно от други.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
До 70 преди 2 години
М.и заминавай още сега.Щ.о се мъчиш!!!
75
2
 
12
 
! Отговори
Ами сега? преди 2 години
Дотук русофобството беше почти безплатно. Упражняваха се от ЕС да налагат санкции за пети път. Но дойде време политиците им да обясняват на избирателите защо трябва да плащат цената за русофобството.
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и четете ,и да не четете, тази криза не прилича на нито една досега, не мислете че алчността на трудещите се , няма да остане ненаказана от Бог.
73
11
 
12
 
! Отговори
българин преди 2 години
Европеецо ти разбираш ли колко хора в Европа ще останат без работа? Разбираш ли че ЕС те лишава да работиш с това решение,да няма горива и ресурси?
72
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сега ще видите едни санкции вие от ЕС.
71
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краят на всички агресори и диктатори е печално известен драги ми русофилчета изветрели. Четете повече книги, ако искате да сте в час с времето и логиката в живота...
70
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, сетиха се.
69
6
 
4
 
! Отговори
ера преди 2 години
само, където излезна информация, че Газпром не спира газта за Германя, въпрек че плащанията в Евро на някой малки доставчици от Германия са бли отказани. АКо това не е двоен аршин? Голямата мечка има топки само на мишоци като нас да вади нож.
68
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако спрат газа , кризата няма да е потенциална , а истинска и страшна ! Икономика без суровини не може да има ! Единственият изход е споразумение на каквато и да е цена - Русия е ядрена сила , управлявана от офицер от КГБ , затова е страшна !
67
10
 
16
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ми да си плащат бре! Гратис никой не дава! И не стига че го няма Ами и претенции в какви пари да го плащат! Евро па сам ще погуби икономиката си! И най силно ще и " ръкопляска" точно Америка!-:(((
66
10
 
14
 
! Отговори
Ко преди 2 години
Европа ще го отнесе заради САЩ, а урките дори и *** заради тях.
65
11
 
14
 
! Отговори
Смех преди 2 години
Ще търпим несгоди заради нацистите. На които им се приискало да станат американци.
64
10
 
15
 
! Отговори
Западняк преди 2 години
Кво им пука на ЕС за газа бе. Важното е да има гей паради във всяка столица.
63
1
 
13
 
! Отговори
лудост преди 2 години
Всички сте обезу.мели. Искате война и да убивате различния. Забравихме колко е жестока войната. Носи смърт и болка. Какво ви има бе хора? Спрете се.
62
1
 
22
 
! Отговори
Bond преди 2 години
Как така пред потенциална криза? Нали всичко е цветя и рози?
61
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха , сетила се Мара (ЕС ) да се побара ...Не знаели европейска компания, готвеща се да се съобрази с Москва , смех у залата ! Ще узнаят , ще узнаят , и хоро ще играят , ако искат въобще да ги бъде . А и търтеите в ръководството на ЕС е време да спрат само да отделят газове и да поработят малко и с главите си ...
60
2
 
10
 
! Отговори
хаха преди 2 години
След тази криза ще ходим в Русия тамо ще е рай!
59
5
 
12
 
! Отговори
До евроатлантик преди 2 години
40% от руския бюджет идват от износа на фосили. като добавиш цялата икономика около тоя бизнес, стават 60%. Какво става с Русия като изчезне голяма част от тия приходи? А как беше в Русия през 90те, когато петролът беше 15-20 долара? При кого ще е по зле? В Европа или в Русия?
58
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Планът за икономическо зануляване на света тече със страшна сила. През следващите две години ще е трагедия. Който оцелее, оцелее. Това ще са най-силните финансово, физически и психически. Добре дошли във World Survivor!
57
18
 
31
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
То и Русия не се е съгласила на санкциите, които и наложи ЕС. Сега Русия иска да и плащате в банката, която не е блокирана. И не съм съгласен да мръзна, нито да плащам по-високи цени за горива и стоки, за да съм солидарен с украинските нацибандеровци! Ако бяха изпълнили Минските споразумения и не бяха избивали собственият си народ в Донбас осем години, нямаше да се стигне до това. Но САЩ имаше интерес и както се вижда постигна целите си. Украйна, Русия, ЕС ще платят за поредната война на САЩ!