Столтенберг: Украинската контраофанзива не постигна целите, положението е критично

НАТО да се погрижи за победа над Русия, призова генералният секретар
Обновена: 2 дек 2023 20:07 | 2 дек 2023 19:23, Анисия Иванова
920
Столтенберг: Украинската контраофанзива не постигна целите, положението е критично
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинската контраофанзива не постигна своите цели, а големите руски атаки напоследък поставят Украйна в критично положение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за ARD.

"Винаги съм предпазлив да правя предсказания, защото войните са по принцип непредвидими. Но е ясно, че колкото повече подкрепяме Украйна, толкова по-бързо ще приключи тази война", посочи той.

Столтенберг обяснява:

За нас трябва да е ясно, че за Украйна ще е пълна трагедия, ако Путин спечели войната. Но това ще е опасно и за нас. В наш общ интерес е да се погрижим за това Украйна да се наложи. Да, през последните месеци по фронтовете не настъпиха големи промени, но трябва да погледнем какви бяха изходните позиции. Украинците успяха да нанесат на Русия сериозни поражения с удари дълбоко в тила, осъществени чрез крилати ракети.

Там бяха разрушени самолети и хеликоптери, те успяха да отблъснат руския военен флот в източната част на Черно море. Това означава, че те са способни да поддържат отворен морския път, по който житото от Украйна се транспортира през Черно море. Тоест става дума за големи победи, макар и да не успяха да изместят фронтовите линии.

Ние трябва да сме подготвени и за лоши новини, но сме длъжни да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена. Това е война на изтощаване – битка за ефективност, битка на логистиката. Увеличаването на военната продукция е от решаващо значение.

Ние работим сериозно в името на тази цел. Един от сериозните проблеми е фрагментацията на европейската оръжейна индустрия. Ние не сме в състояние да си сътрудничим така тясно, както би било необходимо. Доставката на повече военна помощ и боеприпаси е от решаващо значение в сегашния момент. В това отношение трябва да видим общата картина – че е в общ интерес на всички в НАТО да преодолеем някои тесногръди национални интереси – те ни вкарват в опасна ситуация, подчерта генералният секретар на НАТО, цитиран от DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


920
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
695
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен "Ден 648 от тридневната специална операция" На ден 666 Зелемски ще разпери Демоничните си кожени крила и ще отлети на Марс. Ще го обявим за планетарен празник.
694
3
 
23
 
! Отговори
До 766 - преди 5 месеца
Америка дондурка защото военнопромишленият комплекс прави милиарди, а от друга страна финансовите й олигархи загробват държавите с огромни кредити "помощи"..... Понял!?
693
6
 
3
 
! Отговори
Швейк преди 5 месеца
Аз прдя,а Русия ми забранява да ям боб с кисело зеле и да пия червено вино.
692
0
 
2
 
! Отговори
До 760 преди 5 месеца
И настана пълна идилия
691
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
на максимум
690
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Приемат се закони в ЕП, които ще обезличат държавите в ЕС и ще превърнат европейските държави в една обща маса, добре, че някои държави от ЕС, блокират това решение, тогава те се опитаха да приемат закон с който да се изплъзнат от правото на вето на държавите, тоталитаризъм и тирания на максумум!
689
7
 
0
 
! Отговори
До 747 пиленцето преди 5 месеца
Объркал си се ти ти кво искаш америка да дандурка такива загубени народи до без краи на ръце
688
6
 
24
 
! Отговори
Бах ти преди 5 месеца
Хората умират в болниците в мизерия, липса на животоспасяващи лекарства, ... той ще ми прави комунистически лозунги в интерес на някого си.. И в същото време колосални печалби от продажба на оръжия!!
687
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ей Столтенберг, ела със семейството си да живееш в някоя съседна на Украйна държава и Зеленски да ти подготвя война и атомна бомба, да видим къде ще се криеш и бягаш, ако тези ненормалници, продължат да наливат масло в огъня и убиват хора? Така отдалече ви е много лесно, но ако се случи във вашите държави и ви убиват вас и вашето население, как ще реагирате? Или ако ви обградят, както вие обграждате и заграбвате други държави?
686
4
 
28
 
! Отговори
Амиии преди 5 месеца
Ха сега тези които твърдяха че Украйна ще победи да си поемат отговорността за пропилените пари и животи. Ама надали.
685
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не ми обяснявай, че правите нещо "добро" за Европа, само неприятности и конфликти създавате, да не говорим за прекрасните придобивки от Зеленски, който взривяваше тръбите и от юг и от север и мостове, слагайки прът в развитието на държавите ни или пък насилието, убийствата, концлагерите, мародерствата, колониализма, краденето на вътрешни органи,деца, експериментите с хора, компонентите за атомна бомба и още и още мръсотии! Ако стане напечено в Европа, къде ще бягаш? В Израел, като Зеленски?
684
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дрън дрън та пляс Йори ,всичките оръжия които дадохте на Усраинците вече са скраб просто щот нестават ,парите които вложихте в тая химера изгоряха -половината откраднати,другата половина вложени в губеща инвестиция,сега ви чака национализация на собственост на компании =нали точно вие отворихте тоя кошер с оси и нова Студена воина.Еми балъците са създадени затова да бъдат ритани
683
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украйна да се прибира в реалната си родина Русия и точка, за да няма бъдещо напрежение и нацизъм, нито такива като Зеленски, да сервират атомни бомби! А НАТО трябва да се разпадне и тогава Европа ще се обедини сама и доброволно рано или късно, без някой да ги натиска, просто защото държавите са си нужни една друга икономически и търговски, без насилие! Русия може да печели и като връзка от търговия между Азия и Европа.И всяка държава, да си отстоява собствения интерес на собствената си територия
682
5
 
38
 
! Отговори
Столтенберг преди 5 месеца
Агресивните руснаци са си построили нагло държавата на границата на Нато!!! И отказват да станат колония на САЩ!!! Без срамие!
681
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе вие разбирате ли, че Русия не пречи на никой в Европа, дори са близки роднини с половин Европа, със славянските държави и с държавите от източна Европа, а лъжливата пропаганда, че Русия била "агресор", само ни вреди? Като погледна картата на Евразия през времето на СССР(социалистическа Русия) и сега, вие сте агресорите, защото заграбихте с насилие руски територии и ги откъснахте, въпреки, че местното население не искаше това и дори плакаха и създадоха референдум 87% бяха "ЗА" Русия и СССР
680
5
 
24
 
! Отговори
Жужи преди 5 месеца
Русия много се е притеснила, защото военната супер сила България се готви да се намеси на страната на Украйна. Носи се натрапчив слух. Дали е вярно?
679
5
 
21
 
! Отговори
Мушморок преди 5 месеца
Евроатлантически мозъци от България въоръжени с новото супер оръжие на България автомат Балашников щяли да ходят на украинския фронт. Говори се вече в цял свят.
678
5
 
30
 
! Отговори
Жужи преди 5 месеца
Титана на военните разработки България дава обилно акъл на Украйна как да спечели срещу Русия.
677
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо заграбихте поредните държави Финландия и Швеция и ги набутахте насила в НАТО?НАТО трябваше да се разпадне заедно с Варшавския договор, да не навлиза в страните под руско влияние след ВСВ, за да няма конфликти! Вие създавате проблеми и кофликти, а не ги решавате, напълно ненужно! Напълно ненужно никому!
676
3
 
18
 
! Отговори
999 преди 5 месеца
Основната разлика в производството на оръжия на запад и в Русия е,че на запад това са частни корпорации,а в Русия това производство е под шапката на държавата.Не става дума за консолидиране на западното оръжейно производство,а да бъдат убедени собствениците на ВПК,че с инвестициите им в увеличаване на производството ще излязат на печалба.В Русия това се прави с декрет.