Русия съди стотици мобилизирани заради отказ да служат

Към март са повдигнати над 500 дела
24 мар 2023 18:00, Стела Стоянова
139
Русия съди стотици мобилизирани заради отказ да служат
Снимка БГНЕС

От началото на войната, която Русия започна срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., стотици руски войници са отказали да участват в бойните действия. Първоначално на тях им бе позволявано да се уволнят от служба, но след началото на мобилизацията и затягането на Наказателния кодекс те вече са преследвани по членове за неизпълнение на заповед, дезертьорство и самоволно напускане на военната им част.

По данни на "Медиазона" към март 2023 г. в Русия са били повдигнати повече от 500 такива дела. Най-често те се разглеждат при закрити врата, но пък се афишират широко сред военните, за да бъдат наплашени войниците.

През септември 2022 г. Владимир Путин подписа указа за мобилизация и след няколко дни влязоха в сила поправките в Наказателния кодекс (НК), които утежниха наказанията по редица членове, ако престъпленията са извършени "в период на военно положение, мобилизация или във военно време".

Според данните на"Медиазона" към март 2023 г. в гарнизонните съдилища са влезли не по-малко от 536 дела по тези утежнени членове на НК, включително неизпълнение на заповед, побой над командира и дезертьорство. Март, който все още не е изтекъл, вече е рекордьор по брой предадени на гарнизонни съдилища случаи.

Съдилищата все по-често провеждат процесите при закрити врати, като се мотивират с указа на министерството на отбраната за секретност. В резултат на това техните сайтове практически престанаха да публикуват информация за разглежданията на дела срещу военни. Едва за 25 от произнесени 247 присъди са публикувани мотивите, а в още 44 случая сроковете на наказанията са били посочени в прессъобщения. За останалите журналистите от медията са научили от неофициални източници.

Известни са много случаи на задържания на войници пред очите на другите служещи в техните части, а присъдите нерядко се четат директно пред личния състав на поделенията. "Медиазона" отбелязва също така, че военнослужещите често са викани на съдебни заседания "с профилактична цел". След това съдиите провеждат с тях "профилатнични беседи" и обясняват какво ги заплашва при извършване на престъпление в период на мобилизация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква мобилизация то няма и един читав човек. Виждам повечето хора са наблегнали на яденето и пиенето станали са по сто и петдесет кила ходят с анцузи и евтини маратонки. Такива хора и да ги мобилизираш полза няма .
63
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда да питаш, понеже няма да има мобилизация в България. Не сме нито бананова република, нито губерния на блатниците, за жалост на "българските" русофили.
62
12
 
8
 
! Отговори
..... преди 1 година
Аз искам само да попитам,ако има мобилизация в България Киро Петков -Мошеника ще получи ли призовка заедно с деббелия му ортак Ококор.Въпроса ми включва и Пеевски...
61
16
 
2
 
! Отговори
Аз казах преди 1 година
Направо да ги разстрелят.И без това са вредни отпадъци !?!
60
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зла Русия ги съди, славна Покрайна ги екзекутира на място...
59
11
 
9
 
! Отговори
Агент на Путин преди 1 година
Радостна вест за всички българи , почитатели на трансатлантическата, трансевропейска , транслиберална идеология : Зам. министъра на здравеопазването на САЩ гордо заяви че съвсем скоро операциите на деца за смяна на пола ще станат норма !!! Честито!Така децата ви още с раждането ще имат трансдемократичен избор какво същество да бъдат!!!
58
22
 
10
 
! Отговори
Агент на Путин преди 1 година
Само някой невеж може да се учуди !!! Съд за родоотстъпниците трябва разбира се ! Това е война за оцеляване на Руската нация и човечеството срещу трансизвратеняците от НАТО !!! През 2та Световна 700 000 руснаци бягат зад граница за да не воюват ! Предатели има навсякъде ! Ми ако Турция ни нападне бъдете сигурни че 80% от българите ще дръпнат зад граница , без съмнение ! А ако Руската армия тръгне пак към Берлин ( което е желателно) , западните извратеняци ще дръпнат масово за Аржентина сто про!!
57
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А наште верни русуфили нищо не биха отказали на путин! Дори и най съкровеното!
56
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво ги дундуркат! Дезертьорите, направо в Хага!
55
1
 
0
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Що така, нищо не е направил да се спре износа
54
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада направи от африканците хора, че и азиатците намазаха от западните открития и изобретения и се очовечиха!
53
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Они понимают что не погибают за родину, а за путину!
52
4
 
18
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
трябва да изгоним всички с руски паспорти и техните слуги в България да идат да служат верно на Путин
51
5
 
7
 
! Отговори
Глух Пор преди 1 година
Значи първо казвате- 500 за отказ да служат! Пък после се оказва че било: "неизпълнение на заповед, побой над командира и дезертьорство". И накрая разбираме, че шивачите на бели конци били някакви си "Медиазона".
50
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 53.. Абе василев, що не пишеш и за тия, дето ограбиха индианците, като им взеха всичко, после и земята.... Или пиши за ония, дето отвличаха хора от острови, от Африка за роби, с чиято робия изградиха съвременните си държави... И сега са тръгнали да налагат свобода и демокрация по света..
49
8
 
6
 
! Отговори
Чичо Сам преди 1 година
В американската армия хвърляме бомбата над Хирошима и бегаме. Няма стрелби, няма окопи
48
2
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Роб се враща, гроб се не враща. (Шопска поговорка)
47
3
 
11
 
! Отговори
На снимката преди 1 година
Отвратителен ботокс.
46
2
 
36
 
! Отговори
Боб Сап преди 1 година
Разбирам да се отбраняват и да ги съдят ама те ги пращат на гибел , кой луд би отишъл!
45
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремъл сами започнаха война в московия...п.а после друг им виновен!