Какво е ядреното въоръжение на Русия и кой го контролира

Числата показват, че Москва е в състояние да унищожи света, и то няколко пъти
15 мар 2024 21:46, Елка Василева
235
Какво е ядреното въоръжение на Русия и кой го контролира
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Владимир Путин предупреди Запада, че Русия е подготвена технически за ядрена война и ако САЩ изпратят войски в Украйна, това ще бъде тълкувано като съществена ескалация на войната.

Още по темата
Ройтерс представя основните факти за руския ядрен арсенал.

Ядрена суперсила

Русия, която наследи ядрените оръжия на Съветския съюз, разполага с най-голяма наличност на ядрени бойни глави в света. Според Федерацията на американските учени (ФАУ) Путин има на разположение около 5580 ядрени бойни глави.

Около 1200 от тях са извадени от експлоатация, но до голяма степен са в изправност, а около 4380 са на склад и са готови за изстрелване от стратегически системи с голям обсег и от тактически ядрени установки с по-малък обсег, гласят данните на ФАУ.

От складираните бойни глави 1710 стратегически ядрени бойни глави са разположени, както следва: с около 870 от тях са въоръжени наземни балистични ракети, около 640 са поставени на балистични ракети за изстрелване от подводници, а вероятно 200 са разпределени в самолетни бази за тежки бомбардировачи, сочи бюлетинът на ФАУ.

Тези числа означават, че Москва е в състояние да унищожи света, и то няколко пъти.

По време на Студената война Съветският съюз достигна връхна точка в производството на ядрени бойни глави – около 40 000, а пикът на САЩ беше около 30 000.

Кога би се използвала тази ядрена сила

Публикуваната през 2020 г. ядрена доктрина на Русия посочва условията, при които руският президент би обмислил използването на ядрени оръжия: най-вече в отговор на нападение, при което са използвани ядрени оръжия или други оръжия за масово унищожение, или при използването на конвенционални оръжия срещу Русия, "когато самото съществуване на държавата е заплашено".

Модернизация

През 2022 г. САЩ обявиха в своя Преглед на ядреното разположение на силите, че Русия и Китай увеличават и осъвременяват ядрения си капацитет и че подходът на Вашингтон ще се основава на контрол върху оръжията, за да се избегне скъпоструваща надпревара във въоръжаването.

"Докато заявленията за ядрена мощ и словесните заплахи на Русия будят голямо безпокойство, руският ядрен арсенал и свързаните с него действия не са се променили много в сравнение с нашата оценка от миналата година, като не броим текущата модернизация", се казва в анализа на руското въоръжение, направен от ФАУ.

"Все пак в бъдеще броят на ядрените глави, които са на въоръжение в руските сили със стратегическо предназначение, може да се повиши, като се има предвид, че ракетите с по една ядрена бойна глава биват заменяни с ракети с по няколко бойни глави", показва изследването на американските учени.

Ядрените опити

Путин каза, че Русия ще обмисли извършването на изпитания на ядрено оръжие, ако САЩ го направят.

Миналата година той подписа закон за отмяна на руската ратификация на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО). Постсъветска Русия не е извършвала ядрени опити. Откакто Съветският съюз се разпадна през 1991 г. само няколко държави са провеждали изпитания на ядрено оръжие според данните на Асоциация за контрол върху оръжията: последното изпитание на САЩ е от 1992 г., на Китай и Франция – от 1996 г., на Индия и Пакистан – от 1998 г., а на Северна Корея – от 2017 година.  Изпитание на ядрено оръжие в Съветския съюз за последно е имало през 1990 година.

Договорът за всеобхватна забрана на ядрените опити беше подписан от Русия през 1996 г., а ратифициран през 2000 година. САЩ също го подписаха през 1996 г., но все още не са го ратифицирали.

Кой натиска бутона за изстрелване на руска ядрена ракета

Руският президент е този, който взима крайното решение за използване на ядрено оръжие от Русия.

Така нареченото ядрено куфарче, или "Чегет" (по името на връх Чегет в Кавказ) е постоянно у президента на Русия. Смята се, че такива куфарчета имат също руският министър на отбраната, понастоящем Сергей Шойгу, и началникът на генералния щаб на руската армия – пост, заеман в момента от Валерий Герасимов.

По същество куфарчето е средство за комуникация, което свързва президента с неговото висше военно ръководство, а оттам с ракетните войски, посредством строго секретна електронна система за управление и контрол, наречена "Казбек". Тя пък поддържа друга система, наречена "Кавказ".

През 2019 г. руският телевизионен канал "Звезда" излъчи кадри на едно от ядрените куфарчета на Русия (поне така обяви телевизията), снабдено с внушителен брой бутони. В сектора от клавиатурата, наречен "Команди", се виждат два бутона – бял за "Стартиране" и червен за "Отмяна". Според "Звезда" куфарчето се задейства със специална флашка.

Ако Русия сметне, че е заплашена от нападение със стратегическо ядрено оръжие, президентът издава по линия на комуникацията между куфарчетата пряка заповед за изстрелване до командването на генералния щаб и до резервните командни пунктове, които държат ядрените кодове. Подобни заповеди достигат бързо чрез различни комуникационни системи до подразделенията на стратегическите ракетни войски, които след това изстрелват ракети към САЩ и Европа.

При окончателно потвърждение за ядрено нападение Путин може да задейства системата от последна инстанция "Периметър", наричана в САЩ "Ръката на мъртвеца": всъщност компютри решават кога ще бъде Денят на Страшния съд. Контролна ракета би означавала заповед за ядрени удари, извършвани от целия огромен ядрен арсенал на Русия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АНГЕЛБуревестник е копие на американска ракета от 60-те.Нормалните хора се отказват защото е прекалено *** нали си представяш такава ракета която може да унищожи един мегаполис да обикаля без контрол някъде там.Ти кво си мислиш че има приспособление за кацане ли?Руснаците са световно известни с абсолютната си немърливост.По време на СССР произвеждат хиляди мини ядрени реактори които нямат нужда от персонал и ги изоставят набтериторията на съюзът.Просто нямашнпредстава за кви диваци...
120
6
 
6
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 месец
Бройката няма никакво значение . По важно е колко ядрени ракети можеш да изстреляш едновременно с един залп. Русия може да изстреля 600 ракети и всяка от които може да носи до 10 ядрени бойни глави (т.е. ВСИЧКО) каквито са ракетите Авангард и най-новото бижу в Руската армия Сармат.Буревестник все още не е на въоръжение е уникална защото е с ядрен двигател и след като се изстреля може да патрулира в небето над 50 години преди да и свърши горивото.Най новите ракети на САЩ са от 70-те години
119
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре де ушанките не мислят ли че като гръмнат стоте реактора из европа и утрепат европейците няма да има кой да поправи щетите и радиацията ще стигне и в най далечната тундра дори до планината в която Путин ще прекара дните до края на животът си след като е утрепал към 5 млрд човека
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че умре боелуко ше доде 2пати по-льжлий
117
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да натиска смело копчето Путин . Хем да видим колко ще струват имотите в София след като я изравнят като нива с картофи :) Ко толкова може да стане ?
116
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единственото което разбрахме от тая държава е че ще гърми аромни бомби и тва го заплашва от 20 години.Преди време гледах едно изследване на руският елит -90 % от децата им са в Европа или САЩ.Да предположим че не им дреме ще се натряскат с водка (самото плешиво божество от Кремъл веднъж каза) "човек не може да изпие всичката водка на светът но е длъжен да пробва" Ще се нагърмят с водка и ще взривят Англия,Франция ,Сащ, по-голямата част от Източна Европа.И после ще станат женски гаджета на Индия.
115
2
 
5
 
! Отговори
Мужик преди 1 месец
Ха ха ха! Пияните мужици се хвалят с новите китайски фойерверки с ядрени бойни глави и ластично изстрелване по команда на императора жуже, щото червеното копче не работи.
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям праз,те и други държави/мафии ги имат тез куфарчета
113
2
 
2
 
! Отговори
Томас Егер преди 1 месец
Само преди месец в Сибир бяха разконсервирани складовете с ракети със среден обсег на действие и ядрените бойни глави за тях! Не по малко от 50 000 броя произведени по времето на СССР!
112
1
 
1
 
! Отговори
Томас Егер преди 1 месец
руснаците имат 1 052 000 бр. от 152-mm ядрен снаряд 3БВ3 и 1 023 000 бр. от 203-mm ядрен снаряд 3БВ2. Изстрелват се на разстояние от 18 до 30 km. от САУ: 2С19 Мста-С, 2С3 Акация и 2С7 Пион които са налични сега на фронта. Скоро ще стане голямо мазало защото мощността на 3БВ3 е 2,5 килотона тротилов еквивалент. Разработени са от РФЯЦ-ВНИИТФ академик Евгений Иванович Забабахин в град Снежинск. Отделно разполагат с над 1 088 000 бр. 240-mm ядрена мина 3БВ4 която се изстрелва от 2С4 Тюльпан. Активно-реактивния боеприпас лети на 18 km.
111
2
 
3
 
! Отговори
ОТ ГЕРМАНИЯ преди 1 месец
Не знам, но вчера два пъти пуснаха сирените за бедствия в Германия. Явно я тестват при опасност. Задава ли се нещо ще видим. Дано не!
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Носете си новите дрехи, овце. Ще получите това, което заслужава всяка овца. Язък за агънцата, ама какво да се прави, родителите са овце.
109
0
 
1
 
! Отговори
Томас Егер преди 1 месец
- Цитокини, използвани за смекчаване на увреждането на костния мозък, в случай на остър радиационен синдром (ARS);- Други лекарства, използвани за лечение на повръщане, диария и инфекции.Когато съберете заедно двете сериозни предупреждения, мисля, че всеки би могъл да си направи своя извод. Всеки, може да ги чете и разбира, така, както желае"
108
0
 
1
 
! Отговори
Томас Егер преди 1 месец
Фокусът е върху актуализирането на спешните фармацевтичние продукти за лечение при излагане на радиация. Между основните изброени лекарства са следните (цитирам от Доклада на СЗО):- Стабилен йод, прилаган за предотвратяване или намаляване на излагането на щитовидната жлеза на радиоактивен йод;- Хелатиращи агенти, декорпориращи агенти (пруско синьо, прилагано за отстраняване на радиоактивен цезий от тялото и калциево-/цинково-DTPA, използвано за лечение на вътрешно замърсяване с трансуранови радионуклиди);
107
0
 
1
 
! Отговори
Томас Егер преди 1 месец
Второто спешно и тревожно предупреждение дойде от централата на Световната здравна организация (СЗО), в специален доклад, отнасящ се до бързата необходимост от "актуализиране на списъка от национални запаси на страните-членки от лекарства, които трябва да бъдат складирани за "извънредни радиологични или ядрени ситуации".
106
2
 
0
 
! Отговори
Томас Егер преди 1 месец
2 важни предупреждения дойдоха от Европа: Иде ядрената война? Първото предупреждение пристигна от Стефано Саннино, Генерален Секретар на Департамента за Външни Действия (всъщност шеф на отбраната - бел. Д.И.) на Европейския съюз (ЕС), който официално заяви нещо, от което целият мирен свят се опасяваше. Той каза: "Русия "сега е във война срещу Запада". Путин премина от концепция за специална операция към концепция за война срещу НАТО и Запада.
105
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи само Масква може да унищожи света неколко пъти, янките не могат явно :))) Поредната русофилска сбъркана бълвоч :)))
104
0
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
верно ли? започна третата година от войаната в Украйна и ние се питаме кво имат рашките? Боже боже ... добре че не са *** като Урси, дедо Байдън, Шолци и накрофила Макрон
103
0
 
5
 
! Отговори
Томас Егер преди 1 месец
Всъщност 6 от подводниците са кръстени на князе! Седмият ракетоносец от семейство "Борей-А" се казва "Император Александър III" и е спуснат на вода на 29.12.2022 г. През тази година се очаква да бъде довършен осмия "княз Пожарски", като са заложени още два "Борей-А" - "Дмитрий Донской" и "княз Потьомкин". Всеки разполага с по 20 бр. твърдогоривни МБР "Булава" летящи на разстояние до 10 000 км. Това значи че от бреговете на Антрактида ще улучат Лондон, Варшава, Брюксел, Париж, Берлин и Вашингтон!
102
0
 
5
 
! Отговори
Makron преди 1 месец
Дори само Френските 300 ядрени бойни глави са достатъчни за да свъри света.