"Ужасно се страхуваме" – в балтийските страни се боят, че Русия ще ги нападне

„Падне ли Украйна, за всекиго е ясно, че ние сме следващите“
28 фев 2024 07:03, Елка Василева
401
"Ужасно се страхуваме" – в балтийските страни се боят, че Русия ще ги нападне
Снимка: архив, БГНЕС

Коридорът Сувалки (известен още като Прохода Сувалки или Сувалския коридор) е една ивица от около 65 километра между Полша и Литва. В единия ѝ край се намира Беларус, а в другия - руският ексклав Калининград (някогашният Кьонигсберг в Източна Прусия).

Ако Русия извърши там военно нападение, това може да откъсне целия Балтийски регион. Откакто Русия нахлу в Украйна, в балтийските страни нарастват страховете, че после идва техният ред, пише германската обществена медия ARD, цитирана от Дойче веле.

„Падне ли Украйна, за всекиго е ясно, че ние сме следващите. Путин не спира. Той не може да спре", каза тези дни литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис в Брюксел. Ето защо Литва се готви за отбрана. През последната година и половина бяха изградени над 3300 бомбоубежища, включително в метрото и в мазетата на училища.

Военна подготовка също и за децата

Но това не е достатъчно. „Убежищата, с които разполагаме в момента, могат да поемат 900 000 души - приблизително една трета от населението на страната", казва вътрешната министърка Агне Билотайте. Противопожарните служби и Спешната помощ, които отговарят за убежищата, имат задължението и да ориентират хората къде да се крият, информира кореспондентката на ARD Юлия Вешенбах.

Още по темата
Но балтийците трябва не само да се крият – те се готвят и за самоотбрана. В училищата се провеждат курсове за оцеляване в условията на война, за оказване на първа помощ и за боравене с оръжие. Балтийските държави искат с общи усилия да изградят защитен вал по границите си с Русия и Беларус. Още догодина трябва да е готова отбранителната система от бункери и съоръжения.

Помощта за Украйна означава и самоотбрана

Важен елемент от самоотбраната за балтийците е и помощта за Украйна. Латвия например досега е отделила един процент от своя БВП в помощ на Украйна, съобщи министър-председателката Евика Силина. „Към агресора ние имаме ясно послание: Да не си припарил насам, защото ние, заедно с партньорите ни от НАТО, ще се защитаваме още от първия сантиметър", каза тя пред парламента.

Балтийците искат занапред да се защитават по-ефикасно и срещу хибридни атаки. Наскоро стана известно например, че в Естония през миналата година тъкмо по руска поръчка бяха потрошени прозорците на автомобилите на вътрешния министър и на един журналист и бяха повредени няколко паметника.

„Тези неща се случват в сърцето на нашето общество. И ние говорим на глас за тях, за да могат и други държави да го забележат като подход. Русия много я бива да създава хаос и да разделя обществото ни", каза наскоро по германската телевизия естонската премиерка Кая Калас.

Тя е известна като човек с особено твърда позиция към Русия и с категорична подкрепа за Украйна. Москва дори вече обяви, че я издирва по наказателно обвинение. Но Калас казва, че няма да позволи на Путин да я уплаши. „Иска да ни насади страхове. Но ние няма да се страхуваме, защото така бихме му дали онова, към което се стреми", казва премиерката.

"Страхуваме се. Ужасно се страхуваме"

Обаче за хората, които живеят по протежение на Коридора Сувалки, такива добри намерения не са толкова лесно осъществими. Литовката Марите, която живее в едно позаспало населено място на име Любавас, каза пред екип на литовското радио: „Да, ние се страхуваме. Ужасно се страхуваме!"

Мнозина мислят като нея. „Та нали всичко това се случва съвсем наблизо и никой не знае през коя нощ точно те ще се стоварят върху нас и какво ще стане после", казва с ужас Марите.

Тя и много други хора в този район са принудени да живеят със страховете си. Защото войната в Украйна навлезе в третата си година, а краят ѝ не се вижда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
322
0
 
0
 
! Отговори
Ист..... преди 2 месеца
Алооо цензурата!!!!! Животното което превърнахте в **** обича жълади и орехи. Дори е сладко с красива опашка. Ако не върнете вида на животното, ще подам жалба в закрила на животните!!! Сканирах екрана.
321
0
 
0
 
! Отговори
Ист ..... преди 2 месеца
Малък пример: Мечка и Анг, лъв с кацнал на гърба му орел се гледат на криво и си ръмжат! Зад лъва има мишка, *** и жаба които постоянно плюват, убиждат и заплашват Мечката! Вероятността да станат десерт и сигурна!!!
320
1
 
2
 
! Отговори
Бойкот на ОLX преди 2 месеца
И кой ги плаши балтийските пуделчета? Сигурно този, който иска да им продаде малко оръжия...
319
6
 
1
 
! Отговори
vse edno преди 2 месеца
за всички писали по-рано: Ще си приберете кървавите червонци от злобното джудже, но как спите?
318
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лъжите ви са отвратителни, в Прибалтика, преобладаващото население са руснаци и рускоговорящи, те се страхуват от наложената западна диктатура и власт, а не от руснаците с които са роднини!
317
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лъжите ви са отвратителни, че там преобладаващото население са руснаци и рускоговорящи, те се страхуват от наложената западна диктатура и власт, а не от руснаците с които са роднини!
316
2
 
11
 
! Отговори
Симеон преди 2 месеца
Пак ли нискокачествена мисирска пропаганда? Това го казват 2ма министри инсталирани от посолството, поради специфичната си психическа болест на русофобията. Ако питаме 80% от населението, ще кажат, че чакат руснаците да ги освободят от управляващите нацисти.Обикновено нациста е правил такива престъпления, че ужасно се страхува, че сънародниците му могат да го съдят ако загуби властта и те като нашите не пускат кокала, защото знаят че народния съд няма да е благосклонен.
315
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Балтийските държави Латвия и Естония лишиха рускоговорящите си граждани от избирателни права. Лишават ги от правото им да говорят на родния си език. Дори тези, които са родени там. Никой от "демократичния" ЕС не протестира. Никой не ги даде на Европейския съд по правата на човека. Логично е Русия да защити руснаците.
314
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да , страхуват се, от нацистките си агресивни власти се страхуват, а не от руснаците! Иначе нямаше да бягат в Русия, а те бягат, бягат от насилието, преследването и асимилацията, които се извършват срещу населението там. Населението в Балтика е преобладаващо руско население, за какво да се страхуват от руснаците?
313
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шпротите да не се страхуват, ами да вземат да напомпат гумите на трите танка, които имат!
312
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
До Анонимен.315...Видно,что родился в понедельник.
311
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Поддръжниците на нацизма това ги очаква.
310
1
 
2
 
! Отговори
Народна поговорка преди 2 месеца
За един бит, двама небити дават!
309
3
 
11
 
! Отговори
Бай... преди 2 месеца
А ми, тези "държави-джуджета" приели сатанинския евангелизъм какво си мислят?! Като имат някаква двулична " подкрепа" от гнусните англо-саксонци се надяват, че Мечката няма да ги прегази ?! Така са мислели поляците и чехите преди 85 години !
308
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Страхувайте се, това е БЕЗПЛАТНО!!! След зъбене и неистово джавкане до малките муцунки на прибалтийските пинчери достигна миризмата на голяма, разярена мечка. Зъбенето рязко се превърна в скимтене, придружено с подвиване на опашчицата и парализа на задните лапички.
307
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашите русофили не са страхуват, а чакат с нетърпение реда си наведени. Биют, значит любить!
306
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има защо да се страхуват. Последните 20 гиодини тези са най - русофобските държави в Европа. Русия едва ли още дълго ще търпи такава русофобия на собствената си граница.Напрактика тези не се страхуват, а се надяват Русия да ги нападне. Иначе не биха се държали така.
305
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Страх лозе пази. И гузен негонен бяга. Щото каквото почука такова се обажда .
304
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ааа махнете ги всичките ако искате , ....на мен не ми пука за вас , и без това скоро ще станете вилает на султана !
303
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
споко, кремълските са плашила, я гледай как реват, че им махнахме едното плашило от центъра на София, а как лъжат, за да запазят плашилото си в Пловдив... бил защитена ценност на юнеско...