Русия е господар на световния пазар на пшеница

Втора поредна добра реколта укрепва позицията ѝ на износител №1
19 сеп 2023 21:02, Анисия Иванова
202
Русия е господар на световния пазар на пшеница
Снимка: БГНЕС

Втората поредна голяма реколта на пшеница в Русия укрепва позицията ѝ на износител №1, но също така облекчава ценовия натиск, произтичащ от нахлуването на Москва в Украйна.

Войната на Кремъл – включително блокада и бомбардиране на пристанища – попречи на износа на храни от Украйна, спомагайки за укрепването на господството на Русия на световния пазар на пшеница. Това е отразено в рекордните руски пратки, докато националните търговци преодоляват финансовите и логистични предизвикателства, пред които някои от тях са изправени след инвазията.

Въпреки това, препълнените зърнени пристанища на Русия също донесоха позитиви за потребителите на пшеница, засегнати от кризата с разходите за живот: най-ниските цени от почти три години. Въпреки усилията на Кремъл да се възползва от ситуацията - като подкрепи цените на пшеницата, за да попълни собствената си хазна - пазарът в Чикаго се търгува на по-малко от половината от пика, достигнат след нахлуването на Москва.

Още по темата

"Няма много конкуренти за руската пшеница“, каза Хелен Дюфло, анализатор на пазара на зърно в Strategie Grains. „Русия определя цените в момента.“

С пренаситеното предлагане, което потиска цените, Русия се опитва да използва господстващото си положение, за да постави дъно под пазара. Това не само би успокоило собствените ѝ фермери, разстроени от намаляващите доходи, но също така би увеличило изтощената от войната хазна на Кремъл чрез генериране на допълнителни данъчни приходи.

Руските официални лица се опитват да наложат неофициален праг на цените за износ. Това принуждава някои търговци да предоговарят или дори да анулират сделки, казаха експерти.

Правителството може да наложи долната цена, като откаже да предостави документи за износ на пратки с по-ниска цена. Все пак приложението на пода е непоследователно.

Този месец Египет резервира огромно количество руска пшеница в частна сделка на цена под неофициалната граница в публичните търгове. Няколко дни по-късно Египет заяви, че на търговеца ще бъде разрешено да доставя зърно от произход, различен от Русия. Това позволява на руското министерство на земеделието да не участва официално при сделки, които падат под минималната цена, според Андрей Сизов, управляващ директор на изследователската фирма SovEcon.

„Ако те не продават непременно руска пшеница, това означава, че не са нарушили руския ценови праг“, каза Сизов.

Руското министерство на земеделието не отговори на въпросите дали налага официален праг на цените. „Ние поддържаме нашите цени, които са продиктувани от увеличените производствени разходи“, каза Едуард Зернин, ръководител на Руския съюз на износителите на зърно.

Въпреки това долната цена е още един знак, че Кремъл се стреми да затегне контрола върху руския износ на зърно, а оттам и върху световния пазар.

Международните търговски къщи избягаха от Русия по-рано тази година, тъй като официалните критики към чуждестранните компании бяха засилени. Москва също така продължава да ухажва купувачи в Африка и Близкия изток, като същевременно атакува инфраструктурата на Украйна за земеделски износ и смесва зърно от окупирани региони със собствената си продукция.

Подчертавайки господството на Москва на пазара на пшеница, Министерството на земеделието на САЩ по-рано миналата седмица увеличи прогнозата си за руския износ, като същевременно намали прогнозата си за глобалните доставки.

Резултатът е, че въпреки продължаващата несигурност относно украинските доставки, тези опасения са повече от компенсирани от богатите пшенични полета на Русия, според Александър Каравайцев, старши икономист в Международния съвет по зърното.

„Продължаващият висок износ на Русия и износът на конкурентни цени са основен фактор, който натежава върху настроенията на износителите в други ключови източници през последните месеци“, каза той.

Зърнени кораби

Украйна се противопоставя на фактическата блокада на Русия на нейните черноморски пристанища, като изпраща празни кораби да събират зърно за първи път след пропадането на сделката за безопасно преминаване преди почти два месеца.

Два кораба „потвърдиха готовността си да използват маршрута до пристанище Черноморск, за да натоварят почти 20 000 тона пшеница за Африка и Азия“, каза министърът на инфраструктурата Александър Кубраков в социалните медии през уикенда. Корабите носят знамената на Палау, а членовете на екипажа са от Турция, Азербайджан, Египет и Украйна.

И двата кораба са били на пристанището на Черноморск в събота вечерта, според данните от проследяването на корабите.

Излизането на Русия от черноморската сделка за зърно през юли с посредничеството на ООН и Турция принуди Украйна да използва по-сложни и скъпи маршрути за транспортиране на реколтата си в чужбина. Докато зърното е пренасочвано по железопътни, речни и шосейни маршрути, Русия многократно е атакувала ключови речни пристанища на Дунав с дронове.

Преминаването на корабите към Украйна е изпълнено с рискове, тъй като Русия заяви, че ще третира всички кораби, насочени към пристанищата на Украйна, като потенциално превозващи оръжия. През август руският флот откри огън по товарен кораб, за да го принуди да спре за проверка.

Пет кораба, включително контейнеровози и кораби за насипни товари, са използвали новия коридор, контролиран от украинския флот, и са напуснали пристанищата Черноморск, Одеса и Южен, където бяха блокирани от началото на инвазията на Русия през февруари 2022 г.

Забрана на внос от Украйна

Полша, Унгария и Словакия се противопоставиха на решението на Европейския съюз да прекрати забраната за внос на култури от Украйна, заявявайки, че ще продължат с едностранни ограничения, за да защитят собствените си пазари.

Мерките няма да се прилагат за украински продукти, преминаващи транзитно през Източна Европа към трети страни, и се очаква въздействието на решението на ЕС от петък - както и бързото действие на трите страни - върху световните пазари да бъде ограничено.

За правителството на Полша голяма част от мотивацията зад забраната на украинските култури е да укрепи подкрепата сред гласоподавателите в селските райони, които се оплакаха от падащите цени, месец преди силно оспорвани избори.

ЕС позволи своята забрана, която се прилагаше и за Румъния и България, да изтече, както беше предвидено в петък, като каза, че изкривяванията на пазара, които предизвикаха първоначалното решение, са изчезнали, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Украйна се съгласи да въведе правни стъпки, като например система за лицензиране на износа, в рамките на 30 дни, за да избегне скок на реколтата си в Европа, каза ЕС. Блокът също така каза, че ще наблюдава пазара.

Въпреки че изтичането на забраната може да подобри отношенията между Брюксел и Киев, това вероятно ще предизвика търкания между Украйна и нейните западни съседи. Миналата седмица Украйна предупреди Полша - един от нейните най-верни съюзници от началото на инвазията преди почти 19 месеца - че едностранна забрана за внос на храни ще предизвика жалба в Световната търговска организация.


202
Още от Русия
Кадиров с видео на разходка в дъжда, дали е отсега обаче?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха преди 7 часа
А някоя статия за нарастващата търговия между Русия и САЩ ще има ли ? Нали не сте забравили че САЩ все още отказват да включат Рашата в списъка си с терористични държави и за разлика от васална Европа САЩ продължава да увеличава търговския си стокооборот с Русия . За заблуда на наивниците са обявили някакви мижави ограничения ама в САЩ огромна част от компаниите са международни и си купуват каквото си искат от когото си искат. Уран,метали,суровини... 15 МИЛИАРДА СТОКООБОРОТ за 2022г. Факт....
179
2
 
1
 
! Отговори
Любопитен преди 17 часа
До Анонимен 163И като Расията може да се самоизхранва защо не го прави вече толкова време?Пази си находищата на храна за по-нататък ли, що ли?
178
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 1 ден
До кратко и ясноМолете се Русия да не заиграе мръсно,че тогава не ми се мисли.
177
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ако няма какво да ядеш, може и фуражна пшеница.
176
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Има специалист тук!
175
5
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 ден
Като бомбандираш пшеницата на съседа ли става монополист?
174
7
 
2
 
! Отговори
блицкриг преди 1 ден
''Господарят на пшеницата'' внася 90% от семения материал от Германия, Гранция и Канада
173
10
 
6
 
! Отговори
росия затъва преди 1 ден
Прокажена терористична росия затъва...
172
14
 
5
 
! Отговори
кратко и ясно преди 1 ден
След две години русия ще е вносител Техниката и се амортизира а нова няма и да има А Украйна дори не е почнала да играе мръсно и да гърми силозите А може
171
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Няма по .тъ..по крадливо некадърно и нагло добиче от моzковита
170
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
За Африканския не за световния по точно Но русия си е Африканска държава по всичко освен геогравски
169
2
 
6
 
! Отговори
A преди 1 ден
Свободна конкуренция, но само когато на нас ни изнася. Ние можем да заплашваме, да правим блокади и вохни, но нашите опоненти само трябва да ни слушкат и да ни плащат рекет
168
5
 
6
 
! Отговори
таварищ паПутин преди 1 ден
Наложете санкции на зърното и ми яжте ку.а !!!!ЯнаХуйВасНадел!!!
167
5
 
17
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 1 ден
Гадове...пак са на първо място а ФАЩ им диша прахоляка...Альоуууу...Путин...махай се бреКелеш...пречиш им на глобалните схеми !!!!
166
5
 
17
 
! Отговори
,До 166 Паню преди 1 ден
Как ще изолираш някой, който държи яденето и горивото на света, + че със сила няма как да се премахне защото е ядрена държава?
165
6
 
17
 
! Отговори
Шорош Денк0ФФ : преди 1 ден
Ний пък внасяме радиоактивно укро-зърно по заповед на Посолството!
164
1
 
4
 
! Отговори
Германия се предаде преди 1 ден
До Ахм 159. Не е лошо да се инфрмираш.
163
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 162. Санкциите удариха Европа, а не Русия. Русия може да се самоизхранва, ние не можем.
162
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
И не само на пшеница. Германия се предаде и отново заиска руски газ
161
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Контрата върви ли?