Столтенберг: Украинската контраофанзива не постигна целите, положението е критично

НАТО да се погрижи за победа над Русия, призова генералният секретар
Обновена: 2 дек 2023 20:07 | 2 дек 2023 19:23, Анисия Иванова
920
Столтенберг: Украинската контраофанзива не постигна целите, положението е критично
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинската контраофанзива не постигна своите цели, а големите руски атаки напоследък поставят Украйна в критично положение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за ARD.

"Винаги съм предпазлив да правя предсказания, защото войните са по принцип непредвидими. Но е ясно, че колкото повече подкрепяме Украйна, толкова по-бързо ще приключи тази война", посочи той.

Столтенберг обяснява:

За нас трябва да е ясно, че за Украйна ще е пълна трагедия, ако Путин спечели войната. Но това ще е опасно и за нас. В наш общ интерес е да се погрижим за това Украйна да се наложи. Да, през последните месеци по фронтовете не настъпиха големи промени, но трябва да погледнем какви бяха изходните позиции. Украинците успяха да нанесат на Русия сериозни поражения с удари дълбоко в тила, осъществени чрез крилати ракети.

Там бяха разрушени самолети и хеликоптери, те успяха да отблъснат руския военен флот в източната част на Черно море. Това означава, че те са способни да поддържат отворен морския път, по който житото от Украйна се транспортира през Черно море. Тоест става дума за големи победи, макар и да не успяха да изместят фронтовите линии.

Ние трябва да сме подготвени и за лоши новини, но сме длъжни да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена. Това е война на изтощаване – битка за ефективност, битка на логистиката. Увеличаването на военната продукция е от решаващо значение.

Ние работим сериозно в името на тази цел. Един от сериозните проблеми е фрагментацията на европейската оръжейна индустрия. Ние не сме в състояние да си сътрудничим така тясно, както би било необходимо. Доставката на повече военна помощ и боеприпаси е от решаващо значение в сегашния момент. В това отношение трябва да видим общата картина – че е в общ интерес на всички в НАТО да преодолеем някои тесногръди национални интереси – те ни вкарват в опасна ситуация, подчерта генералният секретар на НАТО, цитиран от DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


920
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
715
3
 
9
 
! Отговори
Лицемерие преди 5 месеца
на N-та степен. Още от самото начало на всички, които поне малко разбират от военни действия беше ясно, че контраофанзивата е само за поддържане на вниманието на света и с пропагандни цели. Без значение, че загинаха много хора.
714
4
 
6
 
! Отговори
moje преди 5 месеца
А украинците искаха да скъсат с всичко останало от С СС Р , т.е да останат в каменната ера.
713
7
 
15
 
! Отговори
до йенс преди 5 месеца
йенси, баце, ето ти парашутчето, кутийката с патрони, шубичката. отивай и ги подкрепи укро нацитата че им требват 20 хиляди за жертва на месец. отиди и ги напляскай лошите рускита за да знаят кой е бат им ейнси и да знаем че ще спреш да ги пляскаш когато падне и последното украинче. вие булки на украинките им внесохте преди десетина години с тонове.
712
2
 
20
 
! Отговори
Серсема преди 5 месеца
Че какво друго да е при мозъчният западен тръст?Икономиката на Русия била три пъти по-малка от немската,но в долари.Един руснак обаче потребява повече от един немец.Санкции от 20% потребители на износа на Русия,резултат с толкова % повече приходи в хазната и.Произвежда оръжия повече в пъти от ЕС,дори Северна Корея произвежда повече снаряди от ЕС.Какво се чуди и пули тоя тогава?
711
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нищо не помага срещу артилерия, стотици ракети и хиляди дронове, Йенс. Нищо. Само помагате на Путин да смели повече украински нацисти. После ще трябва да храните Окраина, защото няма да има кой да работи. То няма и къде да работят укрите, защото всико е сринато. А кой ще плаща пенсиите на вдовиците и на инвалидите?
710
3
 
28
 
! Отговори
СВОЙ преди 5 месеца
Да,колкото повече подкрепят Украйна,толкова повече липса на войници ще има.И те в един момент ще свършат.Демократичните Укронацисти вече хващат и жени за пушечно месо.
709
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Скот Ритър: Зеленски е вече най-маловажния лидер в света! Съвсем скоро западните медии ще обсъждат единствено БЛЯСКАВАТА ПОБЕДА на Русия над Украйна! Руската армия е най-боеспособната армия в света!!!
708
5
 
49
 
! Отговори
Край преди 5 месеца
Тагарев - моташ се. Човека ти казва - положението е критично. Пращай вече малкото ококорено генералче и Иво инждев и Дайноф да обърнат мача.
707
9
 
46
 
! Отговори
тъпомер преди 5 месеца
Колко трябва да си наивен и ниско образован да бълнуваш някакви успехи и т.н. на чиста проба фашистко управление в Украйна,мазохизъм.
706
9
 
28
 
! Отговори
232 преди 5 месеца
Върви на мАйната си.Да потъпчеш националните си интереси и да подкрепяш Американски .Ало ходи се изпиКай срещу вятъра.
705
15
 
11
 
! Отговори
Х преди 5 месеца
Една трета от бюджета на нацистката федерация отива за войната в съседна Украйна и силовото крепене на режима на ***. Представете си само каква коочина е там.
704
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е какво.......война ли искаш?
703
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След 2 месеца ще има нов виц, по подобие на стария. Срещат се 2ма руснаци на Слънчев Бряг и единия поздравява другия: Крим Наш!!! а другия с възторг: Во истина НАШ!!! скоро ще бъде Киев Наш!!!
702
4
 
41
 
! Отговори
9 преди 5 месеца
Преди 5 дни имаше статия, в която същият господин уж твърди, че Украйна си е върнала 1/3 от завзетата от руснаците земя. После нямало пропаганда и трябва да се вярва на всяко едно нещо! Но пък масово хората са мега кухи и явно минава. Но истината накрая излиза.
701
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Запада поиска да откъсне Украйна от нейната по голяма страна Русия но това е нечестно и несправедливо. Това просто не може да стане няма как !
700
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никакво спиране на пари и оръжие -има още доста нацисти за трепане, преди да обесят зеленски с главата надолу
699
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Минус за сатаната не ми се хваща , защо така.
698
2
 
4
 
! Отговори
американеца преди 5 месеца
хапчета трябват само защото си много много слаб и беспомощен подклаждайки конфликта окончателно ще унижожиш Украйн а а ти с е провали и с ега хленчиш
697
15
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
Воят на пишман-окупаторчетата от смесени бракове на български *** с руски блядухи е безсмислен -керванът си върви.
696
28
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
Войната върви много добре. Руснаците буксуват пред Авдеевка. Джобът, който Украйна проби в посока Токмак си седи отворен. Специалните служби на Украйна вече гърмят втори влак с гориво в дълбокия тил на Просията. Навсякъде горят руски бази и складове. Няма никакъв шанс Путин да спечели тази война. Това ще е крахът на руската държава и изхвърлянето на руския нацизъм на бунището на Историята.