Зеленски критикува Запада, Украйна не получавала оръжейна подкрепа

Киев планира нова контраофанзива за освобождаване на окупираните от Русия територии
349
Зеленски критикува Запада, Украйна не получавала оръжейна подкрепа
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път изрази съжаление поради липсата на оръжейна подкрепа от страна на Запада в борбата срещу руската инвазия, предаде БТА като цитира ДПА.

"Нашите партньори разполагат с определени оръжия, от които се нуждаем днес, за да оцелеем. И аз просто не разбирам защо не получаваме тези оръжия", заяви Зеленски, който вчера беше в Харков в Източна Украйна, в интервю за германския вестник "Билд" и други медии на "Аксел Шпрингер".

Още по темата

Напоследък той неведнъж е призовавал за повече системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, припомня ДПА.

Зеленски посети Харковска област, която беше засегната от руските атаки, за да се запознае с щетите по енергийната инфраструктура и проблемите с електроснабдяването. Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус".

Германският канцлер Олаф Шолц и Бундестагът отхвърлили доставката на Киев на тази оръжейна система.

"Доколкото разбирам, канцлерът казва, че Германия не е ядрена сила и че това е най-мощната оръжейна система в Германия", каза Зеленски, като изглежда намекваше, че германският отказ за доставка на "Гаурус" е свързан с ядрените заплахи на руския президент Владимир Путин.

Зеленски продължава да се надява на милиарди долари помощ от САЩ за войната.

"Но обединеният Запад разполага с модерни оръжейни системи", казва Зеленски. С тях Русия може да бъде победена, а Украйна да спечели.

Зеленски потвърди също така, че Украйна планира нова контраофанзива за освобождаване на окупираните от Русия територии. За това ще са необходими повече оръжия, особено от САЩ.

Украинският лидер също така очаква бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който се стреми да бъде преизбран по-късно тази година, да посети скоро Украйна. Тръмп се е съгласил да получи покана. Все още обаче не е определена дата.

Зеленски неведнъж е заявявал, че без помощ от Запада Украйна ще претърпи поражение във войната. В интервюто той също така заяви, че все още иска да остане в страната в случай на предстоящ провал.

"Аз не мога да напусна страната си. При никакви обстоятелства", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още по темата: оръжияУкрайнаЗеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е поне е психологически вече подготвен , че оставя в Украйна след идването на армията на Руската федерация. Ще се върне към старата си професия на комик. Пазарът вече ще е в пъти по-голям.
223
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кравар Евроатлантик"В Киевской области местные власти хотят вырубить часть леса, чтобы на этом месте построить мемориальный комплекс и огромное кладбище площадью 130 гектаров с погибшими украинскими военнослужащими.Потери настолько большие, что людей банально негде хоронить все кладбища забиты, а родственники убитых кремировать их тела не хотят.В связи с этим, власти Киевской области решили построить комплекс и кладбище, однако встретили протест со стороны местных жителей они не хотят вырубки леса.Показательный момент. Сколько десятков тысяч киевлян погибло, если власти планируют вы
222
17
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
До Анонимен 239 С бомби всеки може, ама явно не искат и те да приключат. Сами слязоха на нивото на Северна Корея - яко са го закъсали щом извадиха ядрената реторика. На мен няма да ми лиспва Росия ако изчезне.
221
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До f, *** да видиш колко са "размирни", хората са накачили руските знамена навсякъде по терасите си, радват се като малки деца, плачат от радост, а някои упрекват руснаците, че са закъсняли и по-рано е трябвало да ги освободят от Киевската хунта!
220
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кравар Евроатлантик, Мислиш ли, че ако Русия поиска, не може с няколко бомби по Киев да приключи войната?
219
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очаквай след седмица две,да пристигнат в Киев,стотици,че и повече дървени балтони. Спри да просиш,прибери си скакалците девет милиона, плъзнали по света и те на просия.
218
22
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Едно време ботовете така казваха и за борбата с Хитлер - за какво да се наливат пари във война, я да търсиме мир с Хитлер. Изхода от войната е ясен. Русия ако имаше сила щеше да е започнала и приключила, а не 2 години да мериме колко метра са напреднали от третото дръвче зад втората пейка в парка.
217
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Контраофанзива? С кого? Колко хора още трябва да загинат, та на този да му стане ясно, че няма как да победи? Справедливо-несправедливо, фактите са си факти. Само още излишно загубени животи.
216
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изходът от войната е ясен. България да внимава да не настъпи котето, че ще стане лошо.
215
2
 
19
 
! Отговори
f преди 1 месец
Зеленски веднага да вдига бялото знаме и да подписва мир. Иначе оня ще му избие целият народ. Трябва да спрем да въоръжаваме Зеленски и да го принудим да прави компромиси. Заграбените от путин територии завинаги ще си останат размирни. Там винаги ще има тероризъм. Не ме интересуват нито руснаци , нито украинци. Важното е войната да спре.Защото потърпевши сме ние.
214
1
 
19
 
! Отговори
))+ преди 1 месец
Мухлю долен колко имения си накупи и още иска.Будалите да *** важното е ти гадино да си с пълна банкова сметка,че то не остана .Президент през крив макарон.
213
2
 
25
 
! Отговори
Бай Кор преди 1 месец
Получихте държава на готово, всичко построено, АЕЦ-ве, ТЕЦ-ве, пристанища, завода Азовстал, другия за торове, Донбаски регион със залежи от въглища, плодородна земя, газопроводи и какво ли още не. Само трябваше да сте добри съседи . Някой пречеше ли ви с нещо ? Ама не, ще сме натовци, ще бием руснаците ! Мъй крутие ! А то ко стана ? Кино американские носмотрели ! Не ставате бе ! Ходете на преговори, че скоро няма да има за какво да преговаряте . Комик-президент...е ми не става .
212
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНикъде не споменавам, че Радев ги праща, просто молбата на българите от Херсон е до Радев, може би на него са имали доверие и затова на него се молят!
211
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аман с този вече..
210
1
 
16
 
! Отговори
КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ преди 1 месец
"Киев планира нова контраофанзива за освобождаване на окупираните от Русия територии". На това вече и малките деца не се връзват.
209
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко, Зелчо и по-зле ще става. Скоро ще ти дръпнат съвсем черджето.
208
1
 
23
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Въпреки помощта тоя пак наглее. Какво ще прави, ако започнат да му отказват отвсякъде заради неблагодарността и арогантността му?
207
15
 
1
 
! Отговори
българин преди 1 месец
давай г-н Зеленски. мчузика за ушите на всеки българин е как *** путлеро фашистите..ха.ха ха ха ха
206
1
 
12
 
! Отговори
Стилист преди 1 месец
Ах как му отива стайлинга в цвят на екскремент ... просто се слива с него.
205
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До по долното , бомбите не ги праща Радев а парламентарното мнозинство ППДБ Герб сдс и ДПС тоест Зглобката. Не манипулирай така нагло.