Шойгу: Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна

Операциите на украинците се планирали от САЩ и Великобритания
Обновена: 16 авг 2022 12:01 | 16 авг 2022 11:15, Елка Василева
154
Шойгу: Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви в реч на конференция по сигурността в Москва, че Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Цитиран от ТАСС, той нарече „абсурдни“ твърденията за възможността Русия да използва химическо оръжие в Украйна.

По думите му украинските военни операции се планират от САЩ и Великобритания, а НАТО е увеличила "няколко пъти" разполагането на войските си в Източна и Централна Европа.

Шойгу заяви, че преговорите за удължаване на договора "Нов СТАРТ" са "двупосочни" и че ситуацията около този договор за контрол на ядрените оръжия между САЩ и Русия "не е лесна".

Според Шойгу твърдението, че причината за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО е руската спецоперация в Украйна, е невярно, тъй като тези страни се сближават с Алианса от много години.

"Разбира се, официалното участие на Хелзинки и Стокхолм в стратегическото планиране на НАТО, евентуалното предоставяне на територията на тези държави за разполагане на ударни оръжия ще промени условията за сигурност в Балтийския регион и Арктика и ще наложи преразглеждане на подходите към защитата на руската територия", предаде ТАСС думите на руския министър на отбраната.

Шойгу също така вижда потенциала на блокът АУКУС (Австралия, Обединеното кралство и САЩ) да се превърне във "военно-политически съюз".

Руският министър на отбраната оценява „специалната военна операция“ на Москва в Украйна като поставяне на „край на еднополюсния свят“.

При действията си в Украйна „спазването на Женевската конвенция за правилата при водене на война винаги са били и остават в центъра на вниманието на командирите на всички равнища“, допълни руският военен министър. В тази връзка той допълни, че руските военни активно участват в доставката на хуманитарна помощ, възстановяването на инфраструктурата и опазването на реда „в освободените от националистите територии в Украйна“.

Руският президент Владимир Путин заяви от своя страна, че западните страни се стремят да разпространят "аналогичен на НАТО модел" върху Азиатско-тихоокеанския регион, предаде Ройтерс.

В обръщение към участниците в конференцията по сигурността в Москва Путин каза, че САЩ се опитват "да проточат" конфликта в Украйна и че посещението на председателя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси в Тайван по-рано този месец е било "внимателно планирана провокация", предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
2
 
! Отговори
Рано или късно преди 1 година
Самазабравилият се сатрап Путин ще употреби ядрено оръжие. А на неговите уверения в противното кой има вяра след като още помним клетвите и заклинанията, че никога няма да нападнат Украйна. Който е заложил на Русия винаги е губел, сега са на ред сърбите. Дано поне Радев..,решетников се осъзнае и да не забравя,че има и съд...не само божи
114
0
 
1
 
! Отговори
майор Кот преди 1 година
До АнонименТо без снабдяването с оръжие, боеприпаси, че и храна от САЩ през Беринговия проток преди 81 г. сега над Кремъл щеше да се вее знамето на Хитлер и руснаците щяха да празнуват 20.04. като официален празник.
113
4
 
5
 
! Отговори
Джо преди 1 година
САЩ създаде Саддам и САЩ го унищожи. Същото е с Путин. И Саддам се мислеше за много хитър но накрая увисна на въжето.
112
4
 
5
 
! Отговори
Мара преди 1 година
Русия няма нужда и да побеждава в тази война. За 6 месеца успяха да превземат само 6 украински села.
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това изказване е стряскащо. Нали се сещате, руснаците винаги лъжат и правят обратното на това което казват. Примерите са хиляди, сега Шойгу казва, че нямало нужда да ползват ядрено оръжие, което навява мисълта че съвсем са изперкали и подготвят ракетите!
110
5
 
2
 
! Отговори
гг преди 1 година
До Шойгу каза //// АХАХАХАХАХА Хаймарс било супер оръжие, ти чуваш ли се, я виж кога са произведени хаймарсите - 70-те години.....
109
6
 
2
 
! Отговори
Шойгу каза преди 1 година
Специалната военна операция разсея мита за "супероръжието", което Западът доставя на Украйна и което е в състояние радикално да промени ситуацията на фронта. Първоначално ставаше дума за доставка на противотанкови системи Javelin, някои " уникални" безпилотни летателни апарати. Напоследък западняците се насочват към ролята на супероръжие "Хаймарс", ракетни системи за многократно изстрелване и гаубици с голям обсег. Въпреки това, тези оръжия не са оказали значително влияние върху ситуацията.
108
3
 
5
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Щом намеква за ЯО, значи е оплескал гащите! Ако можете - смачквайте ги! Ако не можете - бягайте в тайгата, че и нашите герберасти и копейковци да се приберат по домовете си, а не да чакат червената армия с венци и червени значена !
107
2
 
6
 
! Отговори
Почна се!!! преди 1 година
Айде пак някой е пушил цигари в Крим!!! Нови взривове има, този път база на ВВС на Русия!
106
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чукча - никой вече не ви взема на сериозно, понял?
105
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** в коментарите отново. Към края на месеца заминавайте да бършите задни части на запад. Така бяхте и по време на джендърските палаткови протести, благодарение на които ни докарахте хора, които пък докараха 17 % (инфлация). Така, че сте мекиумрели кучета и такива ще си останете
104
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започва някакво омекване. Появява се мисловен процес, който да замести селското перчене за предизвикване световна война! Видя се, разрушавате безразборно, снабдяват украинската войска с раностойни възможности и даже по-добр, ше употребите ЯО, украинската войска ще вземе да получи също ЯО, с което да бомби в русия! И така докъде? Ми доникъде!
103
9
 
13
 
! Отговори
3 преди 1 година
Шойгу Шойгу, украинците ви громят във всяко едно отношение в момента. Няма никакво успешно настъпление на руснаците, а точно обратното. Това е американо-виетнамската война на бързи обороти, вместо 20 - 2 год. Стига толкоз.
102
4
 
7
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Що тъй Въ ШАйгун що се отказахте ,там разни Рогозки,ПЕСковци,Медведи нали все с ядрени бомби ни плашеха ,със САРМАТИ да не са били във взривения склад в Крим и сега да нямате ВИСОКОТОЧКОВИ оръжия?
101
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От сутрин до вечер в главите на тези болни хора е само ядреното оръжие...Нямат друга тема...Колко жалка държава...Това показва в каква безизходица са северноазиатските дивациии
100
7
 
15
 
! Отговори
до 111 преди 1 година
Е как да сравнят Путин с Хитлер?За 6 месеца Хитлер е стигнал до Москва,а Путин е превзел досега няколко села и там украинците млатят руснаците като за световното!Нещата са несравними-Хитлер е раполагал с немски войници.Путин откъде да намери немци?Има руснаци които пият по литър водка на ден и едвам пъплят из Украйна!
99
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
малко ли радиоактивни материали изхвърлихте с чернобилската авария?Тогава затрихте Украйна,сега пак! Дано целият свят срещу вас да застане и в Украйна и цял руснак да не остане!Аман от пияндурници и некадърници руски!
98
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега на Медведев ли да вярвам или на Шойгу? Единият ще ни пуска атомни бомби, а другия нямало нужда?
97
14
 
9
 
! Отговори
либерейтор преди 1 година
Преди два века сибирският мечок влезе в Париж.Преди по-малко от век заби байряка и в Берлин.Ако скоро америте не си седнат на долната част на гърба може столицата им да бъде посетена от някой сармат.Едва тогава човечеството ще стане рахат.
96
5
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
ДенаZификация до край!