Какво е ядреното въоръжение на Русия и кой го контролира

Числата показват, че Москва е в състояние да унищожи света, и то няколко пъти
15 мар 2024 21:46, Елка Василева
235
Какво е ядреното въоръжение на Русия и кой го контролира
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Владимир Путин предупреди Запада, че Русия е подготвена технически за ядрена война и ако САЩ изпратят войски в Украйна, това ще бъде тълкувано като съществена ескалация на войната.

Още по темата
Ройтерс представя основните факти за руския ядрен арсенал.

Ядрена суперсила

Русия, която наследи ядрените оръжия на Съветския съюз, разполага с най-голяма наличност на ядрени бойни глави в света. Според Федерацията на американските учени (ФАУ) Путин има на разположение около 5580 ядрени бойни глави.

Около 1200 от тях са извадени от експлоатация, но до голяма степен са в изправност, а около 4380 са на склад и са готови за изстрелване от стратегически системи с голям обсег и от тактически ядрени установки с по-малък обсег, гласят данните на ФАУ.

От складираните бойни глави 1710 стратегически ядрени бойни глави са разположени, както следва: с около 870 от тях са въоръжени наземни балистични ракети, около 640 са поставени на балистични ракети за изстрелване от подводници, а вероятно 200 са разпределени в самолетни бази за тежки бомбардировачи, сочи бюлетинът на ФАУ.

Тези числа означават, че Москва е в състояние да унищожи света, и то няколко пъти.

По време на Студената война Съветският съюз достигна връхна точка в производството на ядрени бойни глави – около 40 000, а пикът на САЩ беше около 30 000.

Кога би се използвала тази ядрена сила

Публикуваната през 2020 г. ядрена доктрина на Русия посочва условията, при които руският президент би обмислил използването на ядрени оръжия: най-вече в отговор на нападение, при което са използвани ядрени оръжия или други оръжия за масово унищожение, или при използването на конвенционални оръжия срещу Русия, "когато самото съществуване на държавата е заплашено".

Модернизация

През 2022 г. САЩ обявиха в своя Преглед на ядреното разположение на силите, че Русия и Китай увеличават и осъвременяват ядрения си капацитет и че подходът на Вашингтон ще се основава на контрол върху оръжията, за да се избегне скъпоструваща надпревара във въоръжаването.

"Докато заявленията за ядрена мощ и словесните заплахи на Русия будят голямо безпокойство, руският ядрен арсенал и свързаните с него действия не са се променили много в сравнение с нашата оценка от миналата година, като не броим текущата модернизация", се казва в анализа на руското въоръжение, направен от ФАУ.

"Все пак в бъдеще броят на ядрените глави, които са на въоръжение в руските сили със стратегическо предназначение, може да се повиши, като се има предвид, че ракетите с по една ядрена бойна глава биват заменяни с ракети с по няколко бойни глави", показва изследването на американските учени.

Ядрените опити

Путин каза, че Русия ще обмисли извършването на изпитания на ядрено оръжие, ако САЩ го направят.

Миналата година той подписа закон за отмяна на руската ратификация на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО). Постсъветска Русия не е извършвала ядрени опити. Откакто Съветският съюз се разпадна през 1991 г. само няколко държави са провеждали изпитания на ядрено оръжие според данните на Асоциация за контрол върху оръжията: последното изпитание на САЩ е от 1992 г., на Китай и Франция – от 1996 г., на Индия и Пакистан – от 1998 г., а на Северна Корея – от 2017 година.  Изпитание на ядрено оръжие в Съветския съюз за последно е имало през 1990 година.

Договорът за всеобхватна забрана на ядрените опити беше подписан от Русия през 1996 г., а ратифициран през 2000 година. САЩ също го подписаха през 1996 г., но все още не са го ратифицирали.

Кой натиска бутона за изстрелване на руска ядрена ракета

Руският президент е този, който взима крайното решение за използване на ядрено оръжие от Русия.

Така нареченото ядрено куфарче, или "Чегет" (по името на връх Чегет в Кавказ) е постоянно у президента на Русия. Смята се, че такива куфарчета имат също руският министър на отбраната, понастоящем Сергей Шойгу, и началникът на генералния щаб на руската армия – пост, заеман в момента от Валерий Герасимов.

По същество куфарчето е средство за комуникация, което свързва президента с неговото висше военно ръководство, а оттам с ракетните войски, посредством строго секретна електронна система за управление и контрол, наречена "Казбек". Тя пък поддържа друга система, наречена "Кавказ".

През 2019 г. руският телевизионен канал "Звезда" излъчи кадри на едно от ядрените куфарчета на Русия (поне така обяви телевизията), снабдено с внушителен брой бутони. В сектора от клавиатурата, наречен "Команди", се виждат два бутона – бял за "Стартиране" и червен за "Отмяна". Според "Звезда" куфарчето се задейства със специална флашка.

Ако Русия сметне, че е заплашена от нападение със стратегическо ядрено оръжие, президентът издава по линия на комуникацията между куфарчетата пряка заповед за изстрелване до командването на генералния щаб и до резервните командни пунктове, които държат ядрените кодове. Подобни заповеди достигат бързо чрез различни комуникационни системи до подразделенията на стратегическите ракетни войски, които след това изстрелват ракети към САЩ и Европа.

При окончателно потвърждение за ядрено нападение Путин може да задейства системата от последна инстанция "Периметър", наричана в САЩ "Ръката на мъртвеца": всъщност компютри решават кога ще бъде Денят на Страшния съд. Контролна ракета би означавала заповед за ядрени удари, извършвани от целия огромен ядрен арсенал на Русия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
20
 
! Отговори
2 преди 1 месец
Но командването на киевската хунта не успя да постигне декларираните успехи - те бяха обещали да изтласкат руската армия от сегашните й позиции поне до Авдеевка. Сега в по-голямата си част в това н-ние боевете са позиционни.
180
1
 
19
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Авдеевско н-ние. "Джобовете" на зомбитата на киевската хунта между Орловка и Бердичи, както и между Орловка и Тоненкое са почти напълно прочистени. Руските бойци са почти напълно прочистили Тоненькое - в низината остава само малка "сива зона". Продължават ожесточените боеве край Бердичи, използвайки почти всичко налично и от двете страни. Като цяло, благодарение на прехвърлянето на значително количество резерви, зомбитата успяха да спрат бързото настъпление на руските витязи и да си стабилизират фронта.
179
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Артемовско н-ние. ВС на РФ успяха да заемат позиции в центъра на Ивановское, както и на височините близо до Богдановка. Сега руските бойци се консолидират и прегрупират, като едновременно с това отблъскват контраатаки на зомбитата. По Часов Яр, където зомбираната по натовски стандарт биомаса струпва зомбита, техника и боеприпаси, ВС на РФ нанася удари от артилерия, авиация и безпилотни самолети.
178
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купянско н-ние. Продължават опитите на ВС на РФ да пробият отбраната на зомбитата в Синковка и да освободят н.м.. В момента се водят боеве в северната част на н.м.. На изток от н.м. руските витязи са достигнали пътя, който води към Петропавловка и се опитват да се укрепят. В източната част на този участък има локални боеве. Опитите на ВС на РФ да разширят зоната на контрол близо до Табаевка към момента не води до успех, а зомбитата на киевската хунта се опитаха да възвърнат загубени по-рано позиции и не успяха.
177
0
 
19
 
! Отговори
2 преди 1 месец
Относно атаките срещу Белгородска и Курска област: "Вражеските удари не остават и няма да останат ненаказани" - каза Владимир Путин по време на среща с членове на Съвета за сигурност.
176
0
 
18
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Гранична зона. Зомбитата на киевският наркокартел продължават да атакуват пограничните села в Курска и Белгородска област, а също така продължават да обстрелват тези територии. Има загинали и ранени сред цивилните. Основното направление на атаките на зомбакнацистишена е Тьоткино (Курска област), Грайворон и Козинки (Белгородска област). Киевският наркокартел не постигна това, което искаше - да предизвика объркване и да повлияе на президентските избори, избирателната активност надхвърли очакванията на ЦИК.
175
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента тече артилерийски обстрел на Козинка. Зомбитата на киевският наркокартел активно провежда разузнаване на руската отбрана, извеждайки техника за собствена поддръжка. Руската пехота е подкрепена в защита от авиация и артилерия и не позволява на зомбакнацистишена да предприеме атака. Освен това в Лазовая Рудка се наблюдава активност на зомбитата. В този район се придвижва техника и се водят боеве.
174
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
УкроСМИ съобщава, че по време на атаката срещу Одеса са били ликвидирани командири на хунтата. Става дума за командира на батальона "Цунами" Александър Гостишчев, Също така под удара на ОТРК "Искандер-М" попаднаха бившият заместник-началник на Одеса Сергей Тетюхин и друг заместник-началник на Главното управление на Националната полиция в Одеска област Дмитрий Абраменко. Ударът беше нанесен на мястото, където се провеждаше среща на ръководството на зомбитата на киевският наркокартел. Съобщава се за няколко десетки убити и ранени.
173
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
командирът на батальона "Цунами" Александър Гостищев беше убит на 15.03.24г. при удар по базата на киевската хунта в Одеса. През 2022 г. той лично получи награда от Зеленски за "Окупацията на руският Херсон". Голям приятел на Ярош. Преди това, по време на наказателната операция на Киев в Донбас (т.нар. "АТО"), той участва в сраженията при Иловайск като част от полка Днепър-1. До момента са известни общо 16 трупа. Възмездието е неизбежно.
172
0
 
0
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
До До карачнакчето ,, Руското Министерство на отбраната твърди, че боеприпасите на "Москва" са избухнали при необясним пожар,а не от чужда намеса,, и мисля че имаше някакъв коментар на Песков ,че той е възникнал вследствие на не загасена цигара ,но всичките моряци на борда са спасени.
171
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Утилизиран от руската армия на Херсонско н-ние. Джошуа Марели, известен още като "Фриц", известен още като "Айрън Мар"(железният мар) - неонацист от Саарланд (Германия), пристигнал в Украйна през пролетта на 2022 г. и воювал като част от т.нар. "Норманска бригада". В миналото той имаше проблеми с наркотиците, носи репутацията на u3pog и хитлерист.
170
0
 
6
 
! Отговори
Притеснен преди 1 месец
Христовите мъки са нищо в сравнение с това на което Русия подлага нато в момента.......
169
3
 
7
 
! Отговори
До карачнакчето преди 1 месец
Ако ракета трайдънт е един фас за теб то тогава какво да говорим за руските сармат и сейтън 2? Май натовската флотилия набързо напусна черно море след атаката срещу Москва нали? Бегай форест бегай с 300 бухахахх бухахахах бухахахахха
168
5
 
3
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
Товаришч ПУ...Абе то и кораба ,,МАЦКВА,, беше супер модерен, последна дума на руската техническа мисъл ама от един фас отиде на дъното
167
0
 
6
 
! Отговори
Генералчето смъртчоч преди 1 месец
Въй въй, генералчето забрави, че в Сибир живеят над 25 милионас и всички говорят Руски език .какви 19 града какви 5 левас ве :)) А 1/4 от населението на янките е в така наречената североизточна подкова между Бостън и Норфолк, щата Вирджиния - чувал ли си за Цар Бомба? 2 от тях и таз подкова я пиши бегала бухаха бухахахах бухахахаха
166
0
 
3
 
! Отговори
До генерал смъртчоче преди 1 месец
Малко мое бедно дете, каква ядрена техника имат францетата и британия ти знаеш ли? Я кажи мое малко дете, знаеш ли какво означава ядрен триад? Твойта британия и франция имат ли го и ако не какво точно имат? М? Ела сега при мен да те плясна по дупето и да ти сменя калния пампърс бухахахахах бухахахахах бухахахахахах
165
2
 
6
 
! Отговори
До 177 руско село преди 1 месец
Глуповатий, хората не са виждали Руско село, но и ти не си :))) Хората се оправят много добре в отдалечените Сибирски села - бил съм там на изток от Тюмен и знам са какво иде реч. Българското село което беше убито за да се изпратят хората в града и да зависят от хунтата не съществува в Сибир. Там хората още си отглеждат животни и садят градини и имат какво да ядат. Пътища има и освен това имат и много добри джипове и автомобили пригодени за условията а не като европейските изнежени балерини ;)
164
4
 
1
 
! Отговори
генерал смърт преди 1 месец
До генерал живот да мана 76 % от населението е общо в 19 града 83% от етни4еските ... в сибир популаацията е по малко от насделението на България при това руския не му е матерен каква ядрена престрелка с Сащ то носители до там по4и нямате Една Франция или Британия може да ви затрие самостоятелно
163
1
 
4
 
! Отговори
Соросоиди преди 1 месец
Тях ги е страх, че след евентуална ядрена престрелка, ще загубят всякакъв контрол над масите и ще бъдат прегазени. Това важи за янките и техните събратя в Русия. Но Русия може да си го позволи, те оцеляват исторически а янките без Макдоналдс и Пица Хът са умрели до седмица две макс - няма да могат да се приспособят към нищетата и съответно ще изчезнат. Руснаците ще ги налазят отново през Аляска и туй то, Федерален събджект на Руската Федерация номер 78, това е бъдещето на Америка...
162
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
били ли сте в русия руско село виждали ли сте по зле е от ромско ге,,,то няма ни канализация ни водопровот дори асвалт няма какво оръжие какво моръжие