Русия разположи ракетни системи на един от Курилските острови

Преди година бяха дислоцирани „Бастион“ на друг от островите
6 дек 2022 11:28, Елка Василева
102
Русия разположи ракетни системи на един от Курилските острови
Снимка: архив, БГНЕС

Руското министерство на отбраната съобщи, че е разположило мобилни брегови ракетни системи на северен остров от Курилския архипелаг – част от стратегически разположена островна верига, която се простира между Япония и руския полуостров Камчатка, предаде Ройтерс.

Япония предявява претенции към контролираните от Русия южни Курилски острови, които Токио нарича Северни територии. Този териториален спор датира от периода в края на Втората световна война, когато съветски войски ги отнемат от Япония.

Руските брегови ракетни комплекси „Бастион“, които изстрелват ракети с обсег до 500 километра, бяха разположени на остров Парамушир в северната част на Курилския архипелаг, каза вчера руското военно ведомство.

Бреговите военнослужещи от Тихоокеанския флот ще наблюдават денонощно прилежащата акватория и зоните на проливите, се казва в министерското съобщение.

Съобщава се също, че на Парамушир е изграден военен лагер с условия, позволяващи целогодишно обслужване, настаняване, отдих и изхранване на личния състав.

Това разполагане на ракети става една година, след като Русия дислоцира системи „Бастион“ на остров Матуа, в централната част на Курилската верига, посочи министерството в Москва.

През септември базираният във Вашингтон мозъчен тръст „Център за стратегически и международни изследвания“ посочи в доклад, че останала в сянката на инвазията в Украйна, извършваната от Москва милитаризация на Курилските острови „се е оказала до голяма степен под радара“.

Стъпките на Русия за засилване на присъствието й предполагат, че островите ще продължат да играят пагубна роля в руско-японските отношения и че Япония и САЩ трябва да задълбочат консултациите си относно дейността на Русия в региона, пише в доклада, публикуван на сайта на Центъра.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
10
 
8
 
! Отговори
точна констатация преди 1 година
Приближава се края на Началото на разпада. Руската империя е вечче пред разпад. Жалко за големите мечти и надежди на крайните националисти в Русия , които със своята заблуда и грандомания тикат страната към пълен и тотален Разпад. На тази к.0.4ин@ им давам максимум още 9-12 месеца!Дакото и последния руснак не прогледне през алкохолния си транс ИСТИНАТА В ОЧИТЕ !!! Предвиждам при следваща Могилизация - над 12 до 15 000 000 емигранти и граждански вълнения с невиждани мащаби...
82
5
 
6
 
! Отговори
РУСИЯ- СПАСЕНИЕТО преди 1 година
ЗАЩО ВИ Е НУЖНО ДА ОТКРИВАТЕ 2-РИ ФРОНТ НА ИЗТОК. ТА НАЛИ САМО НА 200 -300 КИЛОМЕТРА ОТ КУРИЛИТЕ СА НАЙ- ГОЛЕМИТЕ ВИ СТРАТЕГИЧЕСКИ БАЗИ. ЗАЩО САМО ДРАЗНИТЕ ЯПОНИЯ? ТА ДА ДАВА ПОВЕЧЕ ПОМОЩ НА УКРАЙНА ЛИ ????????????????
81
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Койчо - "нищо хубаво не е излезнало от русия дори и някакви свестни открития нямат които да са ползва на човечеството" - койчо, това, че за теб светът на науката и културата е обвит в гъста мъгла, още не означава, че не е ярък, красив и изпълнен с руско присъствие... :)))
80
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До фен на ПутинСмени си хаповете
79
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тез ще ядат бой и от изток
78
8
 
15
 
! Отговори
Fena преди 1 година
До 89. ...."Глупавите руснаци...." Моли се някой глупав или пиян руснак да не натисне копче на ракетка с координати в БГ. Че тогава и най-умните българи няма да могат да те спасят!
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нашите партньори отдавна заявиха, че Русия няма повече ракети." - Имат още много С-300, които са им ПВО. Те обаче си махат ПВОто и ги пращат в Украйна да ги използват като ракети земя-земя. Затова украинците успяха да пратят дронове на цели 800 километра в дълбочина, защото глупавите руснаци бяха махнали С-300 от тези райони.
76
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай им да грабят на алкашите....
75
1
 
1
 
! Отговори
До 79 Боби преди 1 година
ВСВП очва от ПСВ, само не питай, как почва ПСВ...
74
8
 
12
 
! Отговори
Като има преди 1 година
3600 ядрени бойни глави Русия, защо не си седя на ***, а нападна Украйна? И само губи от това!
73
9
 
25
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахаа, Блатная яко е оголила ГЗ от изток. Сега ако ги нападнат, ще стигнат в Масква за дни :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
72
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Georgiev 72. Руснаците нямат претенции към тази група острови, понеже тя е тяхна.
71
32
 
24
 
! Отговори
фен на Путин преди 1 година
Както е казал другаря Сталин или ще победим или ще бъдем смазани.Така че няма средно положение напред до пълната руска победа и слагане край на бандеровщината.
70
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Striker 77. Светът и НАТО се готвят и опитват от дълбока древност, приятелю, ама не им се получава. И това ще остане в историята като поредният опит.
69
14
 
17
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До ЯМБОЛИЯ Докато РФ разполага с 3600 ядрени бойни глави никой няма да може да вземе нещо от РФ
68
19
 
18
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Каквото и да правят мужиците,дните им са преброени. Китай и Япония ще им отнемат азиатските територии,които са исторически на Китай и Япония,то са заграбени през годините от кървавата руска ***.
67
11
 
11
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Striker и кой започна ТСВ? Само не Казвай РФ. Прекрасно си осведомен че ВСВ реално не е започнала с нападението на Германия над Полша. ВСВ Реално започва 1930 година Япония започва инавазия в Манджурия и започва война срещу Китай. Да цели 10 годин преди официалната дата, Същото е и в момента! Кога започна ТСВ и от кого?
66
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не може да е вярно. Нашите партньори отдавна заявиха, че Русия няма повече ракети.
65
25
 
14
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Поредното доказателство, че от ру$$ия в сегашния и вид не трябва да остане камък върху камък. ТСВ е започнала искаме или не. Или ние, или Мужикистан. Светът и НАТО трябва да сме готови за пълното унищожение на тази територия като държава.
64
5
 
11
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Georgiev Заради островите зоната заградена от тях до материка се води вътрешно Море на РФ има и 200 милна икономическа зона в Тихия океан - не им е необходимо повече.