62,8% от българите: РСМ не е направила достатъчно за падане на ветото

Галъп: 58,8% у нас не одобряват действията на Русия в Украйна
22 юни 2022 13:37, Анисия Иванова
112
62,8% от българите: РСМ не е направила достатъчно за падане на ветото
Снимка: Галъп интернешънъл

Новото френско предложение за Северна Македонияе е на фона на продължаващо категорично убеждение, че Скопие не е направило достатъчно, за да бъде премахната българската "спирачка“. По другата голяма външнополитическа тема - войната в Украйна, остава декларираното обществено противопоставяне на действията на Владимир Путин в Украйна.   

Това са обобщенията от редовната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, извършена със собствени средства. Изследването е проведено от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети.

Още по темата

62,8% от пълнолетните българи смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото. Под една десета смятат, че РСМ е направила достатъчно. Данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по темата остава твърда и непроменена. Това са традиционните нива по тези въпроси.

Мнозинството от потенциалните гласоподаватели на всички парламентарно представени партии смята, че РСМ не е направила достатъчно. При по-малките електорати, разбира се, натрупването не е достатъчно за финални изводи и данните имат по-скоро ориентировъчна функция, но подобни данни се появяват и в други месечни вълни на изследване по този индикатор и показват твърда структура. Сред по-младите личи по-слаба осведоменост по темата, но и там мнозинствата са очевидни. При по-възрастните мненията са изключително твърди.

По голямата външнополитическа тема – войната – структурна промяна в мненията у нас няма. Както наскоро „Галъп интернешънъл болкан“ публикува - 58,8% у нас твърдят, че не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че одобряват тези действия.

-----------------------------------------------------------------------

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е направено със собствените средства на „Галъп интернешънъл", проведено между 2 и 10 юни сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Гошо тьпото преди 1 година
Някой, да обясни-какво става с България, ако още утре РСМ стане член на ЕС?
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен==Решенията за съдбата на РОДИНАТА ни трябва да се вземат на Референдум,защото те касаят целия ни народ! А не разни зависими от чужди посолства *** и купени търтеи и нагаждачи българомразци,които са доказали,че работят за загробването на страната ни! НЕ на вдигането на ветото,докато скапаните макета не изпълнят условията,кото са подписали!
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що бе нека ги приемат тогава вдичките им интелектуалци ще забегнат и ше стане същото като у нас Оставете ги да влязат после ще си служят косите Македония преди години беше много по напред от нас Селата им бяха живи сега гледат как да забегнат в ЕС оставете ги да забегнат и да се саморазрушат също като нас Така че аз съм да ги пуснем на Змията наречена ЕС
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставете тази антибългарска *** извън ЕС звинаги. То не че вътре в ЕС е добре, но понеже те искат, направете им сечено! Но нашата гейдвойка Кирчо и Кокорчо ще клекнат пред макарона, помнете ми думата. Ако се опъват малко ще ги привикат и ще им наредят зад завесите. България след царско време е нямала политици до сега. Само Възраждане има някакви наченки за защита интересите на българския народ и държава.
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не достатъчно. Абсолютно нищо не са направили! Северния Мамут дори е седнал и не иска да стане.
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето просто и ясно казано. На 1/3 от Българите им е през оная, другите 2/3 не искат отпадане на ветото. Точка. Няма какво повече да се дискутира, обсъжда, решава, мисли, преговаря, разговаря, обсъжда и анализира! Дума народна. Макетата у лево и след 20г пак ще говорим.
81
4
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
МАЛКО СА НИ КРИЗИТЕ ОТ РУНДЬО--‐че и тая за Македония да ни е за Венец НА ПРОСТОТИЯТА!
80
0
 
8
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
На кого му пука за РС.Македония, бе...малко са ни КРИЗИТЕ, че и тая да я мъкнем на гърба си...Я У ЛЕВОООО....
79
1
 
1
 
! Отговори
не е преди 1 година
но ако иска ЕС , ЩЕ ТРЯБВА
78
2
 
5
 
! Отговори
Мугабе преди 1 година
предателската мутра дали ще влезе в следващия парламент?!
77
3
 
7
 
! Отговори
Майдан преди 1 година
Промивката върви с пълна сила. Процентите спадат стабилно. Скоро повечето овце ще се чудят защо изобщо сме бавили толкова много присъединяването на РСМ към ЕС. Справка - ковид и пагубните за икономиката ни санкции срещу Русия
76
1
 
6
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 85 (Не) Бе нали македонците били българи? Значи - ние също не ставаме нали?
75
6
 
1
 
! Отговори
37,2% българин преди 1 година
Ние май също не сме направили достатъчно?
74
2
 
7
 
! Отговори
Не преди 1 година
македонците не стават!
73
0
 
14
 
! Отговори
!!!САМО 7,4% САМО!!! преди 1 година
Заглавието е ПОДВЕЖДАЩО. Резултатите са, че само 7,4% от запитаните смятат, че Македония е направила достатъчно по въпроса (виж графиката).
72
1
 
10
 
! Отговори
До 70 преди 1 година
До абеТи, френската подигвавка чете ли? Къде видя думата референдум, човек. С френска филилигия съм все пак и четох както оригинала,така и нескопосния превод, ама според теб, трябва да съм тотално изкукуригал. Само НС ще гласува френското предложение, след това вече е решено, Кирчо само ще го обяви. Никакв референдум, какви ли 5 лв сънуваш? Нас никой не ни пита, те /НС МВнР, президент, премиер и прочее/мили, бели агънца невинни. Пак сме пре?бани, за кой ли път.
71
7
 
12
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
МАКЕДОНЦИТЕ , МОЖЕ УТРЕ ДА СЕ ПИШАТ И "ПАПУАСИ".....НА КОГО ОТ НАС ТУКА НИ ПУКА...??!....ВСЕКИ Е СВОБОДЕН ДА СЕ МИСЛИ ---ЗА ВСЕКАКЪВ!!!!!--ПРОБЛЕМА Е --НИКАКЪВ!
70
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че тя РСМ изобщо нещо направила ли е? Че да се пита дали е достатъчно.
69
2
 
4
 
! Отговори
Пука ни за ветото... преди 1 година
"Всичката РУНДЬО втасал ....САМО "ВЕТОТО" МУ СЕ ОПРЯЛО.......ха,ха,хааааа....ТА ТАКА И НИЕ БЪЛГАРИТЕ С ГАЙДИТЕ ....!!!!!!!!!!!!!!!.....КОЙ ВИ ВЕРВА НА ГРАФИКИТЕ , ПРИКАЗКИТЕ И ПРОСТОТИЙТЕ ,БЕ....ОДЕТЕ У ЛЕВООООООООООО.....
68
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ГЕРБ що така обърнаха палачинката от вчера за днеска, да не си изтеглят вота днес?