Мирът според Москва: Неутрална Украйна с орязани територии

Силите на Москва окупират близо 18 % от украинската територия
7 дек 2023 07:00, Елка Василева
219
Мирът според Москва: Неутрална Украйна с орязани територии
Снимка: архив, БГНЕС

Русия смята повече от всякога, че мирът с Украйна минава през отрязване на южните и източните й украински региони, заяви в писмено интервю за Франс прес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

В интервюто си тя уверява, че Москва разчита също на "неутрален статут" на Украйна - нещо, което би я отдалечило от съюзниците ѝ от НАТО, които руското правителство разглежда като екзистенциална заплаха. Освен това тя повтори отново официалната позиция на Кремъл, че на 24 февруари 2022 г. Русия е започнала войната, за да се защити от Запада и да помогне на рускоговорещите украинци.

Още по темата
"Ние няма да позволим съществуването на нацистка държава до нашите граници, чиято територия би представлявала източник на опасност за Русия и за съседните страни", увери говорителката. Според нея Русия, макар и воюваща страна, не е отговорна за липсата на мирен процес, защото "няма никаква политическа воля в полза на мира, било в Киев или на Запад".

Захарова отхвърли категорично мирния план, предложен миналата година от украинския президент Володимир Зеленски, който предвижда пълно изтегляне на руските войски от неговата страна. Силите на Москва окупират близо 18 % от украинската територия.

Според говорителката на руската дипломация искането на Украйна за защита на нейния суверенитет и териториална цялост "реално няма никакво отношение към мира". "Става дума за серия от ултиматуми, отправени към Русия, за да оправдаят продължаването на бойните действия", заяви тя. "Киев не иска да се съобразява със сегашните реалности и следва целта да накара, с помощта на Запада, нашата страна да капитулира", добави тя.

Захарова увери също, че западната политика на санкции се е "провалила" и се е обърнала срещу авторите си. Москва не е изолирана, геополитическото ѝ влияние не е намаляло, а международният ѝ авторитет дори "се е засилил", смята говорителката. Тя посочи, че 80% от световното население живее в страни, които не са въвели санкции срещу Русия.

Лишена от западните си клиенти, Москва пренасочи голяма част от износа си на петрол и газ към Китай и Индия, отбелязва АФП. Според руската дипломация това е по-важно от решението на Общото събрание на ООН да призове, година след началото на офанзивата, за пълно изтегляне на руските войски.

Необвързващият текст, приет от Общото събрание, получи подкрепата на 141 страни членки. Индия и Китай са сред 32-те въздържали се, а 7 държави, включително Северна Корея, гласуваха "против".

В интервюто си Захарова приветства "нарастващото сътрудничество" с много страни в Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка. Москва смята Пекин за "съмишленик", с когото може да изгради "глобално партньорство и стратегическо взаимодействие", добави тя.

Говорителката също така заяви, че Русия развива отношенията си със Северна Корея и обвини САЩ, че се стремят към "ескалация на Корейския полуостров, като увеличават военната си активност в подрегиона". "Подобна политика от страна на САЩ е опасна и води до сериозни последици", прецени тя.

През ноември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че военните връзки между Северна Корея и Русия се засилват и представляват заплаха, припомня АФП.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом я видя мутрата на тази ми се дояждат миди.
168
1
 
7
 
! Отговори
Батко Зеленския преди 4 месеца
Много ги разбирате нещата тука бе наци,,иски под-логи,ама вие живеете в най голямото възможно блато.Путин ще ги пере наред всички в усра-ина като шкембе в дувар.Между другото какво стана с контра отступа,бягат ли като мишки татуираните?
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мечката трябва да играе според гъдулката!
166
6
 
3
 
! Отговори
Али Търмашлията преди 4 месеца
Като си върне Путин Украйна в Руската империя , султан Ердоган , Ала да множи дните му, ще си върне Булгapистан в Османската империя. Който има повече оръжие , той мачка. Закона на джунглата , това е!
165
10
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Парламентът на Фашиска Просия гласува срочнослужещи да могат да бъдат пращани на реална бойна служба като граничари. Тоест, ще ги набутат месомелачката. Понеже, както вече казахме, Фашиска Просия вече разходва по над 1000 човека на ден и живата сила не достига. Мда. Затова са "щедрите" предложения за мир. Щото Авдеевка нещо им преседна.
164
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия не е в позиция да поставя условия.
163
14
 
9
 
! Отговори
Сът преди 4 месеца
Демек украйнците да ви станат роби! Това иска джуджето. Да му се кланят това иска и българския pycopoб,някой да го тъпче. Затова се застъпва за руския сатрап. Но ако руския мир дойде тук,ще в първи на границата да бяга или ще сваля гащите да дава дупка! Затова украйнците трябва да победят,защото имат топки!
162
2
 
12
 
! Отговори
Намръщен преди 4 месеца
Това беше положението в Истанбул, от което укрите слушайки Запада се отказаха. Сега не вярвам Русия да се съгласи на толкова меки условия. От държава Украйна просто няма смисъл. Тя е изкуствено създадена, а Киев отколе си е руски град. Изобщо цяла Украйна си е Русия всъщност, с изключение на най-западните части и малка част от Закарпатието. Много сбъркаха укрите, че не подписаха в Истанбул, ще им струва много по-скъпо сега от условията на онзи мир.
161
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Таа колхозничка нещо странни сънища сънува май май. Кви територии кви 5 лв .Ше плащат репарации докато свят им се завие на тия чебурашки лъжливи
160
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като гледам "Мордора" как страда и направо ме досмешава. Русия си увеличи териториите и населението, а Украйна от 45 милиона едва ли има вече 20 милиона население и голяма част от най - продуктивнаната популация е ивалидизирана за цял живот и вместо да произвежда ще виси на нечий врат. И освен това Украйна загуби най - индустриоално развитите си региони. Ако руснаците продължават така да "страдат" заради Украйна скоро ще нападнат и някой друг, понеже им харесва да "страдат" така ;)
159
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мордора не се мъчи в Украйна. Той мъчи Украйна ;).Също така тероризира запада пращайки украинския президент с вопли за оръжие и пари. За запада войната в Украйна вече излезе над 400 милярда евро в директни загубени в Украйна вложения. За следващата година се очакватг още поне 100 милярда а е криза. На запада спешно му трябва мир в Украйна иначе много ще се изложи. На Русия не и трябва мир в Украйна. Трябва и да я мори. Путин каза след провалените преговори - "Потърпи красавице"...
158
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 161Следващия път мислете преди да ритнете мечката!)))Като гледам Мордора как 2 години се мъчи в Украйна, следващият път трябва много добре да си помисли преди да напада свой съсед.
157
3
 
5
 
! Отговори
Мдаа преди 4 месеца
Дрън-дрън Марийке !
156
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Следващия път мислете преди да ритнете мечката!
155
10
 
9
 
! Отговори
Sata NATO преди 4 месеца
А Путин беше посещение в Саудитска Арабия и ОАЕ. Е, малко неприятен факт за т'роловете според които той все се криел в бункера си. ----///------ Въобще не ме интересува къде е ходил, защото, както казах, схемата му вече е генерално счупена и му остава само да се опитва да минимизира щетите. Гьзат му вече генерално е пробит. А аз съм щастлив, че това, което предсказах преди 17 години, се сбъдва.
154
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Историята учи, че мирът може да бъде траен, само когато е справедлив. В случая Русия предлага съвременен вариант на Берлинския договор.
153
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Можеха и да не бяха орязани, ако не се държаха като uдuoтu.
152
7
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Държава на извършителите на кървавия преврат на Майдана не може да съществува. Давай Вова, мачкай байдъновите марионетки!
151
7
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До 3254362 В Русия наистина има Либерална Пета колона и въпросните мамички наистина летят на запад за да има отрочето двойно гражанство. Но нали се сещаш тези от петата колона работят за всички други но не и за обикновените Руснаци.
150
8
 
10
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 4 месеца
До Слава ли?: В България в затънтените (и не дотам затънтени) села къщите също са с външни тоалетни. Измисли нещо друго.