Командир на рота в ЛНР бе убит с чук, войниците му дезертирали

Преди да загине Виктор Севалнев изпратил съобщение на жена си
5 дек 2022 13:17, Нели Христова
186
Командир на рота в ЛНР бе убит с чук, войниците му дезертирали

Виктор Севалнев, който командвал 7-ма мотострелкова рота от т. нар. народна милиция на "ЛНР", се обадил на съпругата си Лилия на 20 ноември и казал, че ще го изведат от болницата, където се възстановявал от рана, и ще го застрелят, защото войниците от ротата му дезертирали.

Записът на този разговор между Севалнев и съпругата му, както и други материали бяха предоставени на The Insider от Владимир Осечкин, ръководител на Gulagu.net.

"Днес съм аз, утре - някой друг, това е всичко. Министерството на отбраната стреля по хора. Те знаят, че сме 200 и не им пука. Бих искал да се върна там, където бях, но не ме пускат. Само ако знаех, че това е такава война. Казвам се Виктор Анатолиевич Севалнев, роден на 27 септември 1979 г. Не пращайте хора тук, стига. Те искат да убият всички", това е последното съобщение, което Севалнев предава на света чрез съпругата си.

Още на 1 декември представител на руското министерство на отбраната съобщил на Лилия, че съпругът й е починал в ДНР на 25 ноември от осколкови рани и силен удар в главата. Той обещал скоро в Москва да й бъде изпратен цинков ковчег с тяло и документи. И добавил: "Съболезнования, съжалявам".

Представители на ЧВК "Вагнер" идвали няколко пъти в ИК-3 в Калужка област, където Севалнев излежавал присъдата си. Първо те вербували сина му Олег, който бил в същата колония, да стане част от войната. Когато синът му загинал по време на боевете, Севалнев решил сам да отиде на война. Той подписал договор с Министерството на отбраната и в нощта на 3 срещу 4 октомври е бил преместен от колонията в "координационния лагер" в Луганска област.

Севалньов е прикрепен към в/п 08807 (ЛНР). Воювал е в 7-ма мотострелкова рота и когато командирът на ротата е убит, той заел неговото място, защото има боен опит в Чечня. Скоро Севалнев дори е награден с орден за това, че ротата, под негово командване, е напуснала обкръжението. През ноември обаче те претърпяват големи загуби, като част от войниците загиват, останалите - бягат.

Според Владимир Осечкин Севалнев вероятно е бил "екзекутиран" за дезертьорството на своите подчинени, подобно на друг бивш затворник - Евгений Нужин, който бе убит с чук заради интервю, което беше даден, докато е в плен.

В средата на ноември телеграм каналът Gray Zone, свързан с ЧВК "Вагнер", публикува видео, в което бившият наемник Евгений Нужин казва, че е бил отвлечен в Киев и сега ще бъде "съден". След това разбиват главата му с чук. В края на видеото излиза надпис "ликвидиран".

Кремъл не коментира убийството на Нужин от войниците на "Вангер". "Това не е наша работа", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин публично одобри убийството на Нужин и по този начин фактически призна участието си в него. "Предпочитам да гледам истории в театъра. Що се отнася до чука, в това предаване е ясно, че той не е намерил щастие в Украйна, а се е срещнал с недоброжелателни, но справедливи хора. Струва ми се, че този филм се казва "Куче - кучешка смърт". Отлична режисьорска работа, гледа се на един дъх. Надявам се по време на снимките да не са пострадали животни", коментира видеото той.

Пригожин отрече информацията "Вагнер" да са участвали в убийството на Севалнев. "Този човек никога не е бил в редиците на ЧВК "Вагнер", никога не е пристигал в тренировъчни лагери и никога не е работил в ЧВК "Вагнер", такова съобщение беше публикувано в неговия канал в Telegram в отговор на молба за коментар на разказаната история на Севалньов от проекта Gulagu.net.

Ако се вярва на думите на представителя на Министерството на отбраната, прегледал загиналия Севалнев, нараняванията по тялото му може да са резултат от удар с чук. "Той има рана от шрапнел в тялото и силни удари в главата, които са счупили черепа",свидетелства той.

Според Осечкин в убийството на Севалньов може да са замесени "аналози на ЧВК "Вагнер" от "ЛНР", а Министерството на отбраната на Руската федерация носи отговорност за неговото убийство, както и за убийството на Нужин. Ръководителят на Gulagu.Net отбелязва, че военно поделение № 08807, в което е командирован Севалнев, няма нищо общо с ЧВК "Вагнер". "Неговата мотострелкова рота включваше както затворници, така и мобилизирани от ДНР и ЛНР", обясни той пред The Insider.

"Пригожин е продавач на Herbalife, който обикаля колониите и разговаря със затворниците. Всъщност това си е чиста договорно-документална система между Министерството на отбраната, Федералната служба и затворниците. Те я подписват с някакво "Рога и копита", тези документи се подписват от упълномощени представители от ФСИН и Министерството на отбраната, така че цялата тази история е отговорност на министъра на отбраната Шойгу и главнокомандващия Путин, а Пригожин е тук, за да отклони вниманието", смята Осечкин.

Правозащитникът Олга Романова каза по-рано в интервю за We Can Explain, че тя лично знае за около 40 случая на "екзекуции" на осъдени, вербувани за войната. Романова се позова на информация от роднини на затворниците, които са се обърнали към правозащитната организация "Rus Sitting".

Слуховете за "екзекуциите" на "вагнеровци" вероятно се използват и за сплашване на роднини и изнудване за пари. В края на октомври съпругата на осъдения Сергей Сербезов, който беше вербуван за войната, каза пред The Insider, че е получила текстово съобщение, че съпругът й е застрелян като дезертьор. Тя и сестрата на Сербезов изпратиха съобщение на този номер с въпрос къде могат да идентифицират и да вземат тялото. В отговор те поискаха пари за информация за мястото на погребението и контакти на хора, които знаят за него. Когато тази история се появи в медиите, агенцията на Пригожин RIA FAN публикува видео на живо, на което Сербезов успокоява жена си, че е добре.

Според доклад на аналитичната компания NewsGuard по време на войната в TikTok са се появили около 160 видеоклипа, които показват или възхваляват актове на насилие, извършени от наемници на ЧВК Вагнер. Видеоклиповете с хаштагове на руски език "chvk" или "chvkvagner" отбелязаха общо един милиард гледания.

14 видеоклипа показват фрагменти или пълни кадри от екзекуцията на Нужин. Едно от тях събра 900 хиляди гледания, преди администрацията на социалната мрежа да го премахне. По искане на "Вагнер" алгоритмите на социалната мрежа незабавно създадоха видеоклипове с етикети "Чукът на Вагнер" или "Екзекуцията на Вагнер". Сред тези видеоклипове имаше видеоклипове с убийството на сириец. Един от тези видеоклипове е гледан от около милион души.

По-рано евродепутати от различни партии призоваха Европейския съюз да включи ЧВК "Вагнер" в списъка на терористичните организации. В отговор Пригожин предаде на Европейския парламент чук с гравиран ЧВК Вагнер и фалшива кръв. Bloomberg написа, че администрацията на президента на САЩ обмисля признаването на ЧВК "Вагнер" за чуждестранна терористична организация. Ако това се случи, САЩ ще могат да образуват наказателни дела срещу ЧВК и техните членове, както и да преследват активите им по света.


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
У нас чукове може би няма но има мотики и стана навик да се настъпват.
118
5
 
4
 
! Отговори
Психиатър преди 2 месеца
До Пикая на Русия Ако имате нощно напикаване, пийте Уринал актив.
117
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой го интересува какво се случва в държава живееща в 17в? Дивашки отношения..
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някоя укринска ербап история няма ли да публикувате
115
3
 
6
 
! Отговори
Потребител преди 2 месеца
Стара руска поговорка:"Бий своите, за да се страхуват чуждите."😃
114
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
страшни *** платени *** русофоби блумберг
113
22
 
26
 
! Отговори
Пикая на Русия преди 2 месеца
Чукове ще има за всички русуфилчетата
112
5
 
13
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 месеца
До Крим не е руски: Нямаш ли си друга работа, та си седнал да пишеш п'ростотии.
111
3
 
8
 
! Отговори
чичи преди 2 месеца
готвачът е мъртвецако не чужди фсб ще му види сметката до няколко месеца.
110
18
 
10
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 месеца
не само ще избиваме руските *** но и вдовиците им ще утешаваме. ха ха хах
109
14
 
18
 
! Отговори
Радев преди 2 месеца
Крим е руски! България не се управлява от корумпирани политици, а от експерти. Мултаците заслужават най- високите държавни ордени! Ще пратим оръжие на Русия, не на Украйна! Деси ми е верна!
108
9
 
9
 
! Отговори
Комарджия преди 2 месеца
Обзалагам се че ако ударят путински *** или самия Путин по главата с чук, нищо няма да им стане.
107
8
 
10
 
! Отговори
Хуманист преди 2 месеца
Време е и другарят Путин и свитата му да посетят ЛНР!
106
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредния руснак убит от своите...Ех колко е хубаво в рашааааааааааааа!
105
14
 
14
 
! Отговори
Путларах преди 2 месеца
Крепостниците не заслужават разстрел, куршума е скъп, селяните не !
104
9
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 2 месеца
Еми някои хитрееят от затворниците и получават това за което са се подписали.. ,жестоко е ,но на война ... .
103
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Бай *** Един казал друг рекъл, истината е че руснаците са престъпници които започнаха да се избиват един друг.
102
31
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доста плоска история, предадена от някой неизвестен сайт, на друг още по-неизвестен сайт... Не знам дали копиращите такива новини малко се замислят какви простотии публикуват?
101
7
 
23
 
! Отговори
преписвачи преди 2 месеца
Хубаво сте преписвали, ама да бяхте обянсили какво е ЛНР, ЧВК и т.н.Или се очаква само русофили да четат и затова така...Пълни нещастници сте от тоя пробит сайт.Трябваше да ходя да чета от друго място за да разбера че става въпрос за руснак.
100
11
 
32
 
! Отговори
ТОВА ЧАКА .... преди 2 месеца
...И НАШИЧКИТЕ РУСОФИЛЧЕТА , АКО НЕ СЛУШКАТ "ВАГНЕР" И КАДИРОВ.....затова вряскат тука ---ама у Русия не дръзват да ходат , камоли да се бият там за "свободата си"...!