Какво вещае смяната на руското командване на военните действия в Украйна?

"Ген. Герасимов се нуждае от победа или кариерата му приключва безславно"
12 яну 2023 14:16, Елка Василева
192
Какво вещае смяната на руското командване на военните действия в Украйна?
Сергей Шойгу и Валерий Герасимов. Снимка: архив, БГНЕС

Русия смени генерала, отговарящ за войната срещу Украйна, на фона на признаци за разногласия сред основните съюзници на президента Владимир Путин, но според критиците това няма да реши проблемите на руската армия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Генерал Валерий Герасимов, чието назначение министерството на отбраната обяви вчера, е дългогодишен съюзник на Кремъл, началник на генералния щаб на армията от 2012 г. и изпълнител на проваления план за първоначалната инвазия през февруари. Това е вторият път в рамките на само три месеца, в който министерството сменя ръководителя на военните действия, посочва изданието.

Още по темата
Вестникът цитира чуждестранни анализатори и подкрепящи войната руски военни блогъри, по думите на които промяната е далеч от радикалната реконструкция, от която се нуждаят руските въоръжени сили, за да станат по-ефективни.

Русия неведнъж е сменяла командирите си, когато войната не е успявала да постигне целите на Путин, като се започне от осуетените усилия за превземане на Киев миналата пролет и унизителните поражения през есента в Харковска област и в град Херсон, пише в. "Вашингтон пост". Някои анализатори бързо предположиха, че сега върху Герасимов ще бъде оказан силен натиск да постигне успехи, може би при подновяване на настъпателните операции през пролетта, посочва столичното издание.

Новоназначеният командващ е подложен на постоянни и тежки критики от страна на подкрепящите войната блогъри в Русия заради унизителните загуби на Москва на бойното поле и предвид неговата позиция на началник на генералния щаб, коментира "Вашингтон пост". Вестникът цитира думите на Марк Галеоти, анализатор и експерт по въпросите на руската сигурност, че назначението на Герасимов е и "един вид понижение" и че той "виси на косъм". "Сега всичко зависи от него. (...) Той се нуждае от някаква победа или кариерата му приключва безславно", допълва Галеоти.

Напоследък руските сили съсредоточиха усилията си върху превземането на Соледар като част от амбицията си да завладеят близкия стратегически град Бахмут и по-големия източен украински регион Донбас, което доведе до ожесточени сражения при минусови температури през последните пет дни, пише в. "Гардиън". Превземането на Соледар би било най-съществената победа за Русия от август насам след поредица от унизителни отстъпления през втората половина на 2022 г., коментира британското издание.

Но промяната на командването вероятно ще задълбочи разрива между Кремъл и все по-мощното крило на руските националисти, които обвиняват генерал Герасимов за неуспеха при превземането на Киев, смята "Гардиън". Според анализатори с назначението на генерал Герасимов Путин може би се опитва да засили своя директен контрол върху управлението на войната и да отклони критиките на провоенно настроените ултранационалисти в Кремъл и извън него.

Промяната в командването изглежда е и директен упрек срещу Евгений Пригожин, който е ръководител на наемническата група "Вагнер" и съюзник на генерал Суровикин, пише вестник "Телеграф". Напрежението между Пригожин и редовната армия на Русия нараства от месеци, като шефът на наемниците все по-често публично критикува начина на воденето на войната от страна на генералите, коментира изданието. Във вторник вечерта ръководителят на "Вагнер" се похвали, че бойният му опит "в много отношения значително превъзхожда тези, които от десетилетия са на служба в министерството на отбраната", посочва "Телеграф".
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
0
 
! Отговори
ВЕЩАЕ "КЯР ИЛИ преди 1 година
ВЕЩАЕ ПОСЛЕДНАТА СЪДБОНОСНА БИТКА. КАКТО ПРИ ХИТЛЕР- БИТКАТА ПРИ КУРСКАТА ДЪГА.
163
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НА МАХМУРЛИИТЕ НЕЩО СА ИМ УВИСНАЛИ СОПОЛИТЕ ?
162
1
 
12
 
! Отговори
Френолог преди 1 година
Вижте им физиономиите и ще ви стане от ясно по-ясно.
161
2
 
2
 
! Отговори
Бойков преди 1 година
Аз съм звънял чак в Румъния да ме спасяват....Понеже те винаги са над бг, а сега направо искат цялата държава
160
0
 
1
 
! Отговори
Бойков преди 1 година
Ахаха, вие не знаете, един път ми звъни Борес Морев и аз така съм се смял...
159
2
 
1
 
! Отговори
Бойков преди 1 година
Аахахах, Армагедон? Не съм се смял така?Вие не знаете какво може да стане след един завод за цигарен бизнес и хаоса след него,те в ЕС са доволни, понеже половината лелки са Уилямсовистки и искат дъщерите им и синовете им да са аристокрация на Уилям, точно като с английския крал през 1вата световна
158
2
 
1
 
! Отговори
Бойков преди 1 година
Ей сега ми хрумна, че ако направя проблем с цигарения бизнес в българия пак ще стане голяма европейска война като преди? Хитро нали? Вие да не мислите, че се псуват понеже се обичат, псуват се понеже като има война има и такива неща като псувни, а добре че построихме и дворец на Уилям на Балканите, тоест у нас? Тоест, "аз, Бойко"
157
0
 
0
 
! Отговори
Сатанишев преди 1 година
"Ние псуваме тъй като никой не може да надвие на псувните ни и където напсуваме и този район е украински"
156
0
 
0
 
! Отговори
Бойков преди 1 година
Тъй като съм приятел на Израел, реших да закрия цигарения бизнес и да извикам, украинци, словенци и германски концерни, а и да не забравяме и английската фирма Филип Морис, тя е почти същата като Морис, Морев, то почти същото, абе в Банкя не знаете какви неща ми хрумват
155
0
 
1
 
! Отговори
Сатанишев преди 1 година
Няма да ви казвам какво сме сложили до Никотиана за да не проработи никога повече, ние сме социалистите, отдолу я притискаме със СССР, които не й дават да работи, а отгоре с германски концерни, с количество, което Третото българско царство не е виждало никога с очите си досега, а посредата го напълнихме с украинци, които да псуват? Гениални сме с Вдянков, нали?
154
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вещае само едно - некадърност.
153
0
 
1
 
! Отговори
Вдянков преди 1 година
Това с цигарения бизнес е съвсем малък проблем, нали не ви пречи присъствието на германските концерни, докато Никотиана е изоставена фабрика?
152
1
 
0
 
! Отговори
Сатанишев преди 1 година
Тъй като Вдянков се надява на мен да позволя всеки вид престъпност в страната и дори в Европа, аз съм "несменяем депутат"
151
1
 
1
 
! Отговори
Вдянков преди 1 година
Ако станишев псева повече, държи се лошо с анджелина и обиди всички в Европа на мен ще ми простят за цигарения завод и пак ще ме пуснат в политиката
150
1
 
1
 
! Отговори
? преди 1 година
Българистанският гений реши, че щом на станишев му е позволено да псува в Брюксел, той може да псува и в главата му да се въртят всякакви хаотични мисли, които никой нито разбира, нито иска да разбере, да заплашва и да мисли, че икономиката на света не може без него и икономическите тенденции са предназначени за "псуващите в Европарламента", и че заплахите са стандартът, който Станишев е въвел от Брюксел, с псувните си, които никой българист или лингвист не може да пребори (и ж.р.)"
149
1
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ Жужакът и алколикът Медведев обичаха да заплашват с ядрено оръжие.След като САЩ ясно ги предупредиха,че само да посегнат към копчето,Русия ще бъде изпепелена,заплахите рязко спряха.
148
1
 
10
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
На снимката - монгол до бурята мaйнo ле! 100% са пияни.
147
3
 
5
 
! Отговори
Считам, че преди 1 година
Не особено умният танкист и той ще се ОС е РЕ. Зеленски ще му помогне, като го шомпулира яко!
146
1
 
10
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
;...да ви обяснявам ли , че ако Герасимов пак се провали , Вовата ше литне , като тапа от шампанскава...??!!!
145
1
 
1
 
! Отговори
? преди 1 година
Аз си отварям сайт за български език и от Украина или от ЕП представителя там, г-н Станишев псува до степен да не мога да изпиша заглавието, тъй като това му пречело и сайта бил "нормативен" за езиковите прояви и това щяло да му пречи в ЕП